Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

ULBS a deschis programul Sibiu - Capitală universitară europeană. „Este o invitație la un real dialog“

ULBS a deschis programul Sibiu - Capitală universitară europeană. „Este o invitație la un real dialog“

Zeci de personalități ale lumii academice internaționale și românești, reprezentanți ai mai multor ambasade la București, studenți și oficialități locale au participat la deschiderea celei de-a treia ediții a proiectului Sibiu – capitală universitară europeană, organizat de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

La zece ani de la proiectul Capitalei culturale europene, care a atras atenție internațională asupra Sibiului, mediul academic sibian a propus invitaților veniți din numeroase țări să discute despre importanța pe care cultura o are în educație. Tema este propusă în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului Sibiu – capitală universitară europeană, care în perioada mai – iunie 2017 include numeroase evenimente culturale și academice. „Atât educația, cât și cultura au un impact imens asupra vieților noastre. Acum, la zece ani de la Capitala culturală europeană, am decis să intitulăm cea de-a treia ediție a proiectului Sibiu – Capitală universitară europeană drept «Zece ani de educație prin cultur㻓, a anunțat rectorul ULBS, Ioan Bondrea.

ULBS bondrea Capitala universitara europeana (8)

El a arătat că o componentă esențială în procesul „educării prin cultură“ este reprezentantă de internaționalizare. Tocmai de aceea, proiectul Sibiu – capitală universitară europeană include și evenimentul „Săptămâna internațională“. În cadrul acestuia, zeci de profesori universitari din întreaga lume, dar și reprezentanți ai mai multor ambasade la București, susțin o serie întreagă de cursuri pe teme extrem de vaste. De la cursuri despre turism și moștenire culturală, la cele despre etică în cercetarea medicală sau încrederea în presa tradițională. De altfel, în cadrul Sibiu – capitală universitară europeană mai sunt programate și alte evenimente cu caracter internațional: Congresul de medicină și farmacie româno-iordanian, Festivalul internațional studențesc „Zona nouă“ sau „Traducerea ca interpretare: ateliere literare transnaţionale“ sunt trei exemple în acest sens. „Suntem fericiți și onorați de prezența dumneavoastră aici. Acest proiect cultural este o invitație la un real dialog al culturilor de care avem atâta nevoie acum. Să redescoperim acest dialog al culturilor este unul din marile obiective ale mediului academic“, a mai adăugat rectorul Ioan Bondrea.

Săptămâna internațională: 15 țări, 63 de cursuri

„Săptămâna internațională a ULBS“, evenimentul care deschide Sibiul – capitală universitară europeană, numără aproximativ 120 de participanți din țări precum Germania, Franța, Olanda, Grecia, Bulgaria, Italia, Belgia, Norvegia, Polonia, Macedonia, Austria, Cehia, Ucraina, SUA, Pretoria, Egipt, China, Mongolia, Rusia și Indonezia. 63 de cursuri vor fi susținute pe parcursul Săptămânii internaționale. „Domeniile pe care le acoperă aceste cursuri pornesc de la literatură, lingvistică, economie, drept, istorie, jurnalism, inginerie, informatică sau medicină până la biotehnologie și agricultură. La aceste cursuri participă câteva sute de studenți, dintre care peste 60 sunt din străinătate, reprezentând 19 țări diferite. Acest proiect, Sibiu – capitală universitară europeană, explorează inclusiv noile tendințe în educație și diplomație la nivel global, fapt care ne permite să avem o imagine de ansamblu a modului în care educația a evoluat“, a afirmat și Daniela Preda, directoarea Departamentului de relații externe a ULBS.

ULBS Capitala universitara europeana dana preda (1)

Despre utilitatea acestor schimburi academice văzute inclusiv ca un promotor al democrației a vorbit și profesorul Jerry Pillay, din cadrul Universității din Pretoria (Africa de Sud). „Deși venim din țări diferite, cu experiențe diferite, avem lucruri care ne și apropie. La noi, Apartheid-ul a produs multă durere și multe pierderi, la fel cum în România a produs și comunismul. La noi, în Africa de sud, democrația nu este garantată, încă, așa că avem multe lucruri pe care să le învățăm unii de la alții“, a vorbit profesorul Pillay în deschiderea Sibiu – Capitală universitară europeană.

„Ambasadorii fiecărei țări nu sunt doar persoanele oficiale“

În prima zi a „Săptămânii internaționale din cadrul ULBS“, ambasadori și reprezentanți diplomatici din nouă țări au luat parte la discuțiile mesei rotunde cu tema „Diplomaţia academică şi culturală – platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor sustenabile“. Printre cei prezenți s-a numărat și Martin Borrego Llorente, secretar însărcinat cu probleme economice și culturale al Ambasadei Mexicului în România. El a amintit modul în care a devenit diplomat, pentru a exemplifica rolul culturii în relațiile internaționale. „Eram student în schimb de experiență și mi-am dat seama că eu îmi reprezentam țara în fața celor cu care mă întâlneam și nu știau nimic despre Mexic. Mi-am dat seama că toate defectele și calitățile mele vor fi asimilate poporului meu de către cei care nu îmi cunosc țara. Apoi am realizat care sunt lipsurile mele în ceea ce privește istoria țării mele. Am început să studiez și așa am ajuns în diplomație“, a descris pe scurt Martin Borrego Llorente. El a arătat că o dată cu dezvoltarea rețelelor de comunicare, relațiile internaționale nu se mai rezumă la canalele diplomatice oficiale. „Acum, ambasadorii fiecărei țări nu mai sunt doar persoanele oficiale. Facebook-ul sau a Twitter-ul oferă tuturor posibilitatea să își reprezinte țara oriunde“, a mai arătat Martin Borrego Llorente.

În acest contest, Adelina Brad, reprezentantă a Ambasadei Danemarcei la București, a vorbit despre importanța sistemului educațional public în stimularea creativității. „Danemarca este văzută drept una dintre cele mai inovative națiuni, iar acest lucru pornește de la sistemul public de educație, prin care se urmărește fructificarea capitalului uman. Sistemul public de educație în Danemarca este gratuit. Și deși creativitatea nu poate comandată, cerută la un anumit moment, sistemul public de educație încearcă promovarea acesteia, prin promovarea participării active în locul celei pasive“, a arătat Adelina Brad.

FOTO Silvana Armat

ULBS Capitala universitara europeana (37) ULBS Capitala universitara europeana (36) ULBS Capitala universitara europeana (34) ULBS Capitala universitara europeana (28) ULBS Capitala universitara europeana (25) ULBS Capitala universitara europeana (23) ULBS Capitala universitara europeana (19) ULBS Capitala universitara europeana (17) ULBS Capitala universitara europeana (18) ULBS Capitala universitara europeana (16) ULBS Capitala universitara europeana (14) ULBS Capitala universitara europeana (12) ULBS Capitala universitara europeana (11) ULBS Capitala universitara europeana (10) ULBS Capitala universitara europeana (4) ULBS Capitala universitara europeana (3) ULBS Capitala universitara europeana (2) ULBS martin borregoll orente mexic Capitala universitara europeana (35) ULBS bondrea Capitala universitara europeana (9)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

universitară

Acum 5 ani

bla bla bla.... comentarii, comentarii. niciun conținut serios. fără substanță. poze pentru imagine personală. atât. lăudăm gardu' și în ulbs doarme leopardu. dorm și alte feline, ovine, bovine și porcine. în câțiva ani va fi istorie. tristă istorie. PS cred că acest comentariu va fi cenzurat de păpușari (sau de păpuși?). nu e prima oară...
Raspunde

emma-noelle

Acum 5 ani

Buna! Nenea, da' o virgula, doua, colo-sa cand reusesti sa insirui niste onomatopee, nu crezi ca s-ar fi potrivit?...
Raspunde

Dionisie

Acum 5 ani

Universitatea din Sibiu atrage doar cocalari analfabeti din Valcea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus