Miercuri,
09.10.2024
Innorat
Acum
20°C

Realitatea din spatele liceelor cu rezultate proaste la Bac: „Ne vin elevi care nu știu să citească. În clasa a IX-a facem tabla înmulțirii“

Realitatea din spatele liceelor cu rezultate proaste la Bac: „Ne vin elevi care nu știu să citească. În clasa a IX-a facem tabla înmulțirii“

Colegiul Tehnic ”Independența”, Colegiul Tehnologic ”Henri Coandă” sau Colegiul Tehnic Energetic Sibiu sunt licee din Sibiu care, după toate datele statistice, au înregistrat rezultate proaste la Bacalaureat. Când jumătate dintre candidați nu reușesc să obțină măcar nota 6, atunci lucrurile sunt clare. Și cu toate acestea reprezentanții școlilor spun că lucrurile stau tocmai invers. De ce?

Într-un top al celor mai proaste licee din Sibiu, Colegiul Tehnic ”Independența” ar fi pe primul loc. Și se află aici de ani buni, în trecut fiind chiar amenințat cu desființarea. Rata de promovabilitate a colegiului a fost de doar 44%, înainte de soluționarea contestațiilor. Fix 50% a obținut o rată de promovabilitate Liceul ”Henri Coandă” și puțin peste 50%, Liceul ”Avram Iancu”. Dascălii acestor școli spun că rezultate lor nu ar trebui privite prin prisma cifrelor statistice, ci atenția ar trebui să se îndrepte asupra elevilor cu care lucrează zi de zi. ”E mult mai ușor să lucrezi într-un liceu de top, unde îți vin copii foarte buni, pe care îi iei de la media 9.50 și îi duci la 9.80. Este mai greu să iei elevi de nota 2 și să-i faci să promoveze Bac-ul”, spun dascălii.

Mirela Hanea este directoare și profesoară de matematică la ”Independența”. Din punctul ei de vedere, școala a înregistrat anul acesta rezultate foarte bune la Bacalaureat, indiferent de ce spun cifrele. ”Cifrele nu reflectă realitatea. Uitați-vă, noi am avut 63 de înscriși, alții au avut 10 sau mai puțini. Procentele acestea nu sunt relevante. Haideți că vă dau un exemplu: Liceul Transcom. Au avut doi înscriși, unul nu s-a prezentat și unul a luat examenul, iar acum au procent de promovabilitate de 100%. E relevant? Situația aceasta durează de ani de zile. Colegii mei în fiecare an fac pregătire suplimentară cu elevii, dar întâmpinăm dificultate pentru că oricât ne chinuim noi, ei nu participă la aceste ore suplimentare. Avem elevi care ne vin la liceu cu medii de 2 și de 3. Avem elevi care nu știu toate literele când vin în școală, nu știu să citească bine. Vorbesc foarte serios. Acesta este realitatea, de ce să ne ascundem după deget? Sunt lucruri pe care le spun de ani de zile și nu mă baga nimeni în seamă. Ne arată toți cu degetul, dar de ce nu se uită nimeni la școlile generale să vadă cum ni-i trimit? Nu se face nimic acolo. 80% din elevii noștri sunt din mediul rural. Acolo ar trebui să se facă ceva. Eu vă spun sincer că la orele de matematică am făcut un an de zile, la clasa a IX-a, adunări, scăderi și tabla înmulțirii. Când am ajuns la împărțire îmi venea să mă las păgubașă. E foarte trist, dar aceasta este realitatea cu care ne confruntăm noi”, a declarat Mirela Hanea.

Ideea este întărită și de profesori de la alte școli profesionale. Spre exemplu, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” din 29 de înscriși la Bac s-au prezentat 26 și doar 14 au promovat. Cu toate acestea, reprezentanții colegiului spun că ”rezultatele sunt foarte bune din punctul nostru de vedere, în comparație cu anii anteriori”.

O soluție așteptată de majoritatea dascălilor de la liceele cu profil profesional o reprezintă Bacalaureatul diferențiat. ”De vreo zece ani tot povestim de acel Bacalaureat profesional. Ar fi un lucru foarte bun. Trebuie să le dai o șansă și acestor copii, ei au la ”Limba și Literatura Română” aceleași subiecte ca cei din Lazăr, cei din Goga. Normal că pe urmă unii vor avea rezultate mai bune și alții nu pentru că s-au pregătit diferit”, spune un alt profesor.

Situația devine tragică atunci când ne uităm la liceele din județ. La Mediaș, ”Automecanica” a avut 32 de candidați înscriși la Bacalaureat. Doar jumătate dintre ei s-au prezentat la examene și numai unul singur a promovat. Liceele tehnologice din Mârșa, Copșa-Mică sau Miercurea Sibiului se confruntă cu aceleași probleme, rata de promovabilitate fiind între 26% și 42%, înainte de soluționarea contestațiilor.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

Marcoci Stefan

Acum 7 ani

Nu este adevarat! Am fost elev la Colegiul Tehnic Independenta in urma cu 7 ani.In clasa mea,am fost inscrisi 28 de elevi din care am promivat 26.iar in a doua sesiune au promovat si ceilalti doi.problema nu este la profesori.Este a elevilor care nu isi dau interesul pentru scoala!!! Am avut profesori foarte buni,cu care faceam si atunci ore suplimentare pentru bac,dar majoritatea din elevi nu ramaneau la scoala peste program! Dupa parere mea putine scoli sunt precum "Colegiul Tehnic Independenta" cu conditii asa bune si va garantez ca sunt licee cu mult mai "rele" decat acesta.Problema este a elevilor care nu isi dau interesul!!!!!!!
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 7 ani

Da, elevii n-au niciun interes! Vin de la tara ca sa se dea smecheri la oras! Cunoastem fenomenul!
Raspunde

Vasile Lucian

Acum 7 ani

O solutie ar fi intrarea pe baza de examen "pe bune" la liceu (fara procente din etapele anterioare de invatamant) si admitere pe baza de examen "pe bune" la facultate. Problema este ce se va intampla cu fabricile de diplome infiintate de Ecaterina Andronescu?!
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Pai daca ar exista un examen pe bune si de admintere in liceu si la facultate ar exista tragedia de la BAC in fiecare an de inca 2 ori. Ce o sa faca mandra Romanie, tara geniilor daco-ortodoxe, cu acei tineri care nu mai pot fi impinsi artificial prin primele 10 clase?
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 7 ani

Mno la' ma copchii, vinitz la stana uni-s bani multz, munca putana! Nu tra' sa faci nghica, dicat sa sprijini bata sa nu caza...Iar sara dupa asfințit, mai "prinz" si cate-o nghioara, la car' nu-i face fata berbecu'!....
Raspunde

CECILIA VULCU

Acum 7 ani

Ii multumesc elevului meu drag Marcoci Stefan care nu permite unui tovaras, care srie doar stiri online, sa ne denigreze pe toti cei care muncim si iubim COLEGIUL TEHNIC INDEPENDENTA. Sa ii fie rusine. De scris online poate oricine si fara bac. L-as invita sa vina la 15 septembrie, sa aiba tupeu sa vina, sa vorbeasca cu noi toti pe care, cu tupeu nemasurat ,vrea sa ne stearga de pe lista liceelor. Oare unde a terminat liceul? si cat a luat la bac. Jurnalism face si Badea CArtan. Rusine. invit toti elevii nostri dragi sa posteze. Avem absolventi cu doua facultati TEHNICE GRELE, nu absolventi de JURNALISM. SUNT MANDRA CA SUNT DASCAL IN COLEGIUL TEHNIC INDEPENDENTA Si nu imi da de mancare un tovaras care scrie un articol pe an ONLINE
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 7 ani

Doamna sau domnișoara, "noi" ne bucurăm ca va mere bine, insamneaza ca "plugu ara" din plin pentru domnia voastra...I-adevărat, facultățile sunt grele, sau macar asa par, can' încă n-ai învățat a ceti si socoti. Da' nu-i bai, ca la stana facem angajări non-stop sau, daca-s prea "isteți" pentru asta țărișoară, la căpșuni in străinătățuri, ca aia-i așteaptă cu brațele deschise si-i pun și-n capu' mesei....
Raspunde

Jeanne d'arc

Acum 7 ani

Un comentariu adaugat din nevoia netarmuita de bagare in seama, caracteristica multora. Unitatile de invatamant cu filiera tehnologica se ocupa cu dezvoltarea tinerile la fel ca oricare alt gen de liceu si nu vad nevoia in a fi desconsiderate. Oieri sau ne oieri sau capsunari sau ne capsunarin, nu cred ca afecteaza cu nimic bunul mers al tarisoarei existenta lor, de parca nu se mai poate respira datorita acestor licee. Dam in bronsita cronica din cauza lor. Nu stiam ca de la Independenta sau Avram iancu sau Energetic ajungi oier, daca domnia ta stie mai bine inseamna ca poate si dumneavoastra sunteti un mandru ciobanas, la propriu sau figurat, desprins din balada Miorita sau din anti miorita, Baltagul, ceea ce nu e nicio rusine. Da, exprimarea opiniei face parte din drepturile si libertatile fundamentale, dar de care, din nefericire, multi abuzeaza din plin. Atat vreau sa remarc: Ce ne.am face fara mecanici? Ce ne.am face fara electricieni? Ce ne.am face fara brutari?
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 7 ani

Ohoo, da' ce "ne"am (mai) face!?....
Raspunde

Betina Lederer

Acum 7 ani

Atunci cand interesul elevilor pentru tot ce inseamna educatie si dezvoltare este scazut, foarte greu mai poti realiza ceva cu ei. Degeaba stau profesorii peste program sa faca ore suplimentare pentru bacalaureat daca elevii nu participa, decat in numar foarte restrans (cel mai probabil ei sunt si cei care promoveaza examenul). Nu se poate spune despre Colegiul Tehnic "Independenta" ca este cel mai slab liceu doar din cauza ratei de promovabilitate. Unde raman realizarile lor, care sunt obtinute cu multe ore de munca? Ca sa se faca o evaluare corecta a unui liceu, trebuie sa se tina cont de mai multi factori, inclusiv de elevii care intra in acea institutie. Mi se pare nedrept sa se puna o eticheta negativa pe liceu judecand lucrurile doar din exterior si fara a cauta cauza care duce la acel rezultat.
Raspunde

Diana Crăciun

Acum 7 ani

Domnule Ştefan Dobre , Înainte să faceţi topul celor mai proaste licee, ar trebui să ştiţi că pt. elevii de la Denţa , cei 4 ani de liceu nu înseamnă numai un număr care exprimă un procent de promovabilitate . Înseamnă să faci o navetă grea , ( pentru 80 % din ei , că tot suntem la procente ) , să-ţi cumperi rechizite şcolare ,chiar dacă nu prea ai bani , să dai teste la matematică şi fizică după ce ai efectuat muncile câmpului sau să răspunzi la română când nu prea ştii să citeşti . Cu toate acestea şi mai ales cu efortul întreit al colectivului de profesori ( e uşor să ai elevi de 9 , să-i aduci la 9.5 şi care sunt meditaţi la toate materiile de BAC ) ,am avut şi performanţe . Elevii de la Independenţa au fost şi olimpici , au terminat şi facultatea , au făcut şi masterate . Dar atunci nu ne-a căutat ( culmea ) nici un jurnalist . PS Ca să probez cele spuse mai sus , vă invit să citiţi articolul Ştafeta ,din revista Salve 2016 ( revista liceului ) . prof . Diana Crăciun
Raspunde

Iuliana

Acum 7 ani

Este trist faptul, ca unii așa ziși jurnaliști, se compromit și scriu articole la comandă, denigrând și etichetând persoane, școli etc. fără a se documenta în prealabil. Probabil că dl. jurnalist era la ștrand atunci când s-au predat unele cursuri și nu știe că documentarea nu se face dând telefoane și citând directori. Sunt și eu unul dintre dascălii de la acest liceu cu rezultate foarte proaste și de aceea îmi permit să comentez: 1. lucrăm cu elevi repartizați computerizat, care au/nu au susținut evaluarea națională, au fost corigenți pe toamnă la clasa a VIII-a și care au medii de admitere - calculate cu media claselor V-VIII - cuprinse între 2 și 5.Practic sunt analfabeți funcționali. Mulți dintre ei provin din jud. Vîlcea, acolo conform foilor matricole au fost premianți, dar noi constatăm, după testarea inițială, că ei nu au cunoștințe nici măcar la nivelul clasei a IV-a. La fel sunt și elevii care vin din mediul rural sau sunt repetenți ai școlilor generale din oraș. La clasa a IX-a, pe lângă materia pe care trebuie să o predăm conform programei, facem cu ei alfabetul (”domna ce-i aia majusculă”?), adunări și scăderi cu zeci, sute, tabla înmulțirii, înmulțiri/împărțiri cu 10, 100 și 1000, îi învățăm să măsoare cu liniarul, să folosească instrumente geometrice, să identifice figurile și corpurile geometrice, rezolvăm ecuații de gradul I, aflăm câți mm are un centimetru, câți centimetri are un metru. 2. Pe acești elevi trebuie să-i învățăm o meserie, să-ți însușească un limbaj tehnic/terminologie de specialitate, în condițiile în care ei nu cunosc sensul unor cuvinte de bază în limba română. Nu mai discutăm de faptul că uniii nu au citit o carte/ziar/revistă în viața lor, abia știu să de descurce cu manualele. 3. Cu toate acestea, avem și copii buni, care recuperează (prin pregătire suplimentară) ceea ce nu au învățat în gimnaziu, copii harnici și dornici să învețe o meserie, care-și doresc să se realizeze în viață și care nu trebuie să fie etichetați de nimeni. 4. Cu acești elevi facem și activități extrașcolare (avem și premii) și voluntariat, participăm la concursuri și olimpiade - unde avem și rezultate. 5. Înainte de a ne mai pune la colț cu articole scrise pe genunchi, la fel ca și colega mea, vă aștept la școală, în septembrie, să vedeți rezultatele testelor inițiale și apoi mai discutăm peste 4 ani. Vă pun la dispoziție, testele din ultimiii 4 ani școlari. Și să știți, că nu se compară eforturile depuse de toți colegii, ca să urcăm elevii de la 2 la 5, 6, 7... cu eforturile depuse de colegii profesori care predau la licee de top 10, care urcă în 4 ani elevii de la media 9 la 9.80 -10, cu meditații date la greu în particular. La ”Dența meditațiile se fac pro bono. 6. Mai căutați în arhiva ziarului articolele în care dvs. și alți jurnaliști de la acest ziar - ați lăudat foști absolvenți al școlii pentru rezultatele merituoase obținute la facultate (nu de jurnalism), master etc.
Raspunde

iuliana

Acum 7 ani

Tizo, las-o mai moale, nu v-a criticat nimeni, de ce va atacați? E ceva dubios acolo si încă n-a răsuflat? Detașați-va fraților, e vacanța....
Raspunde

iulia

Acum 7 ani

"Soro" las-o mai moale, nu V-a criticat nimeni, de ce va atacați? E ceva dubios acolo si încă n-am aflat si noi? Detașați-va fraților, e vacanța....
Raspunde

Marcoci Stefan

Acum 7 ani

Tin sa le multumesc doamnelor profesoare Cecilia Vulcu si Diana Craciun pentru tot efortul depus atat generatiei mele cat si generatiilor viitoare, si pentru ca de la ele am invatat multe! De noi s-au ocupat foarte mult dupa modul de gandire al fiecarui elev in parte si pot sa spun ca ne-a adus pe drumul cel bun.Am putut invata o meserie in domeniul tehnic in care multi din noi chiar profesam,si nu in ultimul rand am fost invatati ce inseamna RESPECTUL de un cadru didactic! Va multumesc inca odata pentru tot in numele meu si a intregii fostei clase XII-C!
Raspunde

Doda Aliona

Acum 6 ani

Cinste liceului Independenta, fiul meu a terminat acolo, acum este asistent medical!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus