Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
25°C

Exclus din rândurile Bisericii, Pomohaci urcă duminică ”Sus pe muntele din Jina”. Zeci de politicieni asistă la spectacol

Exclus din rândurile Bisericii, Pomohaci urcă duminică ”Sus pe muntele din Jina”. Zeci de politicieni asistă la spectacol

Exclus din rândurile Bisericii ortodoxe române în cursul zilei de vineri, deja fostul preot Cristian Pomohaci își continuă seria de turnee în calitate de interpret de muzică populară. Duminică va merge la festivalul de la Jina, din Mărginimea unde sunt așteptați Ludovic Orban, Daniel Constantin și Petre Daea, printre alți politicieni.

Decizia de caterisire a preotului Cristian Pomohaci a fost luată în cursul zilei de vineri de către Cosistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iulia, ca urmare a faptului că fața bisericească din județul Mureș a încercat să corupă sexual un minor. Cu toate acestea, oamenii din Mărginimea Sibiului îl așteaptă peste trei zile, duminică, la cea de-a 47-a ediție a festivalului „Sus pe muntele din Jina”, arată primarul din comuna al cărei locuitori sunt în majoritate ciobani. „Noi am vorbit, practic, de prin aprilie despre acest lucru, când încă nu se discuta despre alte aspecte. Căci la noi în comună s-a dorit a fi adus Cristian Pomohaci și la edițiile anterioare, dar nu s-a putut, avea alt program. Acum, noi am semnat contract cu ansamblul din Jidvei și lor le-am cerut să îl aducă și pe Cristian Pomohaci. Oamenii îl apreciază, nu se pune problema de așa ceva. Am anunțat de mai demult programul, nimeni din sat nu a spus nimic. Am avut zilele trecute și ședință de consiliu local și nici acum nu a spus nimeni să nu mai fie prezent pe scenă“, declară Vasile Beschiu, primarul comunei Jina. El aproximează că la festival vor fi prezenți mai bine de 10.00 de oameni, deoarece jinarii s-au răspândit prin toată țara de-a lungul timpului, iar festivalul de la finele lunii iulie este un prilej de a se reîntâlni.

De la Orban la Constantin, politicienii nu comentează

„Sus pe muntele din Jina” este un eveniment organizat de administrația locală, iar printre cei care au fost invitați oficial se numără zeci de politicieni, a căror prezență este anunțată pentru ziua de duminică, când după ora 14:00 este așteptat să urce pe scenă și Cristian Pomohaci. Printre spectatorii din fața scenei va fi și președintele PNL, Ludovic Orban. Întrebat despre prezența lui Pomohaci, liderul liberal s-a eschivat de la un răspuns clar. „Nu mă întrebați pe mine, că nu știu cine susține spectacolul folcloric. Eu am fost invitat de primarul nostru la eveniment care este unul important. Este un loc în care întotdeauna am venit cu plăcere, e un mod de a intra în contact direct cu oamenii“, s-a rezumat Orban de la comentarii. Același Ludovic Orban care, la începutul acestei luni a venit tot în Mărginimea Sibiului, la festivalul „Bujorul de munte“ din Gura Râului, unde Cristian Pomohaci a fost, ca și la Jina, invitat special. „Dar nu mă întrebați pe mine că nu știu cine stabilește prezența unuia și altuia pe scenă. Eu sunt invitat, particip la eveniment, vorbesc cu oamenii, iau pulsul“, a mai declarat Orban.

Tot ca prezență sigură este dat și Daniel Constantin, președintele recent înființatului partid Pro România. El nu a dorit deloc să comenteze subiectul prezenței lui Pomohaci. „Eu am mai fost acum trei ani și revin cu plăcere. Dincolo că e o localitate foarte frumoasă vorbim de tradiții. Eu am încurajat întotdeauna tradițiile și îmi place că sunt duse mai departe“, a preferat să răspundă, scurt, fostul lider ALDE.

În afara celor doi, la festival mai este așteptat și Petre Daea, ministrul Agriculturii, însă acesta nu a putut fi contactat pentru declarații. „De asemenea, la eveniment vor participa președintele Consiliului Judeţean Sibiu , Daniela Cîmpean şi vicepreședintele Marcel Luca , prefectul județului, Lucian Radu , prim-vicepreședintele liberal Raluca Turcan-deputat de Sibiu, președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif , parlamentari din județul Sibiu precum şi din Alba , Vâlcea și Argeș și primari din alte localități“, se arată în comunicatul transmis de Primăria Jina.

Unii din preoții satului nu merg la festival

Comună mare, în Jina sunt ridicate trei biserici. Nici preoții care slujesc la aceste altare nu se arată dornici de a comenta în vreun fel prezența interpretului de muzică populară exclus din rândurile BOR și ale cărui posibile fapte sunt cercetate de procurori. „Nu mă interesează subiectul. Cum să văd problema? Este invitatul primarului, și-a dat demisia am înțeles, nu mai este în rândul nostru, al preoților. Nici cu credincioșii nu am discutat despre acest subiect“, spune Lucian Negrilă, preot care spune că oricum nu va fi prezent la festival deoarece are alt program. Tot pe seama primarului este pusă prezența lui Pomohaci și de către Ioan Negrilă, preot tot din Jina. „Nu, nu comentez. Fiecare cum consideră… Este invitatul domnului primar, mai mult, ce să spun?“, arată tânărul preot.

La începutul acestei luni, când Cristian Pomohaci a fost invitat la „Bujorul de munte“ de la Gura Râului, câteva sute de spectatori au așteptat în ploaie concertul acestuia.

Programul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”

Sâmbătă 29.07.2017

Ora 19:00

 • în deschidere, IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina” ( creaţie şi aranjament orchestral Stelian Stoica)
 • Ansamblul „Jidvei România” acompaniat de Orchestra Naţională Jidvei România împreună cu soliştii vocali ai Ansamblului: SEBASTIAN STAN, MARIA STOICA, ALEXANDRU POPESCU, MARIA UŢIU, ALEXANDRU URS, IULIA ŞCHIAU, GABRIEL BUCUR, DENISA BALU, NICUŞOR BALU, IULIAN BIC, IULIA BANCIU, DUMITRU STROIE, IOANA ŞOLEA, AURELIAN ADAM, DANIELA POPA, ANDREI INVĂNUŞ, ALEXANDRA BĂCILĂ, COSMIN PRODE, CĂTĂLINA FURDUI, RALUCA DULĂU, MIHAI BASARAB, IOANA AGÂRBICEAN
Conducerea muzicală şi regia artistică: Dirijor, STELIAN STOICA
 • „Junii Târnavei”
 • Recital OVIDIU HOMORODEAN
Ora 22:00
 • Film documentar „JINA” regizat de Prof. DUMITRU BUDRALA.
Proiecţia filmului va avea loc în Şesul Jinarilor.

Prezintă RĂZVAN MARCU

Ora 23?00

 • Recital DANIEL POP, FELICIA STOIAN şi MARIA COMAN
Ora 24:00
 • Foc de artificii
Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de IOAN SELEŞI

 

Duminică 30.07.2017

Ora 11:30

 • Primirea oficialităţilor şi festivitatea de deschidere
 • Lansarea cărţii „JINA, COMUNĂ DIN MĂRGINIME” (STUDIU MONOGRAFIC), autor Prof. DORIN BOGDĂNEL
Prezintă RĂZVAN MARCU

 

Ora 12:30 : Program artistic:

 • Fanfara din Jina
 • Formaţia de fluieraşi din Jina ( Veterani)
 • Formaţia de fluieraşi din Jina (Juniori)
 • Formaţia de dansuri a Şcolii Gimnaziale din Jina
 • Solişti locali: COSMIN PRODE, ELENA OLARIU, DUMITRU STROIE, IONELA STANI, MITICĂ BEBEŞELEA, IOANA MARIA STERP, ANDREI MORARIU, LUIZA PACA, IONICĂ BESCHIU, ILIE LIULEA
 • Formaţia de fluieraşi din Şugag
 • Formaţii de dansuri din Corbii de Piatră şi Vaideeni
Ora 14:00
 • IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina”
 • Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Naţional „Jidvei România” împreună cu soliştii vocali
 • Recital susţinut de tineri interpreţi din Ardeal, Banat şi Maramureş: IONELA STERP, CIPRIAN SILAŞI, CRISTIAN TOMONI, GEORGIANA NECŞA, FLORIN GHERMAN şi CARMEN ŞTEŢCO.
 • Recital SEBASTIAN STAN
 • Invitat special: CRISTIAN POMOHACI
Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de IOAN SELEŞI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

cine,ce?

Acum 6 ani

Politicieni, Pedofili, Popi, Poponauti o apa si un pamant sunt toti. mai lipsesc numa Prostii care sa ii sustina si sa ii laude
Raspunde

free_ag

Acum 6 ani

Ce asteptari poti sa ai , cei din jina nu îl condamna pe pedofil , ca de , si ei cu Miorita ;) .
Raspunde

gigi

Acum 6 ani

vorbesti pe nas, prieteme!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Eu sigur nu am sa particip ca sa vezi un pedofil cum face talente pe scena si alții se uita cu gura căscată la el si al si aplauda
Raspunde

///

Acum 6 ani

Matale esti buna la bucatarie si sa-i asculti pe Mara Banica si pe Sorin Ovidiu Balan.
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Astea sint Tradițiile satului românesc si valorie lui?Erau destui alți cintareti populari din Sibiu care puteau sa cinte la festival .
Raspunde

doctoru

Acum 6 ani

invitat chiar ca special cristian poponar! bine ca sunt multi prosti sal aplaude. eu i-as baga un par in anus ca tot i place. distractie placuta la poponarism fraierilor
Raspunde

///

Acum 6 ani

Dar la violatori ce le-ai face? Omul, probabil, le-a facut o prpunere, nu i-a violat!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

N-oapa' cu atatz POliticieni si atatz POp(i)onari imposibil sa nu sa lasze cu POrnografie... Musai sa tăiem belete!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Io ma duc, ca sigur se bat cu poienarii. Sa vezi bataie cu batele, frate. Traditii vechi, ce mai...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

joseph

Acum 6 ani

Mutalaul sas tradator de tara iohannus nu se duce si el la Jina ,la un rachiu si-un ceaon de miel cu ciobanii adevarati romani??? El se duce la bairamuri doar cu austriecii la Cisnadioara?? Huooooo!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 6 ani

Penibil fără limite ; politicienii - ca măgarul lui Buridan : dă meargă ,să nu meargă ,cum câştigă voturi / simpatie ? Turcan a ales : mai conservatoare ( isteaţă !) Ludovic ,sărmanul ,"vorbeşte cu oamenii şi ia pulsul " ! Şi te mai miri căcâştigă Daea cu roşia si oaia !
Raspunde

gospodina

Acum 6 ani

Ludovic Orban vine tot mai des prin marginime> Cred ca vrea sa se insoare cu vreo bacita, ca maimuta a plecat!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

problema e ca daca io trage pomohaci lui orban se supara turcana? sau invers?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 6 ani

Este in mediul lui la retarziiiiiii din marginime.vai de el popor roman .
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Ce prezente la festival...Cristian Pomohaci, Razvan Marcu...prietenii stiu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus