Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Lacul lui Binder devine zonă de sporturi nautice, promenadă și plajă | Video

Lacul lui Binder devine zonă de sporturi nautice, promenadă și plajă | Video

Lacul lui Binder va avea sisteme cu cabluri pentru practicarea schiului nautic, debarcader pentru caiace, amfiteatru cu scenă plutitoare și maluri amenajate pentru plajă. Sunt câteva din temele de proiectare incluse în caietul de sarcini al procedurii de achiziție demarată pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar reamenajării zonei Lacului lui Binder.

Procedura de achiziție a studiului de fezabilitate a fost lansată de Primăria Sibiu la finele săptămânii trecute, iar caietul de sarcini include și o temă de proiectare ce redă intențiile administrației locale în ceea ce privește viitorul zonei.

În primul rând, administrația locală intenționează să amenajeze luciul de apă pentru activități sportive nautice. „Se va avea în vedere soluția de montare a unor echipamente necesare practicării schiului pe apă, instalații de transport pe cablu pentru sporturi nautice de tip «waterski» și «wakeboarding». Instalația va cuprinde atât sistemele de transport pe cablu, cât și ancorările necesare. Se vor studia variantele de montare a unui sistem în circuit (nivel mediu și avansați), cât și a unui sistem liniar (începători și antrenamente)“, se arată în caietul de sarcini al licitație.

loc amenajare gratar lacul lui binder picnic  (6) (Copy)

Cele două sporturi la care fac referire reprezentanții primăriei folosind termenii «waterski» și «wakeboarding» presupun ca schiorul (sau cel care folosește placa în locul schiurilor pentru apă) să fie tras de o frânghie conectată la sisteme de cabluri cu alimentare electrică, în locul clasicei metode prin care schiorul este tras pe suprafața apei de o frânghie legată de o barcă. Sistemele moderne din această gamă au fost inventate în anii ’50 de către un inginer german, primul ”water ski” de acest gen fiind inaugurat în 1959, în Bordesholm (Germania). Considerate mai ecologice și cu o capacitate mai mare decât sistemele clasice cu bărci, astfel de sisteme de ”cable ski” au fost amenajate în special în Europa (Germania are peste 70) și Statele Unite.

Pentru amenajarea unui astfel de sistem pe Lacul lui Binder, Primăria Sibiu cere studierea modului în care pe maluri și pe lac să fie amenajată o structură care să adăpostească funcțiunile necesare. ”Clădirea va cuprinde atât o zonă privată a furnizorului de servicii sportive (recepție, depozitare, închiriere echipament sportiv, spații tehnice, tablouri electrice, cabină de comandă și supraveghere), cât și o zonă publică (vestiare, alimentație publică, așteptare, grupuri sanitare). Clădirea va include și pontoane pentru conectarea cu instalațiile pe cablu, «blockstart» și pontoane de evacuare a sportivilor“, se mai arată în caietul de sarcini al lucrării.

Caiace pe apă, amfiteatru cu scenă plutitoare, plajă

Tema de proiectare impusă de Primărie în cadrul studiului de fezabilitate face referire și la amenajarea altor funcțiuni pe Lacul lui Binder. Astfel, Primăria vrea să amenajeze și un debarcader pentru caiace, alăturat unei clădiri care să fie zonă de start, de vânzare a biletelor, vestiare, precum și o zonă pentru depozitarea materialului sportiv.

O parte a malurilor lacului urmează să fie transformată în plajă, luciul de apă aferent urmând a fi delimitat de celelalte funcțiuni. Intențiile administrației locale sunt și de a crea o promenadă în jurul lacului, pe al cărei traseu să fie amplasat mobilier urban specific, dar și un loc de joacă pentru copii, care să includă atât echipamente fixe, cât și jocuri de exterior.

Primăria mai cere ca în studiul de fezabilitate să fie cuprinsă și ridicarea unui amfiteatru, al cărei scenă să fie – în măsura posibilităților – amplasată pe lac, pe un ponton plutitor. „Se vor studia variante de acoperire temporară/amovibilă. Amfiteatrul va avea vizibilitate către zona sportivă a luciului apei“, se mai arată în caietul de sarcini al procedurii de achiziție.

Zona Lacului lui Binder se vrea dedicată și celor care locuiesc în apropiere. De aceea, Primăria solicită amenajarea unei zone multifuncționale „ca centru de cartier, pentru activități de natură socio-culturală, prin amplasarea de construcții provizorii și acoperiri mobile, pentru evenimente temporare culturale, educaționale sau recreative“.

Primul pas: curățenia

Zona pe care Primăria Sibiu o are în vedere măsoară 54.302 mp, fiind delimitată de străzile Țiglarilor, Lacul lui Binder, Tractorului și Zidarilor. Întreaga zonă va trebui supusă unei reamenajări peisagistice, iar parcarea aferentă va trebui dimensionată corespunzător numărului mediu de utilizatori ai funcțiunilor propuse. Cei care vor realiza studiul de fezabilitate vor trebui să aibă în vedere și faptul că Primăria intenționează să igienizeze Lacul lui Binder, ceea ce presupune atât curățarea malurilor, cât și a fundului lacului, eventuale excavări parțiale sau activități de dragare.

111.000 de lei, studiul

Valoarea estimată a contractului de realizare a studiului de fezabilitate este de 110.924 de lei, fără TVA. Termenul de depunere a ofertelor a fost fixat pentru 2 august 2017, inclusiv. Conceptul de amenajare a zonei trebuie prezentat în cel mult cinci zile de la semnarea contractului, iar studiul de fezabilitate și restul actelor solicitate în vederea implementării proiectului trebuie predate în cel mult 50 de zile de la semnarea contractului.

Echipa care va lucra la acest studiu trebuie să includă un geologi pentru studiul geotehnic, un arhitect cu drept de semnătură, un inginer constructor, unul de instalații și un hidrolog sau ecolog pentru studiul lacului, se mai arată printre cerințele impuse prin documentația de atribuire a contractului.

gratar picnic lacul lui Binder (1)Documentația elaborată în cadrul acestui contract trebuie să cuprindă și un studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative cu eficiență ridicată, un studiu despre calitatea apei lacului (care să includă și parametri legali pentru activitatea de îmbăiere), despre ecologizarea acesteia și a malurilor, dar și despre flora și fauna acvatică existentă.

Studiul de fezabilitate rezultat va trebui supus votului consilierilor locali, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Ulterior acestei aprobări, executivul local poate lansa procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție. Din documentația elaborată pentru studiul de fezabilitate, administrația locală ia în calcul și varianta accesării de fonduri europene nerambursabile pentru finanțarea acestei investiții.

O fostă cărămidărie, acum loc de picnic

Lacul lui Binder a apărut pe locul gropii de unde a fost exploatat lutul necesar pentru o fostă fabrică de cărămidă și țiglă. Izvoarele din zonă au umplut groapa, care a rămas mulți ani neamenajată. Primele astfel de intervenții, de mică amploare, au fost realizate în jurul lui 2002. Mai apoi, în octombrie 2015, Primăria a amenajat aici o zonă de picnic, cu grătare și mese acoperite.

Foto principală: Bing Maps

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iuliana

Acum 6 ani

Ce bine! Noi, femeile din PSD suntem mari amatoare de coniac-canoe, abia aștept sa organizam acolo o "ședinta de lucru"! Si ce daca ne vom întoarce acasa manga, dupa Învățăturile discipolului nostru Nelucu Cindrea? Si ce-i daca soții nostri ne vor aplica iarăși -oare pentru a cata oară- "tratamentul" contra lipsei poftei de mancare? Ne vom intâlni din nou, si ne vom miorlai ca de obicei, ca trei din zece suntem altoite...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

foarte bine ca se face ceva acolo!! comunistii au incercat sa distruga mai tare zona, facand din Lacul lui Binder o groapa de gunoi. Ca sa nu pomenim ca au distrus iremediabil o zona frumoasa cu case ale unor oameni majoritatea saraci, dar muncitori si harnici, cu niste blocuri monstroase pentru nefamilisti unde s-au adunat toti tziganii, fosti puscariasi, alcoolisti si toate leprele de pe pamant!! A ajuns cartierul mai rau ca Favelele braziliene!! Bine ca face primaria ceva, dar pacat ca o sa fie zona de agrement chiar langa bodega aia infecta si blocurile alea din capatul strazii Tiglarilor.
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Dar populatia (o parte) din zona, cine o reabiliteaza? Ma indoiesc ca fosta groapa de excavare lut a fabricii, acum lac, e de ajuns pt. vreun sport nautic. Nu uitati, camere supraveghere si jandarmi non stop !!!
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Hai sa moara mata ca aici stau numai tigani si fosti puscariasi si alcoolisti. Cred ca nu ai mai fost demult prin cartier dar te asigur ca aici e plin de oameni gospodari, veniti de la tara pentru a duce un trai mai bun. Tiganii de care spui tu s-au adunat in mare parte un Gusterita, aici mai sunt doar cativa. Aici inca mai este o zona populata majoritar de ardeleni cinstiti, corecti si muncitori. Nu au ajuns oltenii si sper sa nu ajunga in viitorul apropiat si bineinteles daca se face strand o sa pun tiganii bodyguarzi si cand o sa te prinda pe tine, domnule sibian ori sa te evacueze, ori sa te bage in tiganie. In rest numai de bine!
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

inca o dovada ca astrid nu face nimica. sta degeaba si se intalneste cu sasalaii iei. sibiu o decazut enorm decand o venit tanti fodor la putere. (glumesc evident)
Raspunde

care, cum?

Acum 6 ani

Nu-i adevărat, ea nu sta degeaba, ea decat cugeta!
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Care sasi ??? Ca-s toti morti, exteminati, ca si germanii, 1940-45. Ce numim acum germani, polonezi, ucrainieni, sunt genetic toti rusi, sau amestecaturi, rezultatele violurilor. La fel cum francezii sunt toti marocani si africani, si englezii, indieni si arabi. Europa genetica e moarta de mult.
Raspunde

Un om

Acum 6 ani

Numai la distracție are în cap Primăria, despre SPITAL numai în campanie se vorbește , halal gândire și lista de priorități, dați cu distracția, oare condilieri locali cum e de. Talau si mai sunt chiar nu au nimic de spus, nu am auzit decât de nimic serios să se facă în orașul acesta numai în nebunia aceea de teatru si alte prosti de genul acesta se toaca bani să-i poate au interes să nu facă concurenta spitalului privat din curtea spitalului județean ca doar tot ei au aprobat construirea acestuia acolo, alo DNA te întrebăm nu vrei sa faci o verificare?
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Ne trebuie demolari masive (cam 1/3 din oras ras ! ), exproprieri masive, noi bulevarde, decongestionare, transport rapid, noi institutii (care sa faca fata in fata dezastrelor mai ales), si madame Fodor face sky nautic pe Binder :))) Sa te dai cu capul de pereti, nu alta.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

ce sa mai zic... schi nautic in tiglari. ma intreb, unde sunt schiorii? exista vreo petitie in sensul asta? se straduiesc de mult sa obtina si ei un lac unde sa-si poata practica sportul preferat? bineinteles ca sunt ironic. in zona tiglari, sportul preferat e fotbalul iar activitatea preponderenta este furtisagul (fier vechi = evaziune fiscala). concluzia: viziunea primariei este cum sa para importanta/extravaganta, nu cum sa-i serveasca pe sibieni. chiar e nevoie sa cheltuiasca 111.000 lei pe un studiu ca sa afle ca in sibiu nu sunt amatori de schi nautic?
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

pofta vine mancand
Raspunde

ion

Acum 6 ani

Finalmente
Raspunde

idgaf

Acum 6 ani

mi se pare faina ideea sa se chiar faca ceva acolo. eu as incerca si ski-ul daca s-ar face... dar de la proiect la ski e muuuult!
Raspunde

Mare prostie

Acum 6 ani

Daca toata zona este de doar 5 Ha, cum dracu sa faci ski nautic si plaja si etc?
Raspunde

Un om

Acum 6 ani

Pt idgaf Cred că nu ai văzut cum arată Spitalul Județean si inca nu ai avut nevoie , atunci cred că vedeai ce priorități sunt..
Raspunde

el

Acum 6 ani

Cand cineva aduce in discutie o propunere noua, imediat apar carcotasii, Toma necredinciosul etc. Asta este in gena romanilor.:pesimisti, neincrezatori, bagatori de seama. Este un proiect bun ptr oras, cartier, locuitori, turisti. In loc sa fim optimisti bagam strambe. Cunosc f bine cartierul de pe vremea cand se scotea ciurda...ce ma ingrijoreaza de vre doi ani este comportamentul unor tanci tineti cate oracaie in locul broastelor don lac care au disparut. Seara pana dupa ora 24 scot niste strigate si injuraturi p...de iti vine sa inchizi geamul. Nu stiu ce natie sunt...dar greu de domesticit. De curand s a mutat intr.o mansarda o fam. Dupa strigate si injuraturi sunt olteni 100%. Hai Romania!
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Pai mai incolo, in Tineretului, ce dracu crezi ca sunt ? Anglo-saxoni ? :)) Si in bloacele comuniste ce crezi ca a fost adus o data cu colectivizatea? Franci ? In cart. astea, a-si pune megafoane, non stop arii de opera, sa-i ia dracu ! :))
Raspunde

Assa

Acum 6 ani

Da tanti fofo"Rica Spitalul Judetean cand aveti de gand sa il renovati si sa il modernizati!?!?!?
Raspunde

Un om

Acum 6 ani

Pt assa Primăria Sibiu nu are treaba cu spitalul județean, acesta este în grija COnsiliului Județean, dar sa nu gândești că un municipiu cum este Sibiului să stea doar în spitalul județean - adică adică astea trebuie să finanțeze si sa investească din bugetul Consiliului județean și să se trateze cetățeni municipiului Sibiu pe care îi protejează Fodorita - cum a declarat în cazul cu Tursibul ca nu este de acord că autobuzele Tursibului să circule până în Selimbar sau cartierul arhitecților pt ca protejează cetățeni Sibiului care se tratează la spitalul județean, doamna câmpean matale nu protejezi cetățeni din localitatile care aparțin județului, se pot încheia parteneriate pt a finanța si ei deoarece cetățeni pe care îi protejează cu Tursibul la Spitalul județean să se trateze dar madam nu contribuie cu nimic, nevfrede prosti, ea se duce la polisano unde este seful Fdgr director medical care totodată este si consilier județean, vai de capul nostru
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Haha, ce idee !!! Trebuie construit 100% din plastic altfel, cand o sa viziteze ciorile (pardon, tiganii) din zona viitorul parc, o sa adune tot "ferul" pe care il gasesc ...
Raspunde

gigi

Acum 6 ani

Hai, că puteți mai mult! "ridicarea unui amfiteatru, al cărei scenă să fie – în măsura posibilităților – amplasată pe lac". Cum ar suna "unui amfiteatru A CĂRUI scenă să fie..."? Parcă mai bine, nu?
Raspunde

Bulibasha

Acum 6 ani

In anii 70 se facea schi nautic pe lacul lui Binder.
Raspunde

ioan

Acum 6 ani

Inchipuiti-va cum va arata aceasta zona de agrement intre blocurile de nefamilisti, casele de pe marginea lacului si zona agricola. Abia astept sa vad plajele din fata caselor si pe proprietarii lor care vor sta fericiti in gradina admirind instatia de transport pe cabluri si caiacele care vor zburda pe luciul apei.
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

E bine ca sa gindit primăria sa facă ceva si in cartierele mai defavorizate ale Sibiului nu doar in Centrul orașului dar totusi prioritatea principala sigur ar fi Un Spital județean la normele din ziua de azi ca doar tot primiți fonduri mereu măcar sa le folosiți într-adevăr pt toți cetățenii Sibiului.Apropo si eu as da o idee ,,Ce primar face in spital județean as propune sa ai facem statuie in Centrul Sibiului poate așa se va realiza acest proiect de neatins
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Doamna Fodor aveti tot proiecte de dat in bărci de parca noi avem clima unde vara tine 10 luni .ba Aqua Parc , ba ski nautic si restul lunilor car sint de fapt 8 luni ce facem?
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Cred ca am sa a-mi deschid o afacere de chiloței de baie sigur dau lovitura cu așa proiecte mărețe pina acum n-am pișcat milionul dar de acum sigur
Raspunde

iuliana burlo

Acum 6 ani

E necesara reabilitarea, igienizarea lacului, locuri de joaca, promenada, chiar plaja poate fi! Dar sa strice spatiile verzi, cu greu infiintate de locatarii riverani in molozul comunist depozitat acolo, in favoarea parcarilor in fata geamurlior acestora, mi se pare o crima! Cam asta arata un posibil proiect ce apare pe net : locuri de parcari auto pentru viitorii schiori nautici amplasate in locul spatiilor verzi infiripate cu greu, prin grija Spatii Verzi Primarie care a dat material dendrologic. Locatarii au sapat locul plin de pietre, moloz, gunoi, ingropate acolo, au plantat, semanat, udat, tuns , si au creat un spatiu verde in fata casei . Si acum parcari in fata geamurilor. Nu mai exista spatiul verde atat de vital pentru sanatate? Vrem in schimb noxe de la teava de esapament!? NU! Vrem doar aer curat , liniste, sanatate.
Raspunde

Un om sincer

Acum 6 ani

Baaaaaaaaa nebunilor care sunteti............vrei grătar vrei sa stai la bere si sa asculti muzica dute fratele meu la gura raului la curmatura pe rau sadului si urla cat vrei,Nu in mijlocul cartierului. Făceați si voi locuri de parcare ca si asa nu mai avem un loc sa punem mașina în tot tiglariu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus