Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Viitorul centru de conferințe și spectacole al Sibiului. Cum arată clădirile din care s-au inspirat inițiatorii | FOTO

Viitorul centru de conferințe și spectacole al Sibiului. Cum arată clădirile din care s-au inspirat inițiatorii | FOTO

”Nota conceptuală inițială” pentru investiția într-un ”teatru național – centrul cultural multifuncțional” la Sibiu este primul document public care face referire la mult discutatul centru de spectacole și conferințe, document care va fi supus votului consilierilor locali în după-amiaza zilei de joi. Cei care au redactat nota conceptuală enumeră mai multe proiecte realizate în Polonia, proiecte pe baza cărora au estimat valoarea investiției – 80 de milioane de euro.

Cele 80 de milioane de euro care sunt pomenite în Nota conceptuală semnată de Constantin Chiriac și Florin Țicu (directorul general și directorul tehnic al Teatrului național ”Radu Stanca”) au fost estimate  pornind de la costurile generate cu alte clădiri relativ similare, inaugurate în ultimii ani în Polonia. Nota conceptuală este semnată de reprezentanții Teatrului, ca urmare a faptului că această instituție a fost desemnată de conducerea Primăriei Sibiu să organizeze concursul de arhitectură pentru viitorul centru. Concurs care va trebui nu doar să furnizeze soluțiile pentru viitoarea clădire care să ocupe locul celei actuale, ci și soluțiile urbanistice pentru tot arealul Pieței Unirii, care să fie pusă în concordanță cu spațiile pietonale de pe Nicolae Bălcescu.

„Costurile unor investiții similare realizate pot fi luate ca referință doar dintr-o plajă de proiecte internaționale, întrucât la nivel național nu există analogii relevante. Astfel, indicatorii relevanți pot fi extrași din analiza unor investiții de profil similar – centre pentru muzică, centre pentru conferințe, muzee, centre pentru artă și cultură finalizate în Polonia în ultimii zece ani, mediul polonez având cea mai spectaculoasă rata de absorbție a fondurilor europene, în centrul și estul Europei. Costurile comparate evidențiază o investiție între 1.800 și 2.500 de euro/mp construit desfășurat, la suprafețe similare de circa 12.000 – 16.000 de mp suprafață construită desfășurată. Pentru componentele conexe formate din spații publice, dotări de interes general (parcări de mari dimensiuni, subterane, spații publice, soluții pentru traficul ciclistic și accesibilizare pietonală) se pot stabili referințe prin analogii și extrapolări de dimensiune raportat la experiențe naționale (amenajarea Pieței Universității din București, a zonelor pietonale ale Pieței Unirii și bulevardului Eroilor din Cluj-Napoca etc)“, se arată în nota conceptuală citată.

După adoptarea acestei note de către consilierii locali, reprezentanții TNRS urmează să demareze procedurile de achiziție pentru serviciile de consultanță necesare organizării unui concurs internațional de arhitectură. „Câștigătorul concursului trebuie să fie cel care definește etapizarea implementării, aceasta fiind un factor important în dezvoltarea soluției de proiect – astfel încât presiunea cauzată de derularea șantierului asupra zonei centrale a orașului să fie păstrată la un nivel cât mai redus“, se mai arată în nota conceptuală amintită.

Clădirile polonezilor utilizate pentru ”analiza comparativă”

Nota conceptuală conține și o anexă care prezintă o ”analiză comparativă de costuri pe obiective de investiții similare”. Aceasta ”prezintă în mod succint o serie de edificii culturale, realizate în Polonia pe parcursul unui deceniu și jumătate, între anii 2000 și 2015. Acestea se situează în zone funcționale similare, de complexități apropiate și gabarite variabile”, se arată în anexa respectivă. Aceste clădiri au fost alese în contextul în care concursul de arhitectură pentru centrul de la Sibiu vizează o suprafață de 6,2 ha, iar clădirea centrului ar urma să aibă o suprafață desfășurată de circa 15.000 de mp. Cheltuielile generate de proiectarea și avizarea unei astfel de clădiri sunt aproximate în momentul de față de 4,2 milioane de euro.

Turnul Sfatului a realizat o trecere în revistă a clădirilor pe care reprezentanții Teatrului ”Radu Stanca” le-au avut în vedere la întocmirea analizei comparative.

Filarmonica Mieczyslaw Karlowicz (Szczecin) 29,7 milioane de euro 12.734 de mp Cost euro/mp = 2.355

filarmonica 2

Deschisă în toamna lui 2014, a primit premiul Mies van der Rohe, cea mai importantă distincție în arhitectura europeană. Utilizarea sticlei la exterior, în contrast cu restul elementelor înconjurătoare, este unul din elementele cele mai puternice ale proiectului. Sala mare poate primi 1.000 de spectatori, cea pentru muzica de cameră – 200, complexul găzduind și săli de expoziții și conferințe.

filarmonica 1

filarmonica 3 filarmonica 4

 

Orchestra națională radio a Poloniei (Katowice) 66,2 milioane de euro 35.059 mp Cost euro/mp = 1.800

orchestra radio polonia 4

A fost inaugurată în octombrie 2014, iar construcția durat numai doi ani și jumătate. Sala de concerte are o capacitate de 1.800 de persoane, alături de care funcționează și o sală pentru muzică de cameră, cu o capacitate de 300 de persoane.

orchestra radio polonia 3 orchestra radio polonia 2 Print Centrul european al solidarității ”Lech Walesa” (Gdansk) 57,5 mil. de euro 28.988 de mp Cost euro/mp = 1.983

centrul solidaritatii polonia 1

A fost inaugurat în august 2014 ca muzeu și librărie, construcția fiind demarată în 2010, în baza unui concurs internațional de arhitectură organizat în 2007. Clădirea a fost construită din fonduri europene și este destinată și organizării de conferințe și expoziții temporare.

centrul solidaritatii polonia 2

centrul solidaritatii polonia 4 centrul solidaritatii polonia 3

Centrul internațional de conferințe (Katowice) 93,4 mil, de euro 37.902 mp Cost euro/mp = 2.465

centru conferinte katowice 1

Finalizat în martie 2015, centrul a fost construit în prelungirea unui fost sit industrial, tocmai cu scopul de a anima imaginea ”prea industrializată” a orașului Katowice (aprox. 330.000 de locuitori). Concursul pentru arhitectura acestui centru a fost organizat în 2008, de la început fiind solicitat ca această clădire să poată adăposti conferințe, congrese, expoziții, târguri sau spectacole. Cea mai mare sală a centrului are 9.000 de scaune și mai poate primi alte 12.000 de persoane în picioare.

centru conferinte katowice 2

centru conferinte katowice 3 centru conferinte katowice 4

 

Polin - muzeul național de istorie a evreilor (Varșovia)

40 de mil. de euro 18.300 de mp Cost euro/mp = 2.185

muzeu polin 3

Construit într-un fost ghetou al Varșoviei, muzeului i-a fost pusă piatra de temelie în 2007, pe baza rezultatelor unui concurs organizat în 2005, iar primii vizitatori au putut vedea expozițiile în aprilie 2013. Clădirea cu linii moderne (vezi și foto principală) a fost proiectată de arhitecți finlandezi, iar principala sală expozițională are o suprafață de 5.000 de mp.

muzeu polin 2 filarmonica 4 muzeu polin 4

 

Teatrul Shakespeare  (Gdansk) 23,4 milioane de euro 12.241 de mp Cost euro/mp = 1.915

teatru shakespeare polonia 3

Construit pe locul unui vechi teatru din secolul al XVII-lea, clădirea a avut drept principal promotor pe Jerzy Limon, fondatoril Festivalului Shapespeare din Gdansk. Clădirea este construită din blocuri de antracit negru a fost proiectată în urma unui concurs organizat în 2004 și a fost deschisă publicului în 2014. Complexul include zone de promenadă, iar acoperișul principalei săli de spectacole se poate ridica, astfel încât spectacolele pot fi jucate sub cerul liber.

A 74721 A 74745

teatru shakespeare polonia 4

teatru shakespeare polonia 5 Centrul cultural maritim - Gdansk 12,2 mil. de euro 5.837 de mp Cost euro/mp = 2.098

centrul maritim 1 Muzeul național maritim din Gdansk a fost fondat – dar sub o altă denumire - în 1958, fiind extins în mai multe etape. Centrul cultural maritim, la care fac referire cei care au întocmit nota de control pentru viitorul teatru din Sibiu, a fost deschis în 2012, fiind construit în continuarea „clădirii cu macara”, în care a funcționat muzeul în primă fază. Noua construcție îmbină elementele de sticlă cu cărămidă și găzduiește expoziții, conferințe, dar și un restaurant. Clădirea a fost construită din fonduri norvegiene.

centrul maritim 2 centrul maritim 3 Toate aceste exemple prezentate mai sus și alese de reprezentanții TNRS nu pot oferi, însă, o imagine mai acurată a necesarului investițional. ”Aceste referințe nu pot fi utilizate nemijlocit prin calcul aritmetic pentru suprafețele estimate ale obiectivului de investiții, reținând că suprafața construită desfășurată vizată nu poate fi definită cu precizie la momentul actual, iar nivelul de intervenție al proiectului de investiții propus este cantitativ mai ridicat (acoperă Piața Unirii) și calitativ mai aprofundat (rezolvă o serie de chestiuni doar indirect legate de Teatrul Național – Centru cultural multifuncțional) decât în situația cazurilor analizate“, se mai arată în documentul supus votului consilierilor locali.

Surse de informații și foto: culture.pl, www.en.nmm.pl, archdaily.com, pkrajewski.pl, arqa.com, nota conceptuală realizată de TNRS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

€€€€€€

Acum 6 ani

1 Szczecin, 2 Katovice, 4 Centrul internațional de conferințe - Katowice (de exceptie, futurist, nu deranjeaza prin inaltime, posibilitate spatiu verde), 7 Gdansk, arata bine, primul chiar foarte bine (frontoanele ascutite, aidoma cladirilor din Sb pe la 1300-1500, multa sticla - foloseste lumina naturala, iluminat - punere in valoare) chiar merge in Sb. La fel si locul 7. Locul 6, Gdansk, arata oribil, parca e fosta fabrica de negru de fum de la Copsa :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 6 ani

Efectiv cele mai proaste designuri existente. Cum sa te apuci sa faci design neo-comunist (brutalist utilitar) la o cladire care ar trebui sa inspire cultura?
Raspunde

B

Acum 6 ani

Tu ai vrea vreun palat ca alea din Broscarie sau Turnisor ? E rejele tau Cioaba?
Raspunde

petre

Acum 6 ani

Nici una din cladirile prezentate nu face parte din curentul brutalist, fyi. De asemenea, cladirile prezentate au fost studii de caz pentru comisia care intocmeste tema de concurs. Asta nu inseamna ca una din aceste cladiri va fi inserata in Sibiu. Inseamna ca dupa ce se stabileste tema de concurs (capacitati, functiuni prinicipale si secundare, etc.), se va organiza un concurs (atentie, concurs si NU licitatie) care cel mai probabil va avea participare internationala, cu un juriu de formare si specializare in domeniu si se va alege solutia castigatoare. Daca lucrurile vor decurge conform planului si initiativei, acest mod de organizare va fi un milestone in Romania in ceea ce priveste concursurile de arhitectura.
Raspunde

Cipi

Acum 6 ani

Daca e sa te inspiri de undeva cel mai potrovit ar fi filarmonica Elba din Hamburg. Dar cel mai bine ar fi o ideea originala ce sa reprezinte un simbol al orasului. Avem in fata zidurile cetatii si in spate blocuri de sticla o combinatie intre caramida aparenta si sticla.
Raspunde

Cipi

Acum 6 ani

Prima poza cu vederea de sus imi aduce aminte de cortul de la cazarma din 2007.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Cârcotaşilor , nu sunt sugestii ( sper) ci exemple . Traiane , gugălete tu harnic şi postrează ,te rog , imagini cu spitalele publice din oraşele respective ! Pe cele din sibiu le cunoaştem din postura de pacienţi . Fii jurnalist !
Raspunde

Chopin

Acum 6 ani

Clădirile nu se potrivesc mai deloc cu spiritul și tradiția orașului. Dar important e să ne inspirăm. Istoria nu mai are valoare.
Raspunde

petre

Acum 6 ani

Istoria are valoare desigur, insa asta nu inseamna ca facem pastise, atitudine de altfel interzisa prin regulamentul de urbanism, asta inseamna ca vom construi in spirit contemporan, integrand in mediul construit existent. Asta s-a intamplat dealtfel pe tot parcursul istoric. Stilurile istorice au reciclat de-a lungul timpului cladiri, altfel nu am aveam constructii constructii gotice, renascentiste, baroce, neoclasice, etc. toate in centrul istoric.
Raspunde

paul

Acum 6 ani

pur si simplu urat! megaloman, care va fi greu de folosit, de parcat in jur. Neprimitor. PACAT NU E DEMN DE UN ASTFEL DE ORAS COCHET
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus