Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Cum susțin guvernul și președinția Germaniei bisericile fortificate din Sibiu și ce face statul român

Cum susțin guvernul și președinția Germaniei bisericile fortificate din Sibiu și ce face statul român

Starea avansată de degradare a majorității bisericilor săsești fortificate din Transilvania găsește mai ușor alinare în Germania decât în România. Biserica Evanghelică C. A. face eforturi serioase pentru a atrage fonduri în vederea reabilitării acestor edificii, însă realitatea demonstrează că de multe ori există un interes mai mare peste granițe.

Anul trecut bisericile fortificate din localitățile Roateș și Rotbav au suferit pierderi mari după ce un turn și o turlă s-au prăbușit. ”Cu ajutorul Ministerului Dezvoltării am putut lua măsuri de siguranță. Sperăm ca anul acesta, sau cel mai târziu în 2018, să putem reabilita cetatea de la Roateș. Pentru Rotbav suntem în discuții avansate cu primăria și credem că o vom preda lor în vederea reabilitării și introducerii în circuitul turistic”, a declarat Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice.

Din păcate, sprijinul statului român cam la atât se rezumă, în ansamblu. Pentru reabilitarea a alte 20 de cetăți fortificate Biserica lucrează la proiecte pe fonduri europene. Cele mai mari șanse să fie aprobate le au cetățile din Cisnădie, Agnita, Saschiz și Rupea. ”Acestea au fost deja incluse în a doua etapă de selecție, ceea ce este un semn foarte bun”, mai spune episcopul Guib.

Fundația Bisericii Evanghelice desfășoară în paralel un proiect de întreținere și punerea în siguranță a acoperișurilor cetăților fortificate din comunitățile mici, acolo unde sunt cel mai neglijate. Fundația a fost patronată în trecut de președinții României și Germaniei, iar reprezentanții bisericii spun că în prezent fac lobby pentru reînnoirea patronajului, în special din partea Germaniei. Nemții au avut alegeri prezidențiale în februarie iar influența noului șef de stat Frank-Walter Steinmeier va da o și mai mare importanță problemei bisericilor fortificate.

Tot în Germania s-au purtat discuții pentru obținerea susținerii financiare în vederea realizării a 20 de studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 20 de biserici fortificate. Scopul final îl reprezintă încheierea unui parteneriat prin care Guvernul Germaniei și cel al României să finanțeze, fiecare în parte, câte 20 de studii de fezabilitate. Și în acest moment ideea a primit cea mai mare susținere din străinătate. ”Ministerul german al Culturii și Mediului și-a manifestat deja interesul, pot afirma că suntem într-o fază avansată. Sperăm că și partea română va adera la acest proiect”, a mai declarat Reinhart Guib.

Nu în ultimul rând, Biserica Evanghelică C. A. își pune speranțe în dorința sașilor plecați din România și care acum încep să se întoarcă. În Germania ei sunt organizați în asociații după localitățile și zonele de unde au plecat, multe astfel de asociații exprimându-și interesul în a sprijini reabilitarea bisericilor din satele și comunele natale. În plus, la vară, Sibiul va fi gazda celei mai mari întâlniri a sașilor organizată vreodată în țara noastră, eveniment ce va aduce în Sibiu peste 10.000 de sași, precum și foarte mulți etnici germani. ”O mulțime dintre ei și-au arătat interesul. Nu puțini s-au reîntors în țară pentru a-și redeschide afaceri sau pentru a-și cumpăra locuințe, vor să se simtă din nou acasă”, a concluzionat episcopul Reinhart Guib.

Foto: Biserica din Rotbav, sursa; Mediafax

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ghiuri

Acum 5 ani

Dar muntii de bani primiti drept chirii la spatiile retrocedate cu darnicie se ce nu se folosesc pentru reabi;itari ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Baba

Acum 5 ani

Prin 2008 sau 2009,Biserica Evanghelica CA prezentase spre aprobare ministresei Udrea studiile de fezabilitate pentru care cer acum finantare germana.Citind presa vremii,puteti afla ca ministreasa le-a aprobat studiile,urmind sa deschida finantarea.Parte din ea s-a si facut;aflati tot din presa vremii.Socant:sasii nu-s nemti,mai degraba romanasi de-ai nostrii iar protestantismul incepe sa aduca a ortodoxie.Sa inceapa oare marea reunire a Bisericilor de la noi?Sa fie Sibiul locul in care se contopesc Roma si Wittenberg?Serios?Cu strazile astea?Nu stiti de gluma?
Raspunde

hop

Acum 5 ani

comentarii de 2 bani ,nu aveti habar despre ce scrieti !! doar ca sa va vedeti cit de isteti sinteti,voi care veniti in Sibiu din ....alte ,locuri ....va permitetti,sa aruncati cu noroi ?sasi nu-s rominasi,de-ai nostri......sasi si ungurii au facut,fac Diferenta inttre Transilvania,Banat.....SI Restul tarii !!!!! uimitor citi din astia de le stiu pe toate !vorbeste unul de chirii ,pai stii cite imobile s-au retrocedat B. O rtodoxe in Sibiu ?in tara ?sigur nu stii ! deci Ciocul mic !stati ,buni doar sa jigniti o comuniitate care a facut tinuturile astea de povesti frumoase !
Raspunde

azr

Acum 5 ani

hop...şi tu,ştiutorule !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus