Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Parcul Sub Arini intră în lucrări: 1,8 mil. de lei investite în iluminat eco, internet WiFi, poduri iluminate în albastru, senzori de mișcare în locurile de joacă

Parcul Sub Arini intră în lucrări: 1,8 mil. de lei investite în iluminat eco, internet WiFi, poduri iluminate în albastru, senzori de mișcare în locurile de joacă

După o procedură de achiziție prelungită din cauza depunerii unei contestații, administrația locală a semnat contractul de reabilitare a rețelei de iluminat din parcul Sub Arini. În cadrul acestui contract urmează a fi realizate și alte lucrări, precum introducerea unor așa numite hotspot-uri WiFi, dar și a pornirii iluminatului pe baza datelor transmise de senzori de mișcare.

Contractul a fost atribuit firmei sibiene Electro Con Impex SRL, din Sibiu, pentru suma de 1,8 milioane de lei, fără TVA (față de 2,5 milioane de lei, valoarea estimată). În cadrul procedurii de atribuire, lansată în ianuarie anul acesta, au mai depus oferte alte cinci societăți (dintre care trei din Sibiu). Contractul a fost semnat în ziua de 25 mai, după ce Consiliul național de soluționare a contestațiilor a respins contestația depusă de unul dintre ofertanți. Potrivit documentației de atribuire a contractului, termenul de finalizare a lucrărilor este de patru luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Mai multe sisteme de iluminat, internet WiFi și camere video

În locul și în plus față de cele 149 de corpuri de iluminat cu vapori de sodiu existente în prezent, în urma acestor lucrări urmează a fi amplasate 259 de sisteme diferite de iluminat de tip eco în parcul înființat în 1856. În plus, proiectul prevede și amenajarea a trei puncte de tip HotSpot WiFi și opt camere de supraveghere video. Proiectul are în vedere reabilitarea întregului iluminat din parc, care să poată fi și monitorizat prin soluții tehnice moderne. ”Sistemul de telegestiune a iluminatului public are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat, într-un mod facil, pentru a permite efectuarea de intervenții prompte în caz de defect, dar și pentru reducerea costurilor aferente consumului de energie”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

pod sub arini

Podurile vor fi iluminate în albastru

În afara iluminării clasice a podului cel mare peste pârâul Trinkbach, prin montarea de sisteme amplasate pe stâlpi înalți de patru metri, ”pe interior, de-a lungul acestuia, se va ilumina cu ajutorul unor sisteme alcătuite dintr-un modul bandă LED de culoare albastră. Picioarele curbate ale podului vor fi iluminate cu ajutorul unor proiectoare de iluminat LED pentru iluminatul arhitectural”, se arată în memoriul scris al lucrării. Tot benzi cu LED-uri albastre va fi completat și iluminatul celorlalte trei poduri peste pârâul care traversează parcul, iar la fel se va proceda și în cazul celor șase poduri de intrare în parc.

Iluminat diferit în funcție de oră și de sărbători

Sistemele de iluminat care urmează a fi amplasate trebuie să fie din generația celor cu un consum redus, cărora să le poată fi modificată intensitatea luminoasă în funcție de diferite setări. Spre exemplu, până la miezul nopții, iluminatul în Parcul Sub Arini ar urma să funcționeze la 100% din capacitate, urmând ca după miezul nopții intensitatea luminii să fie redusă la 50%. Totodată, sistemul de telegestiune va permite mai multe scenarii de funcționare (zile lucrătoare/zile nelucrătoare, dar și în funcție de sărbătorile de peste an – Paști, Crăciun etc.)

Senzori de mișcare

Zonele de iluminat sunt tratate diferit, în funcție de utilizările căilor de circulație din parc sau a diferitelor puncte de interes. Astfel, proiectul a fost împărțit pe mai multe zone: pista de bicicliști, aleile pietonale, zona bustului lui Mihai Eminescu, zona monumentului Szweteney Weg (lipsită de iluminat public în prezent), pavilionul de muzică – inclusiv zona vasului de piatră și a fântânii arteziene -, locul de joacă, podurile peste pârâul Trinkbach și, respectiv, podurile de intrare în parc. În ceea ce privește proiectul pe tema pistei de biciclete, acesta include și iluminat dedicat celor două zone de parcare create de-a lungul pistei (zona stadionului și a localului Bolta Rece). Bustul lui Mihai Eminescu va fi pus în valoare prin coloane multifuncționale, iar în ceea ce privește pavilionul de muzică, acesta va beneficia și de iluminat din interior, montat în partea de sus a cupolei. În cele două locuri de joacă din parc vor fi montate și sisteme de iluminat cu senzori de mișcare.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

sibian

Acum 7 ani

toalete nimic?? sau nu se fac sa se poata oameni.... pe becuri??
Raspunde

////

Acum 7 ani

Nasol... fara toalete... Nu te mai poti... usura nici in mijlocul naturii ca e iluminata si te vad din satelit...
Raspunde

RRR

Acum 7 ani

Daca suferi de incontinenta urinara stai acasa! Foarte frumos ca se modernizeaza, era cazul. Dar ne place sa vedem partea goala a paharului.....
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Super! Regret ca nu mai sunt adolescent sa ma plimb pe-acolo cu Lenuta si sa-i arat tufele iluminate feeric...
Raspunde

iulia

Acum 7 ani

Unchiesule, nu contează daca esti sau nu hoit bătrân, mintea s-o ai de adolescent sau batar buchelaru plin...
Raspunde

a

Acum 7 ani

mai multe betoane, mai multe alei, mai multe fieratanii... ce vremuri in copilaria mea... poduri din lemn... alei neasfaltate... dar greu de intretinut! asa ca: betoane, asfalt, fieratanii!
Raspunde

Thom

Acum 7 ani

Iluminatul arhitectural o sa fie zob dupa cateva luni, cel mai rau caz, sau 2 ani, cel mai bun caz. Ca si in parcul Cetatii la turnurile breslelor sau piata Friedrich von Schiller. NEAPARAT camere supraveghere si MENTIONAT ca zona este supravegheata, pentru o investitie ce dureaza !!! Daca nu, ciordeala si devastare totala.
Raspunde

biciclist

Acum 7 ani

Nu folositi lumina albastra noaptea! Vezi: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side Iar acel ilumina ECO sa produca lumina cat mai calda (mai putin albastru).
Raspunde

abramburici

Acum 7 ani

dar cu porcaria aia de Bolta Rece nu mai face nimeni nimic?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S. Fincter

Acum 7 ani

Să vie statul să ne deie şi să ne facă că noi suntem sibieni, ăi mai vajnici cetăţeni şi ne miroase prepuţul a telemea de la un km! Aviem bloggeri de talie mondială, antreprenori, suntem campionii României la orice!
Raspunde

unul care circula prin parc

Acum 7 ani

Mai bine amenajati tronsonul de parc dintre strada Argesului si Valea Aurie, sa se realizeze o continuitate a acestuia de la stadion pana la zoo. Intr-o parte camere si multe lumini inutile iar dincolo balarii si paragina. Chiar nu vede nimeni din primarie acest lucru?
Raspunde

marcel

Acum 7 ani

fara WiFi, va rugam. sunteti ca aia care cumpara tableta copilului de 3 ani.... Nu mergi in parc sa stai pe net
Raspunde

biciclist

Acum 7 ani

de ce nu? Mai bine afara decat intre patru pereti. Oricum, nu te obliga nimeni sa folosesti WiFi-ul, nu?
Raspunde

Corin

Acum 7 ani

Dar cu Manotanta nu se face nimic? Ne ajunge Tg. Jiu din urma!
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

N-am citit nici o referire la instalarea camerelor de supraveghere. Nu s-au dorit, sau cineva s-a gandit la o afacere cu ...intretinerea distrugerilor?
Raspunde

biciclist

Acum 7 ani

Exista. Mai citeste...
Raspunde

Daniel Popa

Acum 7 ani

O schimbare in spre bine.
Raspunde

Popa

Acum 7 ani

Ideea e buna cu camerele.... iluminat bun si ala... wifi nu cred ca mai e nevoie... dar sa sa fie paznici... oameni care fac curat oameni car planteaza vopsesc. Si politie sa dea amenzi la cei ce nu respecta munca si investitia.
Raspunde

luminita

Acum 7 ani

Un parc fara toalete devine rapid el insusi un wc urat mirositor! Cei ce planifica investitiile uita esentialul: curatenie si comfort inainte de luminite si alte instalatii costisitoare si nu neaparat indispensabile. E o lipsa de respect si de intelegere evidenta..... Speranta e nemuritoare totusi.....Cine stie poate poate se gandesc si la asta, daca le tot spunem iarasi si iarasi acelasi lucru ce pare evident. Toaletele devin un lux in acest caz pe care Sibiul ar trebui sa si-l poata permite totusi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus