Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Alimentarea cu gaze naturale a Sibiului a fost precedată de un incendiu care a durat șapte ani

Alimentarea cu gaze naturale a Sibiului a fost precedată de un incendiu care a durat șapte ani

Descoperite în 1909 într-o localitate din județul Mureș, gazele naturale românești aveau să devină o amplă industrie națională în doar câțiva ani. Sibiul a fost alimentat cu gaze naturale după negocieri care au durat cinci ani, dar și după un incendiu produs la sondele de la Copșa Mică, incendiu stins după șapte ani.

În 1909, la Sărmăşel (judeţul Mureş, în prezent), lucrările de foraj după săruri de potasiu aveau să deschidă o nouă industrie în viitoarea Românie: industria gazelor naturale. Sonda de gaze naturale de la Sărmăşel a fost a patra de acest fel din lume (vezi foto, sursa Romgaz). Exploatarea de la Sărmăşel avea să fie utilă unei categorii mai numeroase de oameni după ce, în 1912, la Turda a fost înfiinţată prima societate de transport şi valorificare a gazelor naturale din Europa, „Erste Siebenbuergische Erdgas Aktiengesellschaft“ (Prima Societate Transilvăneană pentru conductul gazului pe pământ). Compania a legat exploatarea de la Sărmăşel de oraşul Turda printr-o conductă lungă de 55 de km, conductă finalizată în 1914. Alţi trei ani mai târziu, Turda devenea primul oraş din Europa iluminat public cu lămpi pe gaz. Aproape în acelaşi timp, Ministerul de finanţe maghiar şi Deutsche Bank aveau să înfiinţeze o societate care avea drept scop exploatarea, transportul şi distribuirea gazelor naturale în Transilvania. Societăţile astfel constituite aveau să fie cumpărate, să fuzioneze şi să se reorganizeze în mai multe etape după Marea Unire de la 1918. Din 1925 a rezultat societatea Sonametan, societate naţională de gaz al cărei sediu va ajunge să fie la Mediaş, în judeţul Sibiu.

Dificultăţile exploatărilor: cine controlează distribuţia la Sibiu?

Dintr-o exploatare începută în jurul anului 1911 în zona localităţii Copşa Mică din judeţul Sibiu, în jurul anului 1932 au început tratativele între Sonametan şi reprezentanţii Primăriei Sibiu pentru introducerea gazului metan în oraşul de pe Cibin. „Tratativele dintre cei doi parteneri se prelungeau fără a se contura ceva viabil. Primăria îşi exprima dorinţa ca distribuţia în oraş să fie realizata prin regie comunala, aşadar de către primărie, iar societatea Sonametan susţinea contrariul, şi anume că distribuţia trebuia realizată de către societatea de gaz“, amintesc reprezentanţii Muzeului Gazelor Naturale din Mediaş, pentru „Adevărul“. Dar nu doar negocierile care aveau să dureze cinci ani (şi care s-au încheiat prin înfiinţarea unei societăţi mixte) au făcut parte dintre dificultăţile exploatărilor de gaze naturale în România, ci şi impedimentele tehnice.

Incendiul cu o flacără ce a ars şapte ani

În 13 iulie 1933, la sonda de la Copşa Mică ce urma să alimenteze Sibiul a avut loc o explozie, în urma căreia gazele s-au aprins, flacăra astfel rezultată având o înălţime cuprinsă între 100 şi 150 de metri. Pentru potolirea incendiului prin oprirea gazelor care ţâşneau în atmosferă a fost adus inclusiv un specialist american. „Concluziile au fost că aceste gaze provin din straturile de nisip superioare adâncimii de 450 m, oprirea erupţiei putându-se realiza doar prin înnoroirea straturilor care se aflau la adâncimea de 400 de m“, arată reprezentanţii Muzeului gazelor naturale. Abia în 1940, un inginer român a venit cu ideea pompării de apă în preajma sondei. Pentru acest lucru a fost construit un lac artificial în apropierea incendiului, din care, prin intermediul a opt ţevi a fost pompată în zona sondei o cantitate echivalentă cu 400 de vagoane pline cu apă. „Cantitatea mare de nămol a năvălit în crater reuşind să stingă flacăra“, mai amintesc istoricii din Mediaş.

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă vrei un job mai bun pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Harley Burger, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Alexa

Acum 7 ani

Gazul natural a fost descoperit in 1909????? Traine draga, de Valentin Franck von Franckenstein ai auzit cumva? Asta a scris despre gazul natural de langa Bazna inca din 1671. Ziaristi facuti la apelul de seara
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

Are dreptate Alexa. Sunteţi nişte "jurnalişti" de 2 bani!
Raspunde

Să nu fie cu bănat

Acum 7 ani

Măi, oameni buni! Citiţi cu atenţie ... scrie clar că este vorba de apariţia industriei gazeifere. Nu e vorba de gazele naturale ca resursă naturală... în articol se precizează de utilizarea resursei naturale (gazele naturale) ca resurse economice! In 1671, oriunde în lume nu se putea vorbi de industrie! Cu atât mai puţin pe meleagurile noastre! Referitor la sonda de la Sărmăşel a precizat sursa.
Raspunde

@@@@

Acum 7 ani

Articol de kkt,de umplutura ,cu date false...jurnalisti venetici de doi bani,,,,bleahhhhh....
Raspunde

B.Utoru

Acum 7 ani

Io zâc de mulț ani că la TS nu numa Dorina Nițu e henț. Da cine să m-asculte?
Raspunde

ger

Acum 7 ani

Als Dichter bedient sich Franckenstein noch des Barockstils; seine Lyrik ist vom deutschen Barockdichter Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau beeinflusst, von dem er nicht nur den Titel des Sammelbandes, sondern auch einige Gedichte übernommen hat. Sehr interessant ist darin die Beschreibung des „brennenden Brunnens von Baaßen“, einer der ersten Erwähnungen des Erdgasvorkommens in Siebenbürgen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus