La zece luni de la demararea procesului de colectare selectivă a deșeurilor în zona 1 a județului Sibiu, sistemul va rămâne fără operator de sortare a deșeurilor reciclabile și producere a compostului. Asocierea Brantner Environment – Schuster & Co Ecologic a decis să solicite încetarea contractului cu acordul părților.
Preavizul de încetare a contractului de sortare și compostare a deșeurilor în stațiile de la Șura Mică și, respectiv, Cisnădie a fost depus de asocierea care a câștigat acest contract în data de 24 august 2017. Durata preavizului este de 30 de zile, prin urmare, din ziua de 25 septembrie 2017, cele 21 de localități din zona 1 a județului Sibiu (printre care și municipiul Sibiu și orașele Cisnădie și Ocna Sibiului) nu vor mai avea operator de sortare a deșeurilor și de compostare a celor biodegradabile.
Însă potrivit legislației în vigoare, dar și a contractului, cei de la Brantner și Schuster, în calitate de operatori de servicii publice mai au obligația de a menține funcționale stațiile de sortare și compost pe o perioadă de maxim 90 de zile. „În aceste condiții, considerăm absolut necesară obligarea operatorului existent de a continua prestarea serviciilor de sortare și compostare, conform dispozițiilor legale și contractuale, pentru o perioadă de încă maxim 90 de zile de la data încetării contractului, astfel încât să se asigure perioada de timp necesară relansării procedurii de licitație publică deschisă și desemnării unui operator «in house»“, se arată într-un raport al Consiliului Județean, aprobat de președinta Daniela Cîmpean. Reprezentanții asocierii au arătat, oricum, faptul că înțeleg să se supună rigorilor legii. „Delegatul va asigura continuitatea serviciului până la desemnarea noului operator, dar nu mai mult de 90 de zile calendaristice de la data încetării Contractului”, au transmis cei de la Brantner și Schuster către autoritățile județene, în notificarea de reziliere a contractului. Prin urmare, ADI Eco Sibiu trebuie ca, până în 27 decembrie 2017, cel târziu, să semneze un nou contract de delegare prin concesiune a activității de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și a celei de sortare de la Cisnădie.
Contractul cu asocierea Brantner – Schuster a fost semnat în mai anul trecut, pe o perioadă de zece ani, pentru suma de aproximativ 74,5 milioane de lei, fără TVA.
Cum s-a ajuns aici
Serviciile de sortare și compost a deșeurilor au fost demarate în 1 noiembrie 2017, dată de la care a fost implementat efectiv sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în zona 1 a județului Sibiu (proiect pregătit din fonduri europene).
După aproximativ patru luni de la punerea în funcțiune a stațiilor de sortare, reprezentanții asocierii Brantner – Schuster au invocat echilibrul contractual în solicitarea lor de a majora tarifele pe care le-au solicitat la licitația în urma căreia au câștigat contractul. „De la tariful actual de 157,45 de lei/tonă fie la 735 de lei/tonă raportat la condițiile reale de operare, fie la 850 de lei/tonă, raportat la condițiile reale de operare și includere a unor investiții realizate din fonduri proprii“, se arată în raportul citat.
Deșeurile reciclabile colectate în realitate sunt la doar 15% din estimările făcute înainte de semnarea contractului
După cum a mai arătat și în trecut Turnul Sfatului, creșterea de tarife a fost solicitată de operatori din două motive: primul a fost acela că, în realitate, cantitățile de deșeuri de operat sunt mult mai mici decât cele estimate prin caietul de sarcini pe baza căruia au fost întocmite ofertele în cadrul procedurii de atribuire publică a contractului. Al doilea motiv este legat de necesitatea – din punct de vedere al operatorilor – realizării unor investiții suplimentare la stația de sortare și la cea de compost de la Șura Mică, ridicate în 2015 din fonduri europene.
Din cauza acestor fonduri europene, orice modificare de contract are nevoie de avizul autorității de management a proiectului, autoritate aflată în acest caz în subordinea Ministerului Mediului. Care autoritate a răspuns că, în situația de la Sibiu, creșterea de tarife poate fi de cel mult 2% pe an, iar eventualele investiții necesare pot fi realizate doar din fondurile proprii ale operatorilor, fără ca aceste investiții să fie mai apoi acoperite prin creșterea tarifelor.
În aceste condiții, cei de la Brantner au arătat că nu au fonduri proprii pentru noi investiții și nici nu mai pot lucra în pierdere. „Conform prevederilor din Contractul de delegare, în situația în care la expirarea unei perioade de cel puțin 60 de zile de la începerea negocierilor pentru restabilirea echilibrului contractual, acestea eșuează, atunci oricare dintre părțile contractuale va avea dreptul să notifice celeilalte părți încetarea contractului, fără ca vreuna dintre acestea să pretindă daune-interese“, mai arată reprezentanții CJ Sibiu, în raportul citat.
De ce sunt atât de puține deșeuri: ”indicele a fost mult supraestimat”
De cantitățile mult mai mici de deșeuri decât cele estimate se plâng și operatorii de la Soma, care au înregistrat lunar pierderi din această cauză. După cum arată și autoritățile, cantitățile de deșeuri reciclabile și biodegradabile colectate separat sunt în proporție de doar 15% din totalul cantităților estimate înainte de demararea proiectului. În ceea ce privește totalul cantităților de deșeuri (inclusiv cele reziduale), acestea sunt la 60% din estimările inițiale. „La baza estimărilor cantităților de deșeuri municipale a stat indicele de generare a deșeurilor municipale prevăzut în Planul național de gestionare a deșeurilor, Planul județean de gestionare a deșeurilor și Aplicația de finanțare a proiectului Sistemului de management integrat al deșeurilor, indice care, după intrarea în funcțiune a operatorilor de colectare și transport și operare a stațiilor de sortare și compost s-a dovedit că a fost mult supraestimat“, se mai arată în raportul citat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ocna Sibiului , Consiliului Județean , sura mica , Turnul Sfatului , colectare selectivă , Daniela Cîmpean , Willy Schüster , Ministerului Mediului Apelor , deseuri reciclabile , Pentru Sibiu , Co Ecologic , sortare desueri , biodegradabile , Asocierea Brantner Environment , Adi Eco Sibiu , Brantner Environment
Vizualizari: 12206
Ultimele comentarii
Acum 39 minute
R
Acum 40 minute
Emil
Acum 56 minute
Barbatie nu pubertate
Acum 1 oră
Ticlazau
Acum 1 oră
Emil