Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Colectarea selectivă: contractul pentru sortarea deșeurilor va fi reziliat

Colectarea selectivă: contractul pentru sortarea deșeurilor va fi reziliat

La zece luni de la demararea procesului de colectare selectivă a deșeurilor în zona 1 a județului Sibiu, sistemul va rămâne fără operator de sortare a deșeurilor reciclabile și producere a compostului. Asocierea Brantner Environment – Schuster & Co Ecologic a decis să solicite încetarea contractului cu acordul părților.

Preavizul de încetare a contractului de sortare și compostare a deșeurilor în stațiile de la Șura Mică și, respectiv, Cisnădie a fost depus de asocierea care a câștigat acest contract în data de 24 august 2017. Durata preavizului este de 30 de zile, prin urmare, din ziua de 25 septembrie 2017, cele 21 de localități din zona 1 a județului Sibiu (printre care și municipiul Sibiu și orașele Cisnădie și Ocna Sibiului) nu vor mai avea operator de sortare a deșeurilor și de compostare a celor biodegradabile.

Însă potrivit legislației în vigoare, dar și a contractului, cei de la Brantner și Schuster, în calitate de operatori de servicii publice mai au obligația de a menține funcționale stațiile de sortare și compost pe o perioadă de maxim 90 de zile. „În aceste condiții, considerăm absolut necesară obligarea operatorului existent de a continua prestarea serviciilor de sortare și compostare, conform dispozițiilor legale și contractuale, pentru o perioadă de încă maxim 90 de zile de la data încetării contractului, astfel încât să se asigure perioada de timp necesară relansării procedurii de licitație publică deschisă și desemnării unui operator «in house»“, se arată într-un raport al Consiliului Județean, aprobat de președinta Daniela Cîmpean. Reprezentanții asocierii au arătat, oricum, faptul că înțeleg să se supună rigorilor legii. „Delegatul va asigura continuitatea serviciului până la desemnarea noului operator, dar nu mai mult de 90 de zile calendaristice de la data încetării Contractului”, au transmis cei de la Brantner și Schuster către autoritățile județene, în notificarea de reziliere a contractului. Prin urmare, ADI Eco Sibiu trebuie ca, până în 27 decembrie 2017, cel târziu, să semneze un nou contract de delegare prin concesiune a activității de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și a celei de sortare de la Cisnădie.

Contractul cu asocierea Brantner – Schuster a fost semnat în mai anul trecut, pe o perioadă de zece ani, pentru suma de aproximativ 74,5 milioane de lei, fără TVA.

Cum s-a ajuns aici

Serviciile de sortare și compost a deșeurilor au fost demarate în 1 noiembrie 2017, dată de la care a fost implementat efectiv sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în zona 1 a județului Sibiu (proiect pregătit din fonduri europene).

După aproximativ patru luni de la punerea în funcțiune a stațiilor de sortare, reprezentanții asocierii Brantner – Schuster au invocat echilibrul contractual în solicitarea lor de a majora tarifele pe care le-au solicitat la licitația în urma căreia au câștigat contractul. „De la tariful actual de 157,45 de lei/tonă fie la 735 de lei/tonă raportat la condițiile reale de operare, fie la 850 de lei/tonă, raportat la condițiile reale de operare și includere a unor investiții realizate din fonduri proprii“, se arată în raportul citat.

Deșeurile reciclabile colectate în realitate sunt la doar 15% din estimările făcute înainte de semnarea contractului Deșeurile reciclabile colectate în realitate sunt la doar 15% din estimările făcute înainte de semnarea contractului

După cum a mai arătat și în trecut Turnul Sfatului, creșterea de tarife a fost solicitată de operatori din două motive: primul a fost acela că, în realitate, cantitățile de deșeuri de operat sunt mult mai mici decât cele estimate prin caietul de sarcini pe baza căruia au fost întocmite ofertele în cadrul procedurii de atribuire publică a contractului. Al doilea motiv este legat de necesitatea – din punct de vedere al operatorilor – realizării unor investiții suplimentare la stația de sortare și la cea de compost de la Șura Mică, ridicate în 2015 din fonduri europene.

Din cauza acestor fonduri europene, orice modificare de contract are nevoie de avizul autorității de management a proiectului, autoritate aflată în acest caz în subordinea Ministerului Mediului. Care autoritate a răspuns că, în situația de la Sibiu, creșterea de tarife poate fi de cel mult 2% pe an, iar eventualele investiții necesare pot fi realizate doar din fondurile proprii ale operatorilor, fără ca aceste investiții să fie mai apoi acoperite prin creșterea tarifelor.

În aceste condiții, cei de la Brantner au arătat că nu au fonduri proprii pentru noi investiții și nici nu mai pot lucra în pierdere. „Conform prevederilor din Contractul de delegare, în situația în care la expirarea unei perioade de cel puțin 60 de zile de la începerea negocierilor pentru restabilirea echilibrului contractual, acestea eșuează, atunci oricare dintre părțile contractuale va avea dreptul să notifice celeilalte părți încetarea contractului, fără ca vreuna dintre acestea să pretindă daune-interese“, mai arată reprezentanții CJ Sibiu, în raportul citat.

De ce sunt atât de puține deșeuri: ”indicele a fost mult supraestimat”

De cantitățile mult mai mici de deșeuri decât cele estimate se plâng și operatorii de la Soma, care au înregistrat lunar pierderi din această cauză. După cum arată și autoritățile, cantitățile de deșeuri reciclabile și biodegradabile colectate separat sunt în proporție de doar 15% din totalul cantităților estimate înainte de demararea proiectului. În ceea ce privește totalul cantităților de deșeuri (inclusiv cele reziduale), acestea sunt la 60% din estimările inițiale. „La baza estimărilor cantităților de deșeuri municipale a stat indicele de generare a deșeurilor municipale prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor, Planul județean de gestionare a deșeurilor și Aplicația de finanțare a proiectului Sistemului de management integrat al deșeurilor, indice care, după intrarea în funcțiune a operatorilor de colectare și transport și operare a stațiilor de sortare și compost s-a dovedit că a fost mult supraestimat“, se mai arată în raportul citat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

ecologist

Acum 6 ani

este foarte simplu de ce nu sa ajuns la cantitatea estimata: in tomberonul negru este aruncat impreuna cu hartie, plastic, sticla (putine zone de colectare in marginime) si gunoiul biodegrdabil si gunoiul care nu poate fii reciclat plus inca un sac de rafie plin. cei care ridicau gunoiul trebuia sal refuze pentru ca nu este selectat; la case in marginime trebuia tomberon pentru hartie, plastic, sticla macar la 2 case si obligati locuitorii sal selecteze, chiar cu amenzi; neinformare cum sa selectam( a fost doar in presa) se putea da un pliant in momentul cand achitam factura sau in posta la 3 luni; dar comoditatea, dorinta de a avea profit peste noapte, neimplicare, nepasare, incompetenta toate acestea sau intors asupra operatorului si a rezultat un esec, eu sper ca se vor indrepta lucrurile si vor lua masuri in favoarea populatiei nu in favoarea operatorului.
Raspunde

kokos

Acum 6 ani

In zona de blocuri cred ca foarte putini oameni colecteaza gunoiul selectiv , majoritatea arunca totul la gramada ca si inainte de noiembrie 2016.Ar trebui ca politia locala( nu toata , doar cateva echipaje) sa urmareasca o perioada prin rotatie(1-2 ore in fiecare locatie) zonele cu tomberoane , sa-I amendeze pe toti cei care nu selecteaza gunoiul , si sa anunte prin presa numarul si valoarea amenzilor date.Numai asa vor invata oamenii sa colecteze gunoiul selectiv , cu vorba buna nu se poate in Romanica , numai de frica amenzilor.
Raspunde

Assfdsea

Acum 6 ani

Ecologistilor din franzela
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Estimarea s-a facut pe baza facturilor fostelor firme de colectare. Ei declarau ca duc la groapa de gunoi XX tone si erau platiti. UIte ca de fapt gunoiul este MULT mai PUTIN si de acolo pb lisei reciclarii. Lumea colecteaza selectiv. Probabil ca nu in totalitate dar oricum nu pot iesi cantitatile estimate...
Raspunde

LaFlemme

Acum 6 ani

Lumea nu colecteaza selectiv, cel putin la blocuri. Oamenii habar nu au de ce sunt doua tipuri de containere: negru si maro.
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

nu stii ce vorbesti. estimarea s-a facut pe baza unor indici de generare teoretici. daca tineau cont de cantitatile reale colectate de vechii operatori nu ne aflam in situatia asta. dar daca tineau cont de cantitatile reale nu putea cheltui atat de multe milioane de euro pe statiile alea de rahat
Raspunde

garbage man

Acum 6 ani

Estimarea s-a făcut prost. Pe baza cantităților de deșeuri "colectate" - facturate la populație, nu oe baza celor eliminate la depozite!!! Diferența s-a întors ca bumerangul împotriva,firmelor de salubritate asociate pentru sortarea deșeurilor. Na, acum sortați ce raportați! S-au îmbogățit unii gen Milucu, destul, pe spatele sibienilor. Dacă adăugăm măreața asocierea ADI ECO și marea echipă&manageră de proiect, avem imaginea perfectă a rahatului care scrie (sau conduce proiecte în domenii despre care habar n-are) în lc să pută!!!!
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Cum dracu sa colectez selectiv cand, eu NU am primit inca pubelele, iar cei de la primerie, cand am solicitat in scris sa le trimita, mi-au raspuns ca nu este treaba lor ?!?!
Raspunde

Bea

Acum 6 ani

Schuster opera pana la 31.10.2016 la modul "contract pt minim 2 persoane" chiar daca era vorba de o sungura persoana, justificandu-se ca nu incheie contracte pentru o persoana deoarece politica lor de rentabilitate nu le permite transportul rezidurilor menajere pt 1 persoana. Normal ca facturile indicau o situatie supraevaluata, nu? Cand s au impartit pubelele s au impartit dupa ureche, iar sunand la primarie erai "indrumat" spre Soma, primaria ocupandu se doar de incasari....s au impartit pliante, care specificau modul de reciclare...ex. Doar hartie curata...normal ca "gospodina" recicleaza ambalajul de la unt la reziduri. Se mai cerea spalarea recipientelor de plastic...adica cumpar suc si spal sticla inainte sa o arunc? Pai si in cazul acesta am 2 intrebari: 1. Schuster imi plateste apa folosita pt spalarea gunoiului? 2. Avem asa multa resursa se apa incat sa spalam peturile de suc inainte de a le arunca la ghena corespunzatoare? (Aici as vrea sa raspunda in special "ecologistii"). Sunt " locuinte" cu bucatarii de 2m patrati, cum se procedeaza? Scoatem mobila pt a instala cosuri de gunoi pe categorii? Sau facem jogging pe scara blocului cu fiecare bucatica reziduala in functie de categorie?...ca la teorie suntem cei mai tari, in sensul ca suntem mai catolici decat papa. Si alte tari recicleaza, cu succes, dar inca nu am auzit de spalarea gunoiului.... Si nu cred ca au infiintat comisii care sa studieze cauzele esecului, ci doar au aplicat norme de bun simt...
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

e normal sa clatesti peturile cu apa ca sa nu miroasa !
Raspunde

lex_al

Acum 6 ani

am locuit in sibiu acuma locuiesc in germania. am fost in tara de curind pt un concediu prelungit. in terezian (unde imi locuiesc parintii) nu exista pubele pt reciclat cea galbena si albastra lipseste cu desavirsire. parintii mei incearca sa recicleze cum le-am cam aratat ca se intimpla in germania. (apropo bea..parintii merg si la alt bloc sa duca plasticul...pt ca este vb de mediu in cele din urma si vb de viitorul nostru). de ce am spus ca locuiesc in germania...cum reciclam noi aici gunoiul. nu am scos nici o mobila din casa (bucataria de aici este mai mica decit cea din sibiu). am 3 cosuri de gunoi in casa (unul cu 2 compartimente si inca unul). am gunoi menajer, plastic (pt plastic CIND IL DUCEM PERSONAL LA CENTRU DE RECILCARE NE LUAM SACI DE GUNOI) si bio. plasticul nu este mare si il duc cel putin 1 data la 2 zile in pivnita in sacii de gunoi dati de centrul de reciclare. plasticul se clateste nu il speli cu detergent sau sa insisti f mult pe el. aici sticlele de plastic suc, apa..estc majoritatea se recicleaza si nu trebuiesc spalate. mai ramine dozele de metal, borcane sau sticle (ma refer la sticla ca si material). care le depozitezi in pivnita sau pe balcon iar cind mergi 1x sau de 2x pe luna le poti recicla la centru. mai este hirtie dar nu se aduna f multa si o arunc in fata blocului in container. mai sunt becuri, neoane, baterii, lucruri voluminoase pe care le poti recilca fara probleme. trebuie doar bunavointa si lenea lasata ,,in gunoi'', ca trebuie sa merg in pivnita, la gunoi...daca trebuie mergi si lasi comoditatea deoparte. ii vb despre mediu. in rest o zi buna si reciclare usoara.
Raspunde

tot ecologist

Acum 6 ani

Catre bea: Vrei sa vina soma sati spuna cum te organizezi in bucatarie? Dimineata cand mergi la servici treci pe langa tomberon si arunci gunoiul sau cand iesi in oras, comoditatea sau lenea. Bidoanele le clatesti nu le umpli cu apa. Pliante sau impartit, cate unul pe unul pe apartament sau casa? Sau doar centru? Catre lex_al: Sa stii ca comentariul tau este bun de pus pe un pliant si distribuit la toti sibieni, da trebuie pus accent pe natura, gunoiul nu se evapora, tot pe pamant ramane, gaze toxice in aer sau materiale nedegradabile in pamant, tot noi sau urmasii nostri se vor lovii de ele
Raspunde

lex_al

Acum 6 ani

Multumesc frumos de apreciere ;). ne-am obisnuit repede cu reciclarea ii f fain sa iesi la plimbare si sa nu fie mizerie. am vrut sa iti raspund in legatura cu ,,gunoiul nu se evapora''. avem din ,,pacate'' un inventator romin care a reusit sa obtina din gunoi energie mult mai ieftina decit in alte tari. arde deseurile la niste temperaturi f mari. am citit de el acum mai multi ani. din pacate spun ca este romin pt ca statul nu legifereaza legislatia astfel incit sa poate sa isi vinda tehnologia (sau cel putin asa era). stiu ca siemens-ul ia oferit niste bani sa ii vinda produsul dar el nu a acceptat. a fost si premiat la nivel international la tirguri de inventica. problema este ca sunt destule tari care produc energie din gunoi. conditia este sa fie bine reciclat pt a se putea obtine o putere calorica mai mare in urma arderii. daca nu ma insel parca suedia importa gunoi pt energie deoarece ei nu mai au suficient. din pacate in sibiu primaria lasa de dorit. ar trebui facuta o campanie activa si nu fictiva de informare a populatiei. pliantele se pot impartii la asociatiile de locatari dar inainte de toate trebuie sa existe tomberoane si mai mult bun simt. in rest...o zi buna si reciclare usoara ;)
Raspunde

bogdan

Acum 6 ani

se poate observa cum problema romaneasca e una generalizata si cu numitori comuni. Lenea fiind unul din numitori. Din lene se parcheaza fix in fata locului unde ai treaba chiar daca facand asta blochezi statia de autobuz, banda 1 sau intrarea in curte a cuiva asa cum tot din lene se arunca gunoiul la gramada cu o mare durere in fund de generatia viitoare. Mizeria de pe strada? lenea de a merge pana la cosul de gunoi. Uratenia din fata blocului/casei? lenea de a pune mana pe sapa/coasa. Clasa politica? lenea de a merge duminica la vot. Mizeria din spitale/scoli? lenea de a iesi in strada.
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

la romani nu merge niciodata cu vorba buna. Ia sa puna camere de filmat la toate zonele unde sunt pubele de gunoi (la blocuri ma refer) si daca nu este selectat gunoiul sa nu il ridice. sa il lase acolo si sa dea politia amenzi pentru asociatile de locatari de la respectivul bloc plus obligarea sortarii deseurilor si abia apoi ridicate. sa vezi apoi cum le sorteaza toti si ii trag de maneca pe cei care nu fac asta.... la case la fel daca nu este sortat deseul nu il ridici punct. Sa vezi apoi cum se civilizeaza lumea... Asta este problema la romani, unii sunt constinciosi si isi vad de treaba si altii numai smecherii si bataie de joc...
Raspunde

bogo

Acum 6 ani

Cate contracte s-au inregistrat la primarie si cate pubele s-au impartit? Un calcul simplu care ne arata stilul pompieristic in care autoritatile colecteaza bani la buget in schimbul gogosilor. Cine raspunde pentru contractul acesta defectuos? Pai cum adica sa-mi iei bani pentru gunoi dar tu sa nu-mi dai pubele pentru a-l colecta? Cunosc n cazuri de lipsa pubele la persoane fizice in Sibiu. Unde s-au scurs banii aia? Si facem pe mironositele si vevenim cu tot felul de programe eco, gen ziua mobilitatii si altele. Abia astept sa vina alegerile!
Raspunde

Bea

Acum 6 ani

Ecologistilor care au avut amabilitatea de a raspunde: 1. Pliantul specifica clar: Curate (nu clatite ;) ) si specific pentru ca am fotografia in telefon, intrucat eu reciclez, am setul de 3 cosuri aparut la Dedemam (care nu incape in bucatariile de pe Iorga de exemplu :) si pe usa frigiderului sta regulamentul de reciclare pt toti membrii familiei. Asta ca sa stim cum ne adresam :). Asadar, nu bucataria mea trebuie organizata de Soma...ci gestionarea activitatii lor. Asa cum si pliantul trebuie adaptat nivelului unei tari aflate in necunostinta actului de reciclare occidental. Alergatul pe scari cu pet-uri era aluzie la faptul ca reciclam" in pungi de gunoi din plastic...unde sunt sacii /pungile bio in comert? Vrem reciclare câ la carte? 2. Recunoasteti inexistenta si proasta distributie a pubelelor si o justificati in detrimentul consumatorului? Asta tine de a fi mai catolic decat papa! S au emis proiecte pt fonduri europene, dar raspunderea pt esec e a contribuabilului, are sau nu pubela, are sau nu cultura, are sau nu indrumari pertinente. Ideea e sa nu ne dam mai rotunzi decat suntem, ca ne lovim in colturi ;) Daca vrem sa dam vina pe locuitorii Sibiului pt esec atunci pliantele ar trebui sa aiba indrumari pertinente si corecte, pubelele ar trebui sa existe si sa fie corect gestionate, educarea populatiei sa fie constanta. Si noi sa ne raportam in critici la nivelul mediu al populatiei, nu la individ. Ca daca e sa ma raportez la mine atunci foarte putini imi ating nivelul, avand in vedere ca am adus pubele si pentru unii vecini, ca am cosuri cu destinatie speciala, ca incerc sa reciclez cat mai corect, asa cum o faceam in strainatate, unde am locuit peste 10 ani :) ....Asa ca, analizati realitatea, inainte de a emite judecati: clatit nu inseamna curat, cum nici sacii menajeri din comert nu sunt bio.... Si cand firma care invinovateste populatia pentru esecul sau e aceeasi a carei politica de rentabilitate impunea un minim de 2 persoane pt un contract, aceeasi care mai apoi cerea sustinerea cetatenilor in demersuri impotriva primariei pt excluderea sa in favoarea Soma...am serioase dubii in ceea ce priveste vina concetatenilor mei in ale reciclarii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus