Colegiul Tehnic ”Independența”, Colegiul Tehnologic ”Henri Coandă” sau Colegiul Tehnic Energetic Sibiu sunt licee din Sibiu care, după toate datele statistice, au înregistrat rezultate proaste la Bacalaureat. Când jumătate dintre candidați nu reușesc să obțină măcar nota 6, atunci lucrurile sunt clare. Și cu toate acestea reprezentanții școlilor spun că lucrurile stau tocmai invers. De ce?
Într-un top al celor mai proaste licee din Sibiu, Colegiul Tehnic ”Independența” ar fi pe primul loc. Și se află aici de ani buni, în trecut fiind chiar amenințat cu desființarea. Rata de promovabilitate a colegiului a fost de doar 44%, înainte de soluționarea contestațiilor. Fix 50% a obținut o rată de promovabilitate Liceul ”Henri Coandă” și puțin peste 50%, Liceul ”Avram Iancu”. Dascălii acestor școli spun că rezultate lor nu ar trebui privite prin prisma cifrelor statistice, ci atenția ar trebui să se îndrepte asupra elevilor cu care lucrează zi de zi. ”E mult mai ușor să lucrezi într-un liceu de top, unde îți vin copii foarte buni, pe care îi iei de la media 9.50 și îi duci la 9.80. Este mai greu să iei elevi de nota 2 și să-i faci să promoveze Bac-ul”, spun dascălii.
Mirela Hanea este directoare și profesoară de matematică la ”Independența”. Din punctul ei de vedere, școala a înregistrat anul acesta rezultate foarte bune la Bacalaureat, indiferent de ce spun cifrele. ”Cifrele nu reflectă realitatea. Uitați-vă, noi am avut 63 de înscriși, alții au avut 10 sau mai puțini. Procentele acestea nu sunt relevante. Haideți că vă dau un exemplu: Liceul Transcom. Au avut doi înscriși, unul nu s-a prezentat și unul a luat examenul, iar acum au procent de promovabilitate de 100%. E relevant? Situația aceasta durează de ani de zile. Colegii mei în fiecare an fac pregătire suplimentară cu elevii, dar întâmpinăm dificultate pentru că oricât ne chinuim noi, ei nu participă la aceste ore suplimentare. Avem elevi care ne vin la liceu cu medii de 2 și de 3. Avem elevi care nu știu toate literele când vin în școală, nu știu să citească bine. Vorbesc foarte serios. Acesta este realitatea, de ce să ne ascundem după deget? Sunt lucruri pe care le spun de ani de zile și nu mă baga nimeni în seamă. Ne arată toți cu degetul, dar de ce nu se uită nimeni la școlile generale să vadă cum ni-i trimit? Nu se face nimic acolo. 80% din elevii noștri sunt din mediul rural. Acolo ar trebui să se facă ceva. Eu vă spun sincer că la orele de matematică am făcut un an de zile, la clasa a IX-a, adunări, scăderi și tabla înmulțirii. Când am ajuns la împărțire îmi venea să mă las păgubașă. E foarte trist, dar aceasta este realitatea cu care ne confruntăm noi”, a declarat Mirela Hanea.
Ideea este întărită și de profesori de la alte școli profesionale. Spre exemplu, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” din 29 de înscriși la Bac s-au prezentat 26 și doar 14 au promovat. Cu toate acestea, reprezentanții colegiului spun că ”rezultatele sunt foarte bune din punctul nostru de vedere, în comparație cu anii anteriori”.
O soluție așteptată de majoritatea dascălilor de la liceele cu profil profesional o reprezintă Bacalaureatul diferențiat. ”De vreo zece ani tot povestim de acel Bacalaureat profesional. Ar fi un lucru foarte bun. Trebuie să le dai o șansă și acestor copii, ei au la ”Limba și Literatura Română” aceleași subiecte ca cei din Lazăr, cei din Goga. Normal că pe urmă unii vor avea rezultate mai bune și alții nu pentru că s-au pregătit diferit”, spune un alt profesor.
Situația devine tragică atunci când ne uităm la liceele din județ. La Mediaș, ”Automecanica” a avut 32 de candidați înscriși la Bacalaureat. Doar jumătate dintre ei s-au prezentat la examene și numai unul singur a promovat. Liceele tehnologice din Mârșa, Copșa-Mică sau Miercurea Sibiului se confruntă cu aceleași probleme, rata de promovabilitate fiind între 26% și 42%, înainte de soluționarea contestațiilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: La Mediaș , Astra film festival , Avram Iancu , Miercurea Sibiului , Henri Coandă , Industrie Alimentară , Colegiul Tehnic , Mirela Hanea , Colegiul Tehnologic Iacobeni , Schunn Service , Literatura Română , Dream Personal Logistik Gmb , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Liceul Transcom
Vizualizari: 8379
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Baubau
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 1 oră
Mioara
Acum 1 oră
HBomb