Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
9°C

FOTO - ”Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! Depinde de tine”. De ce Hoghilag este singura localitate din România unde se cultiva tuberoze?

FOTO - ”Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! Depinde de tine”. De ce Hoghilag este singura localitate din România unde se cultiva tuberoze?

Satul Hoghilag din nordul județului Sibiu este singurul din România unde se cultivă tuberoze la scară mare. Astăzi există 28 de cultivatori și turiști din toată lumea vin pentru a participa la tururi ghidate prin grădinile oamenilor. Ieri spre exemplu au fost peste 2000 de vizitatori.

Înainte de Revoluție, doar sașii cultivau aceste flori speciale. Nu voiau să le dea românilor niciun singur bulb. Cei care munceau la câmp erau controlați în buzunare când plecau la sfârșitul unei zile de muncă. Apoi, cum aproape toți au plecat, înainte să ia calea Germaniei, unul dintre ultimii sași din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguță cu bulbi și i-a zis: ”Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde”.

Românul respectiv a cultivat apoi tuberozele primite ajungând la plantații extinse. Anul trecut s-a stins din viață, însă fratele lui a preluat tradiția. El a oferit bulbi de tuberoze și celorlalți săteni care au dorit.

Așa se face că astăzi în Hoghilag sunt hectare de tuberoze și în fiecare an se recoltează aproape o jumătate de milion de fire. Acestea ajung apoi la vânzare în piețe cu 3 lei firul.

În prezent se poartă tratative pentru care toți producătorii să se asocieze și să vândă în cantități mari, inclusiv în străinătate.

“Prin organizarea Sărbătorii Tuberozelor contribuim la dezvoltarea unui circuit turistic strategic în România, unul durabil care pune în prim plan tradițiile locului, moștenirea lăsată aici de sași, precum și comunitatea din Hoghilag și din împrejurimi. Ne-am dorit să arătăm publicului ce este unic în Hoghilag. Să reînchegăm și să redăm mândria localnicilor, fiindcă este important să spunem poveștile care ne diferențiază pentru a ne păstra valorile și a le duce mai departe. Următorul pas este să înscriem Hoghilag în cadrul Destinațiilor Europene de Excelență și deja avem un răspuns pozitiv din partea autorităților”, a declarat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.
Iată mai jos cum este atmosfera la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag:

Tuberoze Tuberoze 5 Tuberoze 3 Tuberoze 2 Tuberoze 1 20668367_10214020726776589_1718952246_n 20668104_10214020723016495_691572980_n

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

felicitari cultivatorilor si daca se vor asocia vor invata ca impreuna au mai mari sanse de profit si sa supravietuiasca intr-o societate concurentiala decat individual...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus