Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

Fostul ministru al culturii vine astăzi la Sibiu, la o lansare de carte la Humanitas

Fostul ministru al culturii vine astăzi la Sibiu, la o lansare de carte la Humanitas

Festivalul Internațional Clara Haskil (FICH) și Editura Humanitas le dau întâlnire melomanilor și iubitorilor de carte din Sibiu joi, 26 octombrie, cu începere de la ora 17:00 la Librăria Humanitas ”Constantin Noica”, pentru un dublu eveniment de excepție dedicat pianistei Clara Haskil.

Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul Jérôme Spycket, apărută, după 30 de ani, într-o nouă traducere la Editura Humanitas, și o întâlnire cu doi dintre artiștii care vor urca pe scena Sălii Thalia în cadrul celei de-a patra ediții a FICH, care se va desfășura între 27 și 29 octombrie.

Vor fi prezenți la eveniment: Alina Azario, pianistă și director artistic FICH, Adrian Iliescu, violonist și prim concert-maestru al Orchestrei Hamburger Symphoniker și Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii și specialist în filosofia și istoria ideilor. Discuția va fi moderată de Petru Trăscăian, librar.

BIOGRAFIA UNUI FENOMEN MUZICAL ROMÂNESC

De patru ani, FICH încearcă să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română, prin concerte de înaltă ținută, susținute de nume de primă mărime ale muzicii clasice contemporane. Anul acesta, Editura Humanitas, prin reeditarea volumului semnat de Jérôme Spycket, carte recompensată în 1976 cu Premiul „Claire Virenque“ al Academiei Franceze, contribuie major la acest exercițiu al reașezării în actualitate a numelui Clarei Haskil, un model pentru generații întregi de pianiști din întreaga lume.

Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiarizării cu lumea muzicii clasice, petrecuți la București, trecând prin anii formării și ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoașteri în plan internațional.

„Clara Haskil a fost un soi de magician: a știut să transforme talentul în geniu, fragilitatea în forță, dificultățile în perseverență și tenacitate. Toate aceste calități o fac să devină o sursă de inspirație și un exemplu pentru fiecare dintre noi, fie că suntem sau nu muzicieni. Și cred că, în epoca în care trăim, avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple de autenticitate și de valori. România e țara în care s-a născut Clara Haskil și am convingerea că ține de datoria noastră să o cunoaștem mai bine și să îi aducem omagiul meritat la ea acasă”, a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea FICH.
Publicat în condiții grafice excelente și într-o traducere nouă semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz, cartea lui Jérôme Spycket va fi lansată în toamna aceasta și în alte orașe ale țării.

Intrarea la eveniment este liberă.

BILETE FICH #4

Biletele pentru Festivalul Internațional Clara Haskil 2017 pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu sau online prin Bilet.ro și Eventim.ro. Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus