Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Problemele colectării selective a deșeurilor se încheie la Tribunal. Președinta CJ Sibiu: „se justifică“

Problemele colectării selective a deșeurilor se încheie la Tribunal. Președinta CJ Sibiu: „se justifică“

SC Soma SRL, operatorul de transport a deșeurilor, și firmele Brantner și Schuster&Co Ecologic, asociate pentru sortarea deșeurilor reciclabile din municipiul Sibiu și alte 20 de localități învecinate, sunt invitate de autoritățile județene să deschidă procese pentru a rezolva chestiunea tarifelor subdimensionate.

Notificările depuse de cei de la Soma și, respectiv, Brantner în atenția autorităților județene responsabile de implementarea proiectului colectării selective sunt întemeiate, consideră Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu și, totodată, președinta ADI Eco Sibiu (ADI Eco Sibiu fiind asociația primăriilor din județ care implementează colectarea selectivă). Prin respectivele notificări, ambele societăți au cerut majorarea tarifelor pe care acestea le percep pentru serviciile de transport și sortare. Motivul invocat pentru aceste majorări este legat de faptul că, în realitate, cantitățile de deșeuri care trebuie transportate și, respectiv, sortate sunt mult mai mici decât cele estimate în documentațiile procedurilor de atribuire a contractelor. Soma solicită majorarea tarifelor de aproximativ 1,5 ori, pe când cei de la Brantner arată că tarifele ar trebui majorate de aproximativ cinci ori. Fără această majorare de tarife, firmele înregistrează pierderi, din cauza cărora ar putea rezilia contractele aflate în derulare.

Două metode de rezolvare: procese și o nouă stație

Din punctul de vedere al autorităților, optimizarea din punct de vedere economic a activității de transport și sortare a deșeurilor se poate rezolva prin creșterea tarifelor și construirea unei noi stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor, stație care ar putea transforma în combustibili deșeurile ce nu pot fi valorificate în prezent. „Dacă reușim să rezolvăm aceste două chestiuni avem șansă ca operatorii pe care îi avem acum contractați să își permită să rămână pe piață în Sibiu“, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, într-o conferință de presă.

Creșterea tarifelor solicitată de operatori nu poate fi realizată, însă, decât în limita a 2% pe an, limită prevăzută în contractele semnate cu ADI Eco Sibiu. Iar cum solicitările operatorilor depășesc cu mult limita de două procente, singura variantă prin care majorările de tarife să fie implementate legal ar fi deschiderea unor procese în instanță. „Soluția pe care operatorii o au și nu avem absolut nicio problemă așa cum am arătat în discuțiile pe care le-am avut cu ei este să ne acționeze în instanța de judecată. Iar dacă instanța constată că acea clauză este nelegală, să obținem o hotărâre judecătorească prin care să fim obligați să achităm un tarif mai mare decât cel de acum. Într-adevăr, această solicitare se justifică, dar nu avem cadrul legal să dăm curs acestei solicitări“, mai declară Daniela Cîmpean. Ea arată că aceste procese ar putea să se încheie, relativ, repede, datorită poziție pe care autoritățile o vor avea în fața judecătorilor. „Vom recunoaște și în instanță că au dreptul la majorare. O poziție corectă a noastră va ajuta la o soluționare mai rapidă a acestor litigii. Eu îmi doresc să funcționeze proiectul, de aceea mi-am și asumat poziția de președinte al ADI Eco“, mai spune Daniela Cîmpean. Potrivit ei, o majorare a tarifelor operatorilor din sistem ar duce la creșterea taxei de salubrizare doar pentru sibienii care locuiesc în mediul rural.

Noua stație are nevoie de aprobare de la nivel central

O altă problemă majoră a sistemului de management integrat al deșeurilor o reprezintă modul de tratare a deșeurilor biodegradabile (a căror precolectare realizată de sibieni este extrem de precară), dar și modul de valorificare a celor reciclabile. Practic, în acest moment compostul este dificil de produs la Sibiu din cauză că sibienii nu precolectează corect deșeurile biodegradabile. În plus, mare parte din deșeurile reciclabile sortate nu pot fi valorificate din cauză că în România nu există piață pentru mare parte din aceste deșeuri (anumite tipuri de plastic sau hârtie, de exemplu, nu sunt cumpărate de niciun procesator din domeniu). Pentru a rezolva aceste deficiențe, autoritățile intenționează să construiască o nouă stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor, investiție care ar oferi posibilitatea de a sorta mai ușor deșeurile biodegradabile și de a le transforma în combustibili pentru stațiile de beton pe cele reciclabile, dar fără valoare de piață.

Doar că pentru a putea fi construită o astfel de stație, aceasta trebuie să fie prevăzută în Planul național de management al deșeurilor. Plan care, deocamdată, prevede pentru această regiune a țării doar stația care a fost construită în județul Alba. În aceste condiții, autoritățile județene au cerut ca în Planul național să fie prevăzută o stație de tratare mecano-biologică și la Sibiu. „Sunt convinsă că o analiză corectă și obiectivă va duce la includerea acestei stații în Planul național de gestionare a deșeurilor. După includerea acesteia în planul național, vom actualiza și strategia județeană. Este o investiție destul de importantă, am identificat căi prin care ar putea fi realizată, dar discutăm după includerea acestui proiect în planul național“, a mai arătat Daniela Cîmpean. O astfel de stație construită anul trecut la Oradea a costat 27 de milioane de lei.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

anonimul cel furios si merele de smoala

Acum 6 ani

Citat : Motivul invocat pentru aceste majorări este legat de faptul că, în realitate, cantitățile de deșeuri care trebuie transportate și, respectiv, sortate sunt mult mai mici decât cele estimate în documentațiile procedurilor de atribuire a contractelor. Asadar, solutia perfecta este condamnarea penala a celor care au facut falsurile din documentatii, confiscarea extinsa a averilor lor si refacerea procedurilor in interesul strict al sibienilor
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Unii vor majorare de1,5 ori iar altii de 5 ori.Inseamna ca unii sunt de 3,33 ori mai hoti ca altii,nu?
Raspunde

radu

Acum 6 ani

Asta se intampla cand niste habarnisti, fara nici o legatura cu masa populatiei decid cu de la sine putere sa ne transformam in suedezi ca asa cred ei c-ai bine. Teoreticienii care au facut proiectul asata de rahat ar tb sa plateasca ddiferenta de bani nu oamenii.
Raspunde

A

Acum 6 ani

Sezonul 1 episodul cat al acestui proiect esuat? A da, era clar ca nu are cum sa se realizeze cresterea fara sa iasa scandal pentru ca sunt si cei de la Bratner printre cer cresterea, nu doar firma de partid, SOMA. Pacat ca din cauza jocurilor astora, orasul arata mizerabil iar pozitionarea noilor "platforme" parca a fost gandita de un om care habar n-are ce inseamna estetica de baza.
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

E absolut logica diferenta de cereri. Soma are 60% din cantitati iar Brantner 10%
Raspunde

bine

Acum 6 ani

apel catre soma: vedeti ca sunt niste grevisti la garda de mediu ; niste maturi si lopeti aveti si pt ei sa va ajute?
Raspunde

gunoier

Acum 6 ani

Cea mai usoara metoda ridicarea pretului la gunoi, cea mai grea varianta fortarea cetatenilor, educarea lor pentru selectarea gunoiului si valorificarea lui, in germania ti se da pliant cum treb sa selectezi gunoiul. La noi in toberonul negru inca se arunga gunoiul in punga neagra cea ce nu este corect, cineva a luat masuri? La plastice nu tot plasticul se recicleaza, tavita de poliester de la carne nu se recicleaza, stia cineva? Inca suntem domni nu ne place munca suntem comozi mai rau decat imparati
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Nu va este rusine doamna Cimpean? Admiteti asa public fara nici o strangere de inima? V-ati batut joc de noi si de banii europeni. Sper sa ajungeti la puscarie toti din consiliul judetean si adi eco. Doamna Iordanescu stie foarte bine de ce are un proiect prost... a luat spaga de la consultanti..... a luat spaga de la constructori ....a luat spaga de la soma ...a luat spaga de la iridex pe care i-a tepuit ...
Raspunde

F.DINS

Acum 6 ani

Oare ce inseamna ,,estimat"? Daca Brantner,firma cu experienta in domeniul reciclarii,cu chiu cu vai reuseste sa proceseze 50% din cantitatea receptionata ( hartie + plastic) ,cantitate ce reprezinta 10-15 % din estimat , iar din biodegradabilul care zace nemiscat la ora aceasta si arata ca un mic munte puturos pe platforma de la Sura Mica si din cauza lipsei de personal n-au procesat decat cateva zeci de tone din cateva mii receptionate . Cum poate cere un tarif de 5 ori mai mare !? Toata lumea plange de faptul ca operatorii acumuleaza pierderi mari si pleaca . I-a verificat cineva sa vada daca este chiar asa,daca respecta caietul de sarcini,oferta ,contractul ? Domnu ziarist va rog intrebati firma Brantner daca vrea sa faca treaba sau doar sa puna piedici ,va rog sa mergeti sa vedeti de ce nu se sorteaza( recicleaza )decat 7% din estimatul pe care-l invoca . Iar la biodegradabil s-a procesat cam 1% .Aproape de nimic. Cred ca va scapa ceva. Mai investigati ! Mai investigate !
Raspunde

io de la tara

Acum 6 ani

pai in sate nici nu aduna astia deseurile biodegradabile ca nu vor...tre' sa te ocupi de ele cum poti... de-aia nu strang cantitatea pe care o vor...pt hartie si plastic nu au impartit pubele la case, au pus cateva ici colo la strada principala...unii vecini de-ai mei au zis ca o sa recicleze cand le vor da pubele... parerea mea e ca problema e la modul cum gestioneaza ei sutiatia....
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

niste amatori spagari toti astia in frunte cu aceasta cucoana care in loc sa tina partea cetatenilor si sa fie corecta ne va ingenunchia si mai mult si sa te ti ce taxe vom plati la gunoi... de ce nu se verifica in teren exact care este realitatea, de ce nu se dau amenzi la asociatile de locatari care nu sorteaza corect gunoiul? de ce nu exista campanii reale de informare a cetatenilor privind tipul de ambalaje si modul cum trebuiesc selectate? de ce nu isi muta fundul cei de la Adi Eco prin oras sa vada situatia platformelor de gunoi realizate sau mai bine zis nerealizate si modul in care firma Soma isi face sau nu datoria? Stimati jurnalisti sunt intrebari pe care voi trebuie sa le puneti celor responsabili si sa mergeti cu ei pe teren sa prezentati situatia real nu sa scrieti din redactie de la un calculator banzadu-va pe niste comunicate si e-mailuri masluite trimise de Soma si Adi Eco. Asa cum spunea cineva, la mediul rural nici nu se colecteaza deseurile biodegradabile, adica exact acolo unde este cantitatea cea mai mare... Suntem de rasul lumii... Cei de la Soma cand eu venit nu avea experienta cantitatilor din judetul de unde sunt ca sa realizeze de la inceput ca sunte nerealiste valorile din licitatie? Cine va raspunde pentru toate aceste probleme ca de platit se stie deja cine o va face: cetateanul
Raspunde

abramburici

Acum 6 ani

Mai e si o alta problema care nu mentionata in articol: cat incaseaza primariile din taxa de salubritate de la cetateni (stiati ca in Cisnadie e 10 lei si ceva si in Sibiu e doar 8 lei si ceva?) si cat platesc firmelor de salubritate din aceste incasari?
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

pt: F.DINS domnita care lucrati la Adi Eco ...... va dati de gol
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus