Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Ce soluții au găsit autoritățile pentru a proteja turiștii de câinii ciobănești și cei fără stăpân

Ce soluții au găsit autoritățile pentru a proteja turiștii de câinii ciobănești și cei fără stăpân

Consiliul Județean a găzduit săptămâna trecută o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică în care principalul punct de discuție a fost ”problema câinilor ciobănești, nesupravegheați, care sunt agresivi cu turiștii”. Reprezentanții instituțiilor sibiene, plus primarii unor comune, au găsit o mulțime de scuze și nemulțumiri, însă foarte puține soluții.

”Primesc e-mailuri săptămânal de la oameni care merg pe pista de biciclete sau la Arka Park și sunt atacați de câini, lucrurile nu pot să mai continue așa. Vreau să stabilim un plan clar, pe fiecare speță în parte și să luăm măsuri. Nu vreau să mai aud că am sesizat pe nu știu cine, noi trebuie să acționăm”, a declarat președinta CJ Sibiu, Daniela Câmpean.

Col. Costel Dogaru, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi a declarat că a trimis oameni la toate stânile de la Păltiniș, aceștia vorbind cu toți ciobanii și aplicând zece avertismente. Apoi pe pista de biciclete prin Pădurea Dumbrava, care ajunge spre Poplaca, la fel s-a discutat cu stăpânii câinilor să nu-i mai lase liberi. S-a intenționat chiar interzicerea mașinilor și a motocicletelor în zonă, dar s-a ajuns la concluzia că acolo există locuințe de dinainte de crearea pistei de biciclete nu poate fi blocat accesul oamenilor spre case.

Cineva nu își face treaba

Doctorul veterinar Maximilian Drăgan, consilier al președintei CJ, a indicat spre DSVSA, care nu și-ar face treaba până la capăt. ”DSVSA are Poliția Animalelor. Câinii cu stăpân au microcip, sunt înregistrați într-o bază de date, proprietarul este cunoscut. În cazul de față, acești câini au potențial agresiv și pot să creeze nenorociri. Responsabilitatea le revine exclusiv proprietarilor, dacă nu apar înregistrați ei trebuie ridicați de acolo”, a spus Drăgan.

În replică, dr. Flavius Flucuș, din partea Direcției Sanitar-Veterinare a explicat faptul că medicii veterinari trebuie să înregistreze câinii, la cererea proprietarilor, care pur și simplu nu sunt interesați. Mai mult decât atât, dacă vreun câine mușcă pe cineva nimeni nu va recunoaște că e câinele lui.

În acest moment al discuției, col. Cosmin Balcu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență a luat cuvântul pentru a atrage atenția că anumite instituții din Sibiu nu își fac treaba până la capăt.

”Cred că ar trebui să fim mai pragmatici. Din punctul meu de vedere, din păcate, foarte multe evenimente se întâmplă sâmbăta și duminica. Atunci, multe instituții nu sunt de găsit. Este destul de greu să rezolvăm o problemă de urgență, descoperită pe loc. Eu fac apel să stabilim niște fapte concrete, să nu vorbim doar idei. Să vedem o evoluție, nu doar cum ar fi, dacă ar fi. Și asupra noastră, a paramedicilor, au sărit câinii. Nu poți așa! În afară de Poliție și Jandarmerie nu sunt alte instituții de găsit când apare o problemă”, a spus col. C. Balcu.

Cazuri concrete

Col. C. Dogaru a prezentat un caz recent. O femeie a sunat la 112, în miez de noapte, pentru că nu putea intra în casă din cauza câinelui foarte agresiv al vecinului, care putea sări gardul s-o atace. Cine are dreptul să intre pe o proprietate privată pentru a imobiliza un câine?

Valentin Ivan, primarul din Sadu, a povestit că zilele trecute un urs a atacat o persoană la distanță mică de sat și dacă nu avea câinii cu el probabil nu ar fi supraviețuit. Mai mult decât atât, Ivan a spus că are în sat un proprietar cu vreo 40 de câini și nimeni nu-i poate face nimic, deși deranjul este evident. Ideea a fost întărită și de primarul din Rășinari, Bucur Bogdan, care a spus că ursul ajunge frecvent și în grădinile lor.

Un incident a relatat și inspectorul-șef al IPJ Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea. ”Oamenii mei, la stână, nu s-au putut da jos din mașină pentru că-i atacau câinii. Mă sunau pe mine, ce să facă? Trebuia să se apuce să tragă în ei? Problema este la proprietarii de stâni”, a enunțat Ivancea.

La țară e jale

În afara câinilor agresivi de la stâni, o problemă o reprezintă și câinii fără stăpân din satele și comunele județului. Și cum puțini dintre ei sunt crotaliați și înregistrați, majoritatea intră la această categorie. Primarul din Sadu spune că a făcut eforturi serioase și s-a dat bătut.

”Anul trecut am avut contract cu o firmă din Mediaș care venea și lua câinii fără stăpân de câte ori era cazul. Ridicau azi 20 de câini și mâine apăreau 40. Nu pot să-mi explic! Eu pot să spun că am cheltuit în 2016 vreo 25.000 de lei fără nici un rezultat”, a declarat Valentin Ivan. Acesta a completat ideea arătând că degeaba sunt găsiți câinii fără stăpân pin comună, dacă nimeni nu are atribuții să-i ia. ”Ne uităm la ei. Să îmi spuneți cine pune efectiv mâna pe el. Te duci la stână să-l verifici și ciobanul spune: Nu-i al meu! Aleargă după el și prinde-l!”.

Dr. Flavius Flucuș a fost în asentimentul primarului. ”Eu nu pot să iau un câine de pe câmp. Și dacă suni la ecarisaj nu o să vină nimeni pentru că nu ține de Sibiu”.

Soluții ar fi, totuși

”Mergeți și dați amenzi, aplicați sancțiuni! Vă spun că oamenii află și mulți se sperie, vor fi mai atenți”, a îndemnat Daniela Câmpean. Tot ea a spus că la nivelul Consiliului Județean și a celor aproape 50 de comune din județ s-a discutat înființarea unui centru de ecarisaj la nivel județean, care să gestioneze problema câinilor fără stăpân în tot județul Sibiu. Lucrurile sunt chiar mai avansate de stadiul unor simple discuții, ”documentele sunt în derulare, problema câinilor fără stăpân în județ va fi gestionată unitar”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

adica?

Acum 6 ani

astia sunt bugetari platiti cu zeci de mii de lei pe luna, din banii pe care-i castigam noi, ca sa ce? sa povesteasca povesti, sa se scuze permanent, sa arunce vina unul pe celalalt si in final SA NU FACA NIMIC!. singurul lucru care-i intereseaza este salariul- cat mai umflat cu putinta si confortul la care nici nu au visat in vietile lor patetice in care nu au muncit si nu au fost la vreo scoala mai acatarii. niste zero barati cu pretentii de sefi, a caror singura realizare e ca u pupat vreun dos de la vreun partid. ti se intoarce efectiv stomacul pe dos de greata!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

corect
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Volkischer Beobachter

Acum 6 ani

Oameni buni, când ieşiţi pe munte să aveţi fiecare câte o bucată de carne îmbibată cu otravă la voi.
Raspunde

pedalam, pedalam

Acum 6 ani

la fiecare iesire din sibiu sa fie un rastel cu pusti sau pistoale. cum plecam cu bicicleta le luam cu noi, daca este cazul le folosim, daca nu le aducem intacte la intrarea in oras. seamana cu inchirierea de bciclete. in jumatate de an rezolvam problema celor de mai sus. la anul ciobanii vor fi obligati sa importe caini.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemilosu

Acum 6 ani

Ar trebui intrebat Hans Klemm, ca-i amiericaaan. Oare Neitău nu ne poate ajuta? Sau iunaitid Iurăp? Pliiiiiz !
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Atata timp cat iei cutzu de pe strada, sau cateaua face 6, il cresti cu resturi pt paza, practic te doare in cinspe' de ei, degeaba dau amenzi, defapt nu se poate da, pentru ca asa zisul proprietar, zice ''nu-i al meu'', omoara-l. ''Ce dracu, sa iau amenda pentru o javra, cand mai am acasa sau iau de pe strada altul''. Suna urat, dar asa sunt multi proprietari, cu ghilimelele de rigoare, mai ales in miezul problemei, adica ruralul, unde cainele e considerat obiect de paza. In urban, cainele e altceva, de la ''copil'', o fiinta ce umple un gol, la companie, si dai bani la veterinar, il speli, cumperi papa etc. Mentalul rural-urban, e clar diferit ! Evident ... Si exact la mental trebuie umblat, practic pana nu se civilizeaza lumea la tara mai ales, adica sa vezi pe madame la Glamboaca cu cutzu de lesa, ca in ''Hampshire'', degeaba dati amenzi. Cat timp inca taiem porcii in gradina, tot aia suntem...
Raspunde

mama mare

Acum 6 ani

Ar trebui sa se sterilize obligatoriu asemenea stapani cu caini , daca sunt si agresivi .
Raspunde

Daniela Ciocanea

Acum 6 ani

Dragii mei, peste ani si ani, cand va veți aduce aminte de aceste vremuri, va rog, treceti intre "realizările" mandatului meu ca totuși paradoxal, Jud. Sibiu este un sat fără de "câini"....Si mi-s mândra de asta!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

propun sa ii infieze cimpana turcana bunica fodor si junele rezvan. pe toti
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai P.

Acum 6 ani

A fost interzisa impuscarea cainilor hoinari de catre vanatori.....Firmele de Protectia Animalelor (ong-urile) vor mai face cateva milioane de euro si noi .... Faina Romanica asta in care strainii fac bani si noi aplaudam.
Raspunde

Alin

Acum 6 ani

Doar povesti si discutii, nimic concret. In curand va aparea ( Doamne fereste ) si prima victima. sleahta de bugetari de lux...! Concluzia lor : ca nu pot face nimic , ca in majoritatea problemelor importante ( gunoaie, defrisari, etc ). Concluzia noastra : sa ii facem sa dispara!
Raspunde

blabla

Acum 6 ani

GENIALA gandire: Sa aiba toti cainii cip si daca te musca sa poti sa il identifici :)))))))))) Dupa ce te ataca 5 caini in drum spre Poplaca, mai tine cinev aminte ce culoare, ce marime, ce blana, a avut cainele ce te-a muscat astfel incat sa il identifice pe prorrietar pe baza cipului? Ba voi nu meritati nici apa sa beti la ce ineptii debitati. Sa mereti cu bicicleta pe drumul intre Ocna, Toparcea, Ludos ... Poplaca, padurea din spatele uzinei de apa, ...
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Iubiti "conducatori" faceti o tura pe jos prin tot SIBIUL s o sa vedeti niste exemplare de caini vagabonzi pe langa care ursul e copil mc si mai umbla cate 10 bucati, cel mai bun lucru ar fi sa fie adunati si dusi in birourile CJ-ULUI , LA DSVSA ,LA BALCU ,LA SEFUL JA DARMILOR LA PRIMARIE,LA POLITIE COMUNITARA I LA TOTI CARE TOATA ZIUA PLANG SI SI SE UITA LA FLUTURASUL CU SALARIUL.
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Scuze au papat cateii niste litere , dar oricum poate ma descurc mai bine decat "sefii" papagali.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Plin de câini vagabpnzi în jurul Sibiului - pericol pentru faună . În trecut orice câine fără jujeu depistat în extravilan era elimunat . Din "dragoste pentru caţeii " nimănui periclităm fauna .
Raspunde

Valentin

Acum 6 ani

La fiecare stana ....conform OUG , caini in zona de munte max.3, rugam asociatiile de vanatoare, incepand cu 15 august sa actioneze in consecinta, Jandameria si-a facut datoria, stapanii au fost avertizati.
Raspunde

Roxana

Acum 6 ani

Chiar si in mijlocul orasului circula cainii liberi. Eu am tot sunat la Primarie, dar fara rezultat. Sunt periculosi mai ales pentru copii. Inafara orasului nu mai vorbim. Exista si in strainatate caini la oi, dar dresati sa pazeasca oile, sa le adune, nicidecum agresivi cu oamenii. Eu am in permanenta cu mine petarde pentru caini, sa imi salvez pielea!
Raspunde

Roxana

Acum 6 ani

Daca ati fost victima unui caine cu sau fara stapan, Asociatia IREC va poate ajuta. Lasati-ne un mesaj cu detaliile incidentului pe [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus