Sâmbătă,
13.09.2025
Ceata
Acum
14°C

Domnul șapcă. Excelența există. Unde?

Domnul șapcă. Excelența există. Unde?

S-a deschis un restaurant nou în urbe. Fix în buricul târgului. Se numește Monsieur Joben și oferă un meniu mai mult italian decât franțuzesc, în ciuda numelui. Am așteptat cu toată inima să se deschidă, să vedem ce-i de capul lui. Și am fost. ”Monsieur joben. L'excellence existe”, este logo-ul locului unde urma să dăm piept cu ”crème de la crème” în materie de restaurante.

Când m-am așezat pe terasa restaurantului, am avut, în primă fază un sentiment plăcut. E în buricul târgului, în centrul Pieței Mari, poziționată în așa fel încât ai o panoramă nemaipomenită de 180 de grade, care cuprinde și Brukenthalul, și Primăria, și Biserica Catolică, și Turnul Sfatului. Mi-a părut rău de un singur lucru: terasele astea construite de zici că trebuie să reziste și după glaciațiune au un cusur – te lasă să vezi doar o jumătate din orizont. Practic, nu aveam cum să văd acoperișurile, ochii Sibiului, din cauza acoperișului foișorului apărut în mijlocul orașului, așa ca zecile de alte foișoare, răspândite pe tot centrul.

Am trecut și peste asta și am așteptat să ne ia cineva comanda. Cam 20 de minute am așteptat, iar singurul motiv pentru care nu ne-am ridicat de la masă a fost, drept să vă spun, tot acoperișul – era mai bine la umbră, decât în canicula de afară.

Meniul, așa cum am spus, aduce a restaurant italian. Există peste zece feluri de pizza, unde cea mai ieftină, evident, Margherita, costă 20 de lei, iar cea mai scumpă nu depășește 25. Decent. Au și mai multe oferte de mic dejun, de la ochiuri cu bacon (15 lei), până la omletă simplă (10 lei), ori vegetarian, cu legume și fructe (16 lei). Pentru iubitorii de carne, trebuie să știe că aici găsesc și vită la grătar. Un T-bone sănătos de 350 de grame costă 70 de lei, un mușchi de vită la grătar face 60 de lei, iar o porție de coaste de vită la cuptor cu mămăligă și sos barbeque costă 44 de lei. Interesant mi s-a părut și obrazul de vită gătit în Fetească neagră cu mămăligă (36 de lei). Tentant, dar poate altă dată.

După ce am comandat, am mai stat o jumătate de oră până să vină primul fel: bruschete. Când vine vorba de bruschete, e mai degrabă o chestiune de abordare personală. Mie, spre exemplu, îmi plac așa cum le-am aflat prima oară la italieni, frecate cu puțin usturoi, stropite cu ulei de măsline, îmbogățite cu un strat consistent de roșii și pictate cu busuioc, deasupra. N-au fost așa, pentru că le-a lipsit usturoiul. De ulei de măsline nu știu ce să spun, se cam înmuiaseră de la roșii, până să le mănânc. N-au fost rele, mai ales cele cu păstrăv afumat. Iar parmezanul și rucola au fost din belșug, așa că mai bine nu mă plâng. Deci OK.

joben

După bruschete, mi s-a părut că merge bine, pe căldura asta, o supă de ceapă. Mâncasem una, mai demult, la un restaurant din Orașul de Jos și tare mi-a plăcut. De data asta, însă, am rămas cu un gust... neîmplinit, mai degrabă decât amar. Supa a părut fadă, fără gust. A mai salvat situația crutonul cu parmezan, lăsat la odihnit în mijlocul farfuriei. Dar după ce l-am terminat, supa a redevenit la gustul dinainte, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

20937817_10214138709446082_791560859_n

Așa că am trecut mai departe. Piept de pui Joben, un fel de preparat știut numai de bucătarul casei. Am fost extrem de plăcut impresionat când a ajuns, însă la fel de decepționat când l-am gustat. A venit frumos aranjat într-un bol rustic, care emana căldură. Mi-am ferit atent degetele de castronel și am scos delicat un sfert de cartof, care se tânguia lângă carnea de pui, și am suflat prevăzător. Cu așteptarea ca după toată răcorirea insuflată de mine, tot să mă ardă puțin pe limbă. Am avut un șoc. Era rece-rece. Ca un cub de gheață. Preparatul sfidează legile fizicii, îmi zic. Arde bolul, iar mâncarea – bocnă. După ce-am sorbit puțin din paharul de apă am făcut și sinapsa. Mâncarea e încălzită la microunde. O fi fost făcută cel mai devreme azi-dimineață și acum doar au încălzit-o cu putere, să se facă repede. S-a ars bolul, iar mâncarea a rămas rece.

Dincolo de fizică, mâncarea mi s-a părut la fel ca supa de ceapă. Să fie. Ciuperci din cutie lăsate așa cum erau, adică felii mari, pui, cartofi și un sos. Bună de ostoit foamea, nimic de zis, dar nu-i în nici un caz de Piața Mare. Nici pe departe ”L'excellence existe”, să fim serioși.

joben3

Bruschetele, supa și pieptul de pui rece la care s-au mai adăugat două sticle de apă au costat aproape 90 de lei. Suta, la cât am mai lăsat pentru servire.

Pe de-o parte, ca turist să mănânci cu 20 de euro în centrul unui oraș pe care-l vizitezi e cât de cât OK. Pentru noi ăștia care mai știm prețurile și la cum s-a prezentat mâncarea eu zic că e mult. Ceea ce mi s-a părut puțin deplasat a fost fița. Dai un nume să rupi gura târgului și-ți iei bucătar puțin peste media existentă. Păi ori ne rupem în figuri, ori nu.

Era mai bun un nume ”Domnul șapcă”. Adică de-al nostru. Mai cătinel cu servirea, nu ne omorâm cu detaliile, iar mâncarea poată fi dreasă și la microunde.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 8 ani

Bah, io' am crezut ca nooi ne-am "incuscrit" cu oltenii, da' bag sama ca-n mintea noastra seaca , credem ca-i mai trendy dac-am devenit mari mâncători de pizza. Pa' dac-ar fi stiut Impuscatu ca romanu' traje la aluat ca musca la k...t, si azi mai "guverna"...
Raspunde

grup de turisti

Acum 8 ani

ai un stil de a abera la fiecare comentariu....
Raspunde

ToTo

Acum 8 ani

Da, din pacate in Sibiu nu mai ai loc de fitze. Eu astept la sfârșitul anului un top al restaurantelor la care T S a făcut cronica.
Raspunde

gastroenterologul

Acum 8 ani

Prietene, mai manca si la mama ta acasa, ca restaurantele, asa-zisele restaurante din centru te frig la buzunar si iti provoaca indigestie.
Raspunde

C

Acum 8 ani

Foarte bine punctat ...nu prea ai unde sa manaci ca lumea in Sibiu , cu atat.mai putin in centru.
Raspunde

alin

Acum 8 ani

Sa mananci de 20 euro in centrul oricarui oras din Romania nu este OK, nici pentru turisti, nici pentru localnici. Din pacate au aparut tot mai multe localuri care isi dau importanta si care exceleaza doar prin preturile afisate. Mai mari decat in occident! De exemplu in Paris, in cartierul latin pe strazile pietonale de acolo, la 50 m de Notre Dame, se mananca 3 feluri la preturi intre 10 si 15 euro. Iar terasele arata mai bine decat corturile din Piata Mare. In multe alte orase din Europa un muschi de porc nu costa mai mult de 10 euro, adica exact cat costa la multe restaurante din Sibiu. In momentul in care se va duce vorba ca Sibiul e un oras scump, numarul turistilor va scadea simtitor
Raspunde

gigi contra

Acum 8 ani

Sibiul e un oras scump, iar preturile din restaurante si ale utilitatilor nu se justifica! Sunt prea multi smecheri aici, sub obladuirea unor inalte personaje... cine are urechi de auzit sa auda...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

halin

Acum 8 ani

@ Alin Eu cred ca tu ai fost la cersit in Franta si ai nimerit la vreo cantina sociala.... Unde mananci tu in Paris trei feluri cu 10 euro!!! Da-mi te rog numele restaurantului , se poate verifica usor , toti au site sau Facebook, iar cu muschiul de porc cu 10 euro, poate ai febra, l-ai confundat cu ceafa cu cartofi ...oricum dincolo se mananca muschi de vita, nu de porc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bernini

Acum 8 ani

Cu 12 lei poți mânca o pizza bună la Trattoria dei fiori, pe șos. Alba Iulia, în incinta magazinului Kaufland. Livrează și acasă. 20 de lei este meniul complet (pizza, suc, o clătită).
Raspunde

gigi contra

Acum 8 ani

Iar la Carrefour ai meniul zilei: pulpa de pui cu cartofi prajiti sau pireu, o ciorba, paine, desert: placinta cu mere, crema de zahar ars sau clatita, basca o cola la 0,5l. Ce ziceti de oferta?
Raspunde

Victor

Acum 8 ani

Orice locatie isi are preturile si calitatea pe care si-o poate permite. Daca un restaurant vrea sa ofere calitate proasta la pret mare si are totusi clienti asta inseamna o afacere buna. Cel putin pe moment. Ma indoiesc insa ca astfel de retete pot rezista prea mult, orice turist are la indemana tripadvisor si alte instrumente sau aplicatii care sa le indice un raport pret/calitate mai bun.
Raspunde

Yvonne

Acum 6 ani

La romani mancatul prin restaurante gurmande este o ocupatie relativ recenta! Nici acum multi dintre ei nu stiu pe ce lume sunt si mananca oriunde numai pt ca le este foame sau este ieftin! Ei si restaurantele isi cunosc clientela si atunci isi permit sa te taxeze 10 euro pt bruschete cu rosii si o gramada de verdeata in fata fara dressing sau parmesan, doar asa cum le dai gainilor sa manance niste iarba goala! Supa nu arata nici ea prea bine, se vede o gramada de ceapa fiarta in ea cand de fapt supa de ceapa este renumita supa frantuzeasca de ceapa caramelizata ,fiarta apoi in zeama de vita ( sau in varianta vegetariana cu supa de legume). Gustul ii vine tocmai de la caramelizarea cepii, proces care dureaza 30-45 de min numai pt 4-6 portii. Daca sari peste acest pas si te apuci sa fierbi ceapa, da se face repede dar are gust de supa de spital. O supa de dieta fada, fara aroma. Nu te oftici ca ceva bun costa mult, te oftici ca nu ti-a placut si tot trebuie sa platesti nota !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus