Acum patru ani se făcea prima recenzie a restaurantului proaspăt deschis în cartierul Ștrand. Pizzeria Bella Italia, pe nume, își propunea calitate la un preț decent. Bella Italia s-a lansat cu sloganul 20 de pizza la 10 lei bucata. 10 lei. Mai puțin decât un pachet de țigări și puțintel mai mult decât o cafea în Piața Mică. 10 lei. Toată lumea are 10 lei în buzunar, cum să nu meargă, scriam pe atunci.
După patru ani, pizza nu mai e 10 lei, așa cum și pachetul de țigări a sărit puțin de preț în sus. O pizza decentă găsești aici cu 16 lei, tot mai puțin decât ce găsești prin Sibiu. Cel mai important lucru e că afacerea rezistă, semn că oamenii sunt mulțumiți de produse. Sau de preț. Tocmai aceasta a fost dilema pe care am încercat să o rezolvăm.
Zis și făcut, așa că ne-am deplasat la fața locului.
Un parter de bloc dintr-un cartier. Nimic neobișnuit. O bucătărie open-space și o zonă de primire doldora de cutii cu materie primă. Paste Barilla, ciuperci Nova, sosuri Adria, ulei Comaro. Nu par mărci chiar de doi lei, mai ales pentru un restaurant care-și propune să-i omoare pe toți cu prețurile. De la bun început trebuie spus că nu poți lua masa aici. Comanzi aici sau prin telefon și te duci, ori îți vine mâncarea casă.
La tejgheaua de la pizzeria to go, domnișoara de la servire mă întreabă ce doresc. Câteva pizza, zic și paste bolognese, așa cum apare pe meniu. Cu ce să fie pastele? – întreabă. Asta mă bucură, întotdeauna am apreciat restaurantele care îți dau posibilitatea să alegi felul de paste cu care vrei să îți fie gătită mâncarea. Tagliatelle, zic. Domnișoara dă comanda mai departe: o porție de tagliatelle ragu! De la o secundă la alta, nu se mai numeau paste bolognese, dar e ok, mă gândesc, în principiu ar fi cam aceeași mâncare de pește. Mă rog, de vită, în contextul dat. Culmea ironiei e că pe bonul fiscal primit nu scrie nici bolognese, nici tagliatelle, ci penne al ragu.
Stând și așteptând după mâncare, observ multitudinea de cutii de Barilla afișate. Iar mă bucur, presupun de aici că și mâncarea mea va fi cu paste de calitate.
În fine, după 20 de minute vine comanda, o luăm și plecăm cu dânsa sub braț. Miroase bine, dar poate la asta contribuie și foamea care ne chinuie.
Caserola de paste este aburindă și când ajung cu ea în bucătărie, acasă. Iar mă bucur. Contactul vizual nu este unul prea fericit, în schimb. Sosul pare făcut acum trei secole și ținut congelat, prin metode specifice epocilor succesive, până în zilele noastre. O fi, n-o fi așa, sunt prea novice ca să mă pronunț după prima înghițitură. Cert este că sosul pare puțin cam acru, nu de stricat, ci de la sosul de roșii folosit în exces, comparativ cu cantitatea de carne. Proporțiile fac diferența în bucătărie, până la urmă.
După a doua lingură, simt că ceva lipsește grav din acest fel de mâncare. Nu-mi ia mult să îmi dau seama că nu are ioc de parmezan. Noroc că aveam ceva în frigider. Topping din abundență și, iată, pastele devin mai prietenoase.
Apoi, un comesean vrea să guste. Gustă și exclamă: “Cred că sunt printre cele mai proaste paste bolognese pe care le-am mâncat!”. Asta v-am spus-o așa, ca să aveți și a doua opinie, pentru că, mie, situația nu mi s-a părut chiar atât de dramatică. Pentru o porție de mâncare to go, am zis că e o masă decentă. Doar să fiți pregătiți să vă ajustați așteptările, în funcție de circumstanțe. Preț: 16 lei.
Ăsta e prosciutto!
Ca să fim cât mai obiectivi am mai încercat de la fața locului și trei tipuri de pizza: prosciutto, quattro stagioni și diavolo. Impresia e că oamenii au încercat să țină cu dinții de preț, în ciuda ambalajelor din pizzerie. Prosciutto nu e prosciutto, e o banală șuncă. Dar asta o găsești în ABSOLUT toate pizzele din Sibiu, iar dacă vrea să mă convingă cineva că nu e așa, să mi-o aducă și o mănânc! Quattro stagioni mi s-a părut o replică tristă a numelui. Teoretic era simplu: mozzarella, ciuperci proaspete, piept de pui, prosciutto, măsline . În practică mie mi s-a părut o înclăială, pur și simplu. Iar la Diavola e totul mult mai simplu. Cauți în comerț un salam picant și ai rezolvat dilema. Ceea ce s-a și întâmplat în situația dată.
Fără băuturi, fără șervețele și tacâmuri, fără ospătar, fără toaletă și aer condiționat am plătit pentru tot ce ați citit mai sus 62 de lei. Așteptările însă au fost de undeva la jumătate de preț.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Bella Italia , Piața Mică , Pizza Sibiu , Pizzeria Bella Italia , Pentru Sibiu , Paste Barilla
Vizualizari: 19779
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Adina
Acum 4 ore
Trancau
Acum 4 ore
Adi
Acum 4 ore
Chiorul
Acum 4 ore
Barosanu