Vineri,
04.10.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Sindicaliștii sibieni, despre contribuțiile sociale transferate angajaților: la un salariu de 2500 lei, salariatul pierde până la 297 lei

Sindicaliștii sibieni, despre contribuțiile sociale transferate angajaților: la un salariu de 2500 lei, salariatul pierde până la 297 lei

Reprezentanții Blocului național sindical (BNS) Sibiu consideră că transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a salariatului reprezintă ”un nou experiment în care salariatul român este în rol de cobai”. Rol în urma căruia salariații vor pierde din veniturile lor actuale.

Liderii sindicali amenință cu proteste în cazul în care măsura anunțată de Guvern de la 1 ianuarie 2018 va fi menținută. ”Împovărarea angajatului prin această măsură îi va diminua veniturile. Azi angajatul plătește contribuții sociale 16,5% și impozit pe salarii – 16%. De la 1 ianuarie, salariatul va plăti contribuții sociale – 35% și impozit pe salariu 10%. Angajatorul plătește azi contribuții sociale - 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti - 0%. Actualmente Guvernul nu poate garanta includerea contribuțiilor angajatorului în câștigul salarial brut decât în cazul salariului minim și al salariilor din sectorul bugetar, iar în acest moment peste 25% din salariații din România sunt plătiți la nivelul salariului minim, așadar ierarhia salarială va fi în mod excesiv aplatizată. În urma acestui transfer, la 1 ianuarie 2018, creșterea reală a salariului minim va fi 0, în sumă nominală salariul minim net pe economie va crește cu 1 leu (noul salariu minim anunțat pentru 1 ianuarie 2018 fiind de 1750 lei)”, se arată într-un comunicat emis de BNS Sibiu pe acest subiect.

”Pentru salariații din sectorul economic, alții decât cei încadrați la nivelul salariului minim, Guvernul se bazează în acest proces pe un singur mecanism – buna credință a angajatorilor sau altfel spus «mila lui Dumnezeu»”, comunicat BNS Sibiu
Liderii sindicali spun că schimbarea propusă de actualul executiv va însemna și un efort birocratic imens pentru cei din economia real. ”În baza de calcul a contribuțiilor sociale sunt incluse componente ale salariului cum ar fi sporuri sau beneficii în bani sau în natură - care sunt sau nu permanente -, drept urmare, și dacă angajatorul ar fi de acord să includă în câștigul salarial contribuțiile plătite anterior de angajator, acest proces ar fi unul extrem de greoi și birocratic. Cel mai probabil în cazul componentelor ce nu sunt permanente, creșterea cotei de contribuții va fi suportată în întregime de salariat. De exemplu, la un salariu brut de 2500 lei, salariatul va pierde până la 297 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net”, mai calculează sindicaliștii.

Ei atrag atenția și asupra bugetelor asigurărilor de șomaj sau al celor pentru accidente de muncă și boli profesionale ori concedii. ”Neoficial se anunță că acestea vor fi preluate în plată de bugetul de stat, oficial nu se cunoaște ce se va întâmpla cu aceste prestații”, mai arată BNS Sibiu.

În cadrul BNS Sibiu sunt înscriși angajați ai CFR SA, Transgaz, Poșta Română, Electrica, Transelectrica, Compa, Cema, CEC Bank, Serviciul de Ambulanță, Serviciul de Asistență Socială, Casa de Asigurări de Sănătate și Teatrul Gong.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ce-i rău in asta? Acum, si noii "antreprenori" care-i înjurau pe patroni, au ocazia sa-si exercite "Abilitățile manageriale"....Sa-i vedeți acum la "treaba" dând cu capul de gard!
Raspunde

traiasca maretul partid

Acum 7 ani

Cei 297 lei sunt taxa pe prostie....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus