Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Interviu cu Chef Foa: N-am auzit de Regiunea Gastronomică

Interviu cu Chef Foa: N-am auzit de Regiunea Gastronomică

Îl cheamă Florin Scripca, dar toată lumea îl știe din show-urile culinare de la televizor drept Chef Foa. E carismatic, plin de viață și foarte sincer. Chiar și când vine vorba de Sibiu, unde s-a aflat la finalul săptămânii trecute pentru a participa la Street Food Festival din Piața Huet. Sibienii au făcut coadă să-i guste din mâncare. Ceea ce lui i s-a părut surprinzător.

Rep.: Te așteptai să fie atât de lungă coada la standul tău cu mâncare? Cum ți se pare că reacționează sibienii la Street Food?

Chef Foa: Sincer, eu am venit așa, un pic încordat la Sibiu. Am auzit tot felul de lucruri despre oamenii de aici, că sunt reticenți la chestii noi, că nu sunt foarte deschiși, open-minded, și… surpriză! Am ajuns aici, ne-am făcut pregătirile, totul țiplă, am deschis la 12 și ceva și plin de lume în jur. De când am deschis n-am avut o clipă să respir. Lumea e interesată, curioasă să guste, oamenii pun întrebări, clar m-au surprins într-un mod foarte plăcut.

chef foa street food (1)

Rep.: De unde crezi că vine curiozitatea asta, că în Sibiu, practic, street-food înseamnă covrigi?

Chef Foa: Da, tocmai din acest motiv suntem și noi aici, de aceea eu sunt ambasadorul Street Food Festival în România, vrem să schimbăm percepția mâncării stradale în țara noastră. Noi avem street food de foarte mult timp, gândiți-vă să street food înseamnă orice mâncare pe care o găsești la colț de stradă, de la târgurile astea care se întâmplă acum peste tot, de la zilele a nu știu ce pe la munte, că îți iei brânză sau alte sortimente, kurtos, mici, covrigei rotunzi, covrigei uscați, cu mac, gogoșele, toate nebuniile astea sunt street food. E, noi venim cu un pachet mult mai dezvoltat, cu o ambianță creată de scenă, muzică, invitați, joacă pentru copii, adică atmosferă, și facem totul la vedere, gătim în fața lor, le povestim, le arătăm, nu avem secrete, totul e proaspăt și gătit pe loc. Pe asta se bazează street food, pe interacțiunea cu clientul.

Rep.: Mâncarea de stradă nu ți se pare că e cea mai potrivită variantă pentru români, în sensul că nu avem obiceiul de a merge la restaurant prea des, nu avem o cultură în sensul acesta, dar avem ocazia în felul acesta de a gusta lucruri noi?

Chef Foa: Pentru cine n-are timp și bani să iasă la restaurant, este cea mai bună alternativă. Dacă cineva e destul de atent la festivalul acesta și prinde niște idei, apoi pune câte ceva în aplicare, s-ar putea să aibă un real succes în Sibiu. Eu am văzut că în Sibiu există un fel de cantină, un fel de lanț local de restaurante cu mâncare, dar care merge foarte bine și care au prețuri de dumping. Merg pe volume, au prețuri foarte mici și vând în cantității mari. Lor afacerea le merge foarte bine, oamenii sunt ok, plătesc puțin și primesc o șaorma cât ei de mare și așa mai departe. Dar focusul lor nu este pe gust. Nu se concentrează pe cum se marinează carnea, cum se procedează atent, cum se fac lucrurile pe bune, încet, dându-le timp, acordându-le atenție. Acolo e pe volum, pe viteză, să vinzi cât mai mult și cât mai repede. Au marjă mică și vor să facă profitul cât mai mare. Eu cred că dacă există în Sibiu niște antreprenori care vor să facă ceva de calitate și sunt gurmanzi, le place bucătăria, să-și ia niște idei de la Street Food Festival și să facă niște lucruri în Sibiu, să facă o chestie de street food. Am văzut, sibienii vor așa ceva, piața există. Cine e interesat, să vorbească cu primăria, să-și ia tot felul de autorizații și ce le mai trebuie ca să vândă mâncare pe stradă, și să-i dea drumul. Există în mod evident un trend.

Rep.: Referitor la trend, ai auzit că Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană?

Chef Foa: N-am auzit de Regiune Gastronomică Europeană. Probabil e ceva similar cu celălalt mare proiect al Sibiului, Capitala Culturală, dacă îmi aduc bine aminte.

Rep.: Scopul, în acest caz, ar fi să promoveze bucătăria locală, să dezvolte lanțurile scurte de aprovizionare, să susțină micii producători atrăgând turiști.

Chef Foa: Dacă așa va fi este nu mai de bine. Singurii care se bucură de chestia asta sunt locuitorii. Ei ajung, în cele din urmă să pună pe masă mâncarea și să mănânce ce le oferă regiunea lor.

Rep.: În aceeași idee, proprietarii de restaurante se plâng să e tot mai greu să găsești bucătari buni, oameni serioși cu care să lucreze. Tu mergi prin toată țara, ai observat asta?

Chef Foa: Așa este, e valabil în foarte multe locuri. Este foarte greu să găsești oameni serioși, oameni care vor să facă ceva în bucătărie. Mulți vin pentru că este un trend în acest moment, se poartă să gătim sau avem succes la fete dacă facem ceva bun de mâncare. Nu despre asta e vorba. Trebuie să îți placă să lucrezi în domeniul acesta, trebuie să îți placă să mănânci și să fii pregătit tot timpul, fizic și psihic, pentru a face clientul să plece mulțumit de la tine. Munca în bucătărie e destul de solicitantă. Te rupe! Răsplata principală e pasiunea, bucuria din ochii omului când gustă din mâncarea ta.

chef foa Street food festival 0

Rep.: Crezi în turismul culinar? Presupun că ai străbate poate mii de kilometri pentru un preparat deosebit, însă ești de părere că Sibiul poate atrage turiști cu bucătăria pe care o oferă?

Chef Foa: Da, mai mult ca sigur. Cred că asta se întâmplă deja.

Rep.: Ce ne-ai recomanda să scoatem în evidență?

Chef Foa: O, dar câte nu v-aș recomanda. Depinde foarte mult de persoana căreia i te adresezi și de starea de spirit. Hmm… ce aș putea pune eu în valoare din Sibiu? Uite, aș lua ciolanul de porc, nu neapărat acela afumat, gamba, și l-aș reinventa. I-aș da niște condimente diferite, în afară de usturoi și cimbru, ce spune în mod obișnuit, l-aș face mult mai interesant, mai zemos la interior și mai crocant la exterior. E foarte versatil, îl poți servi apoi cu diverse lucruri pe lângă, într-o varietate mare, nu cu fasole fiartă cum se face. Sau uite, aș mai putea face un pulled pork, care este un pork belly gătit foarte bine, fraged, din care tragi fâșii delicioase. De aceea se numește pulled pork. Pastrama cu care am venit acum la festival este iarăși o opțiune, cu fondue de brânză, sunt foarte multe lucruri pe care le poți face. Cert este că potențial există, important este cum e el pus în practică. Eu cred că ar trebui făcut un studiu de piață, să vezi ce ar merge pentru oameni, ce vor ei, și în același timp să lași loc pentru că tot timpul clientul poate fi educat. Chiar dacă la început e reticent și nu vrea să mănânce lucruri noi, îi dai să guste, încerci să-l educi. Mulți sunt curioși și odată ce apucă să guste și le place, după vin singuri.

Rep.: Atunci când interpretezi un fel de mâncare, sau când aduci un sortiment la un eveniment de genul street food, cât de mult păstrează el din cultura locului? Se mai poate spune despre el că vine de acolo sau de dincolo?

Chef Foa: Ideea e să se păstreze cât mai mult. Și poți face asta numai respectând ingredientele și modul autentic în care îl faci. Ca să vă dau un exemplu, eu am venit acum la Sibiu cu wok, am stir fry de vită, de pui și de legume, am ciuperci shiitake japoneze, am urechi de lemn chinezești, am tăiței de orez, nu din făină cu ou, am sos de pește, sos de soia, sos de stridii, am atât de multe că nu le pot enumera acum, dar tocmai astea fac mâncarea autentică. Asta face diferența, ingredientul de calitate și atenția cu care le gătești.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

cine,ce?

Acum 6 ani

Are dreptate Foa, si la chestia cu big mama, si la chestia cu "retetele traditionale". Dupa mine nu prea exista retete autentic romanesti sau exclusive oricarui loc pana la urma. Toate retelele sunt influentate de undeva. In evul mediu nu era porumb pentru mamaliga/polenta, si nici fasole pentru ciolan. Iar vestitele sarmale sau celebrii mici se gasesc in toate tarile balcane sub o forma sau alte. Si mai mult noi romanii suntem destul de reticenti in princioiu la influentele exotice sau vestice. Trebe sa vedem pe Otil sau Antonia ca lauda ceva mancare ca sa incercam si noi.
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 6 ani

Sa fim serioși, omul are tot atata credibilitate, cat au pochii pentru un adolescent cu IQ-ul puțin peste medie. Cat despre Charisma acestuia, am putea-o compara cu cea a unei canistre turtite de tanc....
Raspunde

dorello

Acum 6 ani

Auzi ca "pork belly" ...ne-am dat dracu' de tot :)))
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

clar BURTA DE PORC suna mult mai bine
Raspunde

Thom

Acum 6 ani

Baiatu' are talent sa-si dea cu firma-n cap, nu gluma : stereotipuri, nu cunosti o chestie importanta EUROPEANA (nu sibiana) exact in domeniul tau. Plin de pit(z)i din astia, care practic nu au curiozitate (semn primitivism - animal ? clar nu caracteristica homo sapiens), si nici 16 ani nu are, sa aibe vreo scuza. O fi de prin bucale, sau vreun taranus crescut la bucale, tipic !
Raspunde

Sibiul invadat

Acum 6 ani

"Sibienii" aia de l-au surprins erau veniti cu masini de DJ, GJ, OT, B, VL, CL, DB ş.a. Ori ati uitat ca a fost vacanta?! Au stat la coada crezand ca vor cumpara mici si bere.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

aia de care zici tu manca la mec si chei-ef-si, ca sunt fandositi si jmecheri sau aia mai parliti o ard cu ceva ceafa de porc pe marginea drumului langa masina din care rasuna manele, nu-in intereseaza vrajelile alea culturale din piata mica!!
Raspunde

Alex

Acum 6 ani

Mancati fratilor la super mamica si gata. Ca de aia nu dam inainte. Cand vine cineva si ne da un sfat sarim pe el. Vai pl noastra de saracii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus