Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Cele mai mari afaceri românești din Sibiu. Cum au început să semene cu multinaționalele

Cele mai mari afaceri românești din Sibiu. Cum au început să semene cu multinaționalele

Compa, Con-A și Total NSA sunt cele mai mari companii sibiene private cu capital local, potrivit unui top realizat de Turnul Sfatului pe baza rezultatelor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, rezultate aferente ultimului exercițiu financiar încheiat. Cele trei mari firme cu aproape 3.000 de angajați laolaltă au avut anul trecut un rulaj de peste 1,2 miliarde de lei, din care profitul este de peste 71 de milioane de lei. Analiza Turnul Sfatului a luat în calcul rezultatele financiare a peste 50 de companii private locale, iar tabloul generat de aceste companii începe să semene cu cel al multinaționalelor venite la Sibiu: cifre de afaceri cu o creștere de șase procente, profit în creștere (cu excepția marilor insolvențe și a celor cercetați penal) și un număr de angajați mai mare față de cel de anul trecut cu două procente.

Cele 54 de companii private sibiene ale căror rezultate au fost preluate în analiza Turnul Sfatului au generat o cifră de afaceri comună de peste 3,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 6,65% față de cifra de afaceri realizată în 2015, însumată. La această cifră de afaceri au contribuit peste 10.000 de angajați (10.059, mai precis). Rezultatul celor 54 de afaceri este, însă, unul negativ, deoarece pierderile sunt mai mari decât profiturile. Această situație se datorează marilor firme sibiene aflate în insolvență  (Ana Oil, Dafora, Polisano și Ambient), o parte din aceste firme fiind și în vizorul organelor de anchetă.

Cu toate acestea, mutatis mutandis, tabloul general al rezultatelor obținute de oamenii de afaceri sibieni începe să semene cu cel generat de rezultatele financiare ale companiilor multinaționale prezente în Sibiu. După cum tot Turnul Sfatului arăta într-o analiză realizată asupra rezultatelor pe 2016 ale celor mai importante 12 multinaționale prezente în Sibiu, acestea au înregistrat anul trecut o creștere a cifrei de afaceri de cinci procente față de cea din 2015, numărul total al angajaților fiind în creștere cu trei procente. De remarcat, însă, că cele mai mari 12 companii din zona industrială vest au avut o cifră de afaceri totală de peste 5,5 miliarde de lei (față de cele 3,3 miliarde generate de 54 de companii sibiene). Totodată, numărul total de angajați al celor 12 multinaționale a fost de 12.500 (față de cei 10.059 al celor mai importante 54 de companii private sibiene).

De menționat că topul realizat de Turnul Sfatului este viciat de faptul că trei dintre cele mai mari companii cu capital privat sibian nu au datele publicate, încă, de către Ministerul Finanțelor. Este vorba de Atlassib (cea care în 2015 avea aproape 200 de milioane cifră de afaceri și peste 1.100 de angajați) și Trans Car (aproape 50 de milioane cifră de afaceri și aproape 200 de angajați), ambele fiind controlate de magnatul Ilie Carabulea, încarcerat săptămâna trecută pentru ispășirea unei pedepse de cinci ani de închisoare. Cea de-a treia companie locală relevantă pentru care datele financiare nu au fost deocamdată publicate este Polisano SRL. Firmă – fanion, în trecut, a grupului Polisano, compania este însă într-un declin accentuat. Astfel, dacă în 2011, Polisano SRL era prima firmă privată sibiană care depășea o cifră de afaceri de un miliard de lei (ajungând chiar la un rulaj de peste 1,4 miliarde de lei în 2014), firma gestionată în trecut de cel care a fost Ilie Vonica a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 527 de milioane de lei și la pierderi de peste 35 de milioane de lei.

Turnul Sfatului nu a luat inclus în analiza sa companii locale al căror acționariat este stabilit, în acte, în țări precum Elveția ori Cipru (după cum este cazul Scandia Food). În analiza Turnul Sfatului au fost incluse companiile importante din zona producției de piese și subansamble auto, construcții, dezvoltări imobiliare, panificație, industrie alimentară și alimentație publică, transporturi, bricolaj și pharma.

”Automotive” dă tonul

Cele mai multe multinaționale care au venit la Sibiu activează în domeniul producerii de piese și subansamble auto. Iar cea mai mare companie sibiană cu capital privat local, Compa SA, tocmai în domeniul acesta activează. Controlată de Asociația angajaților din cadrul Compa, societatea cu sediul în cartierul Lazaret și un număr mediu de angajați (în 2016) de aproximativ 2.000, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 638 de milioane de lei, generând un profit de peste 51 de milioane de lei. Datele reprezintă creșteri imense: peste 30% creștere a cifrei de afaceri și peste 82% creștere a profitului.

În lipsa datelor publicate despre Polisano, a doua cea mai mare companie sibiană cu capital local este Con-A, controlată de constructorul Mircea Bulboacă. Peste 362 de milioane de lei (creștere de peste 44%) este cifra de afaceri realizată de cea mai importantă firmă de construcții din Transilvania, numărul mediu de angajați în 2016 ajungând la 580 (creștere de 16%), iar profitul net rezultat fiind de 18 milioane de lei (creștere de opt procente).

Pe locul trei al celor mai mari companii private sibiene cu capital local este Total NSA, firmă controlată de Ioan Domnariu (fratele lui Dumitru Domnariu, cunoscut pentru jumătatea deținută din Euroil) și cu activitatea principală în zona transporturilor de mărfuri. Compania cu sediul social în Săliște a realizat o cifră de afaceri de peste 205 milioane de lei, mai mică decât cea din 2015 cu aproape 13%. La fel, și profitul Total NSA este unul în scădere, de la 9,4 milioane de lei în 2015 la 1,8 milioane de lei, anul trecut. Numărul mediu al angajaților a crescut, însă, cu mai bine de 3%, depășind în 2016 numărul de 460.

Carabulea, Bulboacă, Vonica, Ciolan, Călburean

Firmele incluse în analiza Turnul Sfatului au fost grupate și în funcție de acționarul majoritar sau asociatul principal. Pornind de la acest criteriu, rezultă că firmele controlate de Ilie Carabulea, Mircea Bulboacă, Ioan Tușinean și Dumitru Domnariu au înregistrat – grupate laolaltă – cifre de afaceri în creștere, în timp ce companiile controlate de familia Vonica, Ioan Ciolan sau Gheorghe Călburean au înregistrat, la nivel general, reduceri ale rulajului și pierderi.

Spre exemplu, cele 11 companii controlate de Ilie Carabulea și incluse în analiza Turnul Sfatului au generat anul trecut o cifră de afaceri de peste 361 de milioane de lei, cu aproape cinci procente mai mare decât cea din 2015. Printre cele mai relevante creșteri le-au înregistrat Atlantic Travels (creștere a cifrei de afaceri de la 2,2 la 16 milioane de lei), Atlassib Hotels (creștere de la 18,3 la 19,7 milioane de lei) și Comtram (de la 15,4 la 17,5 milioane de lei). Împreună, cele 11 societăți comerciale au un rezultat financiar pozitiv, profitul cumulat (din care am scăzut pierderile celorlalte firme) fiind de peste 22 de milioane de lei.

În cazul lui Mircea Bulboacă, cifra de afaceri a celor mai importante cinci firme controlate de el este una consistentă: astfel, grupul de firme Con-A (cea principală, Electric, Finisaje și Instal), alături de Unimat au înregistrat anul trecut un rulaj de peste 508 milioane de lei, cu mai bine de 37% mai mult decât în 2015. Profitul generat de cele cinci companii este de peste 23,4 milioane de lei, cu șapte procente mai mare decât în 2015.

Ioan Tușinean (a cărui companie Sinecon a fuzionat prin absorbție, anul acesta, cu Construcții SA) a înregistrat prin cele două firme de construcții un rulaj total de peste 132 de milioane de lei, cu cinci procente mai mare decât în 2015. Profitul, în schimb, de 4,6 milioane de lei, este cu 20% mai mic decât cel din 2015 (când, însumat, era de 5,8 milioane de lei).

Dosarele trimise în instanță pe numele său nu au afectat, în mod global, companiile în care este implicat Dumitru Domnariu. BAMT Grup, Euroil și AD 94 Group SRL au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste 122 de milioane de lei, cu 34% mai mare decât în 2015. Profitul celor trei companii a fost de două milioane de lei (creștere de 8%).

La un cu totul alt volum al cifrei de afaceri sunt companiile controlate de familia Vonica. Peste 752 de milioane de lei este rulajul celor mai importante nouă companii ale grupului, cifra de afaceri fiind cu două procente mai mică decât cea de anul trecut. În lipsa datelor publicate despre Polisano SRL, cea mai mare companie din grup rămâne Clinica Polisano, cu o cifră de afaceri de aproape 80 de milioane de lei. Fabrica de medicamente, ale cărei acțiuni sunt tot mai atractive către persoane din afara Sibiului, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 18 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 450% față de 2015. Grupul de firme, însă, a înregistrat pierderi estimate la peste 60 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o diminuare a pierderilor, cifrate anul trecut la 69 de milioane de lei.

O reducere semnificativă a cifrei de afaceri, coroborată cu pierderi totale de peste 100 de milioane de lei, înregistrează și firmele controlate de medieșeanul Gheorghe Călburean. Cu Salconserv-ul devenit istorie, celelalte firme din grupul Dafora au înregistrat o cifră de afaceri de aproape 68 de milioane de lei, cu 36% mai mică decât cea de anul trecut. Pierderile, însă, au rămas constante la 100 de milioane de lei.

Și Ambientul controlat de Ioan Ciolan a cunoscut o contractare semnificativă a cifrei de afaceri. În 2016, Ambient a cunoscut un rulaj de 135 de milioane de lei, cu peste 40% mai puțin decât în 2015. De remarcat însă că pierderile au înregistrat o diminuare semnificativă: dacă în 2015 acestea erau de peste 114 milioane de lei, anul trecut acestea s-au diminuat la 14,7 milioane de lei, O creștere de peste 53% a înregistrat Respect Club SRL, firma prin intermediul căruia operează centrul sportiv Aria: cifra de afaceri aferentă lui 2016 este de 4,6 milioane de lei. Profelis C&V, compania prin care mai este păstrată relația cu marii clienți persoane juridice, a crescut de la un rulaj de 51,6 la peste 84,5 milioane de lei. Cele șase companii preluate în analiza Turnul Sfatului și controlate de Ioan Ciolan au avut, împreună, o cifră de afaceri de peste 231 de milioane de lei (scădere de 15%), rezultatul financiar comun fiind negativ: -14,18 milioane de lei.

 

Top 10 cele mai mari companii sibiene cu capital privat local

 

Nume Cifră de afaceri 2016 (lei)
1 Compa 638.659.554
2 Con-A 362.614.350
3 Total NSA 205.406.908
4 Ambient 135.876.258
5 Construcții SA 121.613.131
6 Trans Agape 99.967.094
7 Unimat 89.880.394
8 Profelis C&V 84.527.196
9 Expertarom Food Ingredients 82.564.271
10 Clinica Polisano 79.057.353
Note: Datele sunt preluate din bilanțurile publicate de Ministerul Finanțelor

Din clasament lipsesc Polisano SRL (527 de mil. lei cifră de afaceri în 2015) și Atlassib SRL (197 de mil. lei cifră de afaceri în 2015), ale căror rezultate nu au fost, deocamdată, publicate

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

€€€€€€

Acum 7 ani

COMPA numai romaneasca sau locala nu mai este,inca din '90. Cred ca Krupp are peste 45%
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

Acesti "OAMENI DE AFACERI" nu au facut si nu fac altceva decat o acumulare primitiva de capital prin exploatarea nemiloasa a fortei de munca. ZDROBITI ORANDUIALA CEA CRUDA SI NEDREAPTA CE LUMEA O IMPARTE IN MIZERI SI BOGATI! Am citat din LUCEAFARUL POEZIEI ROMANESTI!
Raspunde

politrucul

Acum 7 ani

Talido, noi te iubim, draga! Si oricum, Ole Baltes te saluta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus