Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
15°C

A fost deschis cel mai important congres de chirurgie găzduit vreodată de Sibiu

A fost deschis cel mai important congres de chirurgie găzduit vreodată de Sibiu

Medici din numeroase țări participă zilele acestea la Congresul internațional de chirurgie cardiovasculară, eveniment denumit generic ”East meets West” (Estul întâlnește vestul). Congresul este organizat de Societatea internațională a specialiștilor endovasculari, în parteneriat cu instituții din țara noastră.

Calitatea celor care participă în mod activ la evenimentul de la Sibiu a determinat Consiliul European de Acreditare pentru Educație Medicală Continuă să acorde 21 de puncte educaționale europene celor care s-au înscris la Congres. Până acum, în domeniul cardiovascular, cel mai mare număr de puncte acordate unui astfel de eveniment organizat în România a fost de 18. „Este un congres care aduce la un loc specialiști din lumea cardiovasculară, specialiști din toată lumea. Aveam lectori din Statele Unite, din Vestul și Estul Europei și chiar și din China și Brazilia. Vom avea sesiuni științifice, dar și studii de caz, operații, care vor fi transmise în direct din sălile Spitalului european Polisano“, a spus dr. Victor Costache, medic sibian, în calitate de președinte al Societății române de chirurgie endovasculară, partener al Congresului „East meets West“. Congresul se va încheia în cursul zilei de sâmbătă, 22 iulie.

victor costache

Importanța pentru Sibiu

La deschiderea Congresului a participat și viceprimarul Sibiului, Corina Bokor. „Sibiul e un centru academic puternic și un centru medical în creștere, care are nevoie de oportunități precum acest Congres. Doctorii, dar și studenții noștri au nevoie să întâlnească și să discute cu medici și cercetători precum dumneavoastră, pentru a fi motivați în inovație“, a rostit Bokor în cuvântul de primire a invitaților.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu este, de asemenea, un partener al acestui Congres, iar prorectorul Vasile Kifor a anunțat că implicarea instituției în astfel de proiecte face parte din strategia dezvoltării domeniului cardiovascular din această parte a țării. „În afară de diseminarea informației, de transferul de cunoștințe către noile generații, Universitatea are și rolul de a transfera și transmite norme, valori și ideologii în societate. Iar acest Congres este o oportunitate imensă pentru a obține cunoștințe de la cercetători de talie mondială. Totodată, este o ocazie excelentă pentru studenții noștri de la Medicină pentru a asculta și învăța de la reputați doctori și cercetători“, a declarat Kifor.

Medicul Ionel Droc, vicepreședinte al Comisiei de chirurgie vasculară din cadrul Ministerului Sănătății a transmis mesajul ministrului Florian Bodog, care „Este o foarte importantă manifestare internațională. Chirurgia cardiovasculară în România este o ramură tânără, dar cu un mare potențial în dezvoltarea de noi tehnologii care pot fi folosite în beneficiul pacienților“, a transmis Bodog, potrivit lui Droc.

În memoria lui Edward Dietrich

Societatea internațională a specialiștilor endovasculari a fost condusă mulți ani de chirurgul american Edward Dietrich. Născut în 1935, el a decedat în februarie anul acesta, iar Congresul de la Sibiu a fost dedicat memoriei lui. „Aș vrea să dedic acest Congres profesorului Ted Dietrich, un chirurg cardiovascular care, în toată viața sa, a încercat să strângă rândurile între specialiști din lumea cardiologie și cea a sistemului vascular, fiind unul din inventatorii chirurgiei endovasculare și a terapiilor endovasculareׅ“, a anunțat dr. Victor Costache.

Despre cine a fost Edward Dietrich, Ted după cum îl numeau cunoscuții, au vorbit mai mulți membri din conducerea Societății internaționale, descriindu-l ca pe un profesionist care știa să pondereze relația dintre muncă și timpul personal, un inventator în domeniul chirurgiei cardiovasculare, un ”prieten pentru care a-i încasa un glonț”, dar și un lider și un vizionar de talie internațională.

congres medici 3„Mă bucur de faptul că Victor a combinat în cadrul acestui Congres lumea sistemului vascular cu cea a cardiologiei, ceea ce este foarte important. În acest domeniu, Ted (Edward – n.r.) Dietrich a fost de nenumărate ori un pionier. Nu de puține ori, ideile sale inovative au stârnit controverse. Dar avea aptitudini pentru a duce la bun sfârșit lucruri pe care majoritatea nu le poate face”, a rostit Clifford Buckley, actualul președinte al societății internaționale. ”A dezvoltat multe dintre tehnologiile lumii cardiovasculare. Toți știau că dacă vrei să fii câștigător trebuie să fii în echipa lui Ted“, a spus și Rodney White, membru al comitetului director Societății internaționale. Venit de la Paris, ambasador al Societății internaționale, medicul Jaques Busquet, a amintit inclusiv de faptul că medicul american a fost primul care a transmis în direct o intervenție chirurgicală, fapt cu un rol important în transmiterea cunoștințelor către alți medici. „Un chirurg inovativ. În primele săptămâni petrecute alături de el, m-am îndrăgostit pur și simplu de acest om. A fost un chirurg care a stat și a lucrat cu mine foarte mult“, a mai completat Busquet.

congres medici 2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

///

Acum 7 ani

Dl. Costache mai si opereaza sau doar da interviuri?
Raspunde

anicos

Acum 7 ani

....si cand te gandesti ca in sist medical DOAR CU PILE POTI INTRA , rezultaul este clar!
Raspunde

Macara

Acum 7 ani

Mai bine cumparau niste var sa zugraveasca prin spital..
Raspunde

Vecina

Acum 7 ani

De ce se discuta si ce concluzi trag uni sibieni
Raspunde

///

Acum 7 ani

Matale ai bani ca sa te operezi la Polisano ? Poate te imprumuti, apoi platesti 5 ani,,,
Raspunde

Macara

Acum 7 ani

Nu se poate discuta despre chirurgie cand bolnavii sunt internati in conditii de " Auşviţ"..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus