Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Concluziile anchetei interne de la Pediatrie, după imaginile pe internet în care un copil cerea mâncare

Concluziile anchetei interne de la Pediatrie, după imaginile pe internet în care un copil cerea mâncare

Conducerea Spitalului de Pediatrie din Sibiu a făcut publice primele rezultate ale anchetei în cazul copilului fotografiat de o mămică în codiții precare. Majoritatea acuzațiilor sunt respinse sau considerate nefondate.

La sfârșitul lunii august, pe o rețea de socializare erau publicate mai multe imagini care sugerau că micuții internați la Spitalul de Pediatrie din Sibiu ar fi fost tratați necorespunzător. Alături de imagini, postarea era însoțită de un text în care se vorbea despre faptul că micuții care nu sunt însoțiți de părinți nu sunt hrăniți și schimbați, iar pe lângă asta li se vorbește urât.

„Bebeluşii în primul rând cei părăsiţi de mame în spital sau lăsaţi singuri pentru că mai au copii mici acasă sunt chinuiţi mult prea mult, jigniţi în cel mai jalnic mod (…) , dar lucrul cel mai dureros este că sunt lăsaţi să rabde foame şi stau neschimbaţi de pampers până la schimbarea turei… Infirmierele schimbă pampersul bebeluşilor la 8 dimineaţa înainte de vizită doctorilor, sunt schimbaţi de haine tot atunci în rest nu contează că stau uzi sau murdari, le dau să mănânace cât să nu moară, iar ei strângă <<papa>>, <<sticla>>. Se enervează pe mame le da vorbesc urât, apoi se ceartă cu ele că nu a zis aşa ceva nici în ruptul capului. Mâncarea este dezastroasă. Am găsit gunoaie în sticlele din care sunt alimentaţi bebeluşi”, era mesajul care însoțea imaginile.
Postarea era făcută de către o femeie care locuiește în Madrid, dar care se trage de la Năvodari și spune că a scris la solicitarea unei mămici care a fost internată, dar a dorit să-și păstreze anonimatul.

Imediat după ce presa a semnalat cazul, conducerea Spitalului de Pediatrie a anunțat oficial că demarează o anchetă internă.

Principalele acuzații aduse spitalului au fost:

  1. hranirea insuficienta cantitativ si calitativ a pacientilor internati in spital
  2. deficiente in activitatea de ingrijire a sugarilor si copiilor mici internati fara apartinatori
  3. . limbaj neadecvat al personalului medical, precum si agresarea verbala a doi copii mici internati fara parinti
Redăm mai jos concluziile anchetei:

”I. Referitor la prima acuza legata de hranirea insuficienta cantitativ si calitativ a pacientilor internati in spital precizam ca:

-pacienții internați sunt tratați cu toată responsabilitatea. Un aspect important, care face parte din procesul de vindecare și recuperare este și regimul alimentar. Dieta prescrisă de medicul curant este stabilită de către asistentul dietetician al spitalului în conformitate cu normele în vigoare (O.M.S. 1563/2008), fiind adaptata vârstei pacientului și afecțiunii de care suferă acesta. Regimul alimentar prescris este corespunzător cantitativ și calitativ. In Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu externarea copiilor nu se face decât atunci când boala a fost vindecată/ameliorata și când curba ponderală este ascendentă. Este și cazul copiilor din salonul prezentat care s-au externat toți cu o curbă ponderală ascendentă. Copilul filmat despre care se spune că ar fi suferit de foame s-a internat cu 9 kg, iar la externare avea 9,08 kg, fapt evidențiat în Foaia de Observatie Clinica Generala.

-In ceea ce priveste afirmatia ca in hrana copiilor s-ar afla gunoaie sau insecte, asociata unei fotografii in care se prezinta o cana de cafea inscriptionata Jacobs, in care s-ar fi turnat continutul unei sticle cu supa de zarzavat mixata, conform declaratiei a doua mame internate in salonul 110 simultan cu persoana care a realizat captura foto, imaginea din fotografie corespunde unui condiment vegetal (mai probabil frunza de cimbru). Cele doua mame afirma ca i-au comunicat acest fapt mamei care a realizat fotografia inainte de a intreprinde demersuri spre a o posta pe o retea de socializare, insa aceasta din urma, in pofida atentionarii, cu rea credinta, a decis totusi sa prezinte lucrurile astfel, situatia fiind amplificata ulterior tendentios de anumite posturi de televiziune.

Mentionam ca hrana pacientilor nostri este corespunzatoare din punct de vedere al necesitatilor calorice si a principiilor alimentare si respecta standardele si procedurile interne, incepand de la achizitia alimentelor si pana la alimentarea copiilor. Hrana este personalizata pentru fiecare pacient in functie de varsta, diversificare si este adaptata patologiei.

Aportul caloric se calculeaza conform varstei copilului. Din regimurile alimentare adaptate principalelor tipuri de afectiuni, la care se adauga regimurile speciale pentru copiii cu diverse intolerante, cel mai “sarac” regim are 2950 kilocalorii iar cel mai “bogat” 3500 kilocalorii. Facem precizarea ca aportul caloric zilnic necesar pentru adulti este de 2500-3000 de kilocalorii pentru barbati si 2000-2500 kilocalorii pentru femei.

Nou nascutii, sugarii si copiii cu varsta sub 1an si jumatate sunt hraniti de la bucataria dietetica din recipiente sterilizate (sticle - nu recipiente din plastic, etichetate cu numele pacientului, exceptandu-le pe cele cu ceai sau apa), fiecare primind aportul nutritiv necesar varstei, conform indicatiilor medicului curant. Astfel regimurile alimentare pot fi diferite pentru copiii internati in acelasi salon.

Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1,5 si 3 ani sunt alimentati in functie de obiceiurile alimentare ale familiei din care provin - fie din bucataria dietetica, fie din masa copiilor mari.

Trebuie mentionat ca cei doi copii prezentati in imagini au fost initial hraniti de la bucataria dietetica. Fiind diversificati precoce si fiind obisnuiti cu alimentatia copiiilor mai mari au refuzat acest tip de hrana si au fost alimentati cu hrana specifica copiilor cu varsta peste 3 ani.

Mamele internate in acelasi salon, in acelasi timp cu doamna care a realizat inregistrarile, au declarat ca mancarea era suficienta, gustoasa si ca celor doi copii internati singuri le era suplimentata mancarea de la bucatarie.

Din cele prezentate mai sus, coroborat cu concluziile: raportului cu numarul 5253/18.09.2017 (Analiza procedurilor de aprovizionare, conservare a alimentelor, preparare si distribuire a hranei), ale procesului verbal de control cu numarul 5246/18.09.2017 (analiza activitatii in bucatarie, bucataria dietetica, precum si oficiile  Sectiilor Clinice de Pediatrie), ale raportului cu numarul 5247/18.09.2017 (analiza privind controalele igienico-sanitare efectuate de CSPLIAAM in blocurile alimentare in perioada 01.01.2017-31.08.2017), ale raportului numarul 5243/18.09.2017 (analiza curbei ponderale a copiilor internati in Sectiile Clinice Pediatrie I si II in perioada 01.08-31.08.2017), ale analizei foilor de observatie ale copiilor internati in salonul prezentat in perioada in care presupunem ca a fost facuta inregistrarea, ale raportului cu numarul 5248/18.09.2017 (analiza chestionarelor anonime de evaluare a hranei - cantitate, proprietati organoleptice, distributie) rezulta ca aceasta acuzatie este nefondata si nu are un suport real, avand la baza doar impresii ale unei mame.

  1. Referitor la cea de a doua acuzatie privind deficientele in activitatea de ingrijire a sugarilor si copiilor mici internati fara apartinatori mentionam ca notiunea de ingrijire este complexa presupunand activitati variate pe langa alimentatie: asigurarea microclimatului (ventilatie, temperatura, umiditate), a confortului, a igienei ambientale si personale (curatenia in salon, dezinfectia, schimbarea lenjeriei de pat si a celei personale, imbaierea, etc.), sigurantei, administrarea medicatiei, activitati ludice, etc.
Din analiza postării prezentate se vede că acel pacient ține în mână un biberon din material plastic. Precizăm că în spital nu se folosesc astfel de recipiente, ci doar biberoane din sticlă. Din verificările efectuate am aflat că acel biberon provenea de la una din mamele internate în salon, care l-a dăruit acelui copil. Infirmiera, după ce a curățat și prelucrat prin fierbere biberonul, l-a umplut cu ceai și l-a dat copilului. Bănuim că din acest motiv copilul spunea frecvent „sticla, sticla“. În înregistrare se vede că cearceaful de pe pat este ud, dar nu și hainele copilului, rezultand astfel că pătuțul s-a udat cu ceaiul care s-a vărsat din biberon.

Schimbarea scutecelor copiilor se face dimineața de către personalul din tura de noapte, după ce se face toaleta copiilor. Pe parcursul zilei starea scutecelor de unica folosinta este verificata inaintea fiecarei mese si daca este cazul acestea se schimba.  Atunci când se observă de către personal sau de catre o mama însoțitoare a altui copil ca este nevoie sa se schimbe scutecul, aceasta semnalează necesitatea personalului care procedeaza la schimbare. Noaptea scutecele se schimba doar daca este nevoie pentru a nu tulbura somnul copiilor. In evaluarea foilor de observatie nu s-a constatat consemnarea aparitiei eritemului fesier la vreun pacient. Consideram ca eventualele intarzieri in schimbarea scutecelor apar numai datorita numarului mare de copii aflati in ingrijire, numarului mare de activitati care trebuie facute cu fiecare copil in parte, si a posibilitatii ca simultan mai multi copii aflati in saloane diferite sa necesite activitati de ingrijire. Desi incadrarea cu personal corespunde normativelor in vigoare (care nu fac insa diferenta intre copil si pacientul adult), totusi schimburile de dupa amiaza si de noapte sunt reduse numeric raportat la nevoile de ingrijire ale sugarului si copilului mic (spre exemplu in turele de dupa amiaza si de noapte sunt situatii in care o infirmiera are in ingrijire copiii de pe un intreg etaj).

In acest context consideram ca si aceasta acuzatie este nefondata.

III. Referitor la cea de a treia acuzatie privitor la limbajul neadecvat al personalului medical precum si agresarea verbala a doi copii mici internati fara parinti, investigatia a avut loc pe mai multe planuri: chestionarea insotitorilor copiilor internati (raportul cu nr. 5056/11.09.2017), chestionarea angajatilor (raportul cu nr. 5214/15.09.2017), marturiile mamelor internate in salonul 110 concomitent cu mama care a facut inregistrarea, analiza materialului prezentat de un post de televiziune.

Concluzia este ca cele prezentate reprezinta o situatie singulara, regretabila, care nu caracterizeaza activitatea personalului Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Infirmiera incriminata a fost identificata si a dat o declaratie in care nu recunoaste acuzatiile aduse.

Conducerea Spitalului Clinic de Pediatrie a inaintat speta spre analiza comisiei de disciplina, urmand a se dispune masurile disciplinare necesare”.

Referitor la acest subiect, reprezentanții spitalului mai menționează că ”circa 50% din copii se internează fără aparținători, care din diferite motive nu doresc sau nu pot să se interneze cu copiii lor bolnavi (serviciu, alt copil mic in ingrijire, stare de boala, etc.). Acest lucru creează o mare presiune asupra personalului de îngrijire care trebuie să supravegheze, să alimenteze, să schimbe, să asigure confortul pentru mai mulți pacienți în același moment. Acest lucru este foarte dificil”.
În plus, ”salonul în care a fost făcută înregistrarea este salonul 110 din Secția Pediatrie II. În perioada în care presupunem că a fost făcută înregistrarea  în salonul menționat au fost internați intre cinci și șase copii, aproximativ jumatate dintre acestia fiind insotiti de mame. Copilul prezentat în postarea apărută, în vârstă de 1 an și 10 luni, a fost identificat  și a fost spitalizat pentru o afecțiune respiratorie - Pneumonie acuta cu componenta spastica - timp de noua zile”.

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/09/12/avocatul-poporului-sesizare-din-oficiu-si-ancheta-la-spitalul-de-pediatrie-sibiu/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

bogo

Acum 6 ani

Au avut grija sa "masluiasca" rezultatele. Cam asa se intampla la fiecare ancheta. Rezultatul este tot acelasi: nimeni nu este tras la raspundere (su foarte rar) din sistem. Cazuri similare ar putea relata fiecare dintre noi care am avut tangenta cu spitalele de stat din Romania. In rest e can-can. Totusi ma bucur ca s-a luat pozitie si acest lucru trebuie sa-l facem fiecare dintre noi de fiecare data cand avem ocazia. Sa filmam, sa postam si sa nu ne lasam calcati in picioare. Sanatate!
Raspunde

ytr

Acum 6 ani

A durat ceva timp sa scrieti randurile astea. Daca ii credeti pe cei care au facut raportul ,nu ramane decat sa va convingeti cand cadeti pe mana lor. Doamne pazeste-ne.
Raspunde

Fred

Acum 6 ani

M-am lamurit... Nu se schimba si nu se va schimba vreodata in bine ceva.
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Ce sa credem,filmarea pe viu sau minciunile mafiei si a hotilor din spitale?Ne iau de prosti intodeauna de parca noi nu vedem cum pleaca asistentele si infirmierele incarcate cu produse alimentare de la serviciu.De parca nimeni nu a auzit de cazuri in care un medicament care nu se gaseste pe piata este usor de gasit la asistente acasa.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Copchilu' e un potential pericol public daca'i place sticla de la virsta asta.E de asemenea de invidiat talentul cu care manevreaza biberonul,udind doar cearceafurile nu si scutecele.Cred ca o sa mai auzim multe,cit de curind, despre cacaciosu' asta mic!
Raspunde

...

Acum 6 ani

la tac-tu i-o placut sticla cand te-o facut. de-aia ai iesit asa un bou
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Am vazut de multe ori asistente si infirmiere cu plasele pline, atit de grele de abia le carau. Au iesit din spital pe prima usa catre Super Mama.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus