Întrebat dacă organizarea summit-ului la Sibiu în 2019 va grăbi construcția noului teatru, directorul TNRS Constantin Chiriac spune în mod cert că nu. Iar dacă Sibiul are sau nu un spațiu care să găzduiască un asemenea eveniment crede că Primăria este în măsură să știe acest lucru. Totodată, Chiriac a menționat într-o conferință de presă că echipa cu ajutorul căreia va construi noul teatru va fi de top.
În 2019, Sibiul va găzdui summit-ul în care se va decide viitorul UE. În acest context, Chiriac spune că a primit multe telefoane prin care i se spunea că va reuși să termine teatrul nou până atunci. Dar, el infirmă. „Răspunsul este nu. Este un lucru foarte important. Îl facem sănătos, așa cum trebuie. Să știți că a contat enorm că domnul Barroso a văzut Faustul și o să vedeți că va fi un comunicat de presă care a apărut deja prin care toți și-au exprimat dorința să vadă Faustul la Sibiu. Iar Faustul a însemnat pentru decizia luată foarte mult”, spune Chiriac.
„Când i-am arătat doamnei primar ce vreau să facem, mi-a zis că e SF”
Întrebat unde crede că se va desfășura acest eveniment, el a spus clar „Întrebați Primăria”. În luna mai, Chiriac a spus într-o emisiune Turnul Sfatului TV că în următorii 7-8 ani Sibiul va avea o sală nouă de teatru, inspirată după cea din Dallas. I-a arătat și primarului Sibiului modelul după care se inspiră, iar aceasta a spus că e de domeniul „SF”. De atunci, lucrurile aproape au stat pe loc.
„Suntem în situația de a lua o structură din competiție în așa fel încât să facem definirea temei împreună cu uniunea arhitecților din România și UE a arhitecților în așa fel încât să dezvoltăm o temă serioasă care să ia în considerare tot acest spațiu, nu numai construcția Teatrului Național, ci a centrului de congres. Sunt tot felul de pași birocratici. Hotărârea de consiliu am așteptat-o din martie. S-a dat abia în iulie. Au fost arhitecții în vacanță, eu i-am presat în același timp. Eu nu-mi pot permite să fac fără o mare companie de consultanță pentru că oricât de deștepți am fi noi, nu ne pricepe la toate. Trebuie să ne asociem cu ce înseamnă expertiză și competență importantă în lume. Și toată lumea de la primărie, începând cu doamna primar din cauza asta au considerat că este mult mai bine să dea pe povara umerilor noștri, a mea, ca și director și manager al teatrului acest obiectiv. Iar eu trebuie să gândesc serios. Avem azi o întâlnire cu întâlnirea ordinilor arhitecților de aici în așa fel încât să facem primul pas. După care, la Paris mă voi întâlni cu cel mai important arhitect al Japoniei, unul dintre cei mai importanți din lume, grație ajutorului pe care domnul ambasador al Japoniei mi l-a dat, arhitect care va primi Honoris Causa la Universitatea Ion Mincu din București. Când i-am arătat doamnei primar, mi-a zis că e SF”, spune Chiriac.
„Nu putem să rezistăm fără parcări subterane”
Totodată, el aduce în discuție și problema parcărilor subterane, fără de care nu se poate construi teatru. „Teatrul va presupune o dimensiune complexă. Nu putem să rezistăm fără parcări subterane în așa fel încât să regândim viitorul acestui oraș. În același timp trebuie să tragem acest avantaj uriaș prin faptul că vom vrea să facem împreună și Centrul de Congrese, România nu are. Nu ar fi păcat ca aici, în centrul țării, unde am reușit să dezvoltăm turismul cultural să nu dezvoltăm și turismul de bussines. Vor fi totuși două autostrăzi, vrând nevrând, cândva prin județ”, mai spune directorul Teatrului Național„Radu Stanca”.
Un teatru care se reconfigurează în două minute
Teatrul va avea trei săli, nu foarte mari deoarece, spune Chiriac, trebuie să fie în raport cu această comunitate. „Nu poate să fie o sală de 1200 de locuri și să joc zi de zi cu sala jumătate. Vor fi trei săli, una de până în 500, una până în 350, iar una până în 150. Dar pentru fiecare scenă va fi câte un spațiu de repetiții exact de aceleași dimensiuni ca să nu mai ocupăm niciodată sălile de spectacol cu repetiții. În același timp, în timpul festivalului, cele trei săli de repetiție vor putea deveni și ele săli de spectacol. Totul va fi gândit astfel încât să putem naște un spațiu de congrese care să însemne de la 3000-5000 de locuri. O să fie în același loc”, explică el.
Astfel, teatrul din Sibiu va fi precum cel din Dallas. „În două minute se formează din structura de sus o operă de 1200 de locuiri cu tot ceea ce înseamnă lojă, rotativă, scenă. În alte două minute pleacă la cer și se instalează un circ cu toată aparatura și are 1800 de locuri. În două minute pleacă și în alte două minute vine un teatru”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Constantin Chiriac , Turnul Sfatului , Radu Stanca , Iar Faustul , Întrebați Primăria , Teatrului Național , Universitatea Ion Mincu , Doctor Honoris Causa
Vizualizari: 4744
Ultimele comentarii
Acum 38 minute
Alex
Acum 1 oră
Borat Sagdiyev
Acum 1 oră
Sibianul turmentat
Acum 2 ore
Mika
Acum 2 ore
Kokos