Joi,
19.09.2024
Partial Noros
Acum
10°C

Am fost în control cu Protecția Consumatorului la Carrefour. Ce trebuie să știm când cumpărăm carne

Am fost în control cu Protecția Consumatorului la Carrefour. Ce trebuie să știm când cumpărăm carne

Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sibiu a făcut astăzi o serie de controale la marile magazine din Sibiu, în două cazuri inspectorii acceptând să ia și presa după ei. O echipă s-a deplasat la supermarketul Penny Market de pe Șoseaua Alba Iulia, în vreme ce alta a mers la Carrefour, în incinta Shopping City. Asta după ce acum câteva săptămâni controale similare au avut loc la Kaufland și Metro.

Controlul a vizat două tematici, una națională și cealaltă locală, la produse din carne și ape îmbuteliate. Încă de cum am pus piciorul în magazin, inspectorii au anunțat conducerea și în câteva minute și-au făcut apariția șefii. Nu știu cum e prin alte magazine, dar la Carrefour inspectorii de la Protecția Consumatorului sunt primiți cu salutări cordiale, ca atunci când te întâlnești întâmplător pe stradă cu un amic pe care nu l-ai mai văzut de vreo săptămână.

Discuția a fost ceva de genul: Ce tematică avem astăzi? ”Carne și ape!”, răspund inspectorii. ”Haideți să mergem!”. Apoi către mine: Adevărul e oricât de mult te-ai strădui, e imposibil să nu apară ceva pe undeva.
Prima oprire, la lăzile frigorifice cu pește înghețat. Într-un colț se vindea ”Medalion de rechin”. După ochiul meu de client simplu, peștele arată decent, are prețul mare scris lângă el, deci nu observ nimic deosebit. Altceva vede inspectorul. Producătorul este firma ”Ocean Fish”, iar lângă este data expirării. Nu apare însă adresa producătorului, nu știi dacă ”Ocean Fish” e o companie de prin Africa de Sud sau o firmă de la marginea Bucureștiului.

20170612_102252_1497266426732

Ne mutăm apoi la sectorul de carne proaspătă și măcelărie. Într-o vitrină există carne tocată, cu data expirării și prețul. Nu e suficient. De unde știe un client cât la sută în carnea tocată, sau în cea de mici, este carne de porc și cât la sută este carne de vită? Trebuia specificat clar, astfel încât sibienii să știe exact ce cumpără. Neclarități există și cu etichetarea, mai exact cu specificarea producătorului. Practic, ce scrie pe eticheta unei caserole de carne trebuie să apară și pe etichetele cărnii vândută la kilogram, din vitrina frigorifică.

Reprezentantul magazinului care are în grijă acest raion spune că în cazul altor controale li s-a spus să nu mai încarce etichetele atât de mult.

”Aici nu e vorba de frumusețe, e vorba de informarea corectă a cumpărătorului”, răspunde unul dintre inspectori.
În drum spre sectorul cu ape minerale ne oprim la pește. Toate bune și frumoase, mai puțin bibanul și știuca, ambele provenite din Dunăre. În cazul lor trebuie văzut clar dacă este pește de crescătorie sau pește pescuit, pentru că în al doilea caz există dimensiuni minime prevăzute de lege. Inspectorii cer avizul mărfii.

biban magazin

La ape, plate și minerale, a fost cel mai simplu. Conform specialiștilor de la Protecția Consumatorului, acest domeniu este printre cele mai testate și verificat din România, mai ales la brandurile mari, cunoscute de toată lumea. Atenția lor se îndreaptă astfel spre brandul magazinului și apa mai puțin cunoscută. Aici se fac verificări de rutină.

De altfel, întreg controlul a durat aproximativ 40 de minute și cel mai bun cuvânt pentru a-l descrie este ”rutină”. Atât din partea inspectorilor cât și din partea reprezentanților magazinului.

În loc de concluzii l-am rugat pe inspectorul Ioan Arsenie să spună cum a decurs toată acțiunea:

”Controlul de astăzi a avut ca tematică produsele din carne ambalate, preambalate și apele minerale. Controlul a avut loc la un mare retailer la care am găsit produse din carne de porc, produse din carne tocată de mici și carne tocată în amestec cu probleme de etichetare. De exemplu, la produsul ”Medalion rechin” avea lipsă adresa și sediul social al producătorului, la pasta de mici lipseau informațiile referitoare la compoziția produsului și datele producătorului, iar la carnea tocată lipseau procentele de carne de porc și vită din compoziția ei. Am luat facturile și pentru verificarea provenienței peștelui, știucă și biban. Per ansamblu nu am găsit abateri mari, în principal abateri de etichetare și s-au oprit de la comercializare produse până la remedierea deficiențelor”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Mihai

Acum 7 ani

Ce frumos... oare si asta e advertorial?
Raspunde

Lac alu Balan

Acum 7 ani

La peste ati purtat masti de gaze ? Intreb deoarece azi, pe la orele 13, putea a peste inca de la intrare, de iti lua si auzul.
Raspunde

bogo

Acum 7 ani

Pe inspectori i-a interesat dimensiunea pestelui si nu mirosul ala dubios de se simte de la intrare cum spunea cineva mai sus. Apropo, la sectorul inghetata cand merg? Acolo inghetata e recongelata de n ori. Am auzit ca pentru a face economie mai opresc vitrinele frigorifice noaptea. Articolul e un advertorial in toata regula. Ps; ma mir ca au schimbat covoarele infecte de la intrare. Alea erau niste bobmbe cu neutroni si asa mai departe.
Raspunde

iulia

Acum 7 ani

Si...? Ce mai face "fetili"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus