Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cisnădia își schimbă întregul sistem de iluminat public cu unul eco

Cisnădia își schimbă întregul sistem de iluminat public cu unul eco

Întreg sistemul de iluminat public al orașului Cisnădie și al Cisnădioarei ar urma să fie reabilitat folosindu-se sisteme cu tehnologie LED, potrivit proiectului de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali. Proiectul urmează să fie implementat din fonduri împrumutate.

Proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public în orașul Cisnădie are în vedere atât creșterea siguranței cetățenilor pe timp de noapte, cât și punerea în valoare a obiectelor arhitectonice. Totodată, scăderea consumului de energie electrică prin utilizarea unor tehnologii moderne și ecologice este un alt obiectiv al proiectului. Potrivit studiului de fezabilitate întocmit pentru proiectul de modernizare acestui sistem există trei variante care pot fi implementate. Cel mai puțin costisitor scenariu este cel al înlocuirii aparatelor de iluminat pe stâlpii existenți – 4,59 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Al doilea scenariu propus prin studiul de fezabilitate este cel în care, în afară de schimbarea becurilor cu unele cu LED, va fi implementat și un sistem de telegestiune (control de la distanță) – 7,1 milioane de lei, cu tot cu TVA. În fine, varianta trei presupune costuri maxime de 7,3 milioane de lei, cu tot cu TVA, în scenariul în care o parte din stâlpi vor fi înlocuiți.

Pentru a acoperi cheltuielile acestui proiect, consilierilor locali din Cisnădie li se solicită și acordul pentru contractarea unui împrumut în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. „Am primit la Primărie o grămadă de propuneri și de oferte de la firme interesate să participe la schimbarea iluminatului public. După ce vom contracta împrumutul, vom organiza o licitație prin care vom vedea cine oferă cel mai bun preț și cele mai bune materiale”, declară Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie.

Estimările studiului de fezabilitate arată că, față de actualele lămpi, cele ecologice au un consum redus cu 50%. Cu toate acestea, acest lucru nu se va resimți în factura lunară pentru iluminat public a Cisnădiei. „În acest moment, avem 1.600 de stâlpi și doar 800 de becuri funcționale. Prin noul proiect, vom avea sisteme de iluminat funcționale pe toți stâlpii, deci consumul suplimentar va fi acoperit de economia rezultată prin utilizarea de becuri cu LED. Trebuie înlocuit actualul sistem și pentru că, acum, noi nu știm unde nu funcționează becuri. Trebuie să te plimbi prin tot orașul să vezi unde funcționează și unde nu. Pe când, odată cu viitorul sistem, de pe calculator poți vedea care becuri funcționează și care nu”, explică Gheorghe Huja.

Până la implementarea proiectului, administrația din Cisnădie va trebui să obțină un aviz de la Guvern pentru contractarea împrumutului. Ulterior obținerii finanțării urmează lansată procedura de atribuire a contractului pentru înlocuirea sistemului de iluminat public.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Calea Pierzaniei

Acum 6 ani

Cum e d-nule Huja cu iluminatul DJ 106 C, unde poti sa omori lejer pietoni sau biciclisti aflati pe carosabil la ore tarzii in noapte ?
Raspunde

...

Acum 6 ani

sa-i explicati si la baba fodor ca e bine cu led. invitati-o la voi la primarie ca sa-i explicati pana pricepe ca trebuie sa nu mai puna vapori de sodiu
Raspunde

...

Acum 6 ani

straluceste-n cisnadie / sa stie-oltenii un' sa vie
Raspunde

Cisnadianu

Acum 6 ani

Foarte bine ca se schimba. Insa tot cu EDRA Plus lucrati?? Poate verifica careva legatura intre cei de le ERDA plus si fiica si ginerele lui Huja. Cei de la ERDA sunt prezenti cam des pe la casa ginerelui lui HUJA de pe Livezii, sigur le va iesi si lor ceva din acest biznis :)
Raspunde

MARIA

Acum 6 ani

D-l Huja, iluminatul este pentru tot orasul inclusiv cartierul Arhitectilor, sau iarasi ne evitati?
Raspunde

helmuth the Punnischer

Acum 6 ani

Semianalfabetu camatar huja ar trebui sa rezolve prima data problema gropilor din oras ,a vailor cu balarii de 4 metri ,a canalizarii orasului facuta praf acum 3 ani de o firma de rahat (probabil spalare de bani cu huja pe felie). Abia pe urma sa viseze acest incompetent de primar la iluminat modern,sali de sport ,hotel cu spa pt tarfeturi si alte bazaconii...DNA...pe ei pe mama lor de hoti din primaria Cisnadie!!!
Raspunde

helmuth the Punnischer

Acum 6 ani

Nu mai cenzurati bai jurnalisti de carton!!!!
Raspunde

Firuta

Acum 6 ani

O sa arda becurile ziua , iar noaptea se sting o parte din ele, așa cum se întâmpla in alte parti. Atata lumina fac de se va vedea doar stâlpul si acela ca prin ceata. Lucru de mântuială pe bani grei. Astai Romania!
Raspunde

...123

Acum 6 ani

Este vorba DE ERDA, si da au legatura cu ginerele pentru ca merg la aceiasi biserica
Raspunde

Geo

Acum 6 ani

Cisnadia a inceput de mult iluminatul eco pe mai multe străzi noaptea e beznă .(cartiieru arhitectilor)
Raspunde

Elena

Acum 6 ani

D-le primar chiar nu știți unde nu sunt becuri? Legati-l la ochi și dații drumul in cartierul groazei, Arhitecților, scuzati!! Unde-s banii noștri, va rog???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus