Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
3°C

Peste 100 de artiști vor cânta la Biserica Evanghelică într-o producție a Filarmonicii

Peste 100 de artiști vor cânta la Biserica Evanghelică într-o producție a Filarmonicii

Sibienii pot participa la un eveniment de anvergură la Biserica Evanghelică. Acolo, joi, 6 aprilie, de la ora 19:00, Filarmonica de Stat Sibiu propune producţia artistică Oratoriul „Patimile după Matei" de Johann Sebastian Bach. Evenimentul reunește pe scenă peste 100 de artiști, iar biletele se pun în vânzare luni, 3 aprilie, la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu.

"Patimile după Matei" (Matthäus Passion) de J. S. Bach este o capodoperă a muzicii religioase, ale cărei profunzimi ecleziastice nu pot decât să ne răscolească gândurile, emoţiile şi să ne îndrepte către lucrurile cu adevărat importante din viaţa noastră. Dedicat Bisericii Protestante, a cărei adept a fost Johann Sebastian Bach, oratoriul "Patimile după Matei" impune o sinteză artistică grandioasă şi adâncă.

„Doamne, de ce m-ai părăsit?"

Despre importanţa acestui demers componistic realizat în 1729, la şase ani după preluarea postului de cantor la Thomaskirche din Leipzig, ne dă indicii chiar manuscrisul aflat acum la Berlin. "Passio Domini nostri Jesus Cristus secundum Evangelistam Mattheum" (titlul original) e foarte îngrijit, ca şi când ar fi lucrat cu rigla şi compasul, iar pentru intervenţiile Evanghelistului a folosit cerneală roşie, tocmai pentru ca mesajul divin să se distingă de restul textului. Din punct de vedere muzical, Johann Sebastian Bach optează pentru sonorităţi diferenţiate. Recitativele Evanghelistului sunt însoţite doar de bas continuu, pe când figura lui Iisus apare încadradă de ansamblul corzilor, ce creează un efect de halou/aură. O singură dată recitativul lui Iisus se transformă într-un arioso, când explică semnificaţia mistică a pâinii şi a vinului. La fel, o singură dată vocea Lui răsună fără acompaniament, atunci când rosteşte pe cruce: "Doamne, de ce m-ai părăsit?"

Elementele narative sunt dezvoltate de coralele lutherane, unele repetându-se în armonizări adecvate punctului dramaturgic. Ariile aduc momente de meditaţie; una dintre cele mai vibrante fiind aria intonată de mezzosoprană la începutul părţii a doua, "Îndură-te Doamne de mine, pentru lacrimile mele..."

30 de lei biletul

Pentru libret compozitorul a colaborat cu Christian Friedrich Picander, iar ceea ce a rezultat reprezintă o excepţională combinaţie între două genuri, adică între oratoriu şi dramă muzicală, ce se bazează pe evenimentele descrise de apostolul Matei în Evanghelia sa. Pe parcursul amplei desfăşurări muzicale se confruntă două lumi diferite stilistic şi filosofic: lumea coralului protestant, pe de o parte, şi lumea frământată a teatrului, a dramei cu personaje reale, pe de altă parte.

Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu începând de luni, 3 aprilie, în intervalul orar 12:00-16:00. Preţul unui bilet este de 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comentarii

3 comentarii

joseph

Acum 3 ani

... al cărei adept a fost...
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 3 ani

....Khunta Khinte cumva?...
Raspunde

Monteverdi

Acum 3 ani

”Filarinica de Stat Sibiu”...vai de româna noastră ! Dacă era în limba lui Obama vreo greșeală, imediat săreau toți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus