Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Lucrarea de licență a Emiliei Șercan, ținută la secret. Deocamdată

Lucrarea de licență a Emiliei Șercan, ținută la secret. Deocamdată

Lucrarea de licență a jurnalistei Emiliei Șercan, asupra căreia sunt ridicate semne de plagiat, nu poate fi consultată fără acordul ei, au decis reprezentanții mediului academic din Sibiu. Iar Emilia Șercan nu vrea să facă declarații publice până nu își termină propria investigație.

În urma dezvăluirilor referitoare la suspiciunile de plagiat puse pe seama lucrării de licență a Emiliei Șercan, Turnul Sfatului a solicitat și consultarea acestei lucrări. Aceasta se află acum în arhiva Facultății de științe socio-umane din Sibiu, în cadrul căreia a fost transferată arhiva fostei Facultăți de jurnalism și științele comunicării, desființată în urma unei restructurări organizatorice a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Cererea pentru accesul la licență a fost transmisă în dimineața zilei de marți și, inițial, reprezentanții Universității au lăsat de înțeles că lucrarea – aflată în arhivele instituției în dublu exemplar – nu poate fi accesată de persoane străine. În cursul zilei de miercuri, rectorul Universității „Lucian Blaga“, Ioan Bondrea, a precizat că accesul la lucrare poate fi făcut doar cu acordul autorului. „A fost transmisă o adresă din partea Universității pentru a solicita acest acord“, a declarat Ioan Bondrea.

Emilia Șercan: am investigația proprie

Jurnalista care a absolvit Facultatea de Jurnalism în 2003, cu lucrarea de licență intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare“ a venit la Sibiu pentru a-și face propria investigație. Contactată telefonic, Emilia Șercan a formulat și alte aprecieri, dar nu a dorit să fie citată decât referitor la aceste demersuri. „Nu comentez până nu îmi voi finaliza propria investigație, care să îmi clarifice lucrurile la nivel instituțional. Când voi avea ceva de comunicat, o voi face personal, nu prin intermediul mass-media“, a declarat Emilia Șercan. Pe pagina sa de Facebook, Emilia Șercan a declarat că nu mai are niciun exemplar al lucrării acasă și își exprima îndoiala că lucrarea ei mai există în arhivele de la Sibiu. „De aici trebuie plecat, pentru că termenul de păstrare al lucrărilor de licență în arhiva unei facultăți este de cinci ani, potrivit legislației trecute și actuale”, a mai scris Șercan pe Facebook. Deocamdată, Emilia Șercan nu și-a exprimat acordul pentru a-i fi consultată lucrarea. Totodată, potrivit surselor Turnul Sfatului, jurnalista a apelat inclusiv la amenințări față de reprezentanții Facultății de științe socio-umane de la Sibiu, în contextul recentului scandal legat de lucrarea sa.

În alte părți „e public“

Fost ministru al Educației și actual rector al Universității din București, Mircea Dumitru, spune că instituția pe care o conduce tratează lucrările de licență drept niște documente publice. „Lucrările de licență sunt lucrări publice. Noi nu le ținem în arhivă mai mult de cinci ani, deoarece nu avem spații de depozitare și nu există nicio obligație legală să facem depozit cu aceste lucrări“, declară Mircea Dumitru, rector al universității în cadrul căreia funcționează și facultatea unde predă Emilia Șercan. Despre faptul că, la Sibiu, este cerut și acordul autorului lucrării, fostul ministru spune că acest lucru ține de autonomia universitară. „Eu am o altă părere, este o lucrare cu regim public, este un examen la o universitate, a avut o comisie, în public puteau să fie și oameni care nu aparțineau comisiei“, a mai declarat Mircea Dumitru. Lucrările de licență pot fi consultate pe baza unei cereri și la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca, cât timp aceste lucrări se află în arhivele facultății.

Istoric cu doctorate

Jurnalist de investigaţie şi, totodată, lector în cadrul Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, Emilia Șercan a publicat în ultima perioadă mai multe articole în care a denunțat plagiatele din lucrările de doctorat ale unor politicieni și nu numai, exemplul cel mai recent fiind cel al lucării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În urmă cu câteva zile, Emilia Șercan a și publicat un volum care reunește aceste articole.

În urmă cu câteva săptămâni, numele Emilei Șercan a fost amplu discutat în public, ca urmare a participării sale la emisiunea „Profesioniștii“, realizată de Eugenia Vodă, emisiune din care a plecat în lacrimi. „În momentul ăsta mă simt o mare impostoare“, a motivat Emilia Șercan, referindu-se la transferul său profesional la trustul controlat de Sorin Ovidiu Vântu, pentru un salariu estimat la 8.500 de euro lunar. Înainte de a se transfera la instituțiile de presă controlate de SOV, Emilia Șercan a documentat mai multe anchete despre mogulul de presă în slujba căruia s-a angajat mai apoi.

Acum, Emilia Șercan este suspectată că a plagiat în propria lucrare de licență, realizată în 2003. După cum au arătat sursele Turnul Sfatului în urmă cu câteva zile, pasaje întregi din această lucrare sunt preluate din alte două cărți publicate cu un an mai devreme – „Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare“, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu și Adrian Tudorică și „Ghid juridic pentru jurnaliști“, scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai. Pasajele preluate nu sunt citate în niciun fel. Fiecare absolvent al ULBS, alături de lucrarea de licență, trebuie să depună o declarație „pentru conformitate asupra originalității operei științifice“, în al cărei formular absolventul specifică faptul că „ideile prezentate sunt originale, iar sursele de informații care stau la baza emiterii unor teorii originale au fost corect citate și prezentate în opera științifică”.

Citește și Document: jurnalista specializată în denunțarea plagiatelor și-a copiat lucrarea de licență

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

emilia serban

Acum 6 ani

Si certificatul ei de nastere e plagiat, seamana identic cu al meu numai ca a schimbat cteva date.
Raspunde

ziarul local

Acum 6 ani

Ar fi interesant de publicat un CV al drei Sercan ca sa vedem si noi cum o absolventa de la Sibiu a ajuns lector la universitatea din Bucuresti. Bravo ei, dar ne-ar placea sa-i vedem CV-ul. Sau e secret?
Raspunde

Ciclist -1918

Acum 6 ani

Scandaloasă manevră de salvare a doctoratelor plagiate prin asimilarea cu nesemnificativele (ştiinţific) licenţe . Ieftin dar eficient .Josnic .
Raspunde

raspandache

Acum 6 ani

Ce investigație proprie băi p…ă? Ne iei de proști? Păi e simplu: ori ai plagiat ori ba, tu știi cel mai bine (că bietul domn Grad, Dumnezeu să-l ierte, nu ne mai poate spune). Dacă te știi nevinovată nu te temi ca lucrarea să îți fie consultată. Dacă te știi cu musca pe căciulă te lupți să-ți acoperi urmele.E simplu ca abc-ul.
Raspunde

ziarul local

Acum 6 ani

Am gasit un CV al Emiliei. Cred ca a studiat la ID pt. ca in aceeasi perioada in care era studenta la Sibiulucra ca repotyer de investigatie la Curierul National. la Bucuresti . Un parsurs interesant... De la Vatra-Dornei la Bucuresti. Si cred ca are in jur de 40 de ani... UItr, stiu si eu sa fac invedtigatii nu numai dra Emilia!
Raspunde

ziarul local

Acum 6 ani

Scuze, incerc sa scriu prin metoda oarba, dar imi tot aluneca destele pe langa tasta gresita. Dar perseverez... Stiu ca se spune invesigatii, ca doar am trecut si eu pe la facultatea de jurnalism ca dra Sercan...
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Bv ULBS, ce "intime" au devenit lucrările de licență! Toate sau numai ălea cu miros de miză politică? Membrii comisiei de evaluare au depus vreun jurământ? Dacă ciripește vreunul?
Raspunde

oare?

Acum 6 ani

Ce anume este anormal in faptul ca acea lucrare e tinuta la secret pana se obtine acordul autorului? O lucrare de licenta este un bun intelectual public? Cred ca inainte de a publica articolele in care acuzati de plagiat o colega, v-ati asigurat cu o copie a respectivei lucrari si ati verificat chiar dvs. ca plagiatul sustinut de sursa dvs. de informare se verifica cuvant cu cuvant.Sau nu?
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Absolut! Asta dorește toată lumea, o copie să verifice! Dar e prea mare secretul! Sau îți imaginezi că o să stea cineva să publice mirifica teză completă și noi că o să citim? Nu confunda accesul la un bun intelectual cu proprietatea acelui bun intelectual.
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

Dragi forumisti, joi am vazut in vitrina la Humanitas o carte intitulata .Fabrica de doctorate" si semnata Emilia Sercan. Oare toata treaba asta nu e o diversiune ca sa se atraga atentia supra drei si sa i se cumpere cartea ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus