Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Sibiul are la dispoziție 16 luni pentru proiecte de 33,5 mil. de euro. Parcări cu mai multe niveluri, transport public electric, piste de biciclete?

Sibiul are la dispoziție 16 luni pentru proiecte de 33,5 mil. de euro. Parcări cu mai multe niveluri, transport public electric, piste de biciclete?

Agenția de Dezvoltare Regională Centru anunță faptul că municipiul Sibiu ar putea începe să depună proiecte pentru a primi fondurile nerambursabile în cuantum de 33,53 milioane de euro, alocate orașului prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Pentru Sibiu, POR a reprezentat în vechiul exercițiu financiar european (2007 - 2013) una din cele mai de succes programe de finanțare din fonduri europene.

Pentru a accesa cele 33,53 milioane de euro, Sibiul (la fel ca și celelalte municipii reședință de județ cărora le sunt alocate separat alte sume) are la dispoziție 16 luni în care poate depune proiectele, mai precis în perioada 21 august 2017 – 31 decembrie 2018. Banii vor putea fi accesați în baza proiectelor descrise în Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU) și în Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD), ambele documente strategice fiind adoptate de consilierii locali ai Sibiului în cursul săptămânii trecute. Atât Strategia, cât și Planul au fost adoptate pe ultima sută de metri de administrația sibiană, având în vedere că ambele trebuie depuse la Agenția de dezvoltare regională centru cel mai târziu în data de 21 august 2017.

Doar că, asemenea Sibiului, nici celelalte municipii reședință de județ din Regiunea Centru (Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș) nu au depus aceste documente strategice, deși sesiunea de depunere pentru acestea a fost deschisă încă din luna februarie a acestui an. Cu trei săptămâni înainte de termenul limită, la ADR Centru au ajuns doar patru drafturi, cu toate că reprezentanții Agenției susțin că au cerut insistent municipalităților să grăbească lucrurile. „Pe parcursul lui 2016 și 2017, experții ADR Centru au desfășurat o serie de întâlniri la nivelul fiecărui municipiu sau la nivel regional, pentru a discuta elementele cuprinse în strategii și în planurile de mobilitate urbană. Am discutat cerințele de bază impuse de program și ghiduri, corelate cu nevoile municipiilor și ideile de proiecte, fundamentarea investițiilor propuse în cadrul Planurilor de Mobilitate Urbană. În cadrul întâlnirilor, am convenit cu reprezentanții primăriilor, urgentarea elaborării și aprobării SIDU și PMUD la nivelul fiecărei municipalități, precum și identificarea proiectelor prioritare, iar ulterior am demarat procesul de pregătire al acestor proiecte. Deși până la acest moment municipiile nu au reușit să depună nici o Strategie sau Plan, avem angajamentul lor că documentele sunt pregătite urmând a fi depuse în termen. În momentul de față se află în faza de verificare preliminară aceste documente pentru patru municipii”, declară Simion Crețu, directorul general al ADR Centru, potrivit unui comunicat al instituției remis redacției Turnul Sfatului.

Cele mai mari sume. Accent pe reducerea emisiilor de carbon

Cele mai mari sume (80% din cele alocate) vor putea fi atrase de Sibiu pentru a implementa o parte din proiectele enumerate în Planul de mobilitate urbană. În forma adoptată de consilierii locali, PMUD nu mai conține proiectul unei centuri de sud a Sibiului ori cel de reintroducere a tramvaiului. În schimb, au rămas proiectele referitoare la transportul urban ecologic și hibrid, la parcările pe mai multe niveluri, supra ori subterane, dar și amenajarea de noi piste pentru biciclete (despre proiectele din PMUD, Turnul Sfatului a scris pe larg aici). ”O altă condiție impusă de ghid pentru a putea solicita finanțare este ca proiectele depuse să fie combinate pe cele 4 obiective tematice, municipiile selectând domeniile relevante pentru dezvoltarea orașului. În acest sens, proiectele trebuie să urmărească o economie cu emisii reduse de carbon; conservarea și protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a discriminării și investiții în educație; formare și formare profesională pentru competențe și învățare pe tot parcursul vieții”, se arată în comunicatul amintit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Daniela Ciocanea

Acum 6 ani

Noi am depune, dar acești bani proveniți din Fonduri Europene, ne-ar putea învață cineva cum sa-i "sifonam" ca noi nu stim, si-n aceste condiții nu cred ca suntem interesați...
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Cu coma de administratie care o avem, nici-o sansa ! Nu suntem in stare de ceva nici cand n-i se dau bani, ce sa mai vorbim de sacrificii, voluntariat, munca bruta ... Parisul s-a reinventat aproape in fiecare secol... noi nu suntem in stare sa largim un fost DJ. Ne meritam soarta, suntem vai de noi, niste plante, stam cu mana intinsa la ajutoare. Nici cand n-i se da muran-n-gura nu suntem in stare. Am avut scuza cu comunistii, asuprirea... acum ce scuza mai bagam ?! ''Aginturilii strainie'' ?
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Parcari, transport public, drumuri, legaturi de centura intre cartiere, retele edilitare, sport.... Mofturi! Festivaluri, motocros, ciclism, strazi blocate, poluare in proximitatea centrului istoric si in centrul istoric.... circ pt conumatori de ocazie.
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

Parcari cu mai multe nivele, nneeeee, nu ne trebuie avem parcarea de la cazarma 90, suficient. Transport public electric, nnneeee, 'ba esti prost, ba esti nebun' adica sa scos troleul sau vandut firele de cupru la fier vechi si voi acum le vreti inapoi, nu este rentabil, sa nu mai vorbim de autobuze cu acumulator, deloc. De multe ori stau sa ma gandesc cati specialisti avem in primarie, 1 sau nici pe ala? Bine atunci ce fac toti pe acolo? Plimba hartiile? Sa mearga pe dincolo in schimb de experienta sa vada cum functioneaza lucrurile pe acolo, cum functionari se implica in activitati utile cetatenilor nu pentru propria piele parcari supra etajate, transport public electric, sau nui duc capu? Avem bani dar ii vom folosi pe prosti, nu ne vom alege cu nimic util.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Ce buna ar fi o parcare supraetajata la Cazarma 90. Deasupra sau in subteran nu conteaza. Sau poate un etaj in subsol si unul deasupra... Aaa, am uitat, pivnita de acolo e monument istoric... deci pofta in cui... Peste drum la teatru? Nuuu... ca POATE se face teatru odata, deci nici acolo. In locul valului de pamant de pe Gimnasticii ziceti? Neah... e mult de lucru si poate gasesc vre-un os... Deci daca EU gaseste ceva mijloace de amenintare sau sactionare... Stai nici asta ca doar pot sa trimita banii il alta tara daca nu ii luam... Foc si furci asta merita administratia Sibiului
Raspunde

mai are cineva vreo asteptare ?

Acum 6 ani

eu nu. Pt ca nu avem primar. Daca aveam primar s-ar fi miscat ceva in orasul asta si puteam face planuri pt cheltuirea cu cap a banilor fie europeni fie din taxele sibienilor.
Raspunde

Cl. anul politic

Acum 6 ani

Oamenii nu-și vor lăsa niciodată acasă mașinile, dacă la orele de vârf va fi tot așa de aglomerat în autobuze. Abia poți să urci sau să cobori, miros de transpirație cât cuprinde, căldură sufocantă, hoți de buzunare la greu - oricum nu riscă absolut nimic. Iar pistele de biciclete sunt mai mult pe hârtie, o simplă vopsea pe asfalt peste care automobiliștii își parchează mașinile.
Raspunde

...

Acum 6 ani

si daca tursibul ar face statii in cisnadie si in selimbar poate ca niste sute de masini nu ar mai aglomera zilnic orasul. dar baba fodor vede doar ca tursibul e al sibiului si trebuie sa circule doar sibienii. sunt de acord sa nu le dea la pensionarii din cisnadie si selimbar legitimatii de calatorie, daca selimbarul si cisnadia nu participa cu ceva la cheltuielile tursibului, dar sa accepti aglomeratia din oras doar pentru ca asa i s-a pus pata fodoritei denota incomptetenta crasa si prostie imensa. oare turistii straini circula cu tursibul? sau ii da fodor jos din autobuz?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus