Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
29°C

Absolvenți din '65. Sibienii care organizează „întâlnirea de zece ani“ în fiecare zi de joi | Foto

Absolvenți din '65. Sibienii care organizează „întâlnirea de zece ani“ în fiecare zi de joi | Foto

Pentru a nu trece cu totul viața pe lângă ei și să nu mai apuce a schimba o vorbă, mai mulți colegi ai generației 1965 a Școlii medii numărul 3 au decis să nu mai aștepte anii care despart întâlnirile festive. Prin urmare, de mai bine de un an, în fiecare joi dimineața, câteva zeci de arhitecți, medici sau ingineri pensionari care împlinesc cu toții 70 de primăveri anul acesta se întâlnesc la o cafea.

La o masă lungă îmbrăcată în alb, întinsă special pentru ei, mai bine de 30 de pensionari povestesc schimbând nu doar replici, ci și multe râsete. Se fotografiază, își arată mai apoi fotografiile unii altora, fac planuri. Toți sunt foști colegi de generație, aflați la cea dea 69-a întâlnire săptămânală consecutivă la o cafea. Ideea acestor întâlniri i-a venit mai întâi lui Liviu Lupșea, fost tehnician arhitect în cadrul Primăriei Sibiu. În urmă cu aproximativ un an și jumătate, el a suferit un spasm cerebral după ce l-a enervat o vecină care a blocat liftul. Apoi a aflat de un fost coleg de liceu (școală medie, cum se numea în acea vreme) căruia i-au fost amputate ambele picioare sau de un altul, care a căzut rănindu-se destul de grav la cap. „Am avut tot soiul de evenimente în perioada aceea. Tot mai aflam de câte unul sau de câte un altul. Și atunci am zis să începem să ne întâlnim mai des cât mai suntem prin preajmă“, povestește Liviu Lupșea. Întâlnirile săptămânale au fost acceptate rapid de ceilalți colegi, povestește cel care a avut această idee. „Noi, oricum, de câțiva ani am decis să nu mai așteptăm să treacă tot câte zece ani până ne vedem. Așa că făceam o întâlnire anuală, în ultima zi de vineri a lunii mai. Dar acum, de mai bine de un an și jumătate, ne întâlnim săptămânal, în fiecare joi, de la ora 10:00“, mai spune Lupșea.

intalnire pensionari (1)

Joia servitoarelor

Bărbatul care a avut inițiativa spune că nu a fost aleasă întâmplător dimineața de joi. „În trecutul de dinaintea războaielor mondiale, joia aveau liber servitoarele și ordonanțele. Noi, cum suntem bunici, mai cu nepoții, mai cu astea, tot așa, avem ziua de joi liberă“, povestește mucalit Lupșea. Și deși nu toți ceilalți colegi admit acest lucru, el spune că nici cafeneaua de pe strada Cetății, din Sibiu, unde au loc întâlnirile nu a fost aleasă întâmplător. „Știi cum se numea strada aceasta pe la 1800 până la al doilea război mondial? Se numea Harteneck. Știi cine a fost? Nu știi. Atunci caută pe «goagăl» și o să vezi de ce am ales cafeneaua de pe strada aceasta“, își mângâie voios perciunii Lupșea. Johann Sachs von Harteneck a fost un primar al Sibiului, condamnat la moarte în 1703 deoarece – în calitate de conducător al orașului – a inițiat demersuri legislative ca și nobilii să plătească impozite.

Tinerii de acum 52 de ani

Cei care se întâlnesc în fiecare zi de joi au absolvit cele șapte clase paralele ale generației 1965 devenind, ulterior, medici, arhitecți, ingineri, sportivi de performanță sau chiar generali în armata israeliană. Și pentru că sunt din aceeași generație, toți împlinesc anul acesta 70 de ani. „Aici, însă, nu suntem doctori sau ingineri. Aici ne vedem iarăși pe noi, tinerii de acum 52 de ani. Suntem oameni care, astfel, retrăim viața de la 18 ani, mai ales prin amintirile pe care le împărtășim între noi“, spune Ioan Matei, coleg de generație cu cei de la masă. Întâlnirile lor săptămânale mai au un rol, crede bărbatul: acela de a reînnoi tradiția socializării din vremurile pre-capitaliste. „După revoluție, societatea noastră s-a atomizat. Întâlnirile dese dintre prieteni de dinaintea revoluției au dispărut, Ei, ceea ce facem noi este să readucem la normalitate socializarea“, este de părere Ioan Matei. Discuțiile care se poartă la fiecare întâlnire acoperă un câmp întins de domenii. De la politică (discutată însă pe bisericuțe pentru a nu degenera în polemici), la sport, lectură, știri sau, invariabil, evenimente din viața fiecăruia. „Eu mai lipsesc, dar rar, când vin copiii și stau cu nepoții sau când mai am câte o programare la medic. Suntem uniți și ne prinde tare bine lucrul acesta. Altfel, ce să facem, să stăm în casă?”, se întreabă Niculae Milea.

intalnire pensionari (11)

Grupul se extinde

Cum vestea întâlnirilor săptămânale care prind bine tuturor s-a răspândit în cercul de prieteni, grupul s-a extins cu alte șase persoane, care aceeași școală medie (actualul Colegiu național „Octavian Goga“) au absolvit-o, dar în generații diferite. Estera Szekely este una dintre cele care a intrat în grup, fiind cu doi ani mai tânără decât ceilalți. „Oricum eram prieteni. Și mi s-a părut interesantă această cale de a ne întâlni cu toții. Ne serbăm zilele împreună, discutăm tot felul de lucruri, ba mai cerem și ajutorul celorlalți în anumite chestiuni. Cum a fost cu un șurub de care aveam eu nevoie acasă și nu găseam defel. Ei, în grupul nostru am găsit pe cineva care să mă ajute până și cu un șurub“, râde Estera Szekely.

Urmările întâlnirilor

Întâlnirile durează, în medie, cam două ore. Oamenii nu beau mai mult de o cafea, iar patronul localului le mai răsplătește din când în când fidelitatea cu câte o felie de tort, cum s-a întâmplat săptămâna trecută. „Este o relaxare pentru noi și o bucurie căci ne vedem sănătoși. Fiecare are problemele lui, unele le mai împărtășim, dar cel mai mult împărtășim amintirile din liceu, care acum descoperim că nu se uită. Iar emoțiile generate de aceste amintiri sunt pozitive de fiecare dată, chiar dacă acum 52 de ani acele întâmplări ne-au deranjat”, spune Maria Deaconu. Atât ea, cât și ceilalți colegi de generație aveau să descopere mai apoi că pretextul cafelei de joia dimineața avea să le schimbe mult mai mult programul săptămânal. „Din discuții în discuții ajungem să vorbim și despre festivaluri sau alte evenimente culturale care se petrec în Sibiu. Așa că, de multe ori, ajungem să ne programăm să mergem împreună la spectacole. Sau, cum am făcut la cea mai recentă întâlnire, după cafea ne-am dus, majoritatea, la expoziția de flori din Piața Mare“, spune Estera Szekely.

Loc de întâlnire „bătut în cuie“

Mulți dintre cei generația 1965 au câte un cont pe Facebook sau folosesc e-mailul. Fapt care îi și ajută să schimbe între ei fotografii și filmulețe de la întâlniri. Doar că, de multe ori, instrumentele moderne de comunicare nu mai sunt folosite pentru aceste întâlniri. „De exemplu, colegii noștri plecați în străinătate, când se întorc vara în țară, știu că joia dimineața ne întâlnim. Și vin direct aici. Vara suntem cei mai mulți“, explică Estera Szekely. Joia viitoare, pe strada Cetății din Sibiu, elevii generației 1965 a fostei Școli medii numărul 3 din oraș se vor întâlni pentru a 71-a dată consecutiv.

FOTO: Silvana Armat

intalnire pensionari (10) intalnire pensionari (9) intalnire pensionari (8) intalnire pensionari (6) intalnire pensionari (5) intalnire pensionari (4) intalnire pensionari (3) intalnire pensionari (2)

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. RSK Development, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Carmen

Acum 4 ani

Frumoasă inițiativă, felicitări! Pentru pensionari,aceste întâlniri sunt foarte importante, sunt un izvor de sănătate! Continuați așa!
Raspunde

cetatean

Acum 4 ani

Da si au noroc din cate am inteles sunt multi care au ramas in Sibiu si astfel se pot intalni..
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Poate ar veni mai multi, da nu toti sunt " arhitecți, medici sau ingineri pensionari "
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus