Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Gheorghe Roman la un an de mandat. Totul pentru drumuri

Gheorghe Roman la un an de mandat. Totul pentru drumuri

Într-un an de mandat, administrația locală din Mediaș se poate lăuda doar cu banii băgați în drumuri, trotuare, reabilitări și proiectul Mediaș 750. Dincolo de acestea, în programul electoral propus de liberalul Gheorghe Roman, prevedea puncte și în ceea ce privește educația, mediul de afaceri, sănătate, sport, etc.

Greul a fost purtat în primul an de mandat de Direcția Tehnică a Primăriei Mediaș, de unde au pornit și cele mai importante puncte bifate în primul an de mandat. Primarul Gheorghe Roman spune că în primul an de mandat s-au pus asfalt pe aproape o sută de mii de metri pătrați de drumuri din municipiu. De asemenea s-au încheiat lucrările la pasarela pietonală peste calea ferată, s-a finalizat reabilitarea podului peste Târnava Mare, a debutat un program de reparații trotuare și s-au reabilitat unele parcuri de joacă.

Dincolo de investițiile în drumuri, în acest an Mediaș a inaugurat 750 de ani de atestare documentară și a fost un bun prilej pentru începerea unui proiect de branding turistic.

La primul buget întocmit de noua administrație, s-a ținut cont și de un punct din programul electoral: reducerea de taxe și impozite. Impozitul pe clădiri deținute de persoane fizice au scăzut față de anul 2016, chiar dacă nu semnificativ, în timp ce bonificația pentru plata integrală a taxelor și impozitelor anuale datorate bugetului local a crescut la 8% față de 5% cât a fost în 2016.

Ce mai este de realizat:

Turism

Transformarea Mediașului într-un releu pentru toate activitățile turistice din zonă. De aici trebuie să plece traseele de cicloturism, turism cultural, culinar și chiar medical.

Identificarea și coagularea intereselor diverselor organizații economice sau non-profit, pentru articularea unor oferte integrate și a unor planuri comune de promovare.

Amenajarea de facilități pentru cei care practică turismul cu caravane mobile, rulote sau corturi.

Educație

Generarea, promovarea și susținerea parteneriatelor între angajatorii locali și școlile din Mediaș pentru crearea de linii de învățământ în sistem dual, pentru stimularea tinerilor să-și aleagă o meserie căutată și bine plătită pe plan local.

Dotarea școlilor generale cu table electronice ce vor permite abordarea unor tehnici noi de învățare.

Încurajarea și sprijinirea programelor de tip after-school.

Promovarea Mediașului ca Centru de Concursuri Naționale.

Susținerea Economiei locale și creșterea veniturilor populației

Reducerea la minimul legal permis al circuitului de avizare a noilor activități economice.

Susținerea în limita legală, a participării operatorilor economici locali la târguri specializate naționale sau internațional.

Infrastructura

Monitorizarea competentă și fermă a procesului de execuție și a calității lucrărilor de reabilitare a drumurilor precum și stabilirea de criterii clare de performanță pentru constructori.

Înființarea unui compartiment de administrare a domeniului public și disciplină în construcție.

Demersuri pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Mediaș.

Prelungirea programului transportului în comun și extinderea rețelei de transport, precum și modernizarea parcului auto.

Identificarea de spații pentru amenajarea de noi locuri de parcare prin construcția de parcări ecologice și estetice.

Administrație eficientă și dialogul cu cetățenii

Optimizarea parcursului documentelor locale prin sistemul debirocratizării administrației locale prin sistemul electronic de management al documentelor și posibilitatea urmăririi on-line de către cetățean a parcursului acestora.

Constituirea comitetelor consultative de cartier în vederea implicării cetățenilor în procesul decizional.

Acordarea de audiențe publice în diferite cartiere ale orașului împreună cu consilierii locali.

Publicarea din timp a tematicii dezbaterilor invitarea și implicarea cât mai multor cetățeni în ceea ce privește deciziile majore pentru comunitate.

Sănătate

Îmbunătățirea actului medical prin modernizarea unităților sanitare cu aparatură medicală performantă.

Recucerea costurilor de administrare a unităților sanitare prin implementarea unor proiecte de investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor cu ajutorul fondurilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeană.

Atragerea de personal medical atât mediu, cât și înalt calificat în primul rând pri elaborarea unui program de asigurare de locuințe pentru personalul medical.

Liniște și ordine publică

Creșterea eficienței Poliției Locale în ceea ce privește prevenirea și sancționarea actelor antisociale.

Campanii de conștientizare  referitoare la actele de vandalism soldate cu distrugerea de mobilier urban, aruncarea de deșeuri pe domeniul public sau tulburarea liniștii publice.

Abordarea de urgență în mod eficient a problemei câinilor comunitari prin externalizarea serviciului, în primă fază apoi prin crearea unui serviciu propriu de ecarisaj.

Cultură/Culte/sport

Preluarea de către municipiu a unor clădiri aparținând Ministerului Educației, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne reamenajarea acestora în scopul desfășurării de activități cultural-sportive.

Sprijinirea editării unor publicații locale cu conținut cultural.

Crearea cadrului necesar desfășurării de evenimente culturale: festivalul de film, de muzică, artă, meșteșuguri și tradiții, etc.

Susținerea cluburilor și asociațiilor sportive implicate în competiții oficiale locale, naționale și internaționale. Amenajarea de noi baze și reabilitarea celor existente pentru a crea condiții mai bune desfășurării sportului amator.

Social

Menținerea tuturor facilităților de care beneficiază azi persoanele vârstnic, precum și elevii, inclusiv cele referitoare la transportul în comun.

Sprijinirea tuturor organizațiilor de seniori prin facilitarea organizării unui club al seniorilor.

Ighișul Nou

Toate administrațiile locale de până acum au făcut prea puțin pentru locuitorii din satul aparținător. Îmi propun ca pe parcursul mandatului meu Ighișul Nou să devină cu adevărat parte integrantă a Mediașului, din perspectiva serviciilor publice de care trebuie să beneficieze locuitorii unui municipiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 4 ani

pai si unde dracu sunt drumurile alea asfaltate??? am trecut recent prin mediash, arata ca dupa bombardament!!
Raspunde

Cisnadian fără acte

Acum 4 ani

Ha, ha, ha, este gluma săptămânii! "Tranșee" mai mari au fost doar la Verdun in primul RM, si la Stalingrad in cel de-al doilea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus