Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-5°C

Schimbarea la față a Sibiului: 16 noi lucrări de artă stradală decorează pereții școlilor din oraș. Plus un bloc | Foto și video

Schimbarea la față a Sibiului: 16 noi lucrări de artă stradală decorează pereții școlilor din oraș. Plus un bloc | Foto și video

Pe lângă cele 30 de lucrări create în edițiile anterioare ale Sibiu International Street Art Festival, de anul acesta alți 16 pereți ale unor școli și licee din Sibiu poartă lucrări specifice artei stradale. Cea de-a 17-a lucrare reprezintă o premieră pentru Sibiu, fiind prima lucrare murală executată pe peretele unei clădiri private.

Organizatorii Sibiu International Street Art Festival au pregătit duminică după-amiază un tur de final al ediției din acest an, ediție la care au participat 24 de artiști români, alături de alți trei din Italia, Anglia și Portugalia. Pe biciclete, câteva zeci de sibieni au participat la turul care a inclus șase dintre cele nouă locuri din oraș unde artiștii au lucrat anul acesta. „Tema de anul acesta a fost aleasă mai mult ca să inspire, decât să limiteze. Am selectat lucrările de anul acesta din 90 care ne-au fost propuse de către artiști. În următoarele săptămâni vom amplasa plăcuțe cu numele lucrărilor și cu mesajele artiștilor. Pentru că majoritatea artiștilor stradali nu produc lucrări de artă pur decorativă, ci au un înțeles ascuns”, arată Florina Vlad, organizatoare a Festivalului.

Pornind de la tema „a, b, z,/ 1, 2, 9, / smile, love, like“, artiștii care au venit la Sibiu s-au declarat mai mult decât mulțumiți de faptul că, în mod legal, o administrație publică se lasă convinsă de faptul că arta stradală poate decora chiar pereții unor instituții de învățământ. „Este primul meu mural legal. Este foarte mișto pentru că poți lucra în pace, nu trebuie să gândești piese care durează foarte puțin, poți lucra zile întregi pentru a lucra. Acest eveniment cred că încearcă să educe viitoarele generații să vadă street-art-ul diferit, nu ca pe o formă de vandalizare, ci ca pe una de exprimare artistică“, spune Radu Roca, unul din artiștii care și-a finalizat lucrarea chiar în cursul zilei de duminică.

Sibienii care au participat la turul lucrărilor s-au arătat impresionați. „Ce poate fi mai frumos decât să ieși în pauză și să vezi astfel de ziduri. Am vrea să vedem lucrări de acest gen pe cât mai multe clădiri din oraș“, spune Ana, una din fetele care a venit însoțită de prieten.

Cea de-a treia ediție a Sibiu International Street Art Festival a fost susținută de Consiliul local Sibiu cu 100.000 de lei. Premiera legată de primul bloc privat al cărui perete a fost pictat în cadrul festivalului a fost una destul de dificilă. „Din punct de vedere birocratic, a fost foarte greu, cu toate actele necesare pentru obținerea autorizației de construire. Am avut noroc cu faptul că acest bloc este unul la care toate actele au putut fi obținute, locatarii fiind foarte interesați de decorarea peretelui clădirii lor“, au mai spus organizatorii.

Printre lucrările care au impresionat cel mai mult sibienii participanți la turul de duminică au fost Hopeless, realizată de artistul italian Urka, dar și Lika, realizată de artistul român care semnează cu pseudonimul The Orion. Lucrarea acestuia din urmă esate un omagiu adus cățelei Laika, trimisă în spațiu acum 60 de ani de către fosta putere sovietică. Omagiul artistului român este interpretat în cheie actuală, conținând elemente specifice rețelelor de socializare folosite în prezent.

street art 14 street art 13 street art 12 street art 11 street art 10 street art 9 street art 8 street art 7 street art 6 street art 5 street art 4 street art 3 street art 2 street art 1

 

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Bleahh

Acum 5 ani

Frumos!! O idee buna , aduce ceva nou in Sibiu. Sper sa nu apara iar brasoveanul ala frustrat sa ne spuna ca in Brasov rosul este mai rosu decat in Sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 5 ani

Frustrați sunt cei iritați de comentariile celorlalți. Tu, de exemplu....ai putea fi un etalon al frustrării! "Bleahh" nick-ul tau, ce mesaj subliminal transmite?...
Raspunde

alzara1918

Acum 5 ani

Felicitări !
Raspunde

eu

Acum 5 ani

mortal
Raspunde

biciclist

Acum 5 ani

Foarte fain! Multumim!!
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Super!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus