Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sâmbătă are loc primul concurs de kendama din Sibiu

Sâmbătă are loc primul concurs de kendama din Sibiu

Mind Spot organizează sâmbătă, 3 iunie, în Parcul Sub Arini, primul concurs de kendama din Sibiu. Evenimentul va avea loc de la ora 12:00 în cadrul Festivalului Familiei. Înscrierile se încheie în această seară.

„Nu s-a mai făcut la Sibiu până acum, cel puțin nu un concurs oficial. Se pot înscrie oricâți participanți, iar premiile sunt stabilite de distribuitor. Fiecare vine cu kendama lui de acasă. Ce e de reținut e că nu contează vârsta, se poate înscrie oricine”, spune Răzvan Pascu, organizatorul.
Mai jos vă prezentăm regulamentul jocului:

-Nu se schimbă kendama în timpul jocului. -Trick-urile se fac în ordinea în care dorește jucătorul. -Nu este voie să atingi ața. -Nu este voie să pui ambele mâini pe kendama. -Nu se aranjează bila cand e pe cupă.

Listă trick-uri începători 1. earth-turn 2. jumping-stick 3. lighthouse in 4. bird in 5. kenflip 6. around the world 7. candle stick 8. big cup tap big cup (sara grip) 9. orbit 10. ten misikame

Listă trick-uri avansați 1. wirlwind 2. lighthouse flip tred spike 3. stunt plane fast hand 4. bird over the valley 5. lunar flip 6. double jumping stick 7. stunt plane straight air 8. UFO 9. handroll in 10. around the USA

În videoclipul de mai jos regăsiți lista trik-urilor din concurs:

DE UNDE VINE JOCUL?

Originile jucariei Kendama sunt obscure, se presupune ca ar fi fost inventata sub diferite forme in colturi diferite de lume sau ca  s-a raspandit prin intermediul comertului dintre diversele state orientale, cu multi ani in urma.

In Franta, spre exemplu. jocul se numeste “bilboquet“(poza,dreapta) si se joaca de la inceputurile secolului al XVI-lea. Era popular printre aristocratiilor curtilor regale europene si presupunea prindere unei mingi intr-o cupa pozitionata la capatul unui baston.

In America de Nord, kendama era atat un joc pentru copii, cat si un mecanism pentru adulti, si presupunea prinderea unui inel.

In statele native america era mai degraba o forma de demonstrare a aptitudinilor fizice si intelectuale a unui barbat fata de o femei, in scopul cuceririi ei.

Varianta din Mohave a jocului presupunea dispunerea unor 17 inele pe o franghie si calcularea punctajului jucatorului in functie de distanta fata de baza. Cu cat jucatorul prindea inelul intr-un punct mai dificil si mai indepartat de varf, cu atat scorul sau era mai mare.

Alte variante sunt cele ale comunitatii Inuit, astazi Labrador, care in loc de minge sau inel, si-au confectionat, din lemn, cranii de iepure, cu un numar mai mare de gauri, spre a servi unei multitudini de modalitati de prindere , dar si fusul de lemn avea gabarite mai mari, sau altii care preferau sa foloseasca mingi din pamant, iarba ori blana de animale.

In Europa, jocul a fost introdus in Anglia, de scriitoare Jane Austen despre care se spune ca isi intretinea nepotii printr-un joc captivant, de inteligenta, numit “bilbocatch”

DIN CE ESTE FORMATA?

Jucaria propriu zisa, Kendama, proiectat intr-o tehnica avansata, este compusa din urmatoare  parti:

  • mingea, supranumita si “Tama” , nr 1
  • cuiului din lemn,ce intra in minge, “Ken-Saki”, nr.2
  • cupa mica, “Ko-Zara”, nr.3
  • cupa mare, “H-Zara”, nr.4
  • ata, “Ito”, nr. 5
  • corpul lemnos al jucariei, “Ken”, nr.6
  • partea ce ofera stabilitate, impotriva alunecarii, “Suber-Dome”, nr.7
  • marca asociatiei japoneze Kendama, nr.8
  • cupa mijlocie, “Chu-Zara”, nr.9
Forma originala proiectata prin anii 1970 in Japonia nu prevedea existenta cupei mijlocii, din capatul obiectului. Aceasta a fost o inovatie a secolului 20, prin care s-a marit gradul de dificultate.

CUM MA JOC?

Desi la prima vedere poate pare usor, in realitate jocului este dificil. Ca mai toate jocurile de orgine asiatica sunt concepute sa solicite intelectul, dar si sa se obtina trickuri subtile de efect, savuroare pentru cei care pot sa aprecieaza arta minimalita a divertismentului inteligent. Le recomandat persoanelor de la 4 ani + . Oferim garantia unui joc placut, inovator si perfect pentru antrenarea mintii si a trupului. Uite cateva trickuri de inceput (poze):

Sursa: jugglerpunctro.wordpress.com

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus