Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Proiect. Serviciu militar pe bază de voluntariat și Gardă Civilă

Proiect. Serviciu militar pe bază de voluntariat și Gardă Civilă

23 de parlamentari PSD au depus la Parlament un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat, în subordinea primăriilor, și serviciu militar pe bază de voluntariat pentru toate persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.

Garda Civilă ar urma să fie formată din persoane care au făcut serviciul militar voluntar și să intervină în cazul unor situații de urgență – cutremure, inundații, incendii – și „ori de câte ori situația o impune”. Din Garda Civilă vor putea face parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă, scrie digi24.ro.

Proiectul de lege reglementează și serviciul militar pe bază de voluntariat. Acesta este deschis persoanelor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât bărbați, cât și femei, și presupune stagii de pregătire de 3-6 luni pentru absolvenții de studii superioare și 4-9 luni pentru cei care nu au studii superioare.

Serviciul militar voluntar va putea fi făcut atât în cadrul Armatei, cât și la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmeria Montană, ISU și STS. Stagiul militar se va considera vechime în muncă, iar la finalul acestuia, voluntarii vor primi un livret militar și un certificat de perfecționare profesională.

În timpul stagiului, voluntarii vor primi o masă caldă pe zi, li se va deconta transportul și le vor fi plătite contribuțiile la asigurările sociale. Mai mult, timp de doi ani după terminarea stagiului, ei vor plăti doar jumătate din impozitul pe profit, CAS și CASS.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului arată că o astfel de măsură va ajuta România să aibă „cadre militare pregătite”, va încuraja voluntariatul și va duce la crearea de noi locuri de muncă.

foto arhivă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Calin

Acum 5 ani

Propun si pensie speciala si incasarea ei incepind cu varsta de 45 de ani..cand ai minte odihnita si nu ai ce face..propui garzi. Sa fie si de fier, asa..mai solide.
Raspunde

unu

Acum 5 ani

Exact
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Bah copchii, da' v'o actziune pe baza de voluntariat p'in care sa plantam nishte copaci in incinta ATU, sa aive si viitorii soldatzoi ce sprijini ca nu caza, pe cand?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus