Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Un IFN din Sibiu are cele mai mici dobânzi

Un IFN din Sibiu are cele mai mici dobânzi

BNR a impus de la începutul lunii octombrie restricționarea creditelor acordate de IFN-uri, prin majorarea de 10 ori a capitalului necesar pentru creditele cu dobânzi ridicate sau prin reducerea dobânzilor, până la o cotație maximală stabilită de BNR. Cu alte cuvinte: IFN-urile au fost obligate ori să mărească aportul social și să mențină dobânzile ridicate, ori să scadă dobânzile, intrând sub reglementarea Băncii Naționale.

Marea majoritate a IFN-urilor au decis să aleagă soluția majorării de capital, astfel încât dobânzile practicate acum, de până la peste 5.000% - dobândă anuală, la termen de 30 de zile, cum este cazul IFN Ferratum, rămân valabile.

Există însă și cazul unor IFN-uri care au decis reducerea dobânzilor până aproape de cele practicate de bănci. Este cazul IFN Smile Credit.

În cazul IFN-urilor care au ales majorarea capitalului social și păstrarea dobânzilor mari, DAE la creditele pe termene mai lungi, de 6 luni, de exemplu la Onnen.ro, ajunge la 188%.

Nivelul dobânzilor la cele mai importante IFN-uri

 

IFN DOBANDA DAE la un credit de 300 lei Suma de rambursat
SMILE CREDIT 0,19% pe zi (68,40% pe an) 83,80% 315,39 lei
OCEAN CREDIT n/a 2.786% 395,00 lei
ZAPLO 1,1% pe zi (402% pe an) 3.112% 395,00 lei
TELECREDIT 1,2% pe zi (438% pe an) 4.114% 408,00 lei
VIVA CREDIT 1,2% pe zi (438% pe an) 4.114% 408,00 lei
ETRA SIMPLU 1,2% pe zi (438% pe an) 4.114% 408,00 lei
CREDIT FIX 1,2% pe zi (438% pe an) 4.114% 408,00 lei
FERRATUM 1,29% pe zi (470% pe an) 5.237% 416,00 lei
 

Dobânzi și mai mari

Două dintre IFN-urile care acordă credite online de valori mici, pe perioade scurte, chiar au majorat recent dobânzile, cu toate că nivelul acestora era oricum destul de ridicat, depășind chiar și 7.000% pe an și în ciuda creșterii competiției pe această piață, în care au intrat tot mai mulți jucători în ultimul timp, determinând BNR a adopte restricții, conform site-ului bancherul.ro.

Ferratum, una dintre cele mai active IFN-uri pe piața creditelor online, firmă deținută de grupul finlandez omonim, listat la bursa din Frankfurt, avea la începutul acestui an o Dobândă Anuală Efectiva (DAE) de 2.786% în cazul unui credit de 300 de lei pe 30 de zile. În prezent, dobânda aproape s-a dublat, urcând la 5.237% pe an, respectiv 1,29% pe zi, probabil cea mai mare din piață.

Zaplo, o altă firmă puternică prezentă pe piața creditelor online, deținută de grupul leton 4finance, care a cumpărat și TBI Bank, a majorat de asemenea dobânda. Astfel, pentru un credit de 300 de lei pe o lună, DAE a crescut de la 2.047%, la începutul acestui an, la 3.112% în prezent.

Comparativ, Viva Credit, Credit Fix și Extra Simplu au o dobândă de 4.114% pe an sau 1,2% pe zi, iar la Ocean Credit dobanda (DAE) este 2.786% pe an.

Cea mai mică dobândă de pe piață o practică Smile Credit, un IFN din Sibiu, care la această sumă de 300 de lei, pe 30 de zile, are DAE 68,40%, iar suma rambursată va fi de 315,39 lei, mult mai mică decât la restul concurenților.

 

De ce își permit IFN-urile dobânzile mari?

 

Chiar și cu restricțiile impuse de BNR, marea majoritate a IFN-urilor, vor continua practicarea dobânzilor extrem de ridicate, din cel puțin patru motive. În primul rând, e vorba de societăți multinaționale care își permit majorarea capitalului, astfel încât această condiție a Băncii Naționale nu le va afectat activitatea. În al doilea rând, piața creditelor rapide este abia la început în România, iar cererea de astfel de împrumuturi este foarte mare. Cu o ofertă redusă, marile companii din domeniu își permit creșterea dobânzilor. În al treilea rând, clienții acestor tipuri de împrumuturi sunt în general cei care au nevoie de un împrumut urgent, cu orice preț, așadar dobânda contează mai puțin.

În al patrulea rând, IFN-urile acceptă și clienți cu restanțe la Biroul de Credit la împrumuturile obținute de la alte bănci sau IFN-uri, spre deosebire de bănci, care sunt foarte restrictive în această privință. Astfel că acești clienți refuzați de bănci nu au altă alternativă decât un credit scump de la aceste IFN-uri.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

ID

Acum 6 ani

Tot camatarie se numeste... :(
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, stiu ca știti dar, eu imi fac o datorie de onoare din a va reaminti! Domnii de la Sm;)e Credit au preluat sloganul lui....
Raspunde

C-B.C

Acum 6 ani

Dobanzile astea mari au crescut atat de tare la aceste institutii financiare nebancare dintr-un simplu motiv: din cauza bancilor care i-au introdus pe bieții oameni în biroul de credite cu niste motive de tot rahatul, iar acum nu știu cum sa-si spele imaginea. De obicei la aceste institutii nebancare aplica doar restantieri si rau-platnici, pacat ca se intampla asta, iar aceste institutii nebancare profita din plin, pentru pe acesti omeni îi pot face bine la buzunare. Nu este prost cine da si cel ce cere. Ar trebui ca in scoliile din Romania sa se introduca educatia financiara, cu siguranta ar salva multe persoane de la esecurile financiare.
Raspunde

andi

Acum 6 ani

Nu stiu cat de adevarată este această dobanda, ma îndoiesc... De la 20-35% la banca la 83% la ifn...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus