Joi,
24.04.2025
Cer Senin
Acum
10°C

PSD vrea să schimbe legea finanțării partidelor. Opoziția și societatea civilă se opun

PSD vrea să schimbe legea finanțării partidelor. Opoziția și societatea civilă se opun

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache a propus modificarea Legii finanțării partidelor politice în sensul eliminării confiscării sumelor obținute de către acestea ilegal. Mai multe ONG-uri membre ale Campaniei Politică fără Bariere, alături de Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, a solicitat astăzi deputaţilor respingerea amendamentelor depuse de Iordache şi adoptate de Comisia juridică a Camerei. ”Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge şi cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum şi limitele acestora”, se arată într-un comunicat de presă emis de ONG-uri. ”Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei. Aceasta era acţiunea disuasivă principală, şi anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, se mai arată în comunicat.

Un alt amendament depus de către Iordache este abrogarea articolului 53 care statua că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, ”contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente”.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat marţi, într-o postare pe Facebook, că PNL va vota împotriva propunerilor PSD. ”Organizarea campaniilor electorale în mod corect şi transparent este o obligaţie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru a întări democraţia în România. Mai mult decât atât, prevederea face parte din reglementarea cadru la care s-a angajat România ca membru GRECO (Consiliul Europei), necesară pentru a NU vicia procesul democratic al alegerilor. Iniţiativa afectează inclusiv parcursul MCV. PNL va ataca iniţiativa la Curtea Constituţională dacă va fi necesar”, a scris Turcan pe Facebook.

Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere în forma amendată la propunerea lui Iordache şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, lasati pe banii lu' Soros sa vina la bobor!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus