Joi,
04.03.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Povestea ascunsă a elevilor sibieni eliminați de la Bac pentru fraudă: suspiciuni de fals, reguli încălcate, procese așteptate

Povestea ascunsă a elevilor sibieni eliminați de la Bac pentru fraudă: suspiciuni de fals, reguli încălcate, procese așteptate

Fără ca autoritățile să fi anunțat, ultimul bacalaureat desfășurat la Sibiu a înregistrat cel puțin două situații în care elevii au fost eliminați, deoarece aveau asupra lor telefoane mobile. Investigațiile ulterioare ale părinților aveau să dezvăluie un sistem în care metodologiile nu sunt respectate de supraveghetori, în timp ce chiar președinți de comisii de bacalaureat habar nu au de respectarea legii.

Sibiu, vineri, 16 iunie 2017. Acasă, Victor aștepta apropierea orei 14:00, oră aproximată pentru intrarea lui la proba de evaluare a competențelor lingvistice la limba engleză. Precum majoritatea celorlalți colegi care tocmai au terminat clasa a XII-a, Victor nu avea niciun fel de emoții înaintea acestei probe: rezultatul evaluării nu se exprimă prin note ori calificativul admis/respins, iar subiectele din anii trecuți au dovedit că este una din cele mai ușoare etape din cadrul examenului de Bacalaureat. În plus, engleza, la fel ca și germana, o vorbește fluent. În jurul orei 12:30, Victor este sunat de unul din foștii săi colegi să se grăbească înspre centrul de examinare, deoarece evaluarea celorlalți candidați s-a desfășurat mai repede decât era preconizat. La ora 13 și 11 minute, Victor era eliminat din examen pentru tentativă de fraudă. Avea să fie al doilea elev din respectivul centru, eliminat pentru tentativă de fraudă în sesiunea iunie – iulie 2017.

Telefonul din buzunar

Înainte de ziua de vineri, Victor a mai susținut – la fel ca și colegii săi - probele A și D ale bacalaureatului, respectiv evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor digitale. Tatăl său, care dorește să își păstreze anonimatul, îl descrie pe Victor drept un copil cuminte, dar cu o personalitate puternică. În ziua în care a fost eliminat de la bacalaureat, Victor a fost – de fapt – candidatul unui examen în care mai nimeni din comisia de examinare nu și-a făcut datoria, susține tatăl său. „Îl cred pe Victor când spune că nu a avut de gând să fraudeze. A ajuns grăbit la examinare, a intrat direct în sală, deoarece a rămas ultimul. Și-a tras subiectele, a trecut în bancă, și-a creionat răspunsurile și a venit în fața comisie. Formată, de fapt, dintr-un singur profesor în cea mai mare parte a examenului. Victor a prezentat primele două subiecte, iar când să îl termine pe al treilea, i-a sunat telefonul în buzunar. L-a scos, l-a închis și a vrut să continue. Nu a mai fost lăsat, i s-a spus că este eliminat și să nu se mai prezinte la celelalte probe“, descrie tatăl elevului modul în care a perceput derularea evenimentelor. Ceea ce a urmat, însă, avea să scoată la iveală ample nereguli în pregătirea și modul de organizare al probelor de la bacalaureat, cel puțin la centrul amenajat în cadrul Liceului teoretic „Onisifor Ghibu“ din Sibiu, unde Victor a și învățat în ultimii patru ani.

Șirul neregulilor

După eliminarea din examen, Victor a plecat acasă fără niciun document care să îi transmită oficial sancțiune primită. „A ajuns soția mea după ce a fost eliminat, dar nu mai avea cu cine vorbi. Era vineri, toată lumea pleca, a trebuit să așteptăm până luni și, vă dați seama, nu era deloc o perioadă fericită“, amintește tatăl elevului. Care, din săptămâna următoare, a început să facă drumuri între Inspectoratul școlar și centrul de examinare pentru a afla ce pași trebuie urmați. Culmea, nici cei pe care îi întreba nu aveau răspunsuri. „Și președintele centrului de examinare și profesorii pe care îi știam de la Inspectorat îmi spuneau că e o situație nouă pentru ei și nu știu ce să facă. Și că așteaptă să vină «cineva de la minister», care să îi lămurească“, mai spune tatăl lui Victor.

proces verbal Procesul-verbal întocmit în cazul lui Victor

A fost nevoie de mai bine de două săptămâni pentru ca lui Victor să îi fie înmânat „procesul-verbal de sancționare a candidatului“. Respectivul document poartă semnăturile celor doi evaluatori ai lui Victor, a unui membru al comisiei de bacalaureat și a președintelui acestuia, Călin Găvozdea, cel care este și directorul adjunct al liceului unde s-au desfășurat probele în discuție. „Ca urmare a faptelor constatate, președintele comisiei de bacalaureat nr. 442, de la Liceul teoretic «Onisifor Ghibu» Sibiu, domnul Găvozdea Călin Mihail, decide: eliminarea din examen cu drept de înscriere în următoarea sesiune și cu recunoașterea probelor susținute până la momentul eliminării. Se recunosc probele A, D“, scrie în procesul-verbal.

Procesul-verbal poartă data în care Victor a fost eliminat, adică vineri, 16 iunie 2017, ora 14:30. „După ce a fost eliminat, Victor a fost chemat, într-adevăr, să semneze ceva. Dar nu este sigur ce, avea emoții, vă dați seama în ce stare era. Oricum, mie mi s-a spus în mod repetat că nu știu, deocamdată, cum să completeze procesul-verbal. Și când ni l-au dat, după două săptămâni și jumătate, cei din comisie mi-au spus că au găsit ei «o portiță în metodologie» pentru a-i permite lui Victor să participe la sesiunea următoare. Am zis că, asta e, o lună și jumătate trece rapid, iar Victor a început să învețe în continuare. Se temea că, la sesiunea din toamnă, subiectele nu vor mai fi la fel de ușoare“, amintește tatăl elevului.

Au aplicat sancțiuni ”din burtă”

Cu mai bine de o lună în urmă, atât Victor, cât și Alin – celălalt elev eliminat din același centru pentru că a avut telefon mobil la el – și-au depus noile dosare pentru înscrierea la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. În cursul zilei de miercuri, deci cu trei zile lucrătoare înainte de prima probă a bacalaureatului de toamnă, tatăl lui Victor este sunat de o cunoștință din cadrul liceului. „M-a sunat să mă întrebe dacă am fost anunțat că băiatul meu nu mai poate participa la această sesiune. De unde să știu, că nu m-a anunțat nimeni. Și atunci iarăși s-a năruit totul în mintea noastră“, descrie tatăl lui Victor.

Cum nu a primit nicio informare oficială până în ziua de azi, tatăl a aflat prin alte căi ce s-a întâmplat: reprezentanții comisiei de bacalaureat au început, cu două săptămâni în urmă, să introducă datele candidaților în sistemul informatic. În cazul lui Victor și Alin, însă, sistemul respingea înscrierea acestora, deoarece au fost eliminați la sesiunea din iunie-iulie. Iar, potrivit metodologiei aprobată de Ministerul Educației, elevii eliminați nu mai au voie să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. „Aceștia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminați“, scrie în articolul 96, alineatul (1) al Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, aprobată prin ordin de ministru în cursul verii anului 2016. „Dacă asta scrie în metodologie, de ce au scris în procesul-verbal că fiul meu, la fel ca și celălalt elev eliminat, au voie să participe la următoarea sesiune? Cine este cel din minister care le-a spus să facă așa? Da, fiul meu a greșit, merită sancționat pentru asta. Dar, dacă el este sancționat, la fel să fie și cei care au organizat bacalaureatul în mod defectuos“, cere acum tatăl lui Victor. Care, cu metodologia în mână, a luat la verificat modul în care au fost organizate probele de bacalaureat la care au participat elevii din acest an.

Proceduri ”bifate să fie”

Ordinul de ministru privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2017 prevede în mod clar faptul că se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, telefoane mobile, printre altele. Iar cei prinși cu astfel de dispozitive vor fi eliminați, indiferent dacă au folosit ori nu respectivele dispozitive. La fel de clar, însă, scrie că toate regulile de desfășurare a examenului referitoare la candidați – cuprinse în șapte aliniate – trebuie prezentate candidaților înainte ca aceștia să intre la probe. „Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi prevederile alin. (1)-(7) şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen. După parcurgerea paşilor menţionaţi la alin. (8), candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) are drept consecinţă măsurile menţionate la alin. (6) şi (7)“, este conținutul alineatelor (8) și, respectiv, (9) din ordinul de ministru emis în august 2016.

metodologie UMBRA Regulile de desfășurare a examenului nu au mai fost aduse la cunoștința elevilor

Procesele-verbale prin care elevilor le-au fost aduse la cunoștință acest lucru au fost semnate de elevi cu mult timp înaintea derulării examenului de bacalaureat. „Evident că m-am interesat. Și am aflat că aceste procese-verbale au fost semnate de elevi, când încă erau la școală, cu o lună și jumătate înainte de Bacalaureat. Ori, de ce credeți că legiuitorul a prevăzut aceste lucruri? Pentru situații ca și cea a fiului meu, când – din grabă și emoții – a uitat de telefon. Victor a ajuns singur cu un profesor în sala de examinare, când metodologia cere cel puțin trei candidați și minim doi evaluatori. Iar profesoara care l-a așteptat în sală nu i-a spus nimic din toate acestea, nici măcar nu i-a spus pentru ce era cutia aceea de carton de pe catedră: pentru a fi depuse acolo telefoanele mobile“, spune acum tatăl lui Victor.

Proces pentru indolență și lipsă de profesionalism

Acesta mai arată că metodologia nu a fost respectată nici la început, dar nici la final. „Nimeni nu îmi mai explică acum de ce, la două săptămâni și jumătate după eliminare, am primit un document oficial care ne spune că Victor se poate înscrie la sesiunea din toamnă, deși metodologia interzice acest lucru. Vă dați seama, după ce ne-am obișnuit cu gândul eliminării, după ce Victor s-a mobilizat și a stat să învețe toată vara, după ce s-a înscris iarăși la examene, acum află că, de fapt, trebuie să mai stea încă un an. Copilul e distrus. Dacă se aplica de la început metodologia, măcar acum nu mai eram iarăși în situația aceasta. Pur și simplu se joacă cu niște destine“, spune tatăl lui Victor. Acesta suspectează că nici procedurile de înregistrare audio-video ale examenelor nu au fost respectate, din moment ce solicitările sale referitoare la modul de derulare al anchetei asupra fiului său nu au primit niciun răspuns până acum. Prin urmare, tatăl este decis să îi acționeze în instanță cei din comisia de bacalaureat. „Dacă fiul meu a greșit și plătește, ceea ce e normal, să fie recunoscute și greșelile lor. Pentru care să plătească. Nu lansez procesul pentru bani, îi vom dona dacă vor fi despăgubiri. Procesul va avea rolul de a descoperi și pedepsi indolența și lipsa de profesionalism“, mai spune tatăl lui Victor.

Fără comentarii

Neconcordanțele dintre metodologie și modul de desfășurare a bacalaureatului sunt confirmate și de mama lui Alin, celălalt elev eliminat pentru că la proba de competențe lingvistice – engleză a avut telefonul mobil la el. „Nu știu ce vom face. Ca să dai în judecată, trebuie să ai bani. Iar noi nu prea avem. Nu știu ce vom face, dar nici eu nu văd normal ce s-a întâmplat. Procesul-verbal de eliminare noi l-am primit în iulie, deși pe el e trecută data de 14 iunie. I-am spus asta președintelui de ședință, la care el mi-a răspuns că altcumva nu avea cum să o dea altfel. Fiul meu își asumă greșeala, asta e, dar problema e că am primit un document care ne-a dat speranțe“, spune mama lui Alin. Nici ea nu a fost înștiințată oficial că fiul ei nu mai poate participa la noua sesiune. „Tot așa, m-a sunat o cunoștință care lucrează la școală“, adaugă femeia.

Președintele comisiei de bacalaureat a confirmat că, într-adevăr, cei doi elevi nu mai pot participa la noua sesiune. „Alte declarații nu vreau să fac“, a mai spus Călin Găvozdea. Până la redactarea acestui material, nici conducerea Inspectoratului școlar sibian nu a putut fi contactată pentru a comenta situația.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 3 ani

Ce greseala manca-v-as, a uitat sa-si scoata mobilu din buzunar. Datoria lor e sa te intrebe la intrare daca ai mobilu la tine. Ca pe avion, cand te anunta sa-l inchizi. Numai lipsa de respect pentru CLIENTII sistemului de invatamant, elevii.
Raspunde

ToTo

Acum 3 ani

Sa fim putin serioși... nu a fost eliminat doar pt ca i-a sunat telefonul. Inteleg părinții ca sunt de partea lui , dar nu putem crede un adolescent plin de hormoni si sa aruncam cu rahat in profesori.
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 3 ani

Domnul Victor a mai dat, inainte de a fi eliminat, inca doua probe, dupa cum spune chiar tatal sau. Pai asa minte scurta are incat a uitat ca nu are voie cu telefonul in sala. De fapt au fost patru probe: competente in limba romana, competente digitale, competente in limba materna si probele scrise pt. competentele in limba moderna. Ca urmare, nu poti sustine la nesfarsit un individ certat mereu cu legea, ce sfideaza cu BMW-ul lui pe toti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, ce vina avem noi șoferii "onesti" daca toti moșnegii frânează brusc si fara motiv pe sosea, iar noi posesorii de BMW suntem "nevoiți" sa depășim pe linia continua pentru a evita producerea de accidente?...
Raspunde

joseph

Acum 3 ani

Ai inviat,rapandula? Iti merge vechimea sub pod la Hornbach?:))) Get a real job...slut!!
Raspunde

sat-than

Acum 3 ani

ba, cam bullshituri astea...a uitat sa lase telefonul sau a uitat sa-l puna pe "mute". Ce sa-ti zic, esti la bac in plm nu la agatat fetite pe centru. Regulile sunt reguli, nu ai ce cauta cu telefonul in sala de examen, indiferent cum ai intrat: grabit, emotionat, drogat, baut, incantat, plt. Hai turnu' satului, mai terminati cu articolele de scandal. Inca ceva, daca putzache "vorbeste fluent" engleza si germana, ce s-au kkt pe ei atat. Va promova examenul in toamna cu un rand de aplauze din partea tuturor profesorilor...hai sictir
Raspunde

O persoana

Acum 3 ani

Daca vorbeste fluent limba germana sa ne arate diploma DSD care atesta acest lucru, examen pe care l a picat :) Intreabti parintii de cate ori s-au prezentat in cei 4 ani la sedinta cu parintii.
Raspunde

Anonimus

Acum 3 ani

Un papițoi arogant. Numa figuri si impresii pe capul lui. Sfinda profesorii,jignea colegii,drifturi cu masina aia de 2 lei in fata scolii,etc. ****
Raspunde

de-al cui e , vorba bancului?

Acum 3 ani

Victor si mai cum?
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

Cum vă explicați " O persoană"(probabil un cadru didactic) ca Victor a obținut la probele scrise (corectate in Germania) calificativul C1( maxim) si B2 , cineva a vrut sa nu treaca acest examen
Raspunde

gigi contra

Acum 3 ani

Stiu un profesor care si-a uitat mobilul in haina la examenul de titularizare. Dupa 2 ore i-a sunat mobilul din haina, el a sarit ca ars in picioare, adica s-a deconspirat. A fost eliminat din examen si nu i s-a permis sa ocupe un post de suplinitor cu media de anul trecut. a stat in somaj un an... fiecare e responsabil de ceea ce face... de ce s-o fi dus cu mobilul la examen? cate companii trasnationale conduce de nu se poiate lipsi de mobil?!
Raspunde

fost elev

Acum 3 ani

Alooooooo................ Liceul Ghibu, a-ti cam inbulina-to, tatal lui Victor are dreptate, totul s-a facut formal la BAC, sa raspunda toti cei implicati, Victor a platit deja cu varf si indesat
Raspunde

Predescu Elena

Acum 3 ani

As recomanda evitarea liceului,, Onisifor Ghibu" din inima! Daca provi dintr o familie instarita te vor ura , iar dintr o familie necajita sigur te vor dispretui!!! Liceul care DISPRETUIESTE elevii!!
Raspunde

Paul

Acum 3 ani

V-ati gasit sa il faceti cu ou si otet ca are BMW, fac pariu pe orice ca la varsta lui orice masina ar avea fiecare (in cazul in care are permis) tot la fel faceti si cu o Dacie sa arati cine sunteti voi si ca ati pus coada la pruna asa ca nu aia conteaza, asa e tineretul din ziua de astazi, ca sa nu mai zic de aia care merg cu autobuzul si isi bat joc de oamenii in varsta si se dau rotunzi peste tot, de le dai o palma le plange mama la munca care lucreaza sa il trimita pe puta-n corn la scoala, parerea mea legata de subiect este ca fiecare are vina lui, el pentru ca avea telefonul la el desi sigur stia ca nu are ce cauta cu el si profesorii ca si-au batut joc de el ca i-au spus ca mai are o sansa si apoi hopa ca nu se poate...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus