Joi,
03.12.2020
Cer Senin
Acum
-2°C

Investițiile Sibiului: din mici, în și mai mici. Primăria își depășește recordul de anul trecut

25 Iulie 2017 19:08

Investițiile Sibiului: din mici, în și mai mici. Primăria își depășește recordul de anul trecut

Din cele 94 de milioane de lei alocate în bugetul orașului pentru investiții în primele șase luni ale acestui an, administrația locală a cheltuit 15,78%. Este cel mai mic procent de realizare a investițiilor preconizate la jumătatea anului în ultimii șase ani.

După recordul din 2016, când excedentul bugetar al orașului a depășit suma de 230 de milioane de lei, și anul 2017 se anunță unul propice realizării de economii-record. Potrivit execuției bugetare pentru primele șase luni din acest an, investițiile realizate în oraș sunt cele mai mici din ultimii șase ani, raportat procentual la disponibilul existent.

Astfel, dacă prin bugetul adoptat pentru 2017 investițiile realizate în primele șase luni ar fi trebuit să ajungă la o valoare de 94,9 milioane de lei, la finalul lunii iunie cheltuielile totale din Bugetul de dezvoltare au reprezentat 14,9 milioane de lei (15,78% din preconizat). Comparativ, în primele șase luni ale anului trecut, din bugetul de investiții au fost cheltuite 16,5 milioane de lei (echivalente unui procent de 17,9), în timp ce în primele șase luni din 2015, sumele cheltuite din bugetul de investiții au fost de 31,3 milioane de lei (42,79% din preconizat).

Valoarea redusă a investițiilor în municipiu este pusă de reprezentanții administrației locale pe seama întârzierii cu care a fost adoptat bugetul de stat al României, fapt care a dus ca bugetul orașului Sibiu să fie votat doar în a doua parte a lunii martie. „Cheltuielile secțiunii de dezvoltare s-au realizat doar în proporție de 15,78% datorită derulării procedurilor de achiziții publice, urmare a aprobării destul de târzie a bugetului local, precum și a volumului lucrărilor executate în această perioadă“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Economică din cadrul Primăriei Sibiu.

Nici străzile de pământ…

În acest moment, singurul credit extern pentru investiții accesat de municipiul Sibiu este cel în valoare de 67,5 de milioane de lei, semnat de Primărie în decembrie 2015, pentru modernizarea celor aproximativ 100 de străzi de pământ pe care orașul le mai avea la cea dată. Potrivit graficului de tragere a banilor asumat de autorități la semnarea contractului, jumătate din banii împrumutați (33,75 milioane de lei) ar fi trebuit utilizați în 2016, restul fiind programați pentru achitarea lucrărilor din 2017 (echivalentul a 27 de milioane de lei) și 2018 (6,75 de milioane de lei). Din cele 33,75 de milioane programate pentru anul trecut, Primăria a folosit doar 1,07 milioane de lei, până la finele lui decembrie 2017. De atunci, sumele trase din credit nu au crescut conform previziunilor inițiale. „Până la 30.06.2017 s-au efectuat două trageri din împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare contractat de municipiul Sibiu, conform contractului de credit pentru reabilitarea străzilor de pământ din municipiu, în sumă totală de 4,9 milioane de lei“, se mai arată în raportul citat.

Execuția bugetară la jumătate de an a bugetului de dezvoltare al Sibiului
An Prevederi investiții (milioane lei) Realizări investiții (milioane lei) %
2017 94,9 14,9 15,78%
2016 92,2 16,5 17,9
2015 73,2 31.3 42,79%
2014 54,5 12,7 23%
2013 63,8 11,9 30,8%
2012 51,7 11,5 22,3%
Sursa datelor: rapoartele ce însoțesc hotărârile Consiliului local Sibiu
”Noroc” cu salariile

Procentul de realizare a cheltuielilor preconizate este mult mai mare la capitolul Secțiunii de funcționare. Din cele 243,2 milioane de lei preconizate a fi cheltuite în primele șase luni ale acestui an, au ieșit din conturile administrației locale 155,1 milioane de lei (63,7% din preconizat). Din această sumă, însă, mai bine de 64,7 milioane de lei reprezintă cheltuielile de personal (cele mai mari fiind cele de la capitolul Învățământ – 52,5 milioane de lei, urmate de cele din zona asistenței sociale – 5,1 milioane de lei și, respectiv, Primărie – 4,1 milioane de lei). Tot la Secțiunea funcționare, printre cele mai mari cheltuieli realizate de Primăria Sibiu s-au numărat cele pentru subvenționarea transportului în comun – 12,8 milioane de lei și pentru repararea străzilor – 11,1 milioane de lei.

Pentru secțiunea de funcționare, veniturile estimate a fi realizate de către Primăria Sibiu în primele șase luni ale acestui an erau de 243,2 milioane de lei. La jumătatea acestui an, însă, veniturile au fost în sumă de 245 de milioane de lei, cea mai mare depășire fiind înregistrată la secțiunea ”Impozite și taxe pe proprietate”. Primăria preconiza să încaseze 42,2 milioane de lei, în schimb sibienii – persoane fizice și juridice – au alimentat conturile administrației locale cu mai bine de 50 de milioane de lei.

Cele mai mari contracte, semnate cu Terra Building

Potrivit listei contractelor încheiate de Primăria Sibiu în primele șase luni ale acestui an, șapte este numărul celor care au o valoare de peste un milion de lei. Cel mai mare contract, în valoare de 9,3 milioane de lei (fără TVA) a fost semnat cu asocierea Terra Building - Consal SRL, pentru modernizarea a șase străzi de pământ (Zăvoi, Stăvilarului, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă și Iazu Morii). Al doilea cel mai mare contract – ca valoare – încheiat în primele șase luni a fost semnat în februarie și are valoare de 4,5 milioane de lei (fără TVA). Contractul prevede repararea străzilor de beton din cartierul Valea Aurie și a fost semnat cu asocierea firmelor Terra Building și Repcons SRL. Și tot Terra Building, în asociere cu Consal SRL este și beneficiara celui de-al treilea mare contract atribuit de Primăriei în primele șase luni ale acestui an. Contractul are o valoare de 3,04 milioane de lei și prevede modernizarea altor șase străzi de pământ, fiind semnat în aprilie 2017. Străzile vizate sunt Dr. Diaconovici, Lebedei, Luceafărului, Arcului, Libertății și fundătura Milescu, Tot numele Terra Building apare și în contractul cu o valoare de 2,09 milioane de lei, atribuit de Primăria Sibiu pentru modernizarea străzii Drumului Ocnei.

În fine, restul contractelor de peste un milion de lei pe care Primăria a reușit să le atribuire prin proceduri de achiziție în prima jumătate a acestui an au mai fost semnate cu Electro Con Impex (1,8 mil. de lei, pentru modernizarea iluminatului din parcul Sub Arini), cu Comtram SA (1,1 mil. lei pentru modernizarea străzii Ogorului) și, respectiv, cu Intralpin SRL (1,3 mil. de lei pentru viabilizarea cartierului Reșița II).

Celelalte aproximativ 160 de contracte semnate de Primăria Sibiu în urma procedurilor de atribuire finalizate în cursul primelor șase luni din acest an au o valoare cumulată de 11,1 milioane de lei.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Dani

Acum 3 ani

Trist. Batem pasul pe loc.
Raspunde

trei puncte

Acum 3 ani

ba chiar regresam pe alocuri
Raspunde

€€€€€€

Acum 3 ani

Hmm, pai daca in Primarie toti au 150+ ani, fac ce stiu mai bine, strang bani pentru cavou ! :) Ne multumi cu coliva.
Raspunde

bogo

Acum 3 ani

Rusineeeeeeeeeee!. Intr-un interviu recent madam Asterix era foarte multumita de realizarile dansei...DEMISIA! NU tineti pasul cu orasul, stimata doamna!!!
Raspunde

Beni

Acum 3 ani

Partea buna e ca viitorul primar va avea bani de investiții. Partea proasta e ca mai avem trei ani cu Fodor.
Raspunde

Degraba demisia tovarasa Fodor !!

Acum 3 ani

Doamna, mai bine mergeti repede in pensie pt ca va comportati deja ca atare. Nu ati facut nimic un an de zile si stricati iremediabil imaginea (ce a mai ramas) a FDGR-ului. Pare ca nici in FDGR nu a mai ramas nimeni cu simtul realitatii nici macar (incognito) KWJ incat sa salveze perspectiva Sibiului.
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 3 ani

Ce nu pricep eu e de ce mai are Primăria nevoie de credite, dacă tot are excedent bugetar și nu are pe ce cheltui banii?!? Și de ce nu scad taxele și impozitele locale?
Raspunde

free_ag

Acum 3 ani

Oare care ar putea fi metoda de a o forta pe frau Asterix sa plece de la conducerea Primariei , pt ca inca trei ani e f mult , o sa ajungem cu ea in frunte la nivelul anilor 2000 cand Sibiul era la pamant . oare chiar nu putem face nimic , o lasam sa isi bata joc inxa trei ani de noi ? #asterix DEMISIA!!!!
Raspunde

blabla

Acum 3 ani

extrem de trist. Ca tot sunt bani ramasi, poate isi maresc salariile ca acum au posibilitatea. Merita cel putin dublu ca au de unde
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Nu este de mirare cu asa echipa in primarie fara viziune,numai incompetenti.vai sibiu..
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Asta e cand esti condus de o baba partiita.....
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

In loc sa se faca investitii in infrastructura. Exemplu: centura sud, parcari subterane, reconfigurarea intrarilor din oras astfel incat sa nu mai fie asa multe blocaje, piste de biciclete la standard european astfel incat oricine sa foloseasca cu incredere bicicleta in detrimentul autoturismului primaria Sibiu sta degeaba si freaca menta. Ma uit la Cluj cat de mult se schimba anual. Tramvaie noi, doua centuri ocolitoare, autobuze electrice. O sa avem grija la urmatoarele alegeri. Alegem orice numai nu pe tanti asta plictisita si pe Fuego. Ar trebui sa protestam putin sa se constientizeze ca avem nevoie de lucruri concrete nu teatru si circ. Vai de steaua noastra!
Raspunde

askme

Acum 3 ani

Ce se deduce de aici ? Ca muncesc de nu mai pot, bine ca noi contrinuim dar pentru noi nu se face nimic, evenimente pentru turisti -- ok sunt bune si alea, dar chiar s-au terminat de rezolvat toate problemele orasului si nu mai aveti incarcare ? De exemplu Turnisor, s-a facut un plan de reabilitare pentru anul urmator, strazi precum Pajistei si Iasomiei nu apar nicaieri ca ar trebui reabilitate, desi sunt sparte de cei cu case, si-au tras binemersi conducte, dar nu repara nimeni, trotuare nu exista, locuri de parcare ioc, loc de joaca de copii facut langa locul de gunoi .. zici ca totul e facut intentionat sa te scoata din pepeni ..
Raspunde

doamna Fodor, se aude ?? demisia doamna !!

Acum 3 ani

intr-un an de zile nu ati facut nimic (decat continuarea unor proiecte incepute deja), in prezent nu aveti nici un plan, pt a face doua MINI strapungeri peste valea sapunului o sa va ia vreo 3 ani, (si asta doar dupa ce v-au zis cei ce-au facut studiul pt mobilitate urbana), iar daca mai stati 3 ani va fi vai de capul nostru !!! Ati reusit sa distrugeti pana si mitul FDGR. Nu inteleg cum de mai sunteti sunteti sustinuta in functie si nu raspundeti in fata nimanui, cum de va lasa dl. Klaus W.J. sa continuati a face nimic.
Raspunde

Sfantu' Dracu

Acum 3 ani

Tu BABO!!! Esti chiar asa de proasta sa nu poti aprecia in cat timp se poate asfalta o strada? Ai fost sa vezi cum se lucreaza in Lazaret? au inceput sa escaveze 3-4 muncitori care la 10 dimineata sunt turmentati. Cum e posibil sa puneti in caietul de sarcini ca termen de executie 12 luni? pt o straduta de 200m? JOS BABA FODOR!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Doamba a moştenit de la Iohannis autoritarismul absolut dar ăi lioseşte comprtenţa predecesorului .Aparatul tehnic e total subordonat iar Consiliul Local incapabil şi obedient politic . Nicio şansă trei ani ,problema e că nu se profilează nimic după...
Raspunde

Leu

Acum 3 ani

Nu cred ca mai trebuie sa asteptam 3 ani pentru a face ceva in Sibiu. Nu s-a construit nici o scoala sau gradinita. In ritmul acesta in care se repara strazile, niciodata nu vom putea zice ca ne-am civilizat, Din pacate, ce se-ntampla in aproape toata Romania, se intampla si la Sibiu. OMUL, NU ETNIA, SFINTESTE LOCUL.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Extraordinar! Nici-un like sau dislike la comentarii...Ce face bah, le Anulați noaptea? Sunteti de rasul curcilor cu obedienta voastra fata primărița Handicaps!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus