Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Avalanșa cu cei mai mulți dispăruți din România. Acum 40 de ani, la Bâlea Lac au murit 23 de oameni: 16 aveau cel mult 18 ani

Avalanșa cu cei mai mulți dispăruți din România. Acum 40 de ani, la Bâlea Lac au murit 23 de oameni: 16 aveau cel mult 18 ani

Pe 17 aprilie 1977, la Bâlea Lac, s-a înregistrat cea mai mare tragedie românească rezultată în urma unei avalanșe. La 40 de ani distanță, apropiații celor dispăruți în acea avalanșă au organizat o slujbă de comemorare a celor dispăruți.

Evenimentul de comemorare a tragediei de la Bâlea Lac, a adunat atât rude acelor dispăruți, cât și cadre didactice ale Colegiului național „Samuel von Brukenthal“, liceul care acum 40 de ani a pierdut 16 elevi, dar și profesori aflați în ultima zi a vacanței de primăvară. Potrivit mărturiilor scoase la iveală în urma tragediei, profesorii și elevii Școlii germane nr. 1 din Sibiu (cum se numea atunci actualul Colegiu național „Samuel von Brukenthal“) au ieșit să „bată zăpada“ pentru a putea schia mai apoi. Un elev care și-a uitat ochelarii de soare și s-a întors la cabană a fost singurul care a scăpat și care a anunțat, mai apoi, producerea avalanșei. „Avalanșa a fost de tipul «cu zăpadă uscată granuloasă». A fost silențioasă. Nu a fost cu acel suflu devastator și cu zgomot «de tunet» cum vin avalanșele cu zăpadă uscată pudroasă, prăfoasă“, descrie alpinistul și salvamontistul Dinu Mititeanu, pe blogul său. Sub greutatea zăpezii căzută în avalanșă peste lacul de la Bâlea, gheața acestuia a cedat, astfel că o parte din trupuri au mai putut fi recuperate doar din apă. Operațiunile de salvare au fost îngreunate și de vreme și s-au finalizat a doua zi de la producerea tragediei.

avalansa balea 3 foto adevarul

Salvamont Sibiu: la Bâlea se produc avalanșe mai ales la începutul lunii mai

Din 2010, în România nu s-au mai produs avalanșe care să ducă la pierderi de vieți omenești, arată reprezentanții Serviciului public de salvamont Sibiu. Acest fapt este pus și pe seama avertizărilor emise de Administrația națională de meteorologie cu privire la riscurile de producere a avalanșelor. „De aproximativ 12 ani, Administrația națională de meteorologie emite un buletin care estimează un nivel de stabilitate a straturilor de zăpadă. Dar, pentru că avalanșa este un hazard natural, nu poate fi totul estimat într-o proporție de 100%. Am observat că, în ultimii ani, în zona Bâlea se produc avalanșe importante la începutul lunii mai. Atunci, stratul de zăpadă de deasupra se încălzește, se încarcă cu apă, devine foarte greu și, în anumite condiții, se rupe până la stratul de bază. Pe linia de fractură se pot măsura și straturi de doi metri de zăpadă care se rup. Aceste avalanșe de primăvară se produc de la sine, dar majoritatea avalanșelor se produc ca urmare a unei suprasarcini, determinată de trecerea unui schior sau a unui turist, de exemplu“, explică Adrian David, șeful Serviciului Salvamont Sibiu, pentru Turnul Sfatului. El arată că evitarea de pierderi de vieți omenești în ultimii ani în cadrul unor avalanșe se datorează atât avertismentelor meteo, cât și echipării corespunzătoare a celor care urcă pe minte. „Cei care vin să practice sporturile în zonele înalte, cu risc de avalanșă, au asupra lor echipamentul de salvare specific. Asta înseamnă emițător electronic, sondă de un avalanșă, lopată de zăpadă și astfel, practic, se salvează în anturaj, până echipele salvamont ajung acolo. Căci chiar dacă noi avem echipaj la Bâlea în permanență, durează până ajungem. Cei care vin să practice sporturile de iarnă este bine să aibă acest echipament asupra lor. Și le recomandăm ca imediat ce se produce un eveniment să anunțe acest lucru prin intermediul numărului unic de urgență 112“, mai arată Adrian David.

Victimele de acum 40 de ani Sursa: Dinu Mititeanu

1. Edith Treybal, 54 de ani 2. Richard Schuller, 48 de ani 3. Heinz Teutsch, 46 de ani 4. Viktor Hecht, 38 de ani 5. Anneliese Frisch, 35 de ani 6. Alexandru Samoilă, 30 de ani 7. Sigrid Avram, 28 de ani 8. Sabine Koffer, 18 ani 9. Maja Heinz, 17 ani 10. Ulrike Zay, 17 ani 11. Peter Kusnyir, 17 ani 12. Dan Socol, 17 ani 13. Brigitte Schoger, 16 ani 14. Martin Bertok, 16 ani 15. Hermann Scherrer, 16 ani 16. Karin Zweier, 16 ani 17. Monika Kotschick, 16 ani 18. Dieter Csalner, 16 ani 19. Hanspeter Gross, 16 ani 20. Dieter Gross, 15 ani 21. Peter Hannenheim, 15 ani 22. Ruthild Falk, 15 ani 23. Dietlinde Galter, 13 ani

avalansa balea 2 foto adevarul

Sursa foto: Adevărul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Baba

Acum 6 ani

18 Aprilie 1930.Costesti,jud. Arges.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Scoala germana nr. 1 n-a existat niciodata in Sibiu. Liceul nr. 1, in schimb, da.
Raspunde

///

Acum 6 ani

Ce-i cu reclamele astea pornografice?!
Raspunde

al.c

Acum 6 ani

In " Avalanșele și Tehnica de combatere" lucrarea distisului ing Boris Alexa analizează - printre altele și cele 24 culoare de avalnșe de pe valea Bâlii. Cu structura zăpezii - lucrurile sunt - acolo, pe Bâlea - ceva mai complicat. Principial dl. Mitit4eanu are dreptate dar atuinci, acolo alefel erau temperaturile și condițiile meteo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus