Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Câți minori din Sibiu se căsătoresc anual. „Fetele se grăbesc”

Câți minori din Sibiu se căsătoresc anual. „Fetele se grăbesc”

În județul Sibiu, în ultimii cinci ani s-au oficiat aproape 30 de căsătorii în care cel puțin unul dintre parteneri era minor. Cele mai multe au avut loc în 2015, iar localitatea cu cele mai multe astfel de căsătorii este Poiana Sibiului. Primarii spun că fetele sunt cele care se grăbesc la măritiș.

În ultimii ani, tinerii au mai pierdut din „apetitul” de a se căsători la vârste fragede. Dacă acum 20 de ani, fetele se căsătoreau în jurul vârstei de 18 ani, acum vârsta trece cu mult de 23. Însă, acest lucru nu este universal valabil. Întâlnim și, astăzi, cazuri în care unul dintre partener este minor. La nivelul județului Sibiu, în ultimii cinci ani au fost 29 de căsătorii legale care au implicat și persoane sub 18 ani.

Unde au avut loc cele mai multe căsătorii cu minori 

Turnul Sfatului a solicitat Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sibiu o statistică pe ultimii cinci ani cu privire la acest fapt, iar din răspunsul primit reiese că, până în momentul de față, Poiana Sibiului are cele mai multe căsătorii în acre măcar unul dintre parteneri este minor.

Astfel, în 2013 și 2014 au fost câte șase cazuri, în 2015 10, iar anul trecut cinci cupluri au zis „da” în fața stării civile. În acest an, au avut loc doar două oficieri. Poiana Sibiului stă în fruntea clasamentului cu cele mai multe căsătorii între minori pe durata ultimilor cinci ani, respectiv șase cazuri. Aceasta este urmată de Miercurea Sibiului cu trei cazuri, după care majoritatea localităților prezintă câte două cazuri. Și orașul Sibiu a oficiat în 2013 și 2014 câte o căsătorie în care unul dintre soți era minor.

Fetele se grăbesc la măritiș

Primarii din localitățile din județul Sibiu spun că, în majoritatea cazurilor, a fost vorba de fete care nu aveau încă 18 ani împliniți, nicidecum de băieți. „Într-adevăr am avut două cazuri de astfel de căsătorii, legale, dar la ultima căsătorie oficiată aici fata minoră fata nu era din localitatea noastră. Fetele, în general se grăbesc un pic”, spune Gheorghe Beschiu, primarul localității Jina.

Și primarul din Poiana Sibiului spune că fetele sunt cele care nu mai au răbdare să împlinească 18 ani pentru a face marele pas. În același timp, ofițerul stării civile din Miercurea Sibiului confirmă acest lucru. „Pot să vă spun că în majoritatea căsătoriilor în care unul dintre parteneri nu are 18 ani, este vorba despre fete. Desigur, motivele sunt ale lor”.

Din punct de vedere legal, căsătoriile între minori pot avea loc dacă respectă mai multe motive temeinice. Conform Codului Civil, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților și sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.

Mai jos, atașăm răspunsul complet primit de la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu.

evidenta populatiei

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Mhircia

Acum 6 ani

Păi în satele ultra ortodoxe ☦ unde educația sexuala e zero și făcută pe uporn :/ la care fata rămâne gravidă și uite așa trebuie sa se mărite să nu-și facă de râs familia...ca sigur uita babele ca au trecut doar 5 luni de la cununie și 4 de la nuntă când deja fată :)
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Mno cum altfel, credeațz ca sa deosebesc de alte capre?...
Raspunde

...

Acum 6 ani

cred ca e vorba de capre negre.....
Raspunde

...

Acum 6 ani

"decat" negricioasele se grabesc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus