Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Număr record de turiști în bisericile fortificate. Topul celor mai vizitate

Număr record de turiști în bisericile fortificate. Topul celor mai vizitate

Bisericile fortificate din sudul Transilvaniei incluse în circuitul turistic au atras anul trecut peste 650.000 de vizitatori. În Catedrala Evanghelică din Piața Huet au ajuns aproape 100.000 de turiști, mai puțin de jumătate de câți a avut Biserica Neagră din Brașov.

Biserica Evanghelică C. A. din România a prezentat astăzi, la Sibiu, bilanțul sezonului turistic pentru anul 2016 și perspectivele anului în curs. Anul trecut cele 50 de biserici fortificate inclus în circuitul turistic au atras 655.349 de turiști, cel mai mare număr de la demararea proiectului de promovare a lor.

Proiectul de dezvoltare a turismului cultural ”Descoperă sufletul Transilvaniei” crește astfel de an la an. Dacă în 2015 se înregistrau 470.000 de turiști, pentru anul 2017 se estimează 720.000.

”Proiectul își aduce aportul la salvarea unui număr cât mai mare din aceste monumente. La circuitul existent în 2017 se adaugă biserica fortificată din Dârjiu, Harghita, precum și biserica evanghelică Hălchiu, Brașov, lăcașul de cult cu cel mai mare altar poliptic medieval dintr-o biserică de sat”, spun reprezentanții Bisericii Evanghelice.
COSOROABAEpiscopul Bisericii Evanghelice C. A. a declarat marți că și alte biserici fortificate vor fi incluse în circuit, după ce vor fi atent pregătite pentru a primi turiști și pot oferi facilitățile necesare.

”Proiectul se dezvoltă pozitiv. Și nu facem festivisme ca să ne lăudăm, o spun cifrele. Vin din ce în ce mai des solicitări pentru extinderea sezonului turistic. Începe și la noi în țară să se dezvolte un interes pentru patrimoniul național, ceea ce ne bucură foarte mult pentru că avem nevoie de susținere locală”, a declarat și părintele dr. Ștefan Cosoroabă, coordonatorul proiectului ”Descoperă sufletul Transilvaniei.

Ce spun cifrele

Din cei 650.000 de turiști înregistrați anul trecut aproape jumătate au mers în județul Brașov. Cea mai vizitată a fost Biserica Neagră din Brașov, cu peste 220.000 de turiști. Tot în județul vecin cetatea de la Prejmer a atras peste 50.000 de vizitatori.

Bisericile fortificate din județul Sibiu au înregistrat peste 200.000 de turiști, pe primul loc fiind Catedrala Evanghelică din Piața Huet, cu aproximativ 100.000 de turiști. Urmează cea din Biertan – 55.000, Cisnădioara – 16.900, Cârța – 8.800, Mediaș – 8.800, Cisnădie – 7.800 și Mălâncrav – 3.800.

biertan

”Cele mai multe biserici nu ajung la 5.000 și aceasta este o problemă pentru că poți să te susții ca monument istoric dacă ai de la 30.000 de turiști în sus”, mai spune dr. Cosoroabă.

Transilvania Card

Cei care vor să viziteze bisericile fortificate au la dispoziție Transilvania Card, o modalitate ușoară și modernă de acces la toate obiectivele incluse în proiect. Din cele 160 de biserici medievale și fortificate aflate în patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. din România (și nu numai), doar o parte sunt deschise turismului.

Cele mai importante 52 însă sunt cuprinse în circuitul Transilvania Card. Sunt cuprinse toate bisericile UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Dârjiu), bisericile medievale din cele șapte orașe săsești (Sibiu, Mediaș, Bistrița, Brașov, Orăștie, Sebeș, Sighișoara), precum și altele de importanță turistică, cum ar fi Cisnădioara, Cârța, Hărman, Cincșor sau Mălâncrav. In 2016 Transilvania Card a fost folosită de circa 3.531 de vizitatori.

KIRCHENBURGENPASS-2014-fata

Transilvania Card este completat de o hartă detaliată a zonei, cu datele necesare vizitării obiectivelor (programe de deschidere, contacte, servicii, atracții). Harta este disponibilă în variantele Germană/Română și Engleză/Română. De asemenea există un calendar cultural pentru zona bisericilor fortificate, care centralizează evenimentele deschise publicului larg. Până în prezent sunt planificate peste 200 de evenimente, cum ar fi concerte, serbări, expoziții,  festivaluri și seminarii. Cardul costă 50 de lei și poate fi achiziționat on-line, de pe site-ul www.transilvania-card.ro, sau de la partenerii Bisericii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Ionut Vl

Acum 6 ani

Chiar nu stiu ce e atat de interesant la ele, m-a dus prietena mea sibianca la carta la biserica veche si nici nu m-a lasat macar sa intru cu masina anauntru an curte si am explicat ca vreau decat sa antorc. am mai foat an alte parti si n-am avut probleme ca aici
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Asa, e Ionut! Eu si prieteni mei din Gorj am patit acelasi lucru, nu nea-u lasat s-a intram cu masinile in cetati, paznici abuzivi!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Io creca amestecati bisericile cu cetatile. Spre ex., la Calnic si Cisnadioara, vorbim despre biserici sau despre cetati?
Raspunde

Dinu Boghez

Acum 5 ani

Ce este interesant la aceste biserici fortificate ?. Sunt pagini de istorie, modul de viață al celor de atunci, chiar sisteme de construcții, și dacă toate astea și altele nu le înțelegi și apreciezi, da !, nu ai loc de întors mașina !.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus