Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Interviu cu rectorul ULBS, Ioan Bondrea: Fără universitate Sibiul ar fi ca orice alt oraș din județ

Interviu cu rectorul ULBS, Ioan Bondrea: Fără universitate Sibiul ar fi ca orice alt oraș din județ

În pragul debutului noului an universitar 2017-2018, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a vorbit despre câteva dintre noutățile pentru studenți, investiții și dezvoltare. Reporter: Judecând după rezultatele la Bacalaureat și numărul noilor studenți înscriși la ULBS, putem spune că în această vară am avut cea mai bună Admitere din ultimii ani? Ioan Bondrea: Nu cred. Eu sunt de părere și admiterile din anii anteriori au fost unele reușite. Dar din moment ce a fost mai bună decât cea de anul trecut și cifrele demonstrează asta, putem spune vara aceasta am avut o admitere reușită. Este un pas înainte.

Rep.: Cum a evoluat cifra totală a numărului de studenți pe universitate în ultimii ani? I.B.: Cifra într-adevăr este în creștere, în fiecare an am avut cu câteva sute de studenți mai mult. Anul acesta spre exemplu avem undeva la 200 de studenți în plus la anul întâi de școlarizare.

Rep.: Cum explicați această creștere? Sunt programe noi de studii, spre exemplu, în noul an universitar sau mai adaptate la cerințele de pe piața muncii? I.B.: În ultima hotărâre de Guvern a fost aprobată ”Coregrafia” ca program nou de studii, la Facultate de Litere și Arte. Pentru admiterea din toamnă am făcut și înscrieri aici. În plus, a mai apărut și programul de pregătire a personalului didactic, la forma de studiu cu frecvență redusă. Alte programe noi nu avem.

Rep.: Sunt investiții noi programate pentru anul universitar care tocmai începe? I.B.: Sunt mai multe investiții pe care le avem în plan și pentru care avem asigurată și finanțare. Ca să dau câteva exemple, o să reamenajăm aula ”Avram Iancu” de la Facultatea de Litere, ați putut observa că am început deja să reabilităm fațada Facultății de Drept de pe Calea Dumbrăvii și pe parcurs vom avea o serie de investiții și la Facultatea de Inginerie. Acestea sunt planificate și în funcție de autorizările care nu se dau din zona administrației.

Rep.: Aveți un buget de investiții stabilit? I.B.: Bugetul se concepe la început de an financiar și în fiecare an pregătim și obiectivele de investiții. Ce v-am enumerat sunt investiții planificate deja din bugetul pe anul financiar care se termină.

Rep.: Parteneriate noi cu mediul privat există? Spuneați cândva că nu există investiție nouă în Sibiu care să nu treacă mai întâi pe la universitate. I.B.: Sigur că există, lucrurile acestea nu s-au schimbat. Am avut mai multe întâlniri în acest sens. Nu de mult am semnat un parteneriat cu cei de la Sebeș, Star Transmission, care fabrică cutii de viteze pentru Mercedes. Avem discuții cu cei de la Bilstein pentru proiecte noi, deci lucrurile evoluează. Mi se pare normal ca lucrurile să se întâmple așa. Acum am amenajat în Facultatea de Invinerie, la etajul doi, un proiect alături de Compa și alături de Kendrion holul. Deci continuăm colaborarea cu partenerii noștri din zona industrială.

Rep.: Cât de orientată este în prezent Universitatea ”Lucian Blaga” către piața muncii? I.B.: Eu spun că este foarte orientată. Prin parteneriatele și legăturile pe care le avem cu companiile, dar nu numai cu companiile, ci cu tot mediul de afaceri și instituțiile publice, eu spun că suntem bine văzuți în această zonă.

Rep.: Cum ar arăta Sibiul astăzi dacă nu am avea Universitatea ”Lucian Blaga”? I.B.: : Fără universitate Sibiul ar fi ca orice alt oraș din județ. Uitați-vă la cum arată alte orașe și vă dați singuri seama.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, eu gândesc altfel. Daca Sibiul n-ar fi locuit de sibieni, oare n-ar fi înaintea Clujului, asta asa, ca exemplu?....
Raspunde

...

Acum 4 ani

daca sibiul n-ar fi locuit de tine, sibiul ar fi in mod sigur inaintea clujului. in plus, daca tu e-manuelo te-ai muta la cluj, clujul ar fi dupa teleorman
Raspunde

alzara1918

Acum 4 ani

1. Oricare oraş ,nu "orice oraş " ! 2.Dacă - l comparăm du dl I.A. Pop - e evident şi decalajul ULB -UBB ! Succes ,fără împăunare !
Raspunde

gigi

Acum 4 ani

Sibiul este un generator de agramati in orice domeniu! In special agramati sibieni 100%, dintre cei care se cred d-zei pe pamant. Orgolii, glumitze de prost gust, si rampa de lansare spre vest, nimic mai mult! Pe nenea Bondrea nu-l mai schimba nimeni de-acolo unde s-a urcat ?
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Doar cei care nu sunt in stare de nimic cauta rampa de lansare spre vest la Sibiu. Chiar si in fabrica daca te angajezi iti poti castiga existenta, drept dovada ca sunt multe familii care asta fac...si nu mor de foame.
Raspunde

Bruki von studiou

Acum 4 ani

...poate printre altele isi face timp sa rezolve si problema plagiatorului ala psihopat de la un anume muzeu ( nu Astra !) care s-a cocotat inca un mandat! ca ti-e groaza sa mai pasesti in muzeul ala, plin de pupincuristi de la Carpatica ! horror!
Raspunde

Lavinian

Acum 4 ani

Universitate mediocra, plina de rude, matusi si amante, aspirator pentru cei mai prapaditi studenti!
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Absolut corect! O descriere perfectă!
Raspunde

///

Acum 4 ani

Ai uitat necestele, fiii si ficele> Terian, Oprean, fiica si ginere si ar mai fi destui..
Raspunde

asd

Acum 4 ani

Ceva despre luca, profesorul plagiator?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus