Luni,
06.02.2023
Parțial Noros
Acum
-7°C

Chiriac despre noul teatru: Când i-am arătat doamnei primar, a zis că e SF

Chiriac despre noul teatru: Când i-am arătat doamnei primar, a zis că e SF

Întrebat dacă organizarea summit-ului la Sibiu în 2019 va grăbi construcția noului teatru, directorul TNRS Constantin Chiriac spune în mod cert că nu. Iar dacă Sibiul are sau nu un spațiu care să găzduiască un asemenea eveniment crede că Primăria este în măsură să știe acest lucru. Totodată, Chiriac a menționat într-o conferință de presă că echipa cu ajutorul căreia va construi noul teatru va fi de top.

În 2019, Sibiul va găzdui summit-ul în care se va decide viitorul UE. În acest context, Chiriac spune că a primit multe telefoane prin care i se spunea că va reuși să termine teatrul nou până atunci. Dar, el infirmă. „Răspunsul este nu. Este un lucru foarte important. Îl facem sănătos, așa cum trebuie. Să știți că a contat enorm că domnul Barroso a văzut Faustul și o să vedeți că va fi un comunicat de presă care a apărut deja prin care toți și-au exprimat dorința să vadă Faustul la Sibiu. Iar Faustul a însemnat pentru decizia luată foarte mult”, spune Chiriac.

„Când i-am arătat doamnei primar ce vreau să facem, mi-a zis că e SF”

Întrebat unde crede că se va desfășura acest eveniment, el a spus clar „Întrebați Primăria”. În luna mai, Chiriac a spus într-o emisiune Turnul Sfatului TV că în următorii 7-8 ani Sibiul va avea o sală nouă de teatru, inspirată după cea din Dallas. I-a arătat și primarului Sibiului modelul după care se inspiră, iar aceasta a spus că e de domeniul „SF”. De atunci, lucrurile aproape au stat pe loc.

„Suntem în situația de a lua o structură din competiție în așa fel încât să facem definirea temei împreună cu uniunea arhitecților din România și UE a arhitecților în așa fel încât să dezvoltăm o temă serioasă care să ia în considerare tot acest spațiu, nu numai construcția Teatrului Național, ci a centrului de congres. Sunt tot felul de pași birocratici. Hotărârea de consiliu am așteptat-o din martie. S-a dat abia în iulie. Au fost arhitecții în vacanță, eu i-am presat în același timp. Eu nu-mi pot permite să fac fără o mare companie de consultanță pentru că oricât de deștepți am fi noi, nu ne pricepe la toate. Trebuie să ne asociem cu ce înseamnă expertiză și competență importantă în lume. Și toată lumea de la primărie, începând cu doamna primar din cauza asta au considerat că este mult mai bine să dea pe povara umerilor noștri, a mea, ca și director și manager al teatrului acest obiectiv. Iar eu trebuie să gândesc serios. Avem azi o întâlnire cu întâlnirea ordinilor arhitecților de aici în așa fel încât să facem primul pas. După care, la Paris mă voi întâlni cu cel mai important arhitect al Japoniei, unul dintre cei mai importanți din lume, grație ajutorului pe care domnul ambasador al Japoniei mi l-a dat, arhitect care va primi Honoris Causa la Universitatea Ion Mincu din București. Când i-am arătat doamnei primar, mi-a zis că e SF”, spune Chiriac.

„Nu putem să rezistăm fără parcări subterane”

Totodată, el aduce în discuție și problema parcărilor subterane, fără de care nu se poate construi teatru. „Teatrul va presupune o dimensiune complexă. Nu putem să rezistăm fără parcări subterane în așa fel încât să regândim viitorul acestui oraș. În același timp trebuie să tragem acest avantaj uriaș prin faptul că vom vrea să facem împreună și Centrul de Congrese, România nu are. Nu ar fi păcat ca aici, în centrul țării, unde am reușit să dezvoltăm turismul cultural să nu dezvoltăm și turismul de bussines. Vor fi totuși două autostrăzi, vrând nevrând, cândva prin județ”, mai spune directorul Teatrului Național„Radu Stanca”.

Un teatru care se reconfigurează în două minute

Teatrul va avea trei săli, nu foarte mari deoarece, spune Chiriac, trebuie să fie în raport cu această comunitate. „Nu poate să fie o sală de 1200 de locuri și să joc zi de zi cu sala jumătate. Vor fi trei săli, una de până în 500, una până în 350, iar una până în 150. Dar pentru fiecare scenă va fi câte un spațiu de repetiții exact de aceleași dimensiuni ca să nu mai ocupăm niciodată sălile de spectacol cu repetiții. În același timp, în timpul festivalului, cele trei săli de repetiție vor putea deveni și ele săli de spectacol. Totul va fi gândit astfel încât să putem naște un spațiu de congrese care să însemne de la 3000-5000 de locuri. O să fie în același loc”, explică el.

Astfel, teatrul din Sibiu va fi precum cel din Dallas. „În două minute se formează din structura de sus o operă de 1200 de locuiri cu tot ceea ce înseamnă lojă, rotativă, scenă. În alte două minute pleacă la cer și se instalează un circ cu toată aparatura și are 1800 de locuri. În două minute pleacă și în alte două minute vine un teatru”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

16 comentarii

€€€€€€

Acum 5 ani

Aham, daca v-ati fi miscat dosul mai repede, adica vorbim de proiectul asta de prin 2006-2008, acum nu mai aveam discutia/problema aceasta ! Sper ca ne dam seama ca doar Sala Polivalenta Transilvania poate gazdui peste 1000 persoane, restul sunt sali mici. Mai sunt hale industriale si spatii multifunctionale, imprastiate prin oras in zone nu foarte estetice. La ora actuala, si se pare si-n 2019, abia putem gazdui un eveniment de amploare ce necesita STRICT UN ANUMIT SPATIU, acum nu o mai putem da cu spatiile publice frumoase ale orasului, strazile, pietele, curtile....Sau ii bagam iar in cort ?!?
Raspunde

€€€€€€

Acum 5 ani

Rusinos si umilitor ca suntem pe cale sa gazduim un eveniment istoric, si nu avem o cladire/sala ca lumea pt. asa ceva. Solutie de avarie, si miscare/implicare forte rapid (!!!) este platforma Independenta, adiacenta centrului istoric. Din pacate e teren privat. Acolo se pot pastra halele clasate, transformate in sali multifunctionale, teatre, chiar muzeu, ce se vrea....restul demolat, transformat in parc cu multe ochiuri de apa, si pt. ca traim in capitalism, deci sa iasa si banul de undeva (asta e, n-am facut eu sistemul), o parte a terenului (cel mai recomandabil spre Piata Cibin) sa fie dat spre dezvoltare imobiliara. Mai avem doar 2018, daca se va organiza, va fi in Martie 2019, deci dupa o iarna in care doar la interioare se poate lucra. Sper ca se realizeaza criza de timp in care ne aflam !!!
Raspunde

...

Acum 5 ani

eu zic sa-l punem pe chiriac primar...
Raspunde

Angela opris

Acum 5 ani

E nevoie de un teatru pe masura orasului nostru.evenimentul din 2019 va ramane in istorie trebuie sa se faca ceva !!!
Raspunde

Circ si paine

Acum 5 ani

Brava, natiune, avem Spital de tara, avem Aeroport de tara, avem Universitate de mana a doua, da ne trebuie un teatru de Capitala! De ce nu facem lucrurile corect???
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, asa vorbiți de parca n-ati fi stiut ca tipesa are decat OZN-uri in cap...
Raspunde

anca

Acum 5 ani

O sala de spectacole si conferinte trebuia sa fie prioritatea nr. 1 a administratiei inca de la desemnarea orasului ca ECC. Pana in 2007 poate ca nu mai era posibil sa se finalizeze, dar de atunci nu s-a facut absolut nimic. Este incacceptabil! Pentru primarie prioritar este si acum Aqua Park-ul, adica un proiect care oricum NU trebuie facut cu bani publici (pentru ca nu poti pregati infrastructura pe bani publici pentru un viitor privat) Acum, vine alt eveniment imens pentru oras in 2019, timp iarasi este putin, deci o sa fie un dezastru. Macar daca s-ar renova la anul toate cladirile cu pericol de accidentare, sa nu cada ceva in capul cuiva. Pentru altceva, din pacate, nu mai este vreme
Raspunde

Dracu

Acum 5 ani

2 handicapati in functii cheie. Rezultate pe masura. N-or fi olteni astis doi?
Raspunde

h.r.

Acum 5 ani

Mai lasatzi ma dracu provincialismul asta de oieri de 1000 de ani, ca suntetzi niste tzarani prosti si fuduli! Orasu vost e un enorm WC, lasatzi dreaq gargaunii si facetzi curat. Atat, ca nu suntetzi voi nici de UE nici de summit-uri! Suntetzi doar niste provinciali bashinoshi si puturoshi, care put a oaie rau! facetzi dreaq otzar de kurat in grajdi, da nu pt. UE ma, pt voi, ca sa nu mai puta.
Raspunde

r.h. negativ

Acum 5 ani

Daca-ti face rau, de ce intri pe un site dedicat orasului Sibiu!!!!!?????
Raspunde

Adriana

Acum 5 ani

Pentru doamna primar totul este SF. Ar fi trebuit sa-si ia o "pălărie mai mică", iar alții cu viziuni spre viitor sa conducă acest oraș. Începem sa ne cam facem de ras cu orașul nostru atât de minunat. Sunt curioasa cine o sa întrețină clădirile din fata Prefecturii, sau ne facem de ras la evenimentul din 2019? Sigur este ușor sa arunci pe umerii altora ce nu poti face tu, dar Chiriac nu poate face intr-un an ce tu nu ai facut in 10 ani , adică timpul care s-a scurs de la Capitala europeană, in care nu s-a mai facut nimic serios in Sibiu, iar dacă te uiți bine si curățenia orașului lasă de dorit. Avem doua "doamne" una la primărie, alta la Consiliul Județean si atâta tot. Regretabil pentru Sibiu si pentru județ. Chiriac are mare dreptate, nu putem gândi pentru ziua de mâine, ci pentru viitor.
Raspunde

Ion

Acum 5 ani

Ma sighienilor, voi putzitzi a branza si a oaie... sunteti prosti ca lemnu ma, poplacenilor de bashtina. Vor facut nemtzii cashi si veceaua ma, da voi tot in curte va usuratzi, futui capitala europeana a lu branza imputzita si ulitze de pamant. Va dau oltenii clasa, vi-s sefi ma, ca le fuge mintea ma, n-au slana groasa pe criere!!
Raspunde

...

Acum 5 ani

oltenii ajung sefi pentru ca le place sa pupe cururi ma.......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus