Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
1°C

După 35 de ani, se lansează filmul „Baloane de curcubeu”. La Astra Film Festival

După 35 de ani, se lansează filmul „Baloane de curcubeu”. La Astra Film Festival

Lansarea oficială a filmului „Baloane de curcubeu”, după 35 de ani, este un eveniment important cu rezonanță istorică din această ediție a AFF. Proiecția va avea loc astăzi, 20 la ora 19:00, la Thalia, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După proiecție, publicul va avea ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.

În cadrul unei conferințe de presă, regizorul și Dorel Vișan au povestit câteva dintre peripețiile prin care au trecut pentru realizarea acestui film. Conceput pe vremea lui Ceaușescu, au fost nevoiți să schimbe mai multe cadre, să taie și totodată să renunțe. Ba erau pe punctul de a face închisoare. Filmul a avut nu mai puțin de 18 vizionări de cenzură, având două variante finale. Asta, deși, regizorul consideră drept variantă acceptabilă aceasta din urmă.

„Pentru artiști, filmul era o formă de a găsi adevărul. În libertate, omul nu crează așa cum crează atunci când nu o are. Artiștii nu mai caută acum adevărul în sine, ci doar pe cel personal”, spune Dorel Vișan.

Filmul prezintă realitatea absurdă și necosmetizată ideologic a vieții rurale românești a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităților, care l-au supus la 18 ședințe de cenzură și l-au sărăcit de o serie de scene importante. Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit țara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluție, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna. După abuzul cenzorilor comuniști, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia Baloane de curcubeu a fost recondiționat și va fi lansat în cadrul AFF.

Povestea unui haios președinte de CAP dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unui CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul .

„Lansarea acestui film cu un destin nefast continuă direcția consacrată a festivalului, de a descoperi și a prezenta publicului cinefil mari capodopere ale cinematografiei românești, uitate din diverse motive, mai ales pe cele nedreptățite de regimul comunist. De asemenea, abordarea realității prin mijloacele cinemaului documentar rămâne o preocupare a AFF”, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

Foto: Astra Film Festival

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus