Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Legea vaccinării. Părinţii nu vor fi sancţionaţi dacă nu imunizează copilul

Legea vaccinării. Părinţii nu vor fi sancţionaţi dacă nu imunizează copilul

Ministerul Sănătăţii a pus, marţi, în dezbatere publică, noul proiect al legii vaccinării. Părinţii nu vor fi sancţionaţi dacă vor refuza imunizarea copiilor dar la înscrierea la grădiniţă sau la şcoală trebuie să prezinte documente care atesta efectuarea vaccinelor obligatorii.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Sănătăţii nu îşi propune sancţionarea părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar le cere să fie foarte atenţi la toate beneficiile imunizării şi la riscurile pe care nevaccinarea le implică, transmite Mediafax.

"Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional", se mai arată în proiectul actului normativ.

Chiar dacă părinţii pot alege să nu îşi imunizeze copiii, pentru înscrierea la şcoală sau grădinţă, este necesar documentul care dovedeşte vaccinarea.

"În vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an", potrivit proiectului de lege.

"În prezent, la nivel naţional, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Naţional de Vaccinare, care se situează sub limita de 95 % recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2014 pentru copii în vârstă de 18 luni, Acoperirea Vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 81,3% pentru BCG, 76,4% pentru Hep B, 51,7 % pentru DTP, HiB şi VPI, şi respectiv de 73% pentru ROR", reiese din expunerea de motive a proiectului de lege

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

...

Acum 6 ani

Mda, asa cum ne-am obisnuit, romanii au legi cu texte intersante si de multe ori imposibil de aplicat in practica.
Raspunde

În teapa cu tradatorii și incompetenții voiti

Acum 6 ani

Fiecare are dreptul la propria opinie în legătură cu vaccinarea ,îngrădirea dreptului oricărui părinte să își exprime libera alegere fara a fi obligat prin lege sau îngrădit ca pe viitor sa nu ii se primească copilul la studii denotă in ce tara corupta trăim ,la ordinul marilor coorporatii de făcut vaccine pe banda rulanta guvernele sunt părtașe la legi in defavoarea cetățenilor de rand ,cei care chipurile prin vot i-am pus sa aibe grija de noi și de viață copii lor ,nu sa fie părtașe la îmbogățirea industriilor de făcut bani pe seama noastră .Autismul a luat amploare după 1989 și nimeni chipurile nu știe de ce ,este doar un exemplul ,cred că oricare din noi nu ar dori sa aibe un copil leguma pentru că ne obligă un grup de tardatori și niște organizații .De ce s-a distrus institutul Cantacuzino?! Și nu a fost lăsat să producă vaccinuri curate
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sanate

Acum 6 ani

Mi-e mila de copii care au drept parinti niste iresponsabili ce traiesc in evul mediu! Traiesti intr-o comunitate, te supui regulilor ei fara a avea dreptul de a le periclita dreptul lor la sanatate! Ai dreptul sa nu vaccinezi dar du-te atunci sa traiseti in varf de munte, izolat!
Raspunde

p vasile

Acum 6 ani

Romania - cobai? Fara a neglija stiinta medicala, se ridica multe semne de intrebare privind obligativitatea vaccinarii: 1. demersul de introducere obligatorie este neconstitutional si se incalca drepturile cetatenilor 2. medicii de familie sunt folositi drept avangarda - acestia vor fi "fortati" sa vaccineze copiii pentru a nu-si pierde locul de munca; ceva asemanator ca in cazul cardului de sanatate ; sau altfel spus, conducere/guvernare prin teroare si frica 3.interesele financiare in domeniul farmaceutic ale marilor companii pot cumpara politicienii si decidentii din domeniul medical in scopul promovarii vaccinurilor si a avantajelor lor (clientii: persoanele care trebuie sa isi vaccineze copiii) 4. nimeni nu prea vorbeste despre efectele negative ale vaccinarii; sunt multe cazuri de efecte adverse, boli grave dezvoltate de pe urma vaccinurilor (autism de ex) cf. studiilor; autoritatile si majoritatea medicilor prezinta doar avantajele; adevarul incomplet este minciuna 5. cine raspunde pentru efectele adverse? probabil, saracii medici de familie vor fi facuti responsabili... 6. educatie pentru vaccinare - medicii de familie abia iti elibereaza o adeverinta sau te trateaza in graba si acum mai ar trebui sa ti vorbeasca si despre vaccinuri (bineinteles in scopul acceptarii vaccinurilor) 7. o parte a vaccinurilor se face imediat dupa nastere, fara teste alergogene etc. Deci, cata grija au autoritatile de noi?? Cata incredere putem avea in ele? Deloc 8. o intrebare de bun simt: de ce nu este primit un copil nevaccinat intr-o comunitate daca ceilalti sunt vaccinati si protejati? Raspunsul se poate deduce cu usurinta: vaccinurile nu sunt atat de eficiente si bune pe cat se afirma. 9. iar statisticile comandate cu x morti de rujeola vor sa creeze panica; o manipulare grosolana. majoritatea persoanelor au murit de alte boli iar rujeola a fost doar un factor agravant. 0 incredere in autoritati si decidentii care promoveaza vaccinurile si campaniile de distrugere a populatiei.
Raspunde

robert de niro

Acum 6 ani

vaccinarea boala curata. bunicii mei nu au vaccine si nau facut nici o boala. cazuriele de rujeola din romania sunt praf in ochi niste minciuni, miza este prea mare pentru industria farmaceutica.
Raspunde

sanate

Acum 6 ani

Bunicii tai sunt fericitii supravietuitori intr-o perioada cand din 6 nascuti, treceau de 3 ani cam 2...fara vaccinuri.
Raspunde

Ana

Acum 6 ani

Preferam sa sufere copilasii o viata de boli de piele precum dermatita atopica (atat de des intalnita in ultima vreme si asta cu legatura directa cu vaccinarea!) in locul unei rujeole care tine cateva zile si apoi este intarit organismul si imunizat firesc si pasnic! Vor sa importe vaccinuri cu termen de valabilitate mai mare de 18 luni (cititi legea). Realizati ce inseamna asta?!? Ce cantitate de conservant e necesar si cum va fi introdusa impreuna cu atatea neneorociri care sunt in flaconul de vaccin. Nu sunt in stare sa asigure stocuri periodic? Macar asta sa faca pt copilasii atat de bombardati din primele zile de viata. Toate le dai treptat bebelusului sa testezi toleranta, numai vaccinurile cat de multe si de repede.. De asta cabinetele medicale sunt apoi pline si farmaciile vesnic cu cozi. Mereu aud ca "noi, cei mari, nu am fost vaccinati, si uite suntem bine".1 am fost vaccinati cu doze mai usoare, inca nu erau atat de agresivi producatorii de otravuri si 2 daca ne uitam la noi, nu suntem asa sanatosi. Pana auzi de cancere si de depresii, spitale pline de oameni bolnavi si nefericiti, pana bolile ce le faceau inainte bunicii acum se fac la varste de 35-40 ani... Nu, nu suntem atat de feriti. Se aduna in timp chimicalele, corpul este bombardat zilnic cu pesticide, ingrasaminte, antibiotice din carne, tot felul de substante.. E normal ca la un moment dat sa se intample necazul. Sunt mama de copil vaccinat pana la 11 luni, la ultimul vaccin copilul meu a reactionat inimaginabil. Eram pentru vaccinare, orbeste credeam in medici, imunizari si tot tacamul. Apoi am citit si rascitit si mi-a dat Dumnezeu minte sa inteleg cat de mult rau fac. Daca cineva crede ca ne poate, pe noi ca parinti, constrange sa facem ceva impotriva vointei.. Se inseala amarnic. Sunt gata sa lupt pt copilul meu pana in panzele albe. Si dupa ele.
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

Dermatita atopica nu are nicio legatura cu vaccinarea.Mai degraba cu lipsa ei.Vaccinul impotriva poliomelitei il acceptati sau v-a dat Dumnezeu minte prematur?Daca fiul sau fiica dvs. transmite rujeola unui coleg de cresa sau gradinita care moare in urma bolii veti avea mustrari de constiinta sau veti cita din clasici: ''Asa a vrut Dumnezeu!''?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sanate

Acum 6 ani

Da, e mai comod sa nu vaccinezi decat sa nu dormi cateva nopti supraveghind copilul...
Raspunde

mara

Acum 6 ani

daca colegii sunt vaccinati , teoretic nu ar trebui sa va faceti griji ca ia rujeola sau o alta boala , ca doar e vaccinat , e imun , deci nimeni nu are pana la urma incredere totala in vaccinari. daca ar fi un vaccin care sa fie chiar cum spun ei ca te imunizeaza la taote cele de pe prospect , de ce sunt cazuri in continuare de acele boli la persoanele vaccinate?
Raspunde

Elena Nicu

Acum 6 ani

Proiectul de lege se refera la VACCINAREA OBLIGATORIE A INTREGII POPULATII,DECI SI A ADULTILOR,iar cine refuza vaccinarea propriei persoane sau a copiilor va fi pedepsit penal;in plus copii nevaccinati nu vor putea fi inscrisi la scoala.Este aberant si josnic acest proiect de lege si trebuie retras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus