Duminică,
26.10.2025
Innorat
Acum
10°C

Ciobanii din Mărginime vând carnea de miel mai ieftin decât anul trecut

Ciobanii din Mărginime vând carnea de miel mai ieftin decât anul trecut

Pentru că numărul mieilor de pe piață este mai mare decât anul trecut, carnea de miel de Paști este mai ieftină cu o cincime decât anul trecut. Unii dintre fermierii sibieni au decis să nu mai meargă la piață și așteaptă clienții lângă saivan.

În piețele din Sibiu, județ a cărui zonă a Mărginimii are tradiție în creșterea oilor, carnea de miel se vinde cu 23 – 24 de lei, kilogramul. Prețurile de aici sunt neschimbate față de anul trecut, însă mult mai ieftin poate fi cumpărată carnea de miel direct de la ciobani. Aceștia au ajuns să vândă un miel viu și cu 20% mai ieftin decât anul trecut.

Au fătat oile mai devreme

Dan Huzu este unul dintre cei mai mari fermieri din județul Sibiu. În primăvara acestui an a ajuns la peste 1.800 de miei de vânzare, însă strategia lui s-a modificat față de anul trecut. A decis să vândă doar la ferma lui din Șura Mare, deoarece, spune fermierul, în piețele din zona Sibiului este inflație de carne de miel. „Din ce văd eu, sunt mai mulți miei decât anul trecut pe piață. E o adevărată nebunie. Anul trecut se vindea mielul viu la zece lei kilogramul, iar anul acesta se vinde cu opt lei“, arată Dan Huzu. Explicația lui pentru această scădere de prețuri ține de faptul că în această primăvară, oile au fătat mai repede, iar acest lucru se simte chiar dacă Paștile sunt sărbătorite mai repede. „Anul trecut au fătat mai târziu, astfel că până la 1 mai, când au fost Paștile, mieii nu au crescut suficient de mult. Acum, însă, văd că sunt mult mai mulți pregătiți de vânzare“, adaugă Dan Huzu. El a decis să carnea de miel la carcasă 23 – 24 de lei pe kilogram. „Dar nu voi vinde și la kilogram, ci doar la carcasă. Cel mai puțin la jumătate de carcasă și numai aici, la mine la fermă“, arată fermierul sibian.

În alte locuri e mai ieftin

În partea dinspre Alba a județului Sibiu, prețurile sunt ușor diferite. „Și la noi sunt mai mulți miei decât anul trecut. Noi vindem cu cel mult 22 de lei carnea de miel la carcasă, cam la fel ca anul trecut. Dar am văzut că sunt prețuri și de 18 lei la kilogram, depinde de cioban. La viu, carnea de miel se vinde și cu opt lei“, arată Cladiu, proprietar de oi din zona comunei Păuca. Proprietarii de oi spun că prețurile stabilite de ei în săptămâna de dinaintea Paștilor se vor modifica.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 8 ani

...uai nghireni farisiei sie santitz, simandicuosi ca to'deuna! Apa' daq to' va plasie carnia di ghivuol japoniez, s-avietz uai cu "nghielutu" macaruonariluor, ha?...
Raspunde

cipi

Acum 8 ani

merge pretul in jos ca si-au dat oamenii seama ca se poata trai si fara sa manace mortaciuni. oare de ce sunt spitale arhiplenie si farmaciile la fe. uitativa la ciobani ca sunt toti niste burtosi. Suntem ceea ce mancam!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus