Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Foști studenți ai maestrului Gheorghe Zamfir, profesori la Cursul Internațional de Nai de la Sibiu

Foști studenți ai maestrului Gheorghe Zamfir, profesori la Cursul Internațional de Nai de la Sibiu

Între 30 Iulie și 05 August, Sibiul va găzdui cea de-a doua ediție a cursului internațional de nai, International Panflute Masterclass – by Zamfir’s Students. Evenimentul, inițiat de tinerii artiști Radu Nechifor și Flavius Tinică, va avea loc în Muzeul Civilizației Tradiționale Populare ASTRA, în Dumbrava Sibiului.

Profesorii acestui curs sunt cinci naiști de renume, foști studenți ai Maestrului Gheorghe Zamfir la clasa de nai de la Universitatea Naționala de Muzică București: Ruxandra Pitulice, Petruta Kupper, Gheorghe Rizea, Flavius Tinică și Radu Nechifor.

„Ideea acestui curs a venit din dorința de a duce mai departe arta și tehnica naistică dobândite de fiecare dintre noi de la Maestrul Gheorghe Zamfir. Ținând cont de faptul că avem cursanți din Europa si Japonia ne dorim foarte mult să promovăm valorile tradiționale românești, motiv pentru care am ales Muzeul Civilizației Tradiționale Astra ca și loc de desfășurare al acestui eveniment”, spun organizatorii.

Proiectul se va încheia cu un concert live susținut de profesorii și cursanții International Panflute Masterclass pe scena de pe lacul Muzeului Astra, vineri, 04 august, de la orele 19:00, unde sunt invitați toți cei care iubesc naiul, muzica de calitate și valorile autentice.

curs international de nai 1

Ruxandra Pitulice a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de folclor, gen muzical pe care îl reprezintă în cadrul acestui proiect. De asemenea, a urcat pe scene mari ale lumii din Europa, Thailanda, Singapore sau Malaysia și a fost profesor de nai la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din București.

Petruța Kupper este cunoscută pentru ritmurile pop pe care le cântă la nai, reușind astfel să se situeze pe locul 3 al competiției “Das Supertalent” (Germania are talent) în 2009, moment care a reprezentat o rampă de lansare în cariera acesteia.

Gheorghe Rizea, reprezentantul muzicii clasice, a studiat naiul de la vârsta de 11 ani. Gheorghe a fost profesor de nai la Liceul de Artă “Dinu Lipatti” din București, iar acum este solist al ansamblului folcloric ”Doina”. Flavius Tinică a urcat pe scene din Europa, Turcia, Dubai sau Qatar și a câștigat premii importante de-a lungul carierei sale. Totodată, naistul a fost și profesor la Liceul de Artă din București. În cadrul acestui proiect, Flavius va fi cel care va preda cursanților tehnicile de interpretare la nai.

Radu Nechifor este profesor și constructor de naiuri, devenit cunoscut publicului larg în urma evenimentului “Simply The Best – Povestea Naiului”, unde a cântat cinci genuri muzicale diferite, alături de artiști consacrați, in cadrul aceluiași concert. În cadrul Panflute Masterclass, Radu îi va ghida pe cursanți către arta improvizației muzicale prin intermediul acestui instrument.

Foto: Muzeul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus