Pe lângă cele 30 de lucrări create în edițiile anterioare ale Sibiu International Street Art Festival, de anul acesta alți 16 pereți ale unor școli și licee din Sibiu poartă lucrări specifice artei stradale. Cea de-a 17-a lucrare reprezintă o premieră pentru Sibiu, fiind prima lucrare murală executată pe peretele unei clădiri private.
Organizatorii Sibiu International Street Art Festival au pregătit duminică după-amiază un tur de final al ediției din acest an, ediție la care au participat 24 de artiști români, alături de alți trei din Italia, Anglia și Portugalia. Pe biciclete, câteva zeci de sibieni au participat la turul care a inclus șase dintre cele nouă locuri din oraș unde artiștii au lucrat anul acesta. „Tema de anul acesta a fost aleasă mai mult ca să inspire, decât să limiteze. Am selectat lucrările de anul acesta din 90 care ne-au fost propuse de către artiști. În următoarele săptămâni vom amplasa plăcuțe cu numele lucrărilor și cu mesajele artiștilor. Pentru că majoritatea artiștilor stradali nu produc lucrări de artă pur decorativă, ci au un înțeles ascuns”, arată Florina Vlad, organizatoare a Festivalului.
Pornind de la tema „a, b, z,/ 1, 2, 9, / smile, love, like“, artiștii care au venit la Sibiu s-au declarat mai mult decât mulțumiți de faptul că, în mod legal, o administrație publică se lasă convinsă de faptul că arta stradală poate decora chiar pereții unor instituții de învățământ. „Este primul meu mural legal. Este foarte mișto pentru că poți lucra în pace, nu trebuie să gândești piese care durează foarte puțin, poți lucra zile întregi pentru a lucra. Acest eveniment cred că încearcă să educe viitoarele generații să vadă street-art-ul diferit, nu ca pe o formă de vandalizare, ci ca pe una de exprimare artistică“, spune Radu Roca, unul din artiștii care și-a finalizat lucrarea chiar în cursul zilei de duminică.
Sibienii care au participat la turul lucrărilor s-au arătat impresionați. „Ce poate fi mai frumos decât să ieși în pauză și să vezi astfel de ziduri. Am vrea să vedem lucrări de acest gen pe cât mai multe clădiri din oraș“, spune Ana, una din fetele care a venit însoțită de prieten.
Cea de-a treia ediție a Sibiu International Street Art Festival a fost susținută de Consiliul local Sibiu cu 100.000 de lei. Premiera legată de primul bloc privat al cărui perete a fost pictat în cadrul festivalului a fost una destul de dificilă. „Din punct de vedere birocratic, a fost foarte greu, cu toate actele necesare pentru obținerea autorizației de construire. Am avut noroc cu faptul că acest bloc este unul la care toate actele au putut fi obținute, locatarii fiind foarte interesați de decorarea peretelui clădirii lor“, au mai spus organizatorii.
Printre lucrările care au impresionat cel mai mult sibienii participanți la turul de duminică au fost Hopeless, realizată de artistul italian Urka, dar și Lika, realizată de artistul român care semnează cu pseudonimul The Orion. Lucrarea acestuia din urmă esate un omagiu adus cățelei Laika, trimisă în spațiu acum 60 de ani de către fosta putere sovietică. Omagiul artistului român este interpretat în cheie actuală, conținând elemente specifice rețelelor de socializare folosite în prezent.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Schunn Service , Dream Personal Logistik Gmb , Artă Stradală , Florina Vlad , Pentru Sibiu , The Orion , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Organizatorii Sibiu Internatio , Radu Roca , graffiti
Vizualizari: 6376
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ghița
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Chitruta
Acum 4 ore
Ron
Acum 5 ore
Pop