Marţi,
17.09.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Copșa Mică, bună de plată. ”E posibil ca falimentul să se abată asupra comunităților”

Copșa Mică, bună de plată. ”E posibil ca falimentul să se abată asupra comunităților”

Administrația locală din Copșa Mică a pierdut procesul cu societatea SC SCA.MO.TER. Srl și este obligată la plata a 700 de mii de lei, datorii și dobânzi în urma unor lucrări care nu au mai fost bugetate de Ministerul Mediului. ”Din nefericire sau dintr-un calcul meschin (lăsați-i să moară că sunt de la opoziție), din 2009, finanțarea proiectului a fost sistată de facto, facturile emise de constructori s-au plătit cu întârzieri mari deși convenția cu Ministerul Mediului prevedea mecanisme clare ale plăților. Evident că toate întârzierile au produs penalități pe care constructorii le-au solicitat și câștigat în instanță, însă Ministerul Mediului nu își asumă vina și nici prin instanțele românești nu a putut fi tras la răspundere, astfel că e posibil ca falimentul să se abată asupra comunităților care sperau că guvernul e menit să ajute oamenii nu să le ucidă speranțele. Primăria Copșa Mică va utiliza toate metodele legale să își continue proiectele, indiferent de piedicile pe care guvernul va găsi de cuviință să le mai ridice în fața oamenilor”, susține Primăria Copșa Mică într-un comunicat de presă, ca reacție în urma pierderii procesului cu SC SCA.MO.TER. Srl. La Înalta Curte de Casație și Jusiție.

Istoria unui eșec

Proiectul de realizare a rețelei de apă și canal la Copșa Mică și alte cinci comune limitrofe a fost inițiat în 2006, iar primele lucrări au început în 2008. Era vorba de un proiect-pilot pentru zonele ”fierbinți” din țară (alături de Copșa Mică a fost demarată o investiție similară și la Zlatna, județul Alba, localitate afectată de asemenea de poluare istorică), a cărui valoare inițială a fost estimată la peste 68 de milioane de lei. Acești bani urmau să vină de la Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, în baza unui contract de finanțare semnat cu administrația din Copșa Mică. ”Toate problemele au început odată cu venirea Guvernului Boc, când proiectul nostru a fost pus undeva într-un colț de sertar și uitat acolo. În doi ani s-au acumulat datorii de peste două milioane de euro la constructori și de atunci a început greul. Între timp, în ianuarie anul acesta am primit de la Ministerul Mediului o adresă prin care am fost anunțați că alocările financiare pentru proiectul nostru vor fi zero în 2016. Având finanțare zero, o firmă de construcții în faliment și cealaltă în reorganizare, toți constructorii dându-ne în judecată pentru întârzierea plăților am spus «mulțumesc, nu ne mai trebuie, mutăm toată finanțarea proiectului pe fonduri europene»”, rezuma istoria datoriilor, în urmă cu un an, Tudor Daniel Mihalache (foto dreapta), primarul din Copșa Mică.

Ce a aprobat Guvernul trebuia rezolvat de doi ani

 

În lipsa banilor de la Ministerul Mediului, primăria Copșa Mică a solicitat rezilierea contractului, pentru a putea obține finanțare pe un program european ș s-a luat legătura cu Asociația Apa Târnavei Mari pentru elaborarea unui nou studiu în acest sens. Directorul general al Apa Târnavei Mari SA, Virgil Bucșe,  spune că lucrurile sunt complicate pentru că administrația din Copșa poate fi suspectată de dublă finanțare. ”Se știa că există intenția administrației din Copșa Mică pentru rezilierea convenției de finanțare cu Ministerul Mediului. Se încurcă un pic lucrurile, deoarece până nu va fi reziliat acel contract de finanțare, noi nu putem să îl aducem în aplicația noastră, căci așa s-ar ajunge la dublă finanțare. Doar că atunci când au vrut să rezilieze acea convenție, acel contract de finanțare pe care îl are Ministerul Mediului cu Primăria Copșa Mică, s-a descoperit că nu are clauză de reziliere. Prin urmare, au făcut un act adițional prin care a fost introdusă această clauză de reziliere. Acest act adițional a fost semnat. Dar până la rezilierea contractului trebuie întocmit și un studiu de determinare a cantităților de lucrări executate fizic și financiar. E mai complicată situația. E o decizie foarte întârziată (hotărârea de guvern – n.r.), care și creează niște probleme”, spunea Virgil Bucșe, anul trecut.

Masterplanul elaborat de Apa Târnavei Mari prevede investiții de zece milioane de euro pentru rețeaua de apă și canal din Copșa Mică și câte două milioane de euro pentru celelalte cinci comune incluse în proiect, mai arată primarul Tudor Daniel Mihalche.

 

Pe rol sunt și alte procese

 

Primăria Copșa Mică e obligată prin instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție la plata unor penalități de 700 de mii de lei. Primarul Tudor Mihalache susține însă că acesta este doar începutul. ”Am pierdut în instanță penalitățile. E vorba de 700 de mii de lei. Am spus că nu suntem de vină noi pentru că nu s-au realizat plățile, ci ministerul. Ministerul Mediului avea în contract o clauză în care ei nu-și asumă răspunderea în caz de penalități. Am atacat în instanță această clauză și am câștigat la Sibiu. A făcut ministerul recurs, iar Înalta Curte a dat dreptate Ministerului Finanțelor. Sentința e definitivă, cu titlu executoriu. Încercăm o cale de atac extraordinară, dar nu știu ce se va întâmpla. Vom intra în negocieri cu constructorul să vedem în cât timp putem să le dăm banii. Partea proastă că acum suntem pe rol și cu alte întârzieri, de milioane de euro”, spune primarul.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

.copseanul

Acum 7 ani

Dudule, primarule, sa te vedem acum!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus