Mâine seară, sute de credincioși vor sta în preajma Catedralei Mitropolitane pentru a lua lumina Învierii. Puțini dintre aceștia știu însă istoria acestui simbol al românilor.
Catedrala poartă hramul Sfânta Treime și a fost ridicată între anii 1902-1906 pe locul unei biserici grecești din 1797-1799 care a servit până atunci drept catedrală episcopală. A fost ctitorită de mitropolitul Ioan Mețianu și construită după planurile inginerilor arhitecți Virgil Nagy și Joseph Kammer din Budapesta. De la inaugurare și până în prezent, edificiul este catedrala Arhiepiscopiei Sibiului și a Mitropoliei Ardealului. ”E sfințită în 13 mai 1906, în Duminica Samarinencei. Cea care avea nevoie de un alt templu ca să se închină la Dumnezeu. Deci templul din Samaria, binecuvântat de înțelepciunea lui Christos, care spunea că nu ne mai închinăm nici Ierusalim și nici la Samaria, ci peste tot în duh și adevăr, ne îngăduie o astfel de construcție”, spune părintele Constantin Necula.
Clopote ungurești
În 1904, cu doi ani înaintea terminării Catedralei, sunt aduse cele patru clopote, sunt construite la Sopron. ”Nu avem ce spune, trebuie să spunem că le-am construit peste hotare, oricât de mult i-am supăra pe unii. De la 1345 de kilograme se pleacă până la 168 de kilograme, cele trei mici cele de 790, de 732, și cel de 168 kilograme sunt rechiziționate în Primul Război Mondial și sunt reașezate de abia în 1826 de Mitropolitul Nicolae Bălan. Hai să spunem și suma finală a construcției 912.197 de coroane și 24 de fileri, semn că și atunci, ca și acum, Biserica știa să-și facă aritmetica construirii”, povestește părintele Necula.
Din cele patru clopote lucrate de Friederic Seltenhofer, trei au fost topite în perioada primului război mondial. A scăpat doar clopotul cel mare, care și-a păstrat locul în turnul de miazănoapte.
Friedrich Teutsch și Nicolae Iorga, prezenți la sfințire
Catedrala Mitropolitană a fost sfințită de mitropolitul Ioan Mețianu, împreună cu episcopul sufragan al Aradului, Ioan Papp, și cu un mare sobor de preoți și diaconi. Printre invitați s-au numărat comitele suprem și comes al sașilor Gustav Thalmann, primarul Josef Drotleff, istoricul Nicolae Iorga, superintendentul luteran Friedrich Teutsch, prim-preotul și parohul reformat von Gidofalvy, protopopul greco-catolic Nicolae Togan, precum și autoritățile locale din acea vreme. Și alte câteva sute de sibieni.
Pictură de 80 de mii de coroane
Consistoriul Arhidiecezan din Sibiu a publicat în ziarul “Telegraful Român” din 30 noiembrie 1903 anunțul concursului de executare a picturilor catedralei din Sibiu pentru suma de 80.000 coroane. La acest anunț s-au prezentat 15 concurenți români, germani și maghiari, dintre care o comisie formată din pictorul George Demetrescu Mirea, directorul Școlii de Belle-Arte din București, arhitectul Ion Mincu, profesor la Școala superioară de Arhitectură din București, și pictorul brașovean Friedrich Mieß, a ales trei persoane: Octavian Smigelschi din Dumbrăveni, Iosif Bala din Viena și Sigismund Vaida – A. Szirmai din Budapesta.
În cele din urmă, comanda de zugrăvire i-a fost încredințată lui Smigelschi (1866-1912), în urma executării unei lucrări de probă comandate: un tablou pentru iconostas și un înger în cupolă. Rezultatul lucrării de probă a fost unul sever care a dus la ambiționarea pictorului în realizarea unei opere monumentale în catedrala sibiană „după care poate fi apreciat fără rezerve.
Din totalul de 80 de mii de coroane, Octavian Smigelschi a primiy pentru pictarea icoanelor de pe iconostas, a cupolei și pandantivilor 32.000 de coroane.
Doar crucile au fost construite în Sibiu
Ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în oraşul de reşedinţă al Mitropoliei-Sibiu, a aparţinut, mai întâi, marelui mitropolit Andrei Şaguna, care, în preajma Crăciunului anului 1857, a obţinut aprobarea Împăratului Franz Joseph I pentru construcție. Primul donator fiind însuşi Împăratul Franz Joseph I care a donat 1000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, de mitropolitul Andrei cu 2000 de florini şi de mulţi alţii.
De la primii bani strânși din toate colțurile Europei, dar și mulți de la transilvănenii emigrați în America, în Sibiu s-au cumpărat cele mai bune lucruri. Iconostasul și scaunul arhieresc au fost lucrate de firma C.M.Bobic din Bucureşti din lemn de tei aurit. Chivotul de pe masa altarului reprezentând catedrala în miniatură, a fost realizat de o firmă din Würtenburg din metal aurit în foc. Sub cupolă se găsește un candelabru mare, aurit cu 76 de becuri, fabricat la Viena de Zeiser-Habinger. Doar crucile de pe cele două turnuri, care au o înălțime de 1,5 metri, au fost construite la Sibiu. Dar au fost aurite apoi la Viena. Tencuila catedralei este făcută cu pulbere de marmură adusă din Carrara, iar ușile principale au fost comandate în Germania.
Sursa: wikipedia și crestinortodox.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: primul razboi mondial , În Ungaria , Catedrala Mitropolitană , Constantin Necula , Sfânta Treime , Andrei Șaguna , Mitropoliei Ardealului , Fie Germania , Arhiepiscopiei Sibiului , Ioan Meţianu , Catedrala Evanghelică , Nicolae Iorga , Catedralei Mitropolitane , Cultură Friedrich Teutsch , Ion Mincu , pictori , Sfintelor Paşti , Telegraful Român , Octavian Smigelschi , Consistoriul Arhidiecezan , Duminica Samarinencei , Friederic Seltenhofer , Friedrich Mieß , George Demetrescu Mirea , Gustav Thalmann , Ioan Papp , Iosif Bala , Josef Drotleff , Joseph Kammer , Mitropolitul Nicolae Bălan , Nicolae Togan , Sigismund Vaida , Virgil Nagy , Împăratul Franz Joseph , Împăratului Franz Joseph
Vizualizari: 3582
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Felceru
Acum 2 ore
Dorina
Acum 3 ore
Marius
Acum 9 ore
Sibiu.Adrian