Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Catedrala Mitropolitană. Made in Europa

Catedrala Mitropolitană. Made in Europa

Mâine seară, sute de credincioși vor sta în preajma Catedralei Mitropolitane pentru a lua lumina Învierii. Puțini dintre aceștia știu însă istoria acestui simbol al românilor.

Catedrala poartă hramul Sfânta Treime și a fost ridicată între anii 1902-1906 pe locul unei biserici grecești din 1797-1799 care a servit până atunci drept catedrală episcopală. A fost ctitorită de mitropolitul Ioan Mețianu și construită după planurile inginerilor arhitecți Virgil Nagy și Joseph Kammer din Budapesta. De la inaugurare și până în prezent, edificiul este catedrala Arhiepiscopiei Sibiului și a Mitropoliei Ardealului. ”E sfințită în 13 mai 1906, în Duminica Samarinencei. Cea care avea nevoie de un alt templu ca să se închină la Dumnezeu. Deci templul din Samaria, binecuvântat de înțelepciunea lui Christos, care spunea că nu ne mai închinăm nici Ierusalim și nici la Samaria, ci peste tot în duh și adevăr, ne îngăduie o astfel de construcție”, spune părintele Constantin Necula.

Clopote ungurești

În 1904, cu doi ani înaintea terminării Catedralei, sunt aduse cele patru clopote, sunt construite la Sopron. ”Nu avem ce spune, trebuie să spunem că le-am construit peste hotare, oricât de mult i-am supăra pe unii. De la 1345 de kilograme se pleacă până la 168 de kilograme, cele trei mici cele de 790, de 732, și cel de 168 kilograme sunt rechiziționate în Primul Război Mondial și sunt reașezate de abia în 1826 de Mitropolitul Nicolae Bălan. Hai să spunem și suma finală a construcției 912.197 de coroane și 24 de fileri, semn că și atunci, ca și acum, Biserica știa să-și facă aritmetica construirii”, povestește părintele Necula.

Din cele patru clopote lucrate de Friederic Seltenhofer,  trei au fost topite în perioada primului război mondial. A scăpat doar clopotul cel mare, care și-a păstrat locul în turnul de miazănoapte.

750e6c54-d991-4b81-8792-e5f36c7ee223

Friedrich Teutsch și Nicolae Iorga, prezenți la sfințire

Catedrala Mitropolitană a fost sfințită de mitropolitul Ioan Mețianu, împreună cu episcopul sufragan al Aradului, Ioan Papp, și cu un mare sobor de preoți și diaconi. Printre invitați s-au numărat comitele suprem și comes al sașilor Gustav Thalmann, primarul Josef Drotleff, istoricul Nicolae Iorga, superintendentul luteran Friedrich Teutsch, prim-preotul și parohul reformat von Gidofalvy, protopopul greco-catolic Nicolae Togan, precum și autoritățile locale din acea vreme. Și alte câteva sute de sibieni.

Pictură de 80 de mii de coroane

Consistoriul Arhidiecezan din Sibiu a publicat în ziarul “Telegraful Român” din 30 noiembrie 1903 anunțul concursului de executare a picturilor catedralei din Sibiu pentru suma de 80.000 coroane. La acest anunț s-au prezentat 15 concurenți români, germani și maghiari, dintre care o comisie formată din pictorul George Demetrescu Mirea, directorul Școlii de Belle-Arte din București, arhitectul Ion Mincu, profesor la Școala superioară de Arhitectură din București, și pictorul brașovean Friedrich Mieß, a ales trei persoane: Octavian Smigelschi din Dumbrăveni, Iosif Bala din Viena și Sigismund Vaida – A. Szirmai din Budapesta.

În cele din urmă, comanda de zugrăvire i-a fost încredințată lui Smigelschi (1866-1912), în urma executării unei lucrări de probă comandate: un tablou pentru iconostas și un înger în cupolă. Rezultatul lucrării de probă a fost unul sever care a dus la ambiționarea pictorului în realizarea unei opere monumentale în catedrala sibiană „după care poate fi apreciat fără rezerve.

Din totalul de 80 de mii de coroane, Octavian Smigelschi  a primiy pentru pictarea icoanelor de pe iconostas, a cupolei și pandantivilor 32.000 de coroane.

catedrala

Doar crucile au fost construite în Sibiu

Ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în oraşul de reşedinţă al Mitropoliei-Sibiu, a aparţinut, mai întâi, marelui mitropolit Andrei Şaguna, care, în preajma Crăciunului anului 1857, a obţinut aprobarea Împăratului Franz Joseph I pentru construcție. Primul donator fiind însuşi Împăratul Franz Joseph I care a donat 1000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, de mitropolitul Andrei cu 2000 de florini şi de mulţi alţii.

De la primii bani strânși din toate colțurile Europei, dar și mulți de la transilvănenii emigrați în America, în Sibiu s-au cumpărat cele mai bune lucruri. Iconostasul și scaunul arhieresc au fost lucrate de firma C.M.Bobic din Bucureşti din lemn de tei aurit. Chivotul de pe masa altarului reprezentând catedrala în miniatură, a fost realizat de o firmă din Würtenburg din metal aurit în foc. Sub cupolă se găsește un candelabru mare, aurit cu 76 de becuri, fabricat la Viena de Zeiser-Habinger. Doar crucile de pe cele două turnuri, care au o înălțime de 1,5 metri, au fost construite la Sibiu. Dar au fost aurite apoi la Viena. Tencuila catedralei este făcută cu pulbere de marmură adusă din Carrara, iar ușile principale au fost comandate în Germania.

Sursa: wikipedia și crestinortodox.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Wikipedia

Acum 5 ani

chivotul din metal aurit, cu o lungime de 70 cm și înălțime de 56 cm, lucrat în Württemberg;
Raspunde

Thom

Acum 5 ani

Spuneti asta la ultranationalisti si ultra-ortodocsi, si va scuipa intre ochi, apoi cascada de blesteme si spite in dos ! :) Daca le mai spui si faptul ca datorita influentei scolii ardelene si Budapestei, mai ales primele publicatii de acolo, acum scriem in alfabetul latin, si nu in chirilic, clar ai cruce si cosciug ! :) :)
Raspunde

mb

Acum 5 ani

Smigelschi era din Ludos, nu din Dumbraveni, iar clopotele au fost retopite si instalate in 1929, nu 1826 (probabil s-a dorit sa apara 1926), iar candelabru a fost realizat de firma Zeisser, Habiger & Comp., nu ce scrie acolo
Raspunde

ogarul visiniu

Acum 5 ani

felicitari pt. articol ,un dram de cultura generala pt ,cred eu,majoritatea sibienilor si nu numai...o informatie oportuna, sinetizata si de efect, deci se poate ...
Raspunde

azr - 1918

Acum 5 ani

În timpulacesta un nefericit şi neştiutor arhitect "specialist în restaurarea bisericilor monument istoric" Eugen Vaida ,într -o emisiune publicitară evidentă pe Digi 24 a susţinut în trei rânduri un fals notoriu : catedrala sibiană ar fi fost construită după 1919 în cadrul proiectului de românizare a oraşelor nou venite în ţară ; este cazul Clujului ,Sighişoarei ,Timişoarei . Iată specialistul de la care ne paşte Salvarea Culturală ! Nimeni nu vede ce se întâmplă cu Palatul Mitropolitan din bd. Victoriei . Dl vice Pop ,se aude ?
Raspunde

emma-noelle

Acum 5 ani

Salu' mana! Nenea, "mica" o zis ca daca esti tot asa de revoltat, de ce nu mergi in "audienta" la Marele Arhitect al Universului?...
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Si pentru acest monument național banii s-au dus afară in proporție de 90%! Se pare că numai ateul Ceașcă a fost mândru și a folosit resurse românești pentru palatul lui... :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus