Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Președintele arhitecților sibieni: „e foarte interesant să privești cine face urbanismul în orașul acesta. Sigur nu specialiștii“

Președintele arhitecților sibieni: „e foarte interesant să privești cine face urbanismul în orașul acesta. Sigur nu specialiștii“

Solicitat să își expună punctul de vedere despre proiectul unui hipermarket pe un teren cu destinația spațiu verde cu rol de agrement, aflat pe Calea Cisnădiei, Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România filiala Sibiu – Vâlcea a apreciat că administrația locală nu își face datoria, în cazul de față. Datoria de a reprezenta interesul public.

În urma publicării articolului despre proiectul unui hipermarket la ieșirea din Sibiu, pe un teren de aproximativ 5.000 de mp situat între Aleea Seviș și Valea Săpunului (foto principală), Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunității, a reacționat pe pagina sa de Facebook, nemulțumit de modul în care prevederile Planului Urbanistic General al orașului au fost respectate ori implementate. „În cazul de față priviți ce propune Planul Urbanistic General al orașului (2011) pentru zona Cireșica: Amenajare terenuri de sport publice, Amenajare spații verzi, Coridor ecologic pentru pietoni și cicliști, Coridor ecologic cu rol de agrement, Interdicție definitivă de construire. Ei bine, se poate vedea cu ochiul liber se s-a respectat din acest document strategic (non binding) și ce s-a construit în zonă în ultimii 6 ani de când a fost adoptat (link imagine Google Maps). Astăzi primim veste că și spațiul acela mic, aflat în proprietate privată, se dorește să aibă destinație schimbată, pentru construirea unui supermarket“, a scris Ciprian Ciocan, care apreciază inițiativa drept una ridicolă. El mai presupune că reprezentanții Primăriei Sibiu nu vor da curs unui astfel de proiect, dar l-a provocat și pe Alexandru Găvozdea, președintele OAR filiala Sibiu – Vâlcea să își expună un punct de vedere.

foto plansa articol hipermarket PUZ-ul pentru noul hipermarket

De la o eroare în PUG, la un posibil proces

Faptul că pe un teren proprietate-privată, PUG-ul Sibiului, adoptat în 2011, prevede un spațiu verde cu rol de agrement se datorează unor informații eronate transmise dinspre Primărie către cei care au elaborat strategia urbanistică. „Aparent una din erorile PUG-ului este stabilirea de spații verzi cu rol de agrement pe un teren privat, despre care însă informația primită de elaborator era că ar fi al primăriei. Dacă ar fi știut că e privat, poate căuta alte soluții tehnice de ameliorare a lipsei de spații verzi de folosință comună in cartier. Poate găsea un compromis“, este una din variantele luate în calcul de Alexandru Găvozdea, președintele OAR Sibiul – Vâlcea. La această scenariu se mai pot adăuga și altele, de genul retrocedării acestui teren ulterior elaborării PUG-ului. „Cert este că acum un proprietar privat (aparent legitim) cere să dezvolte o afacere într-o zonă liberă, destinată altei funcțiuni“, rezumă Alexandru Găzvodea situație.

Scenariu în care, potrivit președintelui OAR, reprezentanții Primăriei s-ar putea alege cu un proces dacă refuză să discute despre schimbarea destinației terenului din spațiu verde cu rol de agrement în cea de zonă cu funcțiuni comerciale. „Problema administrației este una simplă, acută - avem un cetățean care ne va da în judecată dacă îl obligăm să folosească terenul ca Va (zonă verde cu rol de agrement – n.r.). Nu căutăm soluții în interesul public (rațiunea de a fi a administrației publice), ci facem o consultare, la minima rezistență, că dacă trece, trece... dacă nu, asta e voința populației. Și da, e foarte interesant să privești cine face urbanism în orașul ăsta. Sigur nu specialiștii. Doar cei «specializați la locul de muncă», care se pricep la toate, de altfel“, a mai comentat Alexandru Găvozdea.

alex gavozdea dezbatere-mobilitate-12 Alexandru Găvozdea

Compromisul

Președintele OAR arată că proiectul în discuție poate fi abordat nu doar prin cele două extreme (terenul rămâne spațiu verde cu o clădire pentru loisir public ridicată pe cel mult 10% din suprafață ori terenul devine unul cu funcțiuni comerciale, acoperit de construcții în proporție de 80%), ci și printr-un compromis. „Există posibilitatea ca din consultarea publică să se cristalizeze soluții de compromis care să împletească amenajarea de spațiu verde, loisirul public, comerțul alimentar și general și parcaje publice cu plată, supraetajate sau îngropate. Cu accentul pe compromis, în sensul pozitiv al unei negocieri mature, din care toți actorii pleacă mulțumiți, chiar dacă nu învingători absoluți. Vă dați seama ce înseamnă ca fiecare să stea în tranșeul său, aferent celor două extreme indicate mai sus?“, mai scrie Alexandru Găvozdea.

În comentariul său, arhitectul subliniază caracterul avangardist – pentru vremea lui – a PUG-ului Sibiului din 2011 și apreciază că nu e tocmai o tragedie faptul că nu tot ceea ce prevede (spații verzi, piste de biciclete etc) este implementat. Tragic, în schimb, ar fi adoptarea unor măsuri care să facă imposibil, în viitor, îndeplinirea obiectivelor asumate prin respectivul PUG. „Dar nu știm să-l folosim (și să aducem miiiiicile ajustări, acolo unde într-adevăr are scăpări, lipsuri sau greșeli) sau nu vrem să-l folosim, pentru că e mai comod să ne plângem că e «prost», «o frână în dezvoltarea orașului», «imposibil de aplicat» etc. Și e mult mai bine cum făceam înainte: «dacă cetățeanul (amărâtul de el, cu trei-patru linii de afaceri) vrea să facă o investiție, de ce sa nu-l lăsăm???» Ăsta e citat, nu e parafrază, doar paranteza îmi aparține“, dezvăluie Alexandru Găzvodea din atitudinile exprimate în bucătăria internă a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism, constituită la nivelul Primăriei municipiului Sibiu.

Cine sunt investitorii?

Proprietarul terenului în discuție este și cel care a și inițiat planul urbanistic pentru modificarea destinației terenului. Este vorba de societatea Total NSA, una din cele mai mari firme de transport din România, cu sediul social la Săliște. Firma este controlată de Dumitru Domnariu, iar în ultimii ani acesta s-a implicat și în dezvoltări imobiliare. Chiar acum este în proces de finalizare un bloc ridicat în cartierul Ștrand (alături de care este obligat prin PUZ să amenajeze și un parc).

Dezvoltatorul imobiliar Dumitru Domnariu, însă, a făcut și subiectul unei anchete publicată de Turnul Sfatului, care a dezvăluit cum o bucată din parcul Sub Arini a dispărut, fiind folosită pentru amenajarea unei parcări. Această parcare este acum folosită pentru două blocuri ridicate de Total NSA pe strada Avrig (detalii despre acest proiect puteți citi aici: Primăria a tăiat din parcul Sub Arini pentru a face parcare unui bloc ilegal și Primăria s-a făcut preș pentru blocul lui Domnariu. Dar nu și pentru parcul Sub Arini).

Sursa foto principală: Google Earth

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

...

Acum 5 ani

Foarte binevenite aceste luari de pozitie si desigur si articolul e foarte binevenit. Speram ca se vor deschide ochi si urechi (cetateni si autoritati deopotriva) pentru a salva ce se mai poate salva din viitorul orasului asta haituit de interminabilul capitalism (oportunism) de tranzitie
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Ar fi fain sa apara si o initiativa a locuitorilor cartierului. Daca sunt niste ignoranti, eu cred ca-si merita soarta. O sa se considere ca ei isi doresc supermarket acolo si nu spatii verzi.
Raspunde

Vladimir Grigorov

Acum 5 ani

După părerea mea, dacă s-a aprobat PUG-ul și lucrăm/construim după el, aceste prevederi ar trebui respectate ”ad litteram” și pentru toată lumea. Acel ”Va” este foarte clar: zonă verde. Că e teren public sau privat, PUG-ul nu zice nimic. Poate-l cumpără Primăria și face parc, poate-l donează proprietarul - cine știe...? Nu e datoria noastră să ghicim viitorul, noi sîntem arhitecți, nu chiromanți*. Or, lucrurile se respectă ”cînd e cazul”. Cînd nu e cazul (-și în acest caz, ”nu e cazul”...), atunci nu se respectă - ce poate fi mai clar...? Ca arhitecți, ne uităm la PUG ca la Sfintele Moaște - și sîntem certați ori de cîte ori greșim... Iar acum ni se spune: ”aici nu e cazul”, ”aici e interpretabil”, ”situația e alta de fiecare dată...” Iar dacă PUG-ul a greșit, de ce să nu lăsăm justiția să-și spună cuvîntul...? Poate i se va da dreptate proprietarului, sau poate nu... Nu cred că e treba OAR-ului să facă din nou chiromanție... Treaba lui e să respecte PUG-ul. D-aia vă zic: dacă lăsăm lucrurile să continue așa, ne merităm orașul... *https://dexonline.ro/definitie/chiromant
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

stimabile arhitect, aveti dreptate, ca trebuie respectat PUG-ul, dar daca acesta este prost facut de o firma din Cluj care nu are nici o tangenta cu Sibiul si care habar nu are care este zona istorica a Sibiului si a intins zonele de interdictie au de constructie cu obligativitatea respectarii unor design-uri vechi de sute de ani de ce nu se face altul bun? Va dau un exemplu clar, Piata Cluj unde anumite strazi au obligativitatea de construire cu un design vechi si aiurea cu obligativitatea acoperisurilor de tigla (ca sa aiba ce sparge grindina si ce arunca peste masini si in strada vijeliile), zona trecuta ca Maierimea Portii Sibiului (ce porcarie mare) si unde daca vreau sa fac o casa cu acoperis drept nu cred ca imi da voie plus de asta cu reguli aiurea legat de gardul de ocupare al terenului de parca ei au dat bani pentru terenul acolo (in Germania gradul de ocupare al terenului este mult mai mare). Sunt curios daca se va face un nou PUG si mai ales cine il va face daca il va face cu cap si va lasa lumea sa construiasca case moderne sau ne vor obliga in continuare sa facem case cu design din 1900 pe motive puerile de Poarta Maierimii Sibiului si alte vrajeli... De as vedea in fata pe cei care au conceput acest PUG si mai ales pe cei care l-au acceptat din primaria Sibiu i-as scuipa in fata. Interesant este ca doar cei care nu au pile si relatii in primarie nu pot construi cum doresc restul toti cei cu bani construiesc cum ii taie capul si mai ales ocupand chiar spatiul care nu le apartine cum este si parcarea de la blocurile de langa Parc.
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

toate aprobate de bunica fodor sau junele rezvan?sau nu !!!primaria din sibiu e ca hopa mitica banii sibienilor,conteeeeeaza!
Raspunde

Bobo

Acum 5 ani

Eu votez sa se faca spatiu comercial. E destul de multa zona verde in jur.....pana la troita si sopa e numai camp. Plus ca acel spatiu comercial ar deservi si celor aflati in localitatea vecina.....si nu ne-ar mai invada orasul sa merga la mall.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 5 ani

Sibiul se intinde pana la Valea Sapunului. De acolo e Cisnadie si pot sa construiasca numai zgarienori pana la sopa. PUG-ul nostru se termina pe Valea Sapunului.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, nu pot sa nu observ cum, o mulțime de semeni ai noștri, ar vota orice, oricum, numai sa-si alimenteze iluziile ca deciziile le aparțin deși, aceștia nu poseda o minima capacitate de exercitiu
Raspunde

Cipi

Acum 5 ani

Felicitari pentru articol
Raspunde

€€€€€€

Acum 5 ani

Lumea uita repede ... mai ales cum sa facut un Rompetrol (?) la capatul parcului Valea Sapunului, pe Aleea Selimbar - Bd V.Milea....la fel prevazut coridor verde, interdictie constructii dar, proprietate privata ! Arhitectii, administratii, primarii, toti pierd in fata proprietatii private !
Raspunde

Mafia FDGR

Acum 5 ani

Domnariu de la Total NSA si Bacila de la Terra Bulding, sunt sponsorii FDGR-ului. La intalnirea sasilor de acum 3 saptamani, acesti 2 indivizi au platit multe locuri de cazare unor sasi veniti la sarbatoare, oare de ce?
Raspunde

Marian

Acum 5 ani

Traficul e sufocant mâncăm noxe toată ziua asta ar mai lipsi si cateva camioane care ar descărca marfa la acest supermarket cool doamna primar în loc de cat de cat sa aerisim zona o DISTRUGEM de tot.
Raspunde

bobby67

Acum 5 ani

Madam Urdea este de vina, de ce nu o schimba primarita ? Numai reclamatii are femeia si nu se descurca in postul pe care il are. De cate ori te duci la primarie cu o problema referitoare la urbanism te loveste de neputinta ei profesionala. At trebui sa intre odata in pensie si sa lase locul unui architect sef mai tanar. Sibiu este din punct de vedere urbanistic deja distrus. Se asteapta schimbarea acestui PUG de cativa ani si inca nimic, nimic.......
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

jurnalistii lu peste.....administratorul de la Total nsa se numeste Ioan Domnariu......iar cel de la Euroil se numeste Dumitru domnariu.
Raspunde

Balena Rosie

Acum 5 ani

Si care e diferenta? Ori Tica ori e Lica? Tot un neam: ciobanesc! Apropo TS de ce cautati pe la periferii cand pe Calea Dumbravii se demoleaza case intregi fara autorizatie, cica pentru mansardari si subziri. Oare ce pazesc militienii locali? Semintele care le sparg la sediu dun piata mare si pe baba F .
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Orasul e condus de ciobanii din marginime,frau baba e doar de fatada acolo,mai primeste si ea cate un plic cu lana.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Apa' daca ciobenii nu-s buni, sa conducă prazarii, c-aci in satu' nost decat de ăștia-s, si-o mana de pseudosasalai, da' dupe cum sa vede totz or supt la aceeasi tzatza....
Raspunde

Gigi

Acum 5 ani

Daca voi de la Turnul Sfatului sau alti jurnalisti adevarati ati vrea sa faceti o ancheta la Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Sibiu, sa prezentati opiniei publice adevaratele probleme pe care le are arh. sef al Sibiului - Ioana Urdea , ati fi eroi....Dar poate stiti si nu aveti voie sa scrieti. E imposibil sa nu fi ajuns la urechile voastre toate tampeniile pe care l;e face femeia asta (nr Urdea),,,,,
Raspunde

Mircea

Acum 5 ani

Daca inteleg bine din articolele anterioare, contractul secretizat pe motiv ca ar fi date personale are un iz penal: parcare facuta pe zona verde a parcului Sub Arini, din banii sibienilor, facuta cu dedicatie pentru o constructie ilegala a domnului Domnariu. Ce date personale vulnerabile ar putea fi acolo? Pot clarifica asta niste procurori?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus