Joi,
12.09.2024
Partial Noros
Acum
24°C

O tânără din Mediaș a fost admisă la Arte Plastice, la Oxford

O tânără din Mediaș a fost admisă la Arte Plastice, la Oxford

O tânără de nici 20 de ani din Mediaș este studentă din toamnă studentă la Oxford. Și asta după ce și-a descoperit pasiunea pentru pictură. Chiar dacă a terminat liceul la Mediaș, Mihaela Man venea în fiecare săptămână la Sibiu pentru a face ore de desen cu un profesor. El a fost cel care a orientat-o și i-a arătat că pictura poate fi mai mult decât un hobby. După ce a participat la o școală de vară, a decis să se înscrie la Oxford, la departamentul de Arte Plastice, unde a fost și admisă.

Mihaela-Elena Man are 19 ani și a absolvit liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” din Mediaș. Când era mică se visa pilot, însă odată cu trecerea anilor și-a descoperit adevărata pasiune: pictura. Părinții nu au fost indiferenți la preocupările ei, iar la opt ani au înscris-o la un club local de pictură.

Făcea pregătiri la Sibiu

După ce a împlinit 13 ani, s-a gândit că ar trebui să exploreze și mai mult talentul pe care îl are. „Așa a început colaborarea cu profesorul Mircea Popa din Sibiu. În cadrul acestor pregătiri am realizat că arta reprezintă mult mai mult decât reproduceri precise ale lumii în care trăim. Ceea ce mi-a plăcut instantaneu la aceste ședințe a fost îmbinarea constantă a practicii, fie ea pictură, desen sau colaj, cu noțiuni de istoria artei. Începeam să fac mici conexiuni între reprezentați a diverse epoci, să le înțeleg estetica și, implicit, conceptele,bineînțeles, la un nivel mai general”, povestește tânăra. În ceea ce privește stilul și tehnica de lucru preferată, Mihaela crede că este prematur să spună că se bazează pe ceva anume.

„Lucrările mele se concentrează foarte mult pe noțiuni legate de spațiu, fie el public sau privat. Spre exemplu, am căutat să înțeleg cum un artist este perceput într-o comunitate mică și, implicit, câte bariere se nasc între el și acea societate. Această idee relativ simplă am exprimat-o printr-un performance/video”.

A participat la o școală de vară în Londra

În timpul verilor, a participat la diferite cursuri de artă și și-a dat seama că i-ar plăcea să studieze în acest domeniu. Însă, nu oriunde, ci în străinătate.

„Programele oferite de Slade School of Fine Art din Londra mi s-au părut cele mai utile. Anul trecut, am participat la un program de trei luni, curs care are practic rolul de a te pregăti pentru admiterea la facultate. Acele luni au fost similare cu ceea ce se întâmplă în mod normal într-un an de licență. Aveam tutoriale cu diferiți artiști și profesori, workshop-uri și trebuia să gândim și, în final, să susținem proiecte personale”, spune ea.

La finalul cursului, a avut o întâlnire cu directoarea școlii de vară, care i-a recomandat să se uite la programul de licență al facultății Ruskin School of Fine Art, care reprezintă practic departamentul de arte plastice al universității din Oxford. „În esență, licența se concentrează în proporție de 75% pe practică, iar restul este atribuit studiului teoriei și culturii vizuale, fapt care o face să fie cunoscută ca una dintre cele mai academice facultăți de artă din Marea Britanie”.

„Munca depusă în ultimii ani s-a materializat”

A aplicat online, a trimis o mapă cu 20 de lucrări, precum și fotografii ale unor instalații pe care le-a făcut și la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut a mers la interviu și la examen În ianuarie a primit un email prin care era informată că a fost acceptată.

„Atunci, am simțit pentru prima dată că munca depusă în ultimii ani s-a materializat în ceva anume, și din acest motiv cred că primul sentiment trăit a fost cel de perplexitate. La începutul clasei a XII-a știam că vreau să intru la o facultate de arte și știam că trebuie să trag tare pentru a reuși, dar nu îmi cunoșteam prea bine opțiunile, nu mă vizualizam undeva anume”. Articolul a fost publicat în revista „Orașul Artiștilor” din cadrul proiectului „Art Point-Orașul Artiștilor” desfășurat la Sibiu, în zona Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Lotrinel Tigmandrescu

Acum 6 ani

Daca nu termini litere la ULB, traiesti degeaba si nu poti sa te angajezi la saormerie!
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

felicitari, mult success!
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

BRAVO!SA NU TE MAI INTORCI IN TARA! ACEASTA TARA NU ISI MERITA TINERII TALENTATI!
Raspunde

Paul

Acum 6 ani

Minunata fata, te felicit! Succes! Bravo si dascalului colaborator Mircea Popa de la Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus