Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Cui să-i fie mai mult rușine?

Cui să-i fie mai mult rușine?

Aflu că domnul primar din Cisnădie a avut o reacție la declarațiile doamnei primar de Sibiu Astrid Fodor cu privire la extinderea traseelor Tursib spre localitățile învecinate. Și mai aflu că nu e prima zicere  a dnei Fodor care l-a scos din sărite pe domnul primar, dar –lasă să se înțeleagă- a fost domn și la prima nu a spus  nimic ( era vorba despre declarația conform căreia “în Cisnădie s-a construit ca-n Vestul Sălbatic”).

Trec peste faptul că doamna Fodor a făcut declarația cu Tursib-ul pe 10 iulie și dl Huja s-a agitat  la mai bine de zece zile distanță (cam asta-i viteza de reacție în general în administrațiile locale din România) precum și peste faptul că, indiferent de cât de performantă sau neperformantă este Primaria Sibiului, până una alta este condusă de o doamnă, astfel că ieșiri de genul “nu-i e rușine?” sau “nu știe pe ce lume trăiește”  sunt total neelegante din partea unui bărbat.

Trec, deci,  peste aceste lucruri și mă întreb, înainte de a  spune ce mă deranjează pe mine, de fapt ce l-a deranjat pe domnul primar?

Îmi aduc aminte  de un film al lui Geo Saizescu în care Dem Rădulescu  îi spune Ilianei Stana Ionescu: “Elvira! Ce vezi , nu-i adevărat! E o eroare”. Probabil e cam la fel și în cazul Cisnădiei, apropo de construcțiile din buza Sibiului.

Pe domnul primar îl deranjează, probabil, nu că există problema, ci că cineva o spune public. Sesizez, din pacate, și la domnul primar Huja o rătăcire pe care a avut-o și Daniel Maricuța (desigur , între cei doi nu există niciun fel de altă asemănare!) Acesta din urmă , văzut cu un buget enorm la Selimbăr și cu un interes  impresionant din partea dezvoltatorilor imobiliari chiar credea că firmele-și fac sedii acolo fiindcă e Șelimbărul deosebit, iar românii își cumpără locuințe acolo din aceleași motive. Nimic mai fals: Șimbărul și Cisnădia au crescut fiindcă sunt la doi pași de Sibiu. Și cum nu cred că domnul Huja sau domnul Maricuța să aibă vreun merit în organizarea geografică a teritoriilor actuale, mă gandesc că am putea discuta mai degrabă despre cei care au favorizat prin deciziile lor dezvoltarea Sibiului. Acolo s-ar putea împărți ceva merite, dar poate cu altă ocazie.

Oricât de minunate sunt, prin oamenii lor, comunitățile din Șelimbăr și Cisnădie, interesul față de terenurile de acolo se datorează Sibiului!

Există reglementări care spun cum se poate construi la limita unui oraș, chiar pe terenul altui oraș sau al altei comune. Dar și dacă nu ar exista, Primăria Cisnădie avea datoria morală față de locuitorii Sibiului pe banii cărora ar vrea acum să se plimbe Tursib-ul, dar si față de viitorii locuitori ai săi din zona Cireșica II să facă un studiu de trafic înainte de a aproba realizarea unor ansambluri de blocuri acolo. Dacă nu s-a făcut e grav, iar dacă s-a făcut și astăzi îmbătrânim la volan ca să parcurgem zona aia, e la fel de grav. Regret că pe domnul primar Huja îl deranjează spusele doamnei Fodor. Sincer, ar trebui să-l lase rece. Mai degrabă ar trebui să-l deranjeze spusele celor care au devenit sau devin cisnădieni mutându-se în Cireșica II , oameni care , cel puțin teoretic, plătesc la Primăria Cisnădie (că tot a deschis discuția despre bani)  impozitul pe casă și pe mașină și care mai devreme sau mai traziu vor merge la vot.

Referitor la Tursib , mărturisesc că am fost și eu  surprins de declarația doamnei Fodor. O pecizare  aici: discuția despre prelungirea traseelor a plecat de la cazul Șelimbăr , nu avea nicio treabă cu Cisnădia. Dar chiar și așa , subiectul merită discuție.

Așadar, doamna Fodor spune că Tursib-ul , subventionat cu banii sibienilor, trebuie să aibă în vedere întâi de toate nevoile sibienilor. Corect în teorie . Însă în cazul punctual al Șelimbărului , sibienii sunt cei care merg la mall  , tot sibienii sunt cei care merg la Dedeman sau  spre alte astfel de destinații comerciale. Nu îmi cereți statistici de genul câți dintre clienți sunt sibieni și câți sunt de pe sate. Sibienii sunt mai mulți , bănuiesc , deci , că probabilitatea ca ei să fie mai mulți la casele de marcat decât alții  e mare.

Și totuși , în ciuda teoriei sale inițiale , doamna primar Fodor  a dovedit deschidere față de o propunere deocamdată neoficială a Șelimbărului, aceea de a accepta ca Tursib să opereze trasee cu mijloace de transport cumparate de Primăria Șelimbăr și transmise în exploatare societății Consiliului Local Sibiu . (Mențiunea aici este că Tursib are o problema majoră de personal și ar face față cu greu spre deloc oricărei suplimentări de activitate - dar asta-i , din nou , altă problemă).

Diferența dintre Șelimbăr si Cisnădie astăzi este că Sibiul are dialog cu Șelimbărul , iar cu Cisnădia mai greu. Și uite așa ajung la ceea ce mă deranjează:

Mă deranjează că reprezentanții tutoror acestor comunitați văd in dialog un fel de moft si nu o obligație ,dar  cel mai mult, mă deranjează că nu  s-au asezat la o masă comună ÎNAINTE  să dea peste cap viața atâtor oameni nevinovati care vor să circule în zona Cireșica DIN SIBIU sau  în zona Valea Săpunului DIN SIBIU . Evident , mă deranjează la fel de mult că,  tot atunci, in trecut ,  Sibiul nu a reactionat mai  ferm , dar , deh , avea probleme  mai mari în interior. Probabil toți se bucurau în felul lor: Sibiul că are pe lângă el posibilitatea de a caza forța de muncă pentru fabricile pe care le-a atras, Șelimbărul și Cisnădia că iau bani buni de pe urma dezvoltarii imobiliare….Gândire tipic românească de baut banii  azi fără să ne mai gândim ce mâncăm mâine...

Și ca să închei : Domnul primar din Cisnădie , acest enfant terrible al administrației locale limitrofe , putea  și, în ultimă instanță , poate și acum face mai mult decât să se revolte pe seama unor declarații! Singurii justificați în revoltă , până una alta , suntem noi.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

23 comentarii

Vivi dragan

Acum 6 ani

Domnul Marcu mai primiti bani de la Primarie prin agenda comunitatii ca prea o aparati pe madam Fodor?
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Si de primeste si de nu primeste bani, a spus lucrurilor pe nume. Intrebari din astea impertinente despre bani, poate pune orice putzoc din fata unui monitor. Vivi Dragan, sus in dreapta, cum te uiti la monitor, ai un X... apasa-l! Domnule Marcu, felicitari pentru articol, l-am citit si inteles in totalitate. Sper sa il citeasca toti despre care ati scris si sa ia atitudine. E obligatoriu din pct. meu de vedere!
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Varianta cea mai simpla: pret diferentiat pe bilet, in Sibiu un tarif, alt tarif afara din Sibiu, sa se acopere cheltuielile. E simplu,numai sa se vrea. Iar Dnul Huja....e catastrofa. Nu poate avea un dialog, pentru ca nu poate.:)) . Se propun toti cetateni de onoare ( ma refer la primari si fosti primari ) ..desi nu au onoare. Mi-ar fi jena sa spuna locuitorii, peste ani..ca pe vremea lui Huja au fost construite si aporbate mizeriile de la Ciresica.Sa ramai in aminirea colectiva cu ...ma abtin. Unii nu au pic de jena si de simt al realitatii, sau sunt pupati in dos de apropiati si nu mai cred decit ce li se spune de bine. Cine dracu-l tine in brate..poate ne spune si ce calitati are:)
Raspunde

ioan

Acum 6 ani

Daca nu ne lumina domnul Marcu era vai de capul nostru, Mare ginditor.
Raspunde

Lucia

Acum 6 ani

Domnule Marcu ati spus exact ce gandesc si eu , poate putin prea bland la adresa doamnei Fodor. Idea este una singura, de noi au nevoie doar in fata urnei, in rest ... cantitate neglijabila.
Raspunde

Ion Pop

Acum 6 ani

Bucurestiul si cele 40 de localități din Ilfov s-au legat prin retele de transport saptamana trecuta. Vorbim de 41 de localități si 3 milioane de locuitori. In Bucuresti e primar penibila de Firea si in Ilfov liberalul Petrache. Alaturi de cei doi au semnat toti primarii din Ilfov, Noi nu suntem in stare sa legam Selimbarul cu Cisnadie si Sibiu si stam sa vedem cine ce a zis. Pe chetuiala cetățeanului desigur. Ce rusine! !!
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Compari mere cu nuci, resedinta Ilfovului este Bucurestiul, in schimb resedinta Cisnadiei, este Cisnadie. https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Ilfov
Raspunde

Cetatean

Acum 6 ani

In Bucuresti si asa nu le foloseste nimeni asa ca pot sa mearga si pe luna (poate justifica praduiala mai bine)
Raspunde

Ion Pop

Acum 6 ani

Nimeni nu foloseste transportul in comun in Bucuresti? Hai sa fim seriosi.
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

D-le Marcu, sunt de acord cu tot ceea ce ați scris ,DAR ați uitat când erați omul lui Maricuta penalul și la comanda lui făceați tot felul de articole de îl ridicați în slavi și îi criticați pe oamenii corecți de lângă el?????? Cum se schimbă omul după interese! !!!Dacă nu te mai finanțează el ai găsit pe alții. PĂCAT de tine, că arta codeiului o ai dar nu ai coloană!
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Daca domnul primar nu face scandal atunci lumea o sa priceapa ca in Cartierul Arhitectilor daca Sibiul nu construieste infrastructura NU se va construi nimic de catre primaria Cisnadie. Niciodata nu a fost acest plan si nu se va face niciodata! Nenea a papat niste banuti si acum se face ca ploua! Nu declara el ca Cisnadia are suficiente scoli, gradinite, etc. pentru toti si deci nu se vor construi altele? Bineinteles numere pe hartie, ca ele faptic sunt in Cisnadie nu la marginea Sibiului e alta poveste! Tot el declara ca oricum si daca ar vrea sa construiasca scoli, gradinite, dispensare nu are unde pentru ca "antreprenorii" au/vor construi peste tot si nu mai e loc! Acum sa vedem ce fac cei din cartierul Arhitectilor pentru ca ei ar trebui sa se duca la nenea Huja si sa-l stranga de oo! Sa urle la luna catre Sibiu sa li se faca una si alta nu e o solutie pentru ei...
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

solutie la prelungirea traseelor Tursib: bilete subventionate pe baza de buletin de SB si bilete cu plata integrala pentru ceilalti. impacam si capra si varza si probabil iese si ceva profit :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna nenea Pimohaci, ăăă, Arcu, pardon Marcu. Ai reinceput sa pupi dosuri?
Raspunde

Bobo

Acum 6 ani

Cand o sa ne intelegem ca economia locala nu poate creste fara a fi si o crestere demografica ? Sibiul nu ar fii azi ce este acum cu companii de 4000+ angajati fara Selimbar, Cisnadie, Sura….iar aceste localitati nu ar fii ce sunt azi fara Sibiu ! Unde sa locuiasca atatia oameni ca in Sibiu efectiv nu ai unde sa asimilezi cei 20.000 de oameni din aceste zone ! Pt a ajuta cresterea economia si firmele sibiene baba asta senila trebuia sa vina sa se roage de Cisnadie si Selimbar sa le bage in transport in comun nu invers !!!!! Avem deficit de forta de munca exact din cauza asta! Sunt firme care angajeaza si nu au de unde…..iar lipsa transportul de la locuinta (fie ea si la 200m in afara Sibiului) la locul de munca e cea mai mare piedica pe care o poate pune Primaria agentilor economici sibieni ! Nu o sa ne ridicam la nivelul Brasovului niciodata….sa nu mai zic de Cluj unde ghitici ce ? Boc ….ca sa creasca puterea economica a orasului a BAGAT TRANSPORT PUBLIC IN FLORESTI si GILAU si unde e Clujul acum si unde e Sibiul !!!!!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Pe langa Hamburg, Clujul este un mic nimic. De ce sa comparam Sibiul cu Clujul si nu cu Alexandria?
Raspunde

Zoldi Tibor

Acum 6 ani

Bravo Bobo.bine ai zis!
Raspunde

martinica

Acum 6 ani

Cel mai slab articol pe care l-am citit vreodata. Bine ca atunci cand a fost vorba de gunoaie, Sibiul s-a bagat sa faca ADI Eco, dar cand e vorba de transport acum se asteapta la Cisnadie sau Slimbar, adica aia mici, sa intieze discutii cu toate localitatile limitrofe Sibiului si inclusiv cu Sibiu pt a infinta o Asociate Comunitara de Transport care sa asimileze TURSIB......unde ele nu au nici o autoritate la TURSIB care e detinut de Sibiu. Tragic....lideri slabi.....lipsa de viziune....reporteri slabi....ne meritam soarta.......
Raspunde

jonyjon

Acum 6 ani

Adica decongestionarea traficului din Sibiu prin scaderea numarului de masini care duc navetistii din Selimbar si Cisnadie inspre Sibiu nu ii ajuta pe sibieni? Permiteti-mi sa nu fiu de acord.
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Este trist ca vorbim de primari, primarii si slte tampenii_ul 2 statii. Chiar nu cred caacele2 statii armerge pe pagiba... vorbim despre oameni.OMUL este cel mai important. Ce vina are un copil care locuieste in Ciresica si care nici nu stie ca apartine de Cisnadie , ce vina are ca spre deosebire de toti colegii lui, el nu are cu ce anunge acasa? Ce Cisnadie? Care Cisnadie? Pe toate site_ urile de imobiliare se vand acele apartamente ca.fiind in Sibiu. Cati stiu ca aucumparat in Cisnadie? Lasati timpeniile.si puneti Tursib_ul sa mai mearga 2 statii. Rusine pentru Tursib si Primaria Sibiu. Avea si are Sibiul capacitatea de a construi pt toti care au luat in Cisnadie? Aiurea.....Construiti firme si aduceti oamenii in Sibiu sa le faca profit si dupa ce ca.le.vindeti locuinte prin alte localitati, hop acum.....le vindeti oricum la pret de Sibiu, hop acum vezi tuDoamne nu poate merge Tursib
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Păi ruşine celor care nu au proiectat şi legiferat o zonă metropolitană cu un proiect urbanistic unitar . A ieşit o catastrofă de care sunt responsabili nu doar primarii comunrelor limitrofe ci şi Consiliul Judeţean în toate configuraţiile sale , partidele care pretind să conducă destinele oraşului , arhitecţii care au avizardezastrele nereparabile din jurul oraşului . Nu în cele din urmă dnei primar pentru gafa căreia aşteptăm scuze sibienii şi nonsibieni ; afirmaţia sa ar fi scos - o din politică într - un stat cu ...cetăţeni !
Raspunde

AUREL

Acum 6 ani

DECIT VATI CERTA PE NIMICURI MAI BINE VATI STRINGE CINII VAGABONZI DE PE STRAZI MA ALES DIN CISNADIE INAINTE DE INTRARE LA CAPATUL DRUMULUI CIRESICA MA UITAM CIND AM TRECUT PE ACOLO CUM 2 COPII NU PUTEAU SA SE APERE DE EI IN SPECIAL UNUL NEGRU MAI RAU DAR SINT O TURMA
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Rusine ar trebui sa le fie celor care întreaba, in speța de fata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus