Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

„Refugiații“ din Pădurea Dumbrava | Foto și video

„Refugiații“ din Pădurea Dumbrava | Foto și video

Din clădirea fostului restaurant Stejarul din Pădurea Dumbrava, șapte familii de romi s-au mutat câteva zeci de metri mai încolo, în pădure. S-au mutat acum trei zile în colibe construite direct pe pământ din bârnele clădirii fostului restaurant, construcție în care romii au locuit în ultimii patru ani și care tocmai a fost demolată. Printre cei aproximativ 30 de „refugiați“ se află și copii, dintre care trei au sub un an și jumătate, iar cel mai mic abia a împlinit șase luni. „Nu avem unde să ne ducem. Eu aș plăti și 100 de euro chirie, căci muncesc, dar când mă vede lumea mai negru la față și cu patru copii, nimeni nu mă primește“, spune unul din cei care se roagă de Primărie să le dea un spațiu de locuit.

Cea mai mare parte din cei care locuiesc acum în colibele amenajate în grabă în Pădurea Dumbrava au stat, până în 2012, într-o casă de pe strada Verzăriei. Au fost evacuați de acolo de către Primărie în urma unor procese de lungă durată, după care au găsit drept adăpost clădirea abandonată a fostului restaurant Stejarul, din zona fostului camping din Pădurea Dumbrava. „Am crezut că rezolvăm ceva. Patronul restaurantului a plătit foarte mulți bani pentru noi, acum nu a mai putut. Ne-a vorbit frumos și ne-a scos afară“, spune Gheorghe Boldijar, cel mai vârstnic dintre cei refugiați acum în pădure.

refugiati romi padurea dumbrava 1

Se tem de ploaie

Înainte să înceapă demolarea fostei clădiri, cei refugiați acum în pădure au luat ce au putut, în special bârne din care au amenajat scheletul colibelor în care să locuiască. Au acoperit bârnele cu pături și covoare, iar înăuntru au înghesuit câte o saltea și multe pilote. „Unde să băgăm și sobă, că luăm foc! Am făcut doar două sobe din două butoaie, să putem face de mâncare și să încălzim apa“, arată cei care se numesc fie Boldijar (după tată), fie Stoica (după mamă). S-au mutat în pădure deoarece spun că nu știu în ce alt loc să meargă. Poliția locală i-a vizitat deja și le-a dat termen ca în cea de-a treia zi de Paști să părăsească zona. „Numai să rezistăm până marți, căci am văzut că duminică s-ar putea să plouă. N-avem cum ne feri și avem și copii mici“, povestesc oamenii. Cel mai mic copil este o fetiță de șase luni, cu o mamă de 17 ani și un tată de 18 ani. În mijlocul taberei improvizate au amplasat un televizor legat la un DVD-player, iar prin copaci au atârnat două becuri. Energia electrică le este produsă de un generator pe benzină, iar apa o aduc de la hotelurile din apropiere.

„Nu ne ferim de muncă“

Cei aproximativ 30 de oameni au drept venituri regulate ajutoare sociale și alocațiile copiilor. „Dar muncim și cu ziua, pe câte 70 de lei. Nu ne e frică să batem un cui. Eu aș da și 100 de euro pe lună chirie, căci muncesc, dar când mă vede lumea mai negru la față și cu patru copii, nimeni nu mă primește“, spune Marius Stoica, în vârstă de 27 de ani. Cei mai mulți dintre bărbați strâng fier vechi. Adăpostul de noapte nu este o soluție pentru ei, deoarece ziua tot în stradă ar ajunge, spun oamenii. Povestesc că anul trecut au fost contactați de o asociație din Olanda, care s-a oferit să le plătească o chirie, în avans pe doi ani. „Dar n-am găsit pe nimeni să ne găzduiască“, mai arată Marius.

refugiati romi padurea dumbrava

Cu ochii înspre Primărie

„Avem buletin de Sibiu, suntem născuți în Sibiu, rugăm autoritățile să ne ajute cumva. Am fost și în audiență la Primărie, la social, ne-au spus că nu au ce să ne dea“, povestește Elena Stoica. Spune că locuința în care au stat până în 2012, de unde au fost evacuați, este în continuare liberă. „Pe strada Verzăriei la numărul 14B, acolo e casa. Și e plin de bălării. Ne-am muta înapoi, am îngriji noi casa, numai să ne lase acolo. Căci suntem mulți și dacă e să ne mutăm într-un loc să fim toți, să nu rămână care pe afară“, speră femeia.

Discuții

Cei care locuiesc acum în pădure sunt cunoscuți de sibienii care lucrează în zonă. „Au niște boxe imense din care puneau muzică de răsuna pădurea. Acum, mie îmi e de copiii aceia, că nu au nicio vină. Că am înțeles că adulții muncesc cu fier vechi, câștigă bani, dar cam făceau mizerie“, spun sibienii care îi cunosc. În cele trei camere care au mai rămas în picioare din clădirea fostului restaurant și acum este plin de deșeuri.

fosta cladire refugiati padurea dumbrava Din fostul restaurant Stejarul au mai rămas în picioare trei camere în care au locuit cei mutați acum în pădure

fosta cladire refugiati padurea dumbrava 2 Din fostul restaurant Stejarul au mai rămas în picioare trei camere în care au locuit cei mutați acum în pădure

refugiati romi padurea dumbrava 12 refugiati romi padurea dumbrava 11 refugiati romi padurea dumbrava 10 refugiati romi padurea dumbrava 9 refugiati romi padurea dumbrava 8 refugiati romi padurea dumbrava 7 refugiati romi padurea dumbrava 6 refugiati romi padurea dumbrava 5 refugiati romi padurea dumbrava 4 refugiati romi padurea dumbrava 3 refugiati romi padurea dumbrava 2

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Wss

Acum 4 ani

Ce bine au ingrijit cele 3 camere din fostul restaurant. Nici salcia nu-I Pom cum nici cioara om.
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

S-au nascut,din pacate, intr-o tara in care daca bati un ciine iei amenda iar daca bati un tigan primesti felicitari.Poate ca BOR,in nemarginita ei generozitate crestina va gasi o solutie pentru cei 30.Daca nu,le recomand celor 30 sa se declare sirieni iar Primaria,Guvernul si nelipsita BOR se vor da de ceasul mortii sa-si exprime compasiunea si solidaritatea si se va gasi instant un spatiu de cazare pentru nefericiti.
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 4 ani

O treaba numai buna ptr primarie. Sa vedem unde este accentul pus pe cetatean!. @Wss mentalitatea "de marginime" nu ajuta! Doar status si instutiile locale sa isi faca treaba!
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Bai domnilor ziaristi ce sunt cu reportajele astea. Am ajuns acum sa promovam toate scursurile societatii? Vreti adevarul? Nu ii ia nimeni la lucru pentru ca dau cu 5, da? Copiii lor sunt toata ziua la cersit in oras si la furat. Vb la politie. Cand se fura ceva in zona politia prima data e la ei. Haideti sa nu mai facem din toti lenesii si care nu vor sa se integreze, niste victime ale societatii. Ei si-o fac cu mana lor. Vb cu cei de la Soma sa vedeti cata nevoie au de forta de munca necalificata si nu gasesc sa angajeze. Stire de 2 lei.
Raspunde

Brad

Acum 4 ani

Alo Politiaaaa - Gardienii Publici - pentru ce sunt platiti???!!! Sa frece menta si e o doamna blonda si voinica printre ei care se lauda ca a luat bac-ul la 18 ani - nu la 40 ani ca ailalti, alerga dupa cai verzi in loc sa faca treaba!
Raspunde

cine,ce?

Acum 4 ani

promovarea tiganiei... sunt convins ca TS este plin de minoritati si prazilieni ca deaia dau stirile astea
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

Ai pus punctu' pe umlaut.
Raspunde

Nicoara

Acum 4 ani

La Turnul Sfatului nu lucreaza nici macar un sibian,incepand de la patron.....asa ca,ai dreptate
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

Daca-ti dadeau stiri cu pochi treceai cu vederea redactia ''venetica''?
Raspunde

lido

Acum 4 ani

Intr-un oras cu somaj zero, doar puturosul nu lucreaza.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 4 ani

...mno ase ! Acu' sa viedi caracteru' lu' "sibianu"...Dupa ce s-o buhait ca paduchile, nu-s' mai recunoastie "neamurle"...
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Care refugiati?!! Ca doar n-or fi din Siria, iar prin partile astea (inca) nu-i razboi. Astia sunt la fel ca stramosii lor, s-au schimbat doar numele, nu si apucaturile. Prefera sa traiasca din ce "aduna", sa faca copii multi ca sa primeasca alocatie multa, sa-si trimita copii la cersit nu la scoala si sa se planga ca sunt discriminati. Au gasit o padure curata si... s-au asezat. Acum vor casa pe de-a moaca?!! Dece au fost evacuati din str. Verzariei?
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, omu' are dreptate, ei "nu se feresc" de munca, ba chiar "alearga" dupa ea, da' ce sa faca daca aceasta are picioarele mai lungi si n-o pot ajunge?...
Raspunde

Claudiu

Acum 4 ani

Daca erau asa gospodari faceau cladirea aceia vila si nu o mai demola nimeni,plateau chirie! Acum fara gluma,sunt convins ca familie cu sase copii nu găsesti chirie la 100 euro! Dar totusi,de metode de contracepție nu a auzit?Acumama fara gluma,zămislit atâtea guri cate credem ca putem hrăni!
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

...in Sibiu doar daca nu vrei sa muncesti ca in rest locuri de munca pt orice categorie,etnie se gaseste in oras.Aici nu mai merge treaba cu "nu gasesc loc de munca ".Chiar daca e negru cum spune domnu',daca e imbracat in haine curate,spalat putin si pieptanat sigur se gaseste o firma sa ii ajute
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 4 ani

@sibian si altii Voi nu stiti sa cititi? E vorba ca nu-si gasesc chirie, nu loc de munca! Sa le dea primăria, mai ales ca sunt sibieni de-ai nostri . E plin de olteni in Sibiu, iar unii nascuti in Sibiu stau in pădure. Rasismul oamenilor nu poate fi schimbat usor, uneori e rasism practic, nu ca vor ei sa fie rasisti, ci le e frica. Dar primăria are datoria sa se ocupe de ei.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 4 ani

Rasism ar fi daca ar primi tratament special fata de altu necolorat. Sa dea chirie gratis la toata lumea atuncea.....
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

lucreaza cu ziua doar unii,restul ajutoare si alocatii..citeste matal e mai bine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus