Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
12°C

Din nou, o întrebare majoră la ordinea zilei: cum definim legal familia?

22 Mai 2017 12:11

O problemă altfel discutată mai demult și în societatea noastră, ocupă din nou agitat-informal spațiul public, cerându-i-se o dezlegare legislativ-constituțională. Ce este, cum definim și cum tratăm instituția familiei?

Nu este chiar ușor să te menții la o linie de gândire echilibrată în contextul tensionat al disputei care agită atât de mult spiritele la ora actuală, ajungându-se până la propunerea unui referendum pentru modificarea constituției. Personal cred că un răspuns satisfăcător s-ar putea desprinde din examinarea obiectivă a raportului dintre om (individ) și societate, privit atât prin prisma trecutului cât și, cu deosebire, în perspectiva viitorului. Foarte pe scurt, unul are nevoie de celălalt în cadrul unui raport echilibrat de conlucrare și respect pentru prosperitate și bună conviețuire. Acest raport a fost prea adeseori profund perturbat în defavoarea omului în decursul istoriei, cu o notă agravantă și îngrijorătoare în fascism și comunism. Reacția nu s-a lăsat așteptată astfel că, de câtăva vreme asistăm la fenomenul invers, în care drepturile omului prevalează drepturilor societății.

Indiferent cum o vom numi, societatea are nevoie de o celulă, un nucleu, în care oamenii să procreeze, să se nască, să crească, să se formeze până la o anumită vârstă. Din acest punct de vedere omul nu se deosebește de multe alte viețuitoare. Am numit această entitate familie. Privită astfel, familia are un rol esențial nu doar în interesul indivizilor membri ai societății ci în egală măsură în interesul societății înseși. Căci dacă este important ca un copil să se formeze într-un cadru familial unde dincolo de condițiile materiale un rol covârșitor îl au relațiile speciale de rudenie și afecțiune, cu deosebire cele între părinți și copii, tot astfel pentru societate este important să i se asigure prin procesul procreării potențialul biologic, iar prin creștere și educație, oameni sănătoși, echilibrați. În principiu, aceste condiții pot fi oferite de cuplul format dintre o femeie și un bărbat. Absolut esențial, numai acesta poate procrea în cadru normal și firesc. De aceea este justificat ca această entitate socială să fie tratată cu un regim juridic special.

Numai că societatea omenească este departe de a fi perfectă. Nu toți membri ei se pot constitui în familii. După părerea mea, două pot fi cauzele acestei imposibilități.

Prima și cea mai importantă, este de ordin psiho-fiziologic. Este vorba de dereglări funcționale ale mecanismului instinctual afectiv-sexual, care se abat de la normalitate. Sunt cauze obiective în care se înscriu toate formele de aberanță sexuală. Subiecților acestor manifestări se cuvine să le acordăm înțelegerea cuvenită tot astfel cum, la rândul lor, ar trebui să accepte un tratament diferențiat în raport cu cel acordat familiei, atât sub aspectul  drepturilor cât cel al obligațiilor, în ipoteza în care doresc să se constituie ca o entitate de grup consacrată legal. Sub denumirea de „cuplu”, dincolo de statutul general al persoanelor fizice, li s-ar putea legifera raporturi speciale ca de exemplu patrimoniale, succesorale.

O a doua cauză ține de mentalități, de formație și educație cultural-morală. Personal nu cred că toți cei ce își exhibă în stradă cu o satisfacție provocatoare devianța sexuală sunt victime ale unor cauze obiective. Ba chiar cred că aceștia din urmă nu fac din devianța lor  prilej de spectacol stradal. Numai că trăim într-o eră a hedonismului exacerbat, etalat la nivel de masă, cu deosebire în rândul generațiilor tinere, cu specială trimitere la societățile zis evoluate, unde plăcerea și-a găsit larg câmp de manifestare în sfera vieții sexuale dincolo de alcov și nu numai. Spre exemplu drogurile, cu toate consecințele pe care le antrenează, inclusiv pe terenul comportamentului sexual. Dacă vor și cer și dacă tot este vorba de drepturile omului, pot constitui și aceștia „cupluri” recunoscute legislativ de natura celor despre care am vorbit mai sus.

Se petrece însă în zilele noastre un fenomen îngrijorător. Drepturile omului, astfel cum sunt configurate și pretinse postbelic, tind să înfrângă drepturile societății. Libertatea greșit înțeleasă, adesea scăpată de sub orice control, nezăgăzuită de cerințe sociale și comandamente morale, are consecințe nefaste asupra evoluției sociale. Societatea nu poate prospera, ba nici supraviețui, dacă indivizii care o compun nu recunosc o anume marjă de responsabilitate față de ea; dacă nu se realizează un echilibru stimulativ între drepturi și obligații de o parte și de alta.

Instituția familiei este creuzetul care asigură permanența biologică a societății precum și cadrul de formare a personalității de o așa importanță, încât cred că putem spune fără teama de a greși că degradarea, destrămarea relațiilor de familie - o tendință tot mai evidentă în zilele noastre -  este în strânsă legătură cu decăderea societăților pretins moderne unde drepturile omului tind să scape de sub control. Iată de ce, nucleul acesta formidabil , care implică drepturi și datorii pentru sine ca și pentru societate, trebuie păzit ca ochii din cap, dacă vrem oameni sănătoși și o societate viabilă și sănătoasă. Acest lucru ar trebui să-l înțeleagă fiecare dintre noi inclusiv cei care nu se pot constitui în familii, dar care pretind drepturi familiale.

 

Vizualizari: 1387

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Forseti

Acum 3 ani

Domnule Dejeu, in Romania nu familia sub forma ei traditionala asigura continuitatea si dezvoltarea societatii, ci SCOALA. Va rog sa imi spuneti cum poate familia, cum o avem in ziua de azi in Romania asigura o dezvoltarea avand in vedere ca: 1. 42% dintre romani sunt analfabeti functionali, 2. 42% dintre romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului, 3. 45% dintre romani nu au wc-ul in casa, 4. Romania este printre putinele tari care interzic complet prostitutia, dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeana, 5. Romania este cea mai bisericoasa tara din Uniunea Europeana, 6. Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la capitolul violenta domestica. Domnule Dejeu o parte insemnata a familiilor din Romania nu sunt functionale, cum putem crede ca schimbarea unei sintagme in Constitutia Romaniei va duce la o dezvoltare sanatoasa? Avand in vedere ca ati facut parte dintr-un sistem corupt care pe parcursul a 27 de ani a avut ca singur scop inavutirea proprie. Ati distrus sistemul educational si de sanatate, nu aveti dreptul sa emiteti opinii asupra a ceea ce ar trebui sa faca societatea. Aveti bunul simt sa va pastrati opiniile pentru amicii si rudele dumneavoastra.
Raspunde

sibian100%

Acum 3 ani

Romania este si tara cu ceo mai multi prosti care cred tot ce spun altii rau despre ei sau aproba ce se spune rau despre ei dintr-un servilism josnic,altfel cum am explica afirmatiile lui Forseti mai ales cu provire la nr de prostituate exportate,poate are el rude in bransa si stie mai bine,nu?
Raspunde

...

Acum 3 ani

Opinia din articol este bine venita intr-o societate tot mai debusolata de danfurile libertine venite dinspre "tarile mai civilizate". Pacat ca tot mai putini romani de valoare isi exprima opiniile si lasa tot felul de propagandisti sa dicteze in presa
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Badicule Deseu, da' stiu ca statusi nitel pana "clocisi" articolu'...
Raspunde

de la nisztru pîn la tisza

Acum 3 ani

De ce sa mai definim, cad stim decând lumea ? Poate ca urmeaza sa mai definim si injunghierea drept chirurgie toracica . Iar balega de cal sa fie re-interpretata drept pluș de culoare mov !!!
Raspunde

...

Acum 3 ani

Adevarat ca stim de cand lumea, insa atat vreme cat unii se trezesc sa tot insiste ca familia "trebuie" sa inglobeze si altceva, inseamna ca nu e suficient de clar pentru media de intelect a vremurilor pe care le traim. Si atunci e nevoie sa o scriem negru pe alb si cat se poate de clar si neinterpretabil. In fata tupeului fara margini si a prostiei atatate de propaganda desantata nu exista alta cale ma tem
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus